Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Dopiero buduję ale już projektuję i proszę o pomoc 09:47, 24 kwi 2012

Do góry
Przedstawiłam się jakiś czas temu w dziale Naszych ogrodów ale zanim ten mój piękny ogród powstanie i będę miała czym się chwalić chyba muszę trochę tu pogościć i pokazać Wam moje "chciejstwa" i pomysły oraz poddać je Waszej ocenie, licząc bardzo na Wasze opiniie, pomoc i sugestie.

Pokażę tu jeszcze raz ogólny plan działki i kawałek pierwszej rabaty, którą stworzyłam w programie Gardenpuzzle.

Bardzo lubię drzewa i krzewy liściaste dlatego moje nasadzenia głównie będą się opierały o tego typu rośliny. Umiejscowienie projektowanej rabaty zaznaczyłam na rysunku. Zaczęłam projektowanie od tego miejsca czyli dolnej krawędzi domu bo niżej będzie oczyszczalnia ścieków z drenażem i tam będzie trzeba dobrać rośliny lubiące wilgoć i płytko się korzeniące. Rośliny na tej rabacie nie mogą być zbyt wysokie bo górą idzie linia energetyczna więc odpadają wysokie drzewa i duże iglaki. Dom skierowany jest na stronę południową więc powinno być tu sporo słońca.

Działka ogrodzona będzie żywopłotem z Ałyczy. Danusia wprawdzie odradzała mi tą roślinę ze względu na kolczystośc ale skoro to ma być jedyne ogrodzenie (bez płotu) to może i dobrze że kłuje i odstraszać będzie ewentualnych niechcianych gości np tych którzy ukradli nam drzewka owocowe (chociaż zanim toto urośnie to jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie). Tu moje pierwsze pytanie o gęstość sadzenia takiego żywopłotu bo chcę posadzić naprzemiennie dwa rzędy i nie bardzo wiem ile miejsca zachować od tymczasowej sietki, ile rząd od rzędu i jak gęsto rośliny w rzędzie.
Długość fragmentu od narożnika do kreski to ok. 18 m.
No i moja radosna twórczość:

Rośliny jakie znalzały się na projekcie to:
Klon palmowy o biało zielonych liściach
Kalina koralowa
dereń biały
klon palmowy różowy
jaśminowiec
choina kanadyjska Pendula
berberysy różowe
cyprysik groszkowy
i najniżej trzmieliny i krzewuszka (nie wiem czy to dobre miejsce dla krzewuzki czy raczej zostawić same trzmieliny a krzewuszkę przenieść w inne miejsce.

Pisząc to zaczęłam się zastanawiać czy nie dać tej kompozycji w okolice narożnika czyli klon palmowy zielony w róg bo jak dam tu począwszy od zaznaczonej kreski to nie wiem czy uda mi się połączyć to z tymi roślinami na drenaż żeby dobrze to wyglądało bo tu duże krzewy są a na drenaż to pewnie będzie trzeba jakieś małe plus żywopłot. Pewnie to moje pisanie chaotyczne wyszło, ale Wasza wyobraźnia jest taki wielka że pewnie załapiecie o co chodzi
Początek wielkiej przygody - jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:30, 21 kwi 2012

Do góry
Stworzyłam sobie listę roślin które mi sie podobają, kierowałam się przede wszystkim wyglądem, troszkę czytałam o warunkach jakich potrzebują, ale do końca nie wiem czy wszystko może u mnie rosnąć.

To taka wyjściowa lista pewnie ulegnie jeszcze sporym zmianom i poprawkom

Iglaste

1. Cyprysik Lawsonia – Alumigold (przed garażykiem, w pasku od sąsiada)
2. Cyprysik Lawsonia – Alumii
3. Cyprysik Lawsonia Ivonne
4. Cyprysik Lawsona Globosa
5. Świerk pospolity Nidiformis
6. Modrzew japoński stiff weeper
7. Świerk biały alberta globe
8. Świerk czarny nana
9. Świerk bialy White Daisy
10. Świerk biały conica
11. Cis pośredni Hicksil/Hilli na krótkie odcinki żywopłotu
12. Jałowiec compressa

I liściaste

1.Klon royal red
2.Klon brillantissimum
3.Klon palmowy dissectum
4.Surmia bignoniowa nana
5.Wiśnia piłkowana 'kanzan'
6.Sumak octowiec
7.Jarząb pospolity
8.Berberys admiration
9.Berberys bogozam
10.Berberys golden ring
11.Berberys aurea
12.Bukszpan
13.Pigwowiec pośredni
14.Perukowiec royal purple
15.Irga variegatus (która najładniejsza?)
16.Trzmielina emerald gold
17.Trzmielina gaiety
18.Hortensja drzewiasta anabelle
19.Lawenda hidcote
20.Magnolia
21.Jaśminowiec snowbelle
22.Ognik red column
23.Ognik Soleil d'Or'
24.Ognik 'Orange Glow'
25.Lilak pospolity
26.Tamaryszek francuski
27.Kalina koralowa

Wrzosy
Azalia japońska
Różanecznik

Byliny

Byliny
1 Żurawka
2 Funkia
jako podstawowe roślinki przy krzewach i drzewach pokochane dzięki Ogrodowisku

Pozostała lista bylin powstanie już w trakcie powstawania samego ogrodu. Mam sporo roślin które są u mojej mamy w ogrodzie i będziemy je na jesieni przesadzać - wtedy bliżej o nich napiszę.
Teraz najważniejsze jest dla mnie opracowanie i wygląd samych rabat i dróżek na działce.
Co dokładnie będzie sadzone - będzie później mogło jeszcze ulec zmianie Bo na pewno nie damy rady wsadzić wszystkich roślin.
Na pierwszym miejscu będzie front i to nim najpierw chciałam się zając w tym wątku.

Jestem zakochana od pierwszego wejrzenia w ogrodzie Danusi
I tak w przysłości widzę mój front domu, wiem że wymaga on dużo pracy, dlatego pozostała część ogrodu będzie troszkę inna - nie tak wymagająca - jak stożki i kulki o których marzę

Przepraszam że piszę tak na raty i nie doszłam jeszcze do jakichś konkretów - czyli projektowania samych rabat , ale co rusz moje dzieciaki mnie odciągają od komputera i nie dają spokojnie zebrać myśłi .

Cdn.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:22, 18 kwi 2012

Do góry
Mam tę budleję na ulicy pod kaliną, ale chyba w tym roku nic z niej nie wyjdzie Kalina ma się za to świetnie.
W donicy raczej nie przeżyje, nie ma co liczyć, tylko przenieść do garażu na zimę i kontrolować wilgotność bryły korzeniowej.
Malwesowe początki 23:22, 17 kwi 2012

Do góry
Malwes, kalina sztywnolistna też może przemarzać (bardzo ładna jest, ale weź ryzyko pod uwagę)
czy 24 sosna 'Pumilo' oznacza sosnę górską (kosodrzewinę) 'Pumilo'? Czy sosnę Pinus pumilo?
Jałowiec 'Wiltonii' jest bardzo niski, dałabym raczej kompozycję z jałowcem z przodu a kosodrzewinę z tyłu, bo 'Wiltonii' będzie niższy niż wszystko co posadzisz na wrzosowisku.

Borówki mają "wrzosowiskowe" wymagania glebowe, można połączyć. I całkiem odmienne od wymagan malin lub porzeczek oraz ziół.

Czy 'Flamingo' to miałbyć klon jesionolistny 'Flamingo'? Nie znam takiego palmowego, ale może jest, tylko go nie znam.

jest też kolumnowa forma kosodrzewiny, nie pamiętam nazwy, chyba 'Columnaris' - tak a propos zastępowania kolumnowych jałowców.

jezeli ławeczka ma być ławeczką z oparciem, to obawiam się, że rozplenice za nią będą słabo widoczne, może lepiej ulokować je z boku ławeczki, razem z grupą bylin?

Jałowiec 'Blue Star' to chodzi o jałowiec łuskowaty? Jałowiec Pfitzera 'Aurea' po latach wyrasta wielki, do półtora metra w górę i szeroko na boki, wydaje mi się w tym miejscu nieproporcjonalny, zwłaszcza w zestawieniu z niskim 'Blue star'. Osobiście nie lubię zastawiania iglastych żółtych z szaroniebieskimi obok siebie, ale to kwestia gustu może jest.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:28, 17 kwi 2012

Do góry
Verbena bonariensis przezimowała w garażu

Kalina angielska ma pąki

Kwiatowe królestwo Eli 16:58, 16 kwi 2012

Do góry
Lawenda z różami ok jest, a na nią będziesz patrzeć z wysepki otoczonej ekranem z cisów.

7 mi się nie podoba bo taka oderwana od rabat.

24 żurawki różne kolory, ale posadzone co najmniej po kilka sztuk? - albo nawet kilkanaście

Rabata pachnąca nie musi mieć wszystkich roślin pachnących w jednym miejscu, bo co bedzie jak kalina zakwitnie razem z lilakiem? zapachy się pomieszają. Kalinę posadź w pobliżu placyku 1, może tam postawisz ławkę?

Hortensja pnąca na pergolę - nie bardzo, Na ścianę lub drzewo. Na pergolę róża pnąca z clematisem.

Żywopłot z ałyczy - strasznie kolczasty, podczas cięcia można się nieźle poranić, lepiej z graba albo ligustru.

Przy ganku zrób dwie symetryczne rabaty obwiedzione bukszpanem i kuliste formy na pniu posadź.
Kwiatowe królestwo Eli 15:54, 16 kwi 2012

Do góry
Witam ponownie

Pragnę się pochwalić że prace związane z budową domu rozpoczęte - fundamenty zostały zalane więc nie ma odwrotu.

Moje pierwsze poczynania ogrodowe też rozpoczęte - zaczęłam kopać pierwszą grządkę z przeznaczeniem na warzywa. Muszę przyznać że walka z darnią była dość ciężka i jeszcze dziś ręce bolą. Póki co te moje poczynania to raczej zabawa ale sprawia mi wiele przyjemności. Nie wiem czy cokolwiek mi tam urośnie bo gleba ma sporo gliny no i nie mam póki co ani obornika ani kompostu.

A wracając do planów ogrodowych. To jest zdjęcie całej mojej działki wykonane w oparciu o projekt. Działka będzie miała 3 części tematyczne tj. sad, ogród warzywny i mój wymarzony ogródek kwiecito-krzaczaty. Na działce zaznaczona jest lokalizacja domu. Mój mąż sobie wymyślił takie ustawienie bo dom ma być na południe. Rozmiary działki to 40x80

A teraz moje nieudolne szkice zagospodarowania. Przedogródek zupełnie mi nie wyszedł, muszę coś zrobić z ścieżkami bo kiepsko to wygląda - mam nadzieję że może coś mi podpowiecie. Zmieni się też lokalizacja garażu bo mąż się pomylił i nie tu miejsce przygotował.

Objaśnienia do planu
1. Wyspa z huśtawką (trawa z lużno rozłożonymi płaskimi kamieniami), otoczona zgodnie z modą poanującą na forum ekranem z cisów
2. Lawenda
3 Mała wysepka z magnolią, otoczona hostami
4. Zakątek różany - różne odmiany róż, kolory białe różowe, łososiowe, dodatkowo róża pnącą się po huśtawce (jeszcze nie wiem jak)
5. to hosty dookoła wysepki z magnolią
6 Zakątek RH
7 większa wyspa nie wiem czy to będzie dobrze wyglądało - chciałabym coś w stylu Danusi czyli świerk, miskant, hortensja bukietowa, kulki bukszpanowe
8. dom
9 Taras z pergolą a na niej róże pnące, powojniki, bluszcz
10 przejście z pergolą do części warzywnej na pergoli róża, bluszcz, powojni do przejścia prowadzi ścieżka z luźno rozłożonych kamieni
11 drugie przejście do ogrodu warzywnego również z pergolą a na niej hortensja pnąca
12 rabata hortensjowa z śliwami wiśniowymi
13 ganek
14 garaż blaszany dlatego trzeba go zamaskować, w rzeczywistości postawiony został na przeciw ganka, ale zawsze można go przenieść
15 gaj brzozowy z hostami i miskantami
16 Mała wysepka z iglakami - stożki kule
17 większa wyspa lub skalniak ale tam w okolicy będzie oczyszczalnia ścieków z drenażem więc trzeba będzie umiejętnie dobrać rośliny
18, 19 małe wysepki - nie wiem czy potrzebne - dwa stożki i kula bukszpanowa
20 wrzosowisko
21świerki lub coś w tym stylu
22 też iglaki
23 rabata na której koniecznie muszą znaleźć się kalina, jaśminy, lilaki ale jeszcze nie mam na nią pomysłu. Nie moze być nic wysokiego bo linia elektryczna w górze.
24 żurawki- różne kolory
całoś ogrodzona żywopłotem ze śliwy Ałycza.

Przepraszam ze tak chaotycznie ale chciałam się wyrobić przed wyjściem z pracy.
Ciekawa jestem co o tym sądzicie, będę wdzięczna za wszelkie sugestie i podpowiedzi.
Dolina Tęczy 13:33, 16 kwi 2012

Do góry
Moja kalina ma na razie listki, ale co roku atakują ja mszyce, więc mąż czymś tam pryska, ale nie tym o czym piszesz, więc nie pomogę
Ogrodowy spektakl trwa ... 01:08, 15 kwi 2012

Do góry
Witaj Miro. Pospacerowałam po Twoim ogrodzie. Pięknie jest. Wiosna kwitnie i zieleni się. Zainteresowała mnie ta kalina angielska. Znasz dokładną nazwę? Może pokażesz zdjęcia z kwitnienia?
Klon rzeczywiście podejrzanie wygląda.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:28, 14 kwi 2012

Do góry
Moja kalina podobnie, ale cebulowe? - a gdzie tam
Ogrodnik mimo woli 22:24, 14 kwi 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Aniu ta jarzębinka jest sliczna chociaz zwisa a moze własnie dlatego więc niech Ci nie zwisa to co zwisa.

A teraz poważne sprawy. Co to za rh bo jesli Nowa Zembla to kalina jest za blisko i do przesadzenia. Myslę ze Ci zakwitnie (kalina) bo paczki są zdrowe. Druga sprawa to ten postument pod rh. Czy on jest włączony w cały długi nasyp czy tylko jest to postument dla niego bo lepiej by było gdyby był w długim ciągu bo mróz miał by mniejszy dostep do korzeni. I następna sprawa , ten kamień czy to nie jest piaskowiec bo piaskowiec ma odczyn zasadowy i ma tendencję do utleniania sie i oddaje do gleby te zasadowe odczyny a to nie jest dobre dla rh.I jeszcze nie koniec . Rh będzie rósł i jego korzenie też. Ma stanowczo za mało miejsca na korzenie. Trzeba przyjąc że korzenie są tak szeroko jak korona , musisz mu dac dużo więcej miejsca.Wiem że się strasznie napracowałas a ja wydziwiam ale chcę żeby Ci ładnie i zdrowo rósł wiec piszę swoje uwagi.Przepraszam.

Wstawiam jeszce jedno foto...... to co na dole idzie w odstawkę.... wiec na bałagan nie patrzeć...
1. Są to Helsinki....Zembli nie sadziłam tu , bo zapamietałam że rośnie wielka...
2. kalina z założenia jak rozrosnie się rh jest do usunięcia...i tak jest za blisko jodeł....... miałam ją usunąć w zeszłym roku, ale brakło czasu, a w tym zakwitnie..wiec dostała drugą szansę..... na rh nie nastawiam sie na 100 % Ogólnie z rh mam same ogrodowe porazki jak na razie..ale próbuję...może tym razem sie uda....... wiec zawsze zdążę jausunąć, jak sie okaże że tym razem sie udało.
3. Rh ma ogranicznik na ziemie tylko z przodu....z uwagi na jarzębinkę... bliżej już sie nie dało bez usuwania jej...... M kategorycznie odmawia wycięcia. Przenieść nie ma gdzie. Po obkach i z tyłu rh jeszcze nasypiemy ziemi, ale tak padałdeszcz, żę już nie mieliśmy zdrowia do mieszania gliny z piachem i trofem..to jest syzyfowa praca.....
4. Kamienie nie pamietam jakie, ale nie utleniają sie i nei majaodczynu zasadowego..M chemik.. to potwierdza.
5. Albo będzie rósł tak jak ma...albo trudno..... nie mam gdzie kupić kilku ciężarówek ziemi, u nas ziemi ogrodowej po prstu nie na cięzaróki, a na worki to majątek..... ..... Pod tego rh poszło ze 2 metry sześcienne ziemi.... i to jest powód, że kupiłam za dużo...bo nie mam gdzie ich posadzić..kłopot z ziemią i sypaniem górek... Z przodu ma pół metra poza koronę, a z tyłu wiecej. Niech rośnie do tyłu i na boki.... Chcą kupić ziemi ogrodowej w workach.. to kilkaset złotych pod jednego krzaka ....
6. Z pozostałymi potestuję jak bedzei jak tylko na lekkim wzniesieniu je podadzę, a urobie bardzo duży dół z piaskiem i ziemia.... Tego największego drugiego tylko tez wyniosę tak wysoko.......

Jak się nie uda, to posadzę hortensje Dlatego naprawdę pisałam i tak myślałam, że najchętniej to bym Ciebie przywiozłą do mnie na czas sadzenia rh
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:20, 14 kwi 2012

Do góry
Cześć dziewczyny !
dziękuję że do mnie zaglądacie, dzięki za troskę, kocyk a zwłaszcza za pilnowanie mojego zrozumienia kulek
Dziasiaj zgodnie z planem dziłałałam jak spuszczony pies z łańcucha do czasu - potem deszcz już przeszkadzał a teraz ledwo klikam i zastanawiam się co zmienić w ogrodzie bo tak nie może być - tyle stale taczek do wywalenia i tyle czasu - ale ja to lubię więc co..
tylko z czasem kiepsko nie wiem kiedy nastepna taka sobota się trafi
a jutro ma lać

ławka jest tekowa, chodziła za mną i wreszcie kupiłam - czyli zainwestowałam sporo w ogród- ale ..

to teraz trochę zdjęć z dzisiaj moje listeczki zielone i inne
klon jesionolistny

i nawet juz widać kolczyki w jakie się przyozdobi

ukochany modrzew

a kalina po tygodniu już bardziej zielona
Ogrodnik mimo woli 21:45, 14 kwi 2012

Do góry
Aniu ta jarzębinka jest sliczna chociaz zwisa a moze własnie dlatego więc niech Ci nie zwisa to co zwisa.

A teraz poważne sprawy. Co to za rh bo jesli Nowa Zembla to kalina jest za blisko i do przesadzenia. Myslę ze Ci zakwitnie (kalina) bo paczki są zdrowe. Druga sprawa to ten postument pod rh. Czy on jest włączony w cały długi nasyp czy tylko jest to postument dla niego bo lepiej by było gdyby był w długim ciągu bo mróz miał by mniejszy dostep do korzeni. I następna sprawa , ten kamień czy to nie jest piaskowiec bo piaskowiec ma odczyn zasadowy i ma tendencję do utleniania sie i oddaje do gleby te zasadowe odczyny a to nie jest dobre dla rh.I jeszcze nie koniec . Rh będzie rósł i jego korzenie też. Ma stanowczo za mało miejsca na korzenie. Trzeba przyjąc że korzenie są tak szeroko jak korona , musisz mu dac dużo więcej miejsca.Wiem że się strasznie napracowałas a ja wydziwiam ale chcę żeby Ci ładnie i zdrowo rósł wiec piszę swoje uwagi.Przepraszam.
Ogrodnik mimo woli 23:56, 13 kwi 2012

Do góry
Witam wszystkich odwiedzajacych..... wreszcie dotarłam i na swój wątek Musiałam poczytac co u Was słychac, bo co u mnie to wiem
Koło południa pojechałam przerejstrowac samochód, jako, że dziś 13 i piątek poprosilam o numer w tablicy rejestracyjnej 13 Pani mi taki numer znalazła, bo nikt go nie chciał.
Popołudnie spędziłam w ogrodzie..ledwo żyję.
Czekajac na tablice zapedziłam sie na ryneczek..dokupiłma ciemiernika..i trochę do skalniaka.... nie wiem po co bo i tak ciasno Ale niezpominajek jeszcze u mnie nie ma, wiec ..trudno było sobie odmówić tej radości.
I skończyła się radość w dniu dzisiejszym..... z wyjąttkiem opisu Dajany o wyrzuconych rózach i u Bogdzi jak M pilnuje by wątek był na bieżąco
Poszukuję miejsc pod rh..wiec wymyśliłam sobie, że zlikwiduję mój mini skalniak...nie podoba mi się... wiec przesadzałam wszystko z niego w inne miejsca, a że mam i tak napakowane...to było to wyzwanie... Jałowiec (lub coś do tego podobne) przesadziłam w miejsce rozplenicy, rozplenicę przeniosłam w miejsce które moze będzie docelowe...... na razie dziura w trawniku..... Kepa tak wielka, że niestety musiałam prosić M o pomoc...
Wyrzuciłam wszystko z domu do szklani.... w szklarni nie ma już na nic miejsca Tzn wszystkie zadołowane w doniczkach rośliny, sadzonki i wiele innych co jeszce do gruntu się nie nadaje, albo nie mam dla tego miejsca......
Posadziła m jedna różę przy pergoli...oczywiście nie ta miałą tu być..ale aktinidia w tym roku odbiła i powiedziała, że już będzie ąłdnie rosła- nie wyrzucaj mnie..i znów problem z miejscem.
Potem poszłam przyciąc róze........ ale tego mam ..a raczej miałam..wszystko umarzło..... gdzie niegdzie tylko pojedyńcze kawalątki zieone...chbya to jutro wyrzucę.szkoda, bo były łądne..ale meni wnerwiły. Było tego ....... najpierw wyciąć, potem wynieść, potem spalić.... nie mogę pisac na klawiaturze, bo wszędzie mam coś wbite lub rozwalone...... porażka.Gdybym dziś miała sie zdecydowac na kupno róż to nie kupiłabym ani jednej.....
Tulipanków nazw nie zdązyłam jeszcze poczytać, bo zapomniałam
I tak minął dzień.... cięcie i palenie...... do nocy..... przy latarce...... Ależ teraz łyso...... chyba wyrzucę te moje róże i psoadzę te co kupiłm w ich miesce....nawet jak odzyją, to bedą sie regenerowac przez 3 lata... a po 3 latach znów umarzną...... Głupiego robota......
Idę spać, bo kiedys w końcu trzeba pospać Jutro walcze dalej, moze jakieś fotki wstawię......
A to mój likwidowany skalniak... już foto archiwalne.... mam tam jeszcze kalinę Eskimo i nie wiem czy ją przeniesć, czy niech się zostanie....... tam gdzie górka skalniaka chę posadzić rh Kalina może mieć za ciemno....ale już nie mam pojęcia gdzie ja przesadzić.... Dzięki rh....jarzęvbina (widać jej pień) postanie się na swoim miejscu, bo chciałąm jawyrzucić, ale M nie chiał bo ptaszki lubią jarzębinkę

Ogrodowy spektakl trwa ... 20:31, 12 kwi 2012

Do góry
mira napisał(a)
kalina angielska ma już takie listki ....a jak kwitnie to bajecznie pachnie

Masz angielkę
Już też z niecierpliwością oczekuję momentu, w którym zacznie rozsiewać bajeczny zapach.
Szkoda tylko, że moja nie rośnie blisko tarasu.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 09:50, 09 kwi 2012

Do góry
tak wygląda większośc tulipanów; czekam, może już niebawem rozkwitną

forsycja w pełni kwitnienia, ale tylko ta, pozostałe dopiero ruszają

kalina pełna juz ruszyła
Ogrodowy spektakl trwa ... 20:49, 08 kwi 2012

Do góry
kalina angielska ma już takie listki ....a jak kwitnie to bajecznie pachnie

a bukszpan mam w zasadzie 1 i to kulkę - tak formowaną intuicyjnie i tak sobie tu siedzi - ale ogrodowiskowe wpływy już spowodują że coś się dosadzi żeby tak samotnie nie starczała

a to chyba tawlina jarzębolistna - ma bardzo wcześnie śliczne listeczki - to zakup z cyklu .. co by tu kupić ..
Mój zielony świat malowany roślinami... 22:53, 06 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

i czy poznacie co to za roślina???
dostałam i nie wiem do dziś
czy to tawuła??? - nie kwitła jeszcze

Gałązki mi wygłądają na forsycje, ale pąki nie są żółte???? Poczekaj ze dwa dni.

Mnie się zdaje że to kalina, będzie miała lekko omszone liście. Tak wygląda. Pokaż więcej zdjęć.
Forsycja chyba by m iała już choć jeden kwiatek, no i pstrokate nieco gałązki. Zobaczymy jak puści liście.

Tawuła na pewno nie jest

Czekam z ciekawością na pierwsze listki!
Mój zielony świat malowany roślinami... 13:13, 04 kwi 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

i czy poznacie co to za roślina???
dostałam i nie wiem do dziś
czy to tawuła??? - nie kwitła jeszcze

Gałązki mi wygłądają na forsycje, ale pąki nie są żółte???? Poczekaj ze dwa dni.

Mnie się zdaje że to kalina, będzie miała lekko omszone liście. Tak wygląda. Pokaż więcej zdjęć.
Forsycja chyba by m iała już choć jeden kwiatek, no i pstrokate nieco gałązki. Zobaczymy jak puści liście.

Tawuła na pewno nie jest
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 12:58, 31 mar 2012

Do góry
cedr libański, ma całkiem spore przyrosty

szachownice wschodzą, posadziłam kilka, a nie pamiętam gdzie

i znowu Susan

jedna z forsycji, a obok kalina i jaśminowce i tamaryszki tęż już maja pączki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies