Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 18:51, 09 sty 2014

AgnieszkaBK napisał(a)
Ostatnio mam mało czasu, ale znalazłam chwilkę i poczytałam u Ciebie o wiosennych zakupach lilii i pielęgnacji rh. Zdjęcia rh piękne Pozdrawiam gorąco

Agnieszko miło że wpadłaś mimo braku czasu. Lilijki zamówione również cztery piwonie , trzy dzwonki dwa bodziszki i już nie pamiętam czy coś jeszcze.Wczoraj przeglądałam jeszcze raz lilie i juz żałuję że wiecej nie zamówiłam ale jak zaczne sadzic bede się złościc że nie mam gdzie posadzic i tak w kółko każdego roku. Pozdrówka.
Bogdzia 18:53, 09 sty 2014

hanka_andrus napisał(a)
Zajrzałam, a Bożenka w kawiarni z psiapsiółkami szepcze.
I zakupy już poczynione?
A ja przewracam się ze strony na stronę.
Nie, nie z choroby, ale z nudów, że jeszcze trzeba czekać na wyższe słonko.
Miłego dnia!

Haniu nudy jakoś można przeżyc najważniejsze ze zdrówko dopisuje.Coś tam straszą mrozem ale ja tylko wiosny się spodziewam . Kilkudniowy mróz jakoś przeżyję ale dłuższy to juz nie bardzo. Pozdrówka ślę serdeczne.
Bogdzia 18:57, 09 sty 2014

Kindzia napisał(a)
Ale mnie korci Bogdziu, żeby lilie już zamawiać...ale pamiętam tamten rok...pudła z liliami w pracy w lodówce trzymałam. Czekam jeszcze!

Baw się dobrze

Kasiu mozesz lilie zamawiac bo i tak nie przewidzisz jaka będzie pogoda. Oni piszą że wysyłka w marcu i jeszcze zastrzegają że zależy to od pogody. Tamten rok był wyjątkowy pod względem długości zimy , mam nadzieje ze ten nie bedzie taki sam. W tamtym roku rzeczywiście był duży problem z przetrzymaniem cebulek ale jakoś sie udało i wszystkie u mnie kwitły oprócz martagonów (niektórych) ale myslę ze tu winna była wielkośc cebulek i moze w tym roku więcej ich zakwitnie. Pozdrówka serdeczne.
Bogdzia 18:59, 09 sty 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Bożenko jak musiałam plewić ogródek mamy, właśnie z floksami, liliowcami i ostróżkami to zarzekałam się że ja w ogrodzie tylko trawę mieć będę i nigdy więcej grzebania w ziemi Jak się u nas mawia
,, Gorsze przerzeczenie niźli Boskie dopuszczenie". Coś czego nienawidziłam stało się moją największa pasją Pozdrawiam

To tak jak ze mną , czlowiek sie zmienia i czasem jak ma sie przesyt czegoś trzeba zrobic przerwę i potem znów sie podoba. Pozdrawiam gorąco.
Bogdzia 19:05, 09 sty 2014

kasiek napisał(a)
Bogdzia Twoje Rh to cudo, CUDO!
Tak sie zakręciłam na ich punkcie że az nie wierzę, miałam ich już nie uprawiać bo wciąż ponosiłam porazki, zbyt wapienna mam glebę. No nic torfu musze zdobyć kilka taczek.

Kasiu wapienną glebe masz? to możesz miec problem z ich utrzymaniem w ogrodzie i nawet torf może tu nie wystarczyc bo z wapiennej gleby woda spływajac będzie ten wapień przenosic do torfu równiez . Najlepszym rozwiązaniem w takim przypadku są wyniesione rabaty bo woda w górę nie popłynie i pamiętaj ze torf ma byc kwaśny o ph 4-4,5 i pod kazdy krzak z70l trzeba dac.Te warunki muszą byc spełnione i jeszcze trzeba rh posadzic nie nizej niż w doniczce i w pierwszym roku nie dawac nawozu, po spelnieniu tych warunków powinny rosnąc.Pozdrówka.
Bogdzia 19:06, 09 sty 2014

Napisałam Kssi -Luizie że trzeba przerzedzic drzewa. Ania juz pisała o karach za wycinkę drzew ale na wszelki wypadek załączę jeszcze artykul na ten temat.

http://finanse.wp.pl/kat,1037883,title,Wyzsze-kary-za-wyciecie-drzew-bez-zezwolenia,wid,16150234,wiadomosc.html?ticaid=111fe2
annawu 19:27, 09 sty 2014

Bożenko, wszystkie wskazania na prawidłowe posadzenie rh skrupulatnia wyczytuję, mam nadzieję że
dzięki tym dobrym radom wychoduję piękne krzaczorki jakie są u Ciebie

A co do zmienności gustu i pasji, też to przeszłam, jak zakładałam ogródeczek miałam postanowienie, nigdy nie wsadzę floksów, a teraz jaki tylko kolor floksa zobaczę to muszę go mieć
Bogdzia 19:45, 09 sty 2014

annawu napisał(a)
Bożenko, wszystkie wskazania na prawidłowe posadzenie rh skrupulatnia wyczytuję, mam nadzieję że
dzięki tym dobrym radom wychoduję piękne krzaczorki jakie są u Ciebie

A co do zmienności gustu i pasji, też to przeszłam, jak zakładałam ogródeczek miałam postanowienie, nigdy nie wsadzę floksów, a teraz jaki tylko kolor floksa zobaczę to muszę go mieć

Aniu to tak jak ja . Byłam pewna ze co jak co ale floksy u mnie nie bedą rosły ale mam i bardzo sie z nich cieszę. W tym roku nie kupuje ale w tamtym coś tam kupiłam ale strasznie maleńkie były , może w tym roku sie rozrosna.Podobnie z pysznogłówkami. Jak bedziesz sadzic rh napisz to wszystko Ci przypomnę.Pozdrówka serdeczne.
paniprzyroda 20:00, 09 sty 2014

Bogdziu, u mnie też floksy i pysznogłówki wróciły do łask. Pozdrawiam.
luiza_jakubo... 20:31, 09 sty 2014

Dziękuję.Trudno będę walczyć.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies