Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Rozpoznawanie roślin iglastych.... 19:14, 16 paź 2012

Do góry
6. Myślałam że to sosna bośniacka, ale ta ma 2 igły w pęczku, więc nie pasuje.

Pasuje Pinus sibirica. syn. Pinus cembra (limba syberyjska) ma po 5 igieł.

Pokrój też pasuje.
Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 19:12, 16 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Obecnie w katalogu figuruje pod nazwą Prunus × eminens 'Umbraculifera' - synonimy łac.: Prunus fruticosa 'Globosa', Prunus fruticosa 'Umbraculifera'

Widziałam Danusiu, ale właśnie oprócz tej powyżej w katalogu ZSZP można znaleźć
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Prunus%20cerasus%20%27Umbraculifera%27&lang=1

i zastanawiam się czym one w praktyce się różnią? Na zdjęciach wyglądają tak samo, z opisu rozmiary i wymagania te same, kolor kwiatów, kory, itp.
Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 19:05, 16 paź 2012

Do góry
Częściowa odpowiedź jest tutaj

http://drzewa.nk4.netmark.pl/atlas/wisnia/wisnia.php

Nasza wiśnia jest mieszańcem wiśni pospolitej (P.cerasus) i wiśni karłowatej (P. fruticosa) (forma krzaczasta) szczepionym na pniu czereśni ptasiej (P.avium).

Tak podaje ZSP.

Obecnie w katalogu figuruje pod nazwą Prunus × eminens 'Umbraculifera' - synonimy łac.: Prunus fruticosa 'Globosa', Prunus fruticosa 'Umbraculifera'
Ogród z sadzonek 18:53, 16 paź 2012

Do góry
Bogda napisał(a)
Czy berberysy można teraz rozmnażać?

Sadzonki z berberysów zrzucających liście na zimę tniemy w lipcu, pędy nie powinny być zdrewniałe.
Natomiast a gatunków ziozielonych tniemy we wrześniu. Powinny być dojrzałe, ale jeszcze nie zdrewniałe.

Temp. optymalna wynosi 15 stopni na plusie. Wyższa jest niekorzystna.

Teraz jest za późno na sadzonkowanie.
Berberys - Berberis 18:53, 16 paź 2012

Do góry
Bogda napisał(a)
Czy berberysy można teraz rozmnażać?

Sadzonki z berberysów zrzucających liście na zimę tniemy w lipcu, pędy nie powinny być zdrewniałe.

Natomiast a gatunków zimozielonych tniemy we wrześniu. Powinny być dojrzałe, ale jeszcze nie zdrewniałe.

Temp. optymalna wynosi 15 stopni na plusie. Wyższa jest niekorzystna.

Teraz jest za późno na sadzonkowanie.

Na jesieni wykonujemy szczepienie berberysów. Przez stosowanie i w szparę i w klin. Jako podkładka B. thunbergii "Atropurpurea".
Szczepimy nisko, aby zraz mógł wykształcić własne korzenie.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 18:24, 16 paź 2012

Do góry
Możesz, ale nie za dużo, Obornik powinien być dobrze zleżały.
Mój 4 arowy azyl... 18:21, 16 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Chyba pójdę powiesić wianek na drzwiach, a tak coś mnie naszło

W jesiennych barwach, Danusiu, w jesiennych
Katalpa - Catalpa 18:21, 16 paź 2012

Do góry
Późno, to ich wada
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 18:19, 16 paź 2012

Do góry
Wystarczy. Grujecznik będzie mniejszy i wielopniowy.

Jednak dodam, że wszystko zależy też od sposobu eksponowania drzew, czy mają to być solitery, czy mają tworzyć ścianę zieleni. W przypadku soliterów ta odległość powinna być większa.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 18:09, 16 paź 2012

Do góry
Ja męczyłam swoje w garażu, niezbyt jasno tam miały, trochę rosły, ale dały radę.
Umiarkowanie podlewamy, aby nie zalać ale też nie zasuszyć. Macać palcem, jak mokro - nie podlewać, jak sucho - podlać i czekać aż wyschnie dobrze.
Jak rozmnożyć cisy 17:59, 16 paź 2012

Do góry
Nasiona powinny być zbierane jak tylko miąższ zaczyna świecić na czerwono. Trzeba je oddzielić od czerwonych osnówek, a potem przechowywać w wilgotnym piasku.

Wszystkie nasiona (czy świeżo zebrane lub przechowywane) nie są zdolne od razu do kiełkowania aż odbędzie się obróbka wstępna (naturalna lub w sposób sztuczny), która obejmuje proces inkubacji nasion w wilgotnych warunkach przez stosunkowo długi okres czasu (od 8 do 64 tygodni).

Potrzebują najpierw ciepła minimum plus 15 ° C minimum, potem zimno 4 ° C.
Można je teraz zabrać do domu na okres kilku tygodni, a potem do lodówki na resztę zimy, wysiew wiosną.

Nasiona wysiewamy w mieszance dobrze przesianego kompostu i piasku, przykrywamy cienko piaskiem i pozostawiamy wilgotno i miejscu chłodnym.

Często nasiona są rozprzestrzeniane przez ptaki, którym nie szkodzą trujące nasiona, bo ich żołądek nie uwalnia toksyn. Nasiona wydalone przez ptaki kiełkują swobodnie.

Nasiona cisa mogą być też wysuszone bez szkody, a po wysuszeniu zamrożone i przechowywane przez lata z zachowaniem siły kiełkowania .

Inne źródła zalecają przed siewem:

- moczenie nasion w wodzie przez 24 godziny
- potem trzymanie w cieple przez 90 dni
- w chłodzie przez 60 dni
- wysiew wilgotnych nasion na cienisty rozsadnik

Kiełkowanie następuje po 2-3 latach.

III sposób podaje, że nasiona zasiane jesienią tuż po zbiorze, kiełkują po 18 miesiącach.

Nasiona można przetrzymać w lodówce w stanie wilgotnym przez okres 1 roku.

Ja bym wypróbowała ten ostatni i drugi.

Mój 4 arowy azyl... 17:21, 16 paź 2012

Do góry
Chyba pójdę powiesić wianek na drzwiach, a tak coś mnie naszło
Wichrowe wzgórze 17:19, 16 paź 2012

Do góry
Mróz namalował piękne obrazy, róże faktycznie w apogeum kwitnienia.
Ogród Eli 17:15, 16 paź 2012

Do góry
Witaj Elu, czy Elizo ? ależ masz piękne kolory. Jesień jest chyba najpiękniejszą porą na zaprezentowanie Twojego ogrodu. Zapraszamy serdecznie

Bardzo fajnie, że możesz realizować swoją pasję. Ja też swego czasu mieszkałam w bloku, ale nie miałam nigdy ogródka pod oknem, dlatego chętnie wracałam co kilka dni do swojego ogrodu, aby naładować bateryjki
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:04, 16 paź 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Ja też, jak tu sprzedać bukszpanowy? Nie wyobrażam sobie. choć za to mogłabym zrealizować kolejne marzenie Kolejny ogród, ale większy
Jednak nie potrafię.

no ja myślę, tam twoja dusza, a sposób na realizację znajdziesz, a tu wracasz jak do azylu

Danuś, bukszpanowy przypisany do Ciebie jak Ty do niego. A my do Ciebie i do Bukszpanowego
Osierociłabyś nas. Ale życzę z całego serca spełnienia marzeń
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 14:54, 16 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Łupiny i inne części kasztanowca zawierają saponiny triterpenowe, z których najważniejsza jest escyna. Ma ona właściwości lecznicze, uszczelnia naczynia włosowate, a wiec nie obawiajmy się, że ma trujące właściwości.

Dzięki Danusiu, skarbnico wiedzy
Ania i róże i cała reszta :) 14:43, 16 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, wyleci, czyli co?
Dobrze kojarzę, że to nie są długoletnie drzewka, bo robią się brzydkie?

Tak, robią się brzydkie po latach i kiedyś i tak już nie będzie się nadawał.

To go może nie przesadzam, jak się zniszczy, wsadzę za niego wówczas większego cisa, żeby go zrównac z tymi, co już będą rosły?
Dalej nie wiem, jaka ta odległośc, 40 cm między nimi wystarczy na zrobienie jednolitego tła, bez przerw?
To cisy hisksii.

Torty artystyczne - dekoracje tortów 14:42, 16 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ponieważ w ostatnim czasie pojawiło się w wątkach sporo zdjęć tortów przedstawiających postaci z bajek dla dzieci, kwiaty i inne takie, powklejamy tutaj ich fotki, a także możemy wymienić się doświadczeniami, jak takie cuda wykonać. Nadmieniam, że wszystko jest jadalne, a dla mnie to czarna magia. Nie umiem

Danusiu, Ty wyczarowujesz ogrody, Gosia, Anula - torty Każdy jest dobry w innej materii. Nie możesz być dobra we wszystkim Za to w ogrodach jesteś THE BEST !
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 14:38, 16 paź 2012

Do góry
Łupiny i inne części kasztanowca zawierają saponiny triterpenowe, z których najważniejsza jest escyna. Ma ona właściwości lecznicze, uszczelnia naczynia włosowate, a wiec nie obawiajmy się, że ma trujące właściwości.

Pszczelarnia 14:33, 16 paź 2012

Do góry
Chyba tak... bo krzewy zasłaniają, zamiast krzewów byliny ale niższe, żeby gąszczu nie robiły.

Powtarzaj negocjacje z sąsiadem, bo musisz mieć widok na drzewa po drugiej stronie, wtedy ogród zyska wszystko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies