Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dolina Tęczy

Dolina Tęczy

anna_studio 18:09, 15 kwi 2012

Martuś, ja też się skupiam na detalu.... na fotografiii
Mój ogród młody, wszystko rośnie...niby szybko, ale do efektu daaaaaaleko.
Zdjęcia super........
Po prostu jesteśmy... detalistkami
Pozdrawiam i uszy do góry
popcorn 13:08, 16 kwi 2012

Marto ale piękna wiosna u Ciebie! Wszystko kwitnie i jak bujnie rosnie!
Sasanki mnie urzekly - rok temu posadzilam 5, ani jedna nie przetrwala:/ cos szczescia do nich nie mam, chyba za mokro :/

pozdrawiam!!
Milka 13:15, 16 kwi 2012

arcobaleno napisał(a)
Danusiu - mimo tego, że w tym roku strasznie ta wiosna kapryśna to rośliny dają radę

nika - będę baaaaardzo wdzięczna

A co jeszcze w trawi u mnie piszczy?

Tulipany szykują się do kwitnienia:

Tu jakiś dziwoląg, zapowiada się na ... pomarańcz - nie pamiętam, żebym takie kupowała

I miłek mój miły się pokazał w końcu bo już myślałam, że zmarzł bidulek

Przed mrozami uchroniły się też pączki migdałka - lada dzień bedzie zdobił falistą rabatę przed domem

Marta, jak wiosennie i nawet miłek jest!!!
A ten tulipan podobny do mojego, dałąm fotkę, bo tak samo dziwacznie wyglądał to chyba papuzi

arcobaleno 13:31, 16 kwi 2012

an_tre - akcji przesadzania cisa się trochę boję, ale i tak jest na stracenie to...nie mamy nic do stracenia

anna_studio - o tak - jestem detalistką Dziękuję!

popcarol - też lubię sasanki, muszę jeszcze zapolować na różowe

irenko - no tak mi wygląda na papuzi z tymi strzępami A z miłka cieszę się bardzo bo już myślałam, że mi wymarzł!

Dziś muszę do ogrodnika podjechać b\po jakiś środek na mszyce - strasznie mi kalinę oblazły a tyle pączków już ma ! Jak często te opryski robić?

I chyba spytam o biosept - macie jakieś doświadczenia z tym preparatem?
Kurcze - teraz czytam o nim w necie całkiem co innego, że stosowany dla lepszego rozwoju i ukorzeniania a u mai w ogrodzie mówili, że to przeciw grzybom...To jak to w końcu z nim jest?
Milka 13:33, 16 kwi 2012

Moja kalina ma na razie listki, ale co roku atakują ja mszyce, więc mąż czymś tam pryska, ale nie tym o czym piszesz, więc nie pomogę
arcobaleno 14:43, 16 kwi 2012

Popytam u ogrodnika o ten biosept...

Tak sobie przeglądam neta i natrafiłam na ciekawostkę - żeby hortensje miały niebieski kolor umieszcza się w podłożu zardzewiałe gwoździe...moze ktoś z Was stosował? To samo dotyczy niezapominajek, które podobno z gwoździami są różowe
AniaDS 19:08, 16 kwi 2012

Z gwoździami nie próbowałam, ale pod moje hortensje wylewam fusy z kawy. Dla niebieskości .
arcobaleno 21:18, 16 kwi 2012

Kurczę Ania - ja fusiastej nie pijam ! Ale może zacznę Działa naprawdę?

Jestem dziś ogrodowo zadowolona Bo oto akcja cis się powiodła ))
Nie wiem jeszcze jak główny bohater to odchoruje, ale dwa wiadra kompostu w duży dół dostał, więc mam nadzieję, że nie będzie tak źle!
Korzenie staraliśmy się oszczędzać, po obkopaniu wymywalismy ziemię wodą z węża bo ciężkie cholerstwo takie, że w 4 osoby się z nim siłowaliśmy
Nie bez zasług - a w zasadzie główne zasługi należą się naszemu 4-kołowemu przyjacielowi z wyciągarką, który wyciągnął i przetransportował cisa

nie daliśmy rady wtaszczyć go calego na przyczepkę...

ale przypięliśmy go dobrze pasami i tak sobie dojechał na miejsce przeznaczenia

Wyobrażam sobie miny sąsiadów jak na weekend przyjadą (oni tacy sezonowi)

Z tarasu wygląda to tak:

I teraz kochani poradzcie - kiedy go przycinać? Jak? Chcialabym, żeby miał bardzoej zwarty pokrój a wiem, że nigdy nie był formowany. Czy podlać mu jakiegoś nawozu? Florowit wystarczy? Jakieś opryski zrobić?

Jutro kolejna część wielkiego przesadzania bo zostały jeszcze dwa takie wyrośnięte iglaki, choć rachityczne dość albo one może taki dziwny luźny pokrój mają, igły rzadkie, cienkie i miękkie a same rośliny porażone albo mrozem albo jakim grzybem bo zbrązowiałe lekko, nie wiem czy jest sens ale w sumie co mamy do stracenia, może uda mi się je podleczyć i do dobrego stanu doprowadzić

an_tre 21:20, 16 kwi 2012

AniaDS napisał(a)
Z gwoździami nie próbowałam, ale pod moje hortensje wylewam fusy z kawy. Dla niebieskości .
dobrze wiedzieć ja zazwyczaj piję neskę ale M fusiastą
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Borbetka 21:43, 16 kwi 2012

Ale ogromniasty!!! A co byś chciała z niego zrobić? Jeśli stożek to chyba obwiąż czymś dookoła, żeby się tak nie rozłaził. Jak tak zrobiłam z wszystkimi cisami w kolumnę u mnie. Powiązałam takim sznurkiem ogrodowym w zwarte stożki. Tam gdzie się dało wyciągnęłam igiełki, żeby ten sznurek zasłoniły i czekam na przyrosty. Aha, no i wokół nasady rośliny posadziłam małe sadzonki, żeby szybciej zrobił się taki gruby stożek od dołu. Może Ci ta rada trochę pomoże.

borówcowy-raj