Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Rododendronowy ogród II. 17:04, 10 sty 2014

Do góry
AniaDS napisał(a)
No proszę, u mnie też floksy do łask powróciły, mam taką jedną, piękną białą odmianę, wysoko rosnącą i kwitnącą przez większość sezonu, co roku je rozsadzam i zapełniam nimi luki między różami .
W dodatku co roku odwiedzają je nasze "koliberki," do innych kwiatów w ogrodzie nie podlatują wcale

Aniu masz rację , koliberki najłatwiej można spotkac na floksach , ja też mam ich zdjecia

Bywają też na pysznogłówce

Pozdrówka przesyłam.
Rododendronowy ogród II. 22:34, 09 sty 2014

Do góry
No proszę, u mnie też floksy do łask powróciły, mam taką jedną, piękną białą odmianę, wysoko rosnącą i kwitnącą przez większość sezonu, co roku je rozsadzam i zapełniam nimi luki między różami .
W dodatku co roku odwiedzają je nasze "koliberki," do innych kwiatów w ogrodzie nie podlatują wcale

Rododendronowy ogród II. 20:55, 09 sty 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Bogdziu, u mnie też floksy i pysznogłówki wróciły do łask. Pozdrawiam.

To mamy tak samo...Pozdrówka.
Rododendronowy ogród II. 20:00, 09 sty 2014

Do góry
Bogdziu, u mnie też floksy i pysznogłówki wróciły do łask. Pozdrawiam.
Rododendronowy ogród II. 19:45, 09 sty 2014

Do góry
annawu napisał(a)
Bożenko, wszystkie wskazania na prawidłowe posadzenie rh skrupulatnia wyczytuję, mam nadzieję że
dzięki tym dobrym radom wychoduję piękne krzaczorki jakie są u Ciebie

A co do zmienności gustu i pasji, też to przeszłam, jak zakładałam ogródeczek miałam postanowienie, nigdy nie wsadzę floksów, a teraz jaki tylko kolor floksa zobaczę to muszę go mieć

Aniu to tak jak ja . Byłam pewna ze co jak co ale floksy u mnie nie bedą rosły ale mam i bardzo sie z nich cieszę. W tym roku nie kupuje ale w tamtym coś tam kupiłam ale strasznie maleńkie były , może w tym roku sie rozrosna.Podobnie z pysznogłówkami. Jak bedziesz sadzic rh napisz to wszystko Ci przypomnę.Pozdrówka serdeczne.
Mój ogród 21:43, 06 gru 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Pozdrówka Bożenko. Ksawery podobno już nas opuszcza.[/quo

Miejmy nadzieję Bogdziu, że opuści nas i nie wróci. Narobił szkód niemało.
Tak wyglądało to u mnie, fotkę pstryknęłam z okna.

Ale żeby już nie było tak smutno, to pooglądałam trochę moje tegoroczne fotki z ogrodu. Tak dla poprawienia sobie nastroju.
Żółty kolor na wiosnę najbardziej cieszy.

Te rudbekie bardzo lubię, rozrosła się w piękną kępę i dobrze jej w towarzystwie traw. Niestety w tym roku szybko przemarzły.
Białe floksy, tak pięknie pachną, a najpiękniej ich zapach roznosi się letnim wieczorem. Rozmarzyłam się, a za oknem Ksawery jeszcze wieje, mam nadzieję że już niedługo

Mój 4 arowy azyl... 00:23, 29 lis 2013

Do góry
Dla poprawy nastroju barwne floksy szydlaste

Phlox - floks 22:26, 28 lis 2013

Do góry
Floksy szydlaste kwitną tylko raz, Mam duże plamy w trzech kolorach.Po kwitnięciu przyciąć.
Tworzą potem zielone kobierce.
Phlox - floks 19:49, 28 lis 2013

Do góry
Czytałam, że floksy szydlaste po kwitnieniu i delikatnym przycięciu, ponownie rozkwitają końcem lipca i w sierpniu.
Czy to prawda?
Mój skromny ogródek 18:45, 28 lis 2013

Do góry
asc napisał(a)
Marysiu.. ja to ustawiam doniczki .. i pasuję Do komponowania to ja noga jestem kompletnie.. u siebie sadzę, jak nie spodoba się to przesadzam
Floksy szydlaste na słoneczną rabatę mogą być.. jak za wysokie porosną to je po prostu zetniesz krócej..
Karmnik ma jedną wadę..brzydko sie starzeje i potrafią wyskakiwać dziury ..

Tiarelki rosną niższe niż żurawki .. i niższe dużo niż runianka..

Dzięki Aniu !
Mój skromny ogródek 17:58, 28 lis 2013

Do góry
Marysiu.. ja to ustawiam doniczki .. i pasuję Do komponowania to ja noga jestem kompletnie.. u siebie sadzę, jak nie spodoba się to przesadzam
Floksy szydlaste na słoneczną rabatę mogą być.. jak za wysokie porosną to je po prostu zetniesz krócej..
Karmnik ma jedną wadę..brzydko sie starzeje i potrafią wyskakiwać dziury ..

Tiarelki rosną niższe niż żurawki .. i niższe dużo niż runianka..
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:30, 27 lis 2013

Do góry
ANIU to strona właśnie południowo-wschodnia, ale w południe hosty zasłaniają wysokie tuje od sąsiada zaraz za płotem, bo moje strzygę jak na zdjęciu i latem gdy jest susza to nieustannie je podlewam.I tu właśnie myślałam na wiosnę dać korę. Tylko nie wiem co posadzić pomiędzy hostami i bukszpanikami . Ta właśnie strona z hostami nie jest tak stroma jak to co stoją donice z dragonami.
Tam gdzie donice i 2 migdałki pomyślałam że dam karmnik ościsty (str,174 u Weroniki (Bajkowy ogród Weroniki) lub floksy te niskie też jak u Weroniki ( str 168) bardzo mi się podobają. Moźe Weronika się nie obrazi. Czy może tak być ?
POZDRAWIAM CIĘ ANIU I WSZYSTKICH Z OGRODOWISKA !
Mój skromny ogródek 21:27, 27 lis 2013

Do góry
ANIU to strona właśnie południowo-wschodnia, ale w południe hosty zasłaniają wysokie tuje od sąsiada zaraz za płotem, bo moje strzygę jak na zdjęciu i latem gdy jest susza to nieustannie je podlewam.I tu właśnie myślałam na wiosnę dać korę. Tylko nie wiem co posadzić pomiędzy hostami i bukszpanikami . Ta właśnie strona z hostami nie jest tak stroma jak to co stoją donice z dragonami.
Tam gdzie donice i 2 migdałki pomyślałam że dam karmnik ościsty (str,174 u Weroniki (Bajkowy ogród Weroniki) lub floksy te niskie też jak u Weroniki ( str 168) bardzo mi się podobają . Czy może tak być ?
POZDRAWIAM CIĘ ANIU I WSZYSTKICH Z OGRODOWISKA !
Puste miejsce 08:45, 23 lis 2013

Do góry
Jestem za 2 opcją tylko nie wiem czy ten jęzor po prawej przy chodniku ma być tak wysoko. Tam miałam przejście z podjazdu na trawnik i na cały ogród [ dobrze to widać na zdjęciu na 1 stronie. Jeśli chodzi o miejsce gdzie są 3 samotne iglaki po prawej to po wykopaniu ich robić tam rabatkę czy zostawić pusty trawnik? Z tych iglaków jeden to cis wysoki na 160 i na nim mi zależy bo jest ładny i zdrowy choć nigdy nie cięty. Wracając do rabaty przy tarasie naćkałam tam strasznie ale myślałam że tak będzie ładnie raz zakwitnie pięciornik potem róża, floksy i cały rok będzie kolorowo. Moje jedyne wytłumaczenie, sadziłam jak nie wiedziałam o istnieniu Ogrodowiska.
Danusiu co zaznaczyłaś niebieskimi gwiazdkami? czy to iglaki na pniu? a te pozostałe linie to co tam ma być?
Puste miejsce 17:47, 21 lis 2013

Do góry
A może w ogóle przewrót?

Na wyjściu z tarasu stożki lub kule - strażnicy.
Zwęzić te rabaty, po co takie wielkie?
Po co ścieżka z trawnika taka wąska?
bez ścieżki. Wywalić pięciorniki, nawłocie, floksy.
Wszystko co masz po kilka sztuk - pogrupować i napisz czego i ile masz.

Ogrodowe przygody 19:37, 14 lis 2013

Do góry
dziękuję za wizytę
mam kilka rabat takich powiedzmy oficjalnych czyli trzymam się w ramach ustalonych sprawdzonych roślin, ale mam też taką dziką rabatę czyli słoneczniki dalie floksy liliowce
korci mnie by jeszcze w tym sezonie dokupić kilka róż
nie wiem czy ryzykować...
Ogródek skalny 23:09, 11 lis 2013

Do góry
Witam Panieciesze sie ze nie tylko mi sie podoba Staralam sie by byl kwitnacy od wiosny do jesieni, ale faktycznie najbardziej kolorowo jest wiosna (m.in.rosliny cebulowe,zagwin, floksy,kosacce,smagliczka skalna i gozdziki) niestety niemam zdjecia,gdyz na sam koniec zimy bylam kontuzjowana i przez 4 mies o kulach chodzilam bez obcizenia nogi takze niewiele moglam zdzialac ale szkice planow ,kazdego zakatka na dzialce juz rozrysowalam to od wiosny wezme sie ostro do pracy (oczywiscie niewytrzymalabym do wiosny,ale spodziewam sie dzidziusia takze lepiej poczekam)) Pozdrawiam wszystkich uzytkownikow- super strona!
sprobuje zrobic jutro jakies fotki bo mam sporo odmian rozchodnika okazalego i to one graja teraz 1 wsze skrzypce
Ogródek skalny 16:20, 11 lis 2013

Do góry
Skalniaki przewaznie najpiękniejsze są wiosną, w maju gdy kwitną floksy szydlaste czy gęsiówki. Ciekawa jestem kiedy Twój jest najbardziej kolorowy?
Pomysł na ogród 17:00, 10 lis 2013

Do góry
Mam ten sam problem (spadający śnieg) i w związku z tym rabatę bylinowo - cebulowo - trawiastą.
Wszystkie krzewy i drzewa w tym miejscu były połamane, dlatego zdecydowałam się obsadzić problemową rabatę bylinami później wymieniłam byliny na trawy.
Spadający śnieg nie szkodzi też moim hortensjom ogrodowym. Mają tak sztywne pędy, że nic ich nie łamie, ale ich wada, to przemarzanie pąków kwiatowych, przez co nie zawsze kwitną.
Tu masz moja rabatę trawiastą: z tyłu są miskanty - 3 odmiany ,
w tym jaśniejszy variegatus; z przodu rozplenice.
wersja letnia i jesienna
https://www.ogrodowisko.pl/watek/773-pokaze-nasz-ogrod?page=49
https://www.ogrodowisko.pl/watek/773-pokaze-nasz-ogrod?page=52
https://www.ogrodowisko.pl/watek/773-pokaze-nasz-ogrod?page=72
Za trawami sa wysokie byliny : zawilec japoński i dzielżan ogrodowy.
Ale w tym roku dosadziałam między trawy jeżówki i floksy, bo jednak było mi trochę za zielono i właśnie monotonnie.
Trawy podsadzone są barwinkiem, żurawkami i runianką.
Podejrzałam też ostatnio trawy u Any, tutaj są pogrupowane.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=853
Sam musisz ocenić czy Ci sie podoba

Spadający śnieg nie szkodzi też moim hortensjom ogrodowym. Mają tak sztywne pędy, że nic ich nie łamie, ale ich wada, to przemarzanie pąków kwiatowych, przez co nie zawsze kwitną.
Pokażę nasz ogród 21:25, 05 lis 2013

Do góry
Pod koniec lata dostadziłam między rozplenice trochę kwiatów: jeżówki, floksy i pysznogłówki, Rabata latem,tylko zielona, wydawała mi się zbyt monotonna. Ale kwiaty starałam wsadzić się dystretnie, by łebki wyglądały zza kęp traw. Mam nadzieję, że osiągnę zamierzony efekt
Koloru w ogrodzie dodają też kolorowe liście żurawek, szczególnie lubię odcienie żółci i pomarańczy, berberysy o żółtych i czerwonych liściach i iglaki w żółtym odcieniu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies