Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogrodowa zachciewajka :) 14:58, 20 maj 2014

Do góry
ehhhh.... szykuje mi się zmiana planów i ogrodu... kupiłam papier milimetrowy, pomierzyłam wszytsko co mam na działce, powymyślałam co gdzie jak i kiedy, prawie ukończyłam projekt i co???? I zmiana wynikająca z tego, że zamiast przerabiac stary dom, chyba będziemy budować nowy. Póki co pomysł kiełkuje. Więc mój cały misterny plan ogrodowy legł w gruzach, na nowy będę musiała poczekać co najmniej dwa lata mam plan obasdzać miejsca, które wiem, że będa "nie ruszane". Drzewa na, których wisi hamak prawdopodobnie pójdą pod piłę ehhhh....
Mały ogród pod Białymstokiem 13:27, 19 maj 2014

Do góry
kris_bialystok napisał(a)
dzięki za rady - zapewne zrobię tak jak piszesz w tym drugim terminie - teraz za dużo się dzieje i nie zrobiony projekt wrzosowiska w tym miejscu jeszcze duuuuuże hałdy ziemi

szukam właśnie czegoś do przycinania oraz do przycinania trawy - przy na obierzach, żeby kosiarką jeszcze tam nie dojeżdżać...póki się dobrze nie zakorzeni

ja mam takie cudo Bosch'a(3 wymienne ostrza)
wiem, że Danusia nie poleca - ale ja sobie baaardzo chwalę, wszystkie obrzeża trawników przycinam nim, bukszpany i berberys i w kulki formuję
po motyczce Fiskarsa to mój drugi ogrodowy przyjaciel
Mały ogród pod Białymstokiem 12:19, 19 maj 2014

Do góry
dzięki za rady - zapewne zrobię tak jak piszesz w tym drugim terminie - teraz za dużo się dzieje i nie zrobiony projekt wrzosowiska w tym miejscu jeszcze duuuuuże hałdy ziemi

szukam właśnie czegoś do przycinania oraz do przycinania trawy - przy na obierzach, żeby kosiarką jeszcze tam nie dojeżdżać...póki się dobrze nie zakorzeni

czy myślicie, że takie cudo będzie przydane?

jakoś wygodniej mi takim niż ręcznym - no i mam 2 w 1

i jeszcze pytanei o śliwę wiśniową - posadziłem ją wczoraj i chyba powinienem ją przyciąć żeby troszkę się zagęszczała.... dobrze myślę?
czy powinienem ją przyciąć w miejscu zaznaczonym - tak żeby zostało około 1/3 długości gałęzi ?

i czy to jest dobra pora?
chcę mieć tam w miarę gęstą kulkę

Ogród w Puszczykowie 09:24, 17 maj 2014

Do góry
Ula dziękuję za namiar na Alinkę. Już byłam, ale tam wątek bardzo bogaty. Piękny ogród, przeglądam sobie fotkami

Monika dziękuję wiesz dziś już nawet nie pamiętam jak trafiłam na ten projekt oczka. Chodziło mi głównie o to, żeby latem można było zanurzyć się w nim. Dlatego myślę też a zamontowaniu drewnianych schodków

Justyna witaj zawsze miło Cię widzieć żałuję, że zakładając ogród nie zrobiłam jakiejś większej instalacji na zbieranie deszczówki z dachu domu. Trudno, za późno o tym pomyślałam. U nas na wodę z gruntu raczej nie ma szans. Ludzie wiercą na 50m wgłąb i nie zawsze się udaje Budowaliśmy niedawno domek narzędziowy, więc choć z niego, zbieramy do beczki Zapełnia się b. szybko.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 14:17, 16 maj 2014

Do góry
alinak napisał(a)
Kamila ja wpadam przywitać się i wtrącić swoje trzy grosze ..zamiast kulek Danica zdecyduj się na bukszpany . Thuja danica w późniejszych latach rozłazi się w zimie pod śniegiem i szybko się starzeje , podczas gdy bukszpan trzyma się kupy ...zobacz u mnie ostatni post jak wygląda potem odmładzanie ..straszna kiszka . ja je teraz wywalę chyba ...po za tym projekt fajny ale ambrowiec daj obowiązkowo

też wolałabym bukszpany, zobaczę, może się uda
dzięki, że zajrzałaś - u Ciebie bywałam skrycie, wieczorkiem zerknę jeszcze co tam aktualnie porabiasz
Moja "przyziemna" :) pasja 01:40, 16 maj 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)

Mati, ja pamiętam, że mam się do Ciebie wybrać. Ostatnio z czasem miałam kiepsko, albo organizacja czasu siadła , już sama nie wiem.

Faktycznie projekt z rusunku na ukończeniu Jeszcze murek i jesienią cebulowe. No i nie wiem do końca, czy kora, czy żwir.

Dzięki za wizytę i zapraszam częściej .

Jak dla mnie żwirek fajniejszy, ale niestety więcej pracy wymaga a ja teraz idę na wygodę i powiedziałam, że już nigdzie więcej kamyczków

a ta gratisowa trawa to perz nie jest przypadkiem (ze zdjęcia nic nie widać) ? Bo mnie to on się już ostatnio nawet śni
Narodziny ogrodu Eweli 01:03, 16 maj 2014

Do góry
Witaj Ewela,
wpadłąm z rewizytą. Masz olbrzymi areała w porownaiu z mioim a przez to i duże pole do popisu - mnie powolutku zaczyna doskwierac brak miejsca na rbatach a kolejnych nie chce tworzyc bo musze zostawic ciągi komunikacyjen w ogrodzie dla siebie i dla psa. Mam dużą suke dobermanke, na szczescie nie niszczy wiele, nie kopie ale za to podskubuje świeże listki - ostatnio podżerała pąki w mnagnoli i namietnie obgryza świeże źdźbła rozplenicy. Przede wszystkim zaś zostawia wypalone plamy na trawniku...........no ale cóż coś za coś.........bezgraniczna miłośc i oddanie warte jest tych kilku niedogodniści.

Wracjaąc do twojego ogrodu - widze że podjełas decyzje o geometrycznym kształcie rabat - o prostej lini brzegowej - to juz cos mamy tu na O kilka wybitnych ogrodów o takim nowoczesnym charakterze, pooglądaj, powybieraj co ci sie podoba i nanies na plan a my doradzimy
Wzorcowym ogrodem o geometrycznej lini rabat jest "Madzenie ogrodnika...kiedyś tu" u naszej Marzenki ale też Wieloszka ma nwoczesny sliczny ogród, jest też "Ogród do kwadratu", "Ogrodowy powrót do dzieciństwa" u Polinki tez ma podobna linie rabat, "Ogród dla roślin o mocnych nerwach" u Gabisi, "Ogród Tosi" gdzie projekt robiła nasza szefowa Danusia......itd itp napisałam tylko kilka które mi tak spontanicznie przyszły do głowy ale na pewno jest ich wiecej.
Styl rabat juz jest - teraz początek planu - radze ci przesledzic np. watek Marty "Zielonej ogrodniczki marzenie o zielonym ogrodzie" gdzie widać jak ona stopniowo przygotowywała sie do wypełniania rabat roslinami, możesz ją poprosic to zrobi ci nawet komputerowa symulacje rabaty jak wrzucisz jej fotke i powiesz jakie rośliny byś chciała. Ten twój rząd tujek kojarzy mi sie z kolejnym ogrodem - "Szmaragdowy zakatek" gdzie też niedawno Nikita dosadzała i wciąz dosadza rośliny do swoich szmaragdów. Ona tez robi wczesniej symulacje na komputerze.

Doradzając jak zasłonic te brzydkie gołe nogi od tujek to mozliwości jest dużo, ważne jaka wystawa jest tej rabaty - czy np. słonce jest tam caly dzien czy nie, mogłyby to byc hortensje limlight albo vanilki z trawami żeby nadac lekkości nasadzeniom - np. z miskantami morning llight a przed nimi zurawki i którys z czrexów np. ever gold albo ice dance.( zobacz w wizytówce u Any - watek "Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem" jak pięknie wygląda szpaler hortensji podsadzony niższym pietrem żurawek)

