Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Gocha 11:14, 18 maj 2015

jona 12:38, 18 maj 2015

Pięknie i kolorowo wygląda ta rabata
Gocha 13:00, 18 maj 2015

Asiu może trochę za kolorowo ale teraz nawet zieleń to ma mnóstwo odcieni i sama zieleń stanowi dużą paletę kolorów. A jeszcze jak dojdą inne kolory to może być mieszanka wybuchowa. Ale kto nie próbuje ten nie wie. Zawsze można później rośliny poprzesadzać jak nie będą pasowały. A zresztą ja lubię kolorowo - to mi dodaje energii jak sobie pospaceruję po takim wiosennym ogrodzie. Pozdrawiam
jona 14:04, 18 maj 2015

Mi też wyglada na to, że do Ciebie kolorowo pasuje
bdan 14:16, 18 maj 2015

Gocha napisał(a)

Marga a gdzie tam skończony. Zrobiony jest tylko naprawdę niewielki fragment ogrodu. Staram sie zmieniać i robić nowe rabaty. Miejsca mam sporo . Z grubsza wiem gdzie i jak chciałabym zmienić ale problem jest w braku czasu, siły i kasy. Chociaż sprawa kasy to mniejszy problem bo mogę trochę roślin poprzesadzać , podzielić ewentualnie posiać i czekać na swoje. Ale najgorzej z czasem i siłami których trochę brakuje. A jeszcze wnerwia mnie jak sie narobimy a szanowne krety nam zniszczą. Właśnie dzisiaj rano wychodząc do pracy zauważyłam bo nie dało się nie zauważyć na nowej rabacie 4 czy 5 dużych kopców kreta w roślinach- wszystko wybebeszone na wierzch a już było przykryte gazetami i korą. Pozdrawiam

Gosia ja tez mam powoli obawy, ze jak ten ogród jakoś w minimalnym stopniu u siebie zagospodaruję, to ze szkodnikami trzeba będzie walczyć. Ja sporo roślin kupowałam, no i nie wierzę, że czegoś nie przyniosłam w gratisie.
Gdzie nie wejdę, tam walka z o..... . Nawet całej nazwy nie chcę pisać, coby nie przywołać. Brrrr.
Gocha 14:21, 18 maj 2015

jona napisał(a)
Mi też wyglada na to, że do Ciebie kolorowo pasuje

Asiu dpbrze że są różni ludzie bo przez to są różne ogrody. Jednym podobają się kolorowe innym takie bardziej surowe czy jednolite. I jest ok.
Gocha 14:28, 18 maj 2015

bdan napisał(a)

Gosia ja tez mam powoli obawy, ze jak ten ogród jakoś w minimalnym stopniu u siebie zagospodaruję, to ze szkodnikami trzeba będzie walczyć. Ja sporo roślin kupowałam, no i nie wierzę, że czegoś nie przyniosłam w gratisie.
Gdzie nie wejdę, tam walka z o..... . Nawet całej nazwy nie chcę pisać, coby nie przywołać. Brrrr.

Danusiu po pierwsze przepraszam Cię że nie wstawiłam zdjęć jeżyny jak obiecałam . Nawet fotki im zrobiłam przed i po cięciu. Ale jakoś zapomniałam wstawić je dla Ciebie. Jak to Cie jeszcze interesuje to w domu poszukam i jeszcze bieżące dorobię i wrzucę. A jeśli chodzi o te paskudy w ogrodach to ja nie mam siły do kretów i nornic - u mnie ich mnóstwo. Ale pewnie dlatego że mam pełno latających chrabąszczy i pełno larw w ziemi to krety mają co jeść. Co zrobię nową rabatę to one zawsze wyczują i czym prędzej tam kopią. Pewnie w ziemi mam pełno korytarzy ale nie mam zamiaru tego naprawiać bo musiałabym chyba wszystko zaorać. W tamtym roku dawałam do dziur karbid ale nic sobie z tego nie robiły i ryły nadal. A zastanawiałam się nad tym że trzebaby było z drzew zbierać w ciągu dnia te chrabąszcze i je ukatrupiać ale drzewa duże i ja nie dosięgnę. Pozdrawiam
Marga 14:29, 18 maj 2015

Gosiu, przykro mi słyszeć, że kreciska psują Ci rabaty, w które włożyłaś tak wiele pracy. A nie masz przypadkiem pieska? Podobno zakopywanie odchodów psa w korytarzach jest bardzo skuteczne.
Co do czasu i sił, całkowicie się z Tobą zgadzam. Przydałoby się więcej i jednego i drugiego.
Przy bramie masz dużo kulek na rabacie... to formowane bukszpany czy tuje danica?
Gocha 09:58, 20 maj 2015

Marga napisał(a)
Gosiu, przykro mi słyszeć, że kreciska psują Ci rabaty, w które włożyłaś tak wiele pracy. A nie masz przypadkiem pieska? Podobno zakopywanie odchodów psa w korytarzach jest bardzo skuteczne.
Co do czasu i sił, całkowicie się z Tobą zgadzam. Przydałoby się więcej i jednego i drugiego.
Przy bramie masz dużo kulek na rabacie... to formowane bukszpany czy tuje danica?

Marga spróbowałam Twojej metody na krety ale narazie robią kopce nadal w tym samym miejscu. Te kulki przy bramie to bukszpany- kupowałam w tym roku wiosną większą ilość tzn. 30 szt. i tak wsadzam w różne miejsca. Jeszcze są posadzone wzdłuż ogrodzenia na nowej prostej rabacie po wykarczowanych krzakach. Pozdrawiam
Ala106 10:09, 20 maj 2015

No nieźle , widać, że z głową posadzone.
Super efekt. Widać "ducha ogrodowiska" .
Pozdrawiam .