Popatrz tez na te :"seriale" z realizacji ogrodów które robiła nasza szefowa Danusia - tam dokładnie widac jak układa pietrami nasadzenia, jak komponuje rabaty np w wątku "Ogród z lustrem" albo "Ogród przy białym domu". Nie przerażaj sie , nie musisz od razu tak jak Danusia kupowac drogich cisów na pniu - można je zastąpic tanimi trzmielinami, nie musisz od razu wydawac fortuny, można to robic stopnowo jak np. Marta w "Zielonej Ogrodniczki marzeniu..."
Poza tym wiele osóab tu na forum koresponduje ze sobą, dzieli sie sadzonkami, wysyła je, rozdaje wymienia....Musisz bywac w wielu wątkach, udzielac sie to i do ciebie zajrzy ktoś doradzi, cos podpowie.
Pozdrawiam i bede tu wpadać ! Powodzenia !
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 23:01, 15 maj 2014

Do góry
Kamila ja wpadam przywitać się i wtrącić swoje trzy grosze ..zamiast kulek Danica zdecyduj się na bukszpany . Thuja danica w późniejszych latach rozłazi się w zimie pod śniegiem i szybko się starzeje , podczas gdy bukszpan trzyma się kupy ...zobacz u mnie ostatni post jak wygląda potem odmładzanie ..straszna kiszka . ja je teraz wywalę chyba ...po za tym projekt fajny ale ambrowiec daj obowiązkowo
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 22:09, 15 maj 2014

Do góry
Kamajla napisał(a)
tak szczerze, to trochę zmodyfikowałam Danusiowy projekt, bo z ręką na sercu przyznaję, że nie bardzo umiałam go odczytać i zostawiłam cyprysiki i kulki po bokach, żywopłot i drzewo (które już wcześniej postanowiłam, że tam będzie), a środek to już "sama" wykombinowałam, chociaż wiadomo, naoglądałam się różnych projektów

ale już widać zmianę trendu
ja jeszcze nie założyłam swojego wątku
szkic mam, ale poszczególnych nasadzeń nie mam
wolę oglądać zdjęcia u innych niż rysować
ale Tobie idzie to dobrze
zobacz na początki any art, ma całkiem podobny front do Twojego, to znaczy rabatę frontową

tutaj są jej początki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem

a tutaj zobacz w wizytówce efekt końcowy
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4156-wizytowka-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 22:02, 15 maj 2014

Do góry
tak szczerze, to trochę zmodyfikowałam Danusiowy projekt, bo z ręką na sercu przyznaję, że nie bardzo umiałam go odczytać i zostawiłam cyprysiki i kulki po bokach, żywopłot i drzewo (które już wcześniej postanowiłam, że tam będzie), a środek to już "sama" wykombinowałam, chociaż wiadomo, naoglądałam się różnych projektów
Marzenie o... 14:37, 15 maj 2014

Do góry
kasiula79 napisał(a)
nawet najlepszy projekt nie uczyni ogrodu pięknym, jeśli jego właściciel nie bedzie go kochał, a przynajmniej choć troszkę lubił

pięknie to ujęłaś
gratki na 100-kę
Marzenie o... 13:33, 15 maj 2014

Do góry
kasiula79 napisał(a)

i ostanie moje przemyślenie : nawet najlepszy projekt nie uczyni ogrodu pięknym, jeśli jego właściciel nie bedzie go kochał, a przynajmniej choć troszkę lubił

ściskam Cię mocno

masz rację...

...i dziękuję...
Marzenie o... 11:07, 15 maj 2014

Do góry
Marta - nie żałuj braku projektu - zresztą TY go przecież masz tak jak napisałaś : wszystko masz poukładane w głowie, wiesz co Ci sie podoba, znasz rosliny i ich potrzeby. Po tym co widziałam u Ciebie - wiem że dasz radę, a ogród który tworzysz już jest na wysokim poziomie!

swój projekt zamawiałam jakiś czas temu (czyt. dawno - wtedy moje pojęcie ogrodowe było właściwie żadne), i powiem szczerze, że gdybym teraz miała go zamawiać - mocno zastanowiłabym sie nad tym Pomimo projektu zmieniam nasadzenia, bo sama najlepiej wiem np jak bardzo jest nasloneczniona rabata, na której projekt przewidywał różaneczniki (póki co nie ma tam grama cienia, - nie mam instalacji nawadniającej, więc rh nie bardzo dałyby tam radę).

i ostanie moje przemyślenie : nawet najlepszy projekt nie uczyni ogrodu pięknym, jeśli jego właściciel nie bedzie go kochał, a przynajmniej choć troszkę lubił

ściskam Cię mocno
Moja "przyziemna" :) pasja 08:33, 15 maj 2014

Do góry
mati7632 napisał(a)

Super pomysł na rabatę, a jak fachowo wykonany i prawie zrealizowany projekt zapowiada się bardzo ciekawie będę zaglądał papa.

Mati, ja pamiętam, że mam się do Ciebie wybrać. Ostatnio z czasem miałam kiepsko, albo organizacja czasu siadła , już sama nie wiem.

Faktycznie projekt z rusunku na ukończeniu Jeszcze murek i jesienią cebulowe. No i nie wiem do końca, czy kora, czy żwir.

Dzięki za wizytę i zapraszam częściej .
Moja "przyziemna" :) pasja 22:53, 14 maj 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)

Wiem, że długo Cię nie było, więc specjalnie dla Ciebie krótkie streszczenie .

Aktualnie realizuję taki pomysł na rabatę

Zamówiłam 400 buksów i czekam. Poza tym nic się nie dzieje... .

Fajnie Cię widzieć .

Super pomysł na rabatę, a jak fachowo wykonany i prawie zrealizowany projekt zapowiada się bardzo ciekawie będę zaglądał papa.
Ogródeczek 21:05, 13 maj 2014

Do góry
Ależ cudowna grilowędzarnia, mieliście projekt, mój eM marzy o takiej......a gdzie znaleść takie drzwiczki?
Pomysł na ogród 16:57, 13 maj 2014

Do góry
marzena_wlodarska napisał(a)
Zdecydowanie już ściągam pomysł na skrzynie ziołową i kształt i zioła

ściągaj

gdzieś wcześniej jest dokładny opis czy też zdjęcia z budowy skrzyni i jej projekt

chociaż na tych zdjęciach też coś widać

fajna zabawa w ogrodnictwo

w tym roku ziemia została nawieziona obornikiem i mam nadzieję że roślinki odwzajemnią się
Odnawiam ogród 11:47, 13 maj 2014

Do góry
dolcevita napisał(a)
O witam koleżankę A skąd dokładnie jesteś i co robisz w Suwałkach?

Ten drugi plan to jest projekt tego co na 100% ma zostać i tego co gdzie będzie przeniesione, a tego czego nie jestem pewna to wcale nie rysowałam. najgorsze jest to, że prace muszę zacząć od przesadzenia krzewów i drzewka a to będę mogła zrobić dopiero jesienią

Jestem z okolic Giżycka, a w Suwałkach mam rodzinę i często też jeżdżę na zakupy
Odnawiam ogród 11:44, 13 maj 2014

Do góry
O witam koleżankę A skąd dokładnie jesteś i co robisz w Suwałkach?

Ten drugi plan to jest projekt tego co na 100% ma zostać i tego co gdzie będzie przeniesione, a tego czego nie jestem pewna to wcale nie rysowałam. najgorsze jest to, że prace muszę zacząć od przesadzenia krzewów i drzewka a to będę mogła zrobić dopiero jesienią
Nie wiem, nie umiem, nie znam się, a chcę coby ładnie było 09:06, 13 maj 2014

Do góry
Witam, Jak zobaczyłam tytuł Twojego wątku nie mogłam się powstrzymać Ty już masz piękny ogród i to dobry materiał żeby było jeszcze piękniej. Ja sama potrzebuję rady, więc za dużo nie pomogę, czytam forum ale tak jak pisałam w swoim wątku między teorią a praktyką w tym przypadku jest przepaść. Tak jak radzą forumowicze - rozrysuj działkę, dom, zrób listę roślin które Ci się podobają. Moim zdaniem - jeśli wystarczy Ci miejsca możesz poszerzyć rabaty - ja tak zrobiłam bo czytając forum zdałam sobie sprawę że na 1,5 metra nie zmieszczę świerka, czegoś pośredniego i np. żurawek . Masz ładną okolicę jak urosną rośliny ogród będzie piękny. Kibicuję i życzę wytrwałości
Toszka ma rację - jeśli możesz zamów projekt, w ten sposób unikniesz mnóstwa błędów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies