Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogród do kwadratu 20:52, 16 cze 2014

Do góry
To giganty ja myślałem że mają po 50-60 cm. Dzięki! Zastanawiałem się czy rozplenica ich nie zasłoni, bo wszystkie sadzonki jakie widywałem w sklepach były niskie dosyć.
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 14:22, 16 cze 2014

Do góry
Krysiu moje hortki tez sa już tak duże jak twoje, trawki mam takie same w planie odnotowane już jakiś czas temu . Teddy to tuje? zmieszczą się i trawy i kuleczki, bodziszki i perowska Mam dosyć duzą i szeroką rabatę z hortensjami a właściwie dwie rabaty w kształcie litery L. Oprócz hortensji rosną tam cztery kule bukszpanowe trawa zebrinus, miskant, rozplenica i cos czego jeszcze nie zidentyfikowałam zobaczymy jak zakwitnie .Z bodziszka nie zrezygnuje bo ma śliczne kwiatuszki, tylko czemu on się tak kładzie ? związałam go lekko bo leżał prawie w całości ale i tak mi się podoba
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:46, 16 cze 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Irenko, to ważne spostrzeżenie z tą kwaśną ziemią. Może zwiększy się powodzenie w uprawie werbeny.

Myślę, że tak bo np rozplenica Vertigo w kwaśnej kiepsko, w innych miejscach super, ale może, to tylko u mnie tak, nie wiem...mnie ona się wydaje łatwa w uprawie
tu właśnie już kwitnie, na tej kwaśnej rabacie, przezimowała

a tu na tę rabatę z ptakami dawałam wczoraj sadzonki, siane 17 marca, część duża, część mniejsza, jeśli będę szybko rosły, potwierdzi się teoria z kwaśną glebą, bo tu też kwaśno

tu pod murem są budleje i właśnie siane werbeny, całe mnóstwo, niektóre nawet dopiero teraz wychodzą
tu dołożę różę, też czerwoną, bo w jednym miejscu, gdzie rośnie ma za ciasno
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:10, 14 cze 2014

Do góry
Wreszcie przeniosłam "na papier" swoje pomysły. Co o tym myślicie? Jak widać na wprost rosną już rośliny posadzone 3 czy 4 lata temu, bez żadnego planu i przemyśleń. Jeśli to niepotrzebne nie chciałabym ich przesadzać, ale wkomponować w nowe nasadzenia. Chciałbym aby mój ogród był w raczej nowoczesnym stylu (stąd proste linie rabat) więc nie wiem czy nie ma tu za dużej różnorodności i kolorów roślin?

Z prawej strony jest praktycznie zawsze cień i jest dość wilgotno, więc na pewno nasadzenia z hortek Limelight, traw lubiących wilgoć (które polecacie przed hortensje?), host, żurawek Lime Rickey. Czy tuje Danica będą dobrze wyglądały? Może kule z innych roślin? Za nimi trawy różnej wysokości, jedna na pewno rozplenica Moudry.
Berberysy kolumnowe rosną obecnie dwa, wymyśliłam, żeby porobić łuki- bordowy i zielony, żeby otoczyć (bordowym berberysem) roślinę, której nazwy nie znam. Obok rośnie żółta trzmielina, mogę dosadzić dwie w linii.
Rh są dwa- pierwszy kwitnie biały, potem fioletowy. Są rozdzielone żółtym berberysem i również żółtą rośliną, której nazwy nie znam. Dorysowałam z przodu 3 rh- fiolet przy fiolecie, biały przy białym a pośrodku różowy.
Z lewej strony od rh rośnie jałowiec, może przed nim posadzić klon Globosum? Ale co pod nim? W obu rogach działki rosną sosny- jedna żółta, druga czarna (nie pamiętam która jest która ) Przy tej po lewej może dosadzić jakiś świerk (srebrzysty?), przed nimi tuja szczepiona, kule bukszpanowe różnej wielkości.
No i lewa strona- co posadzić za ławką? Ponowić Śliwowiśnię Nigra, która będzie rosła po prawej (jedna już kupiona), czy może klon Palmowy? W białym żwirku podobają mi się czarny konwalnik.
Kwadraty to płyty w trawie w lewą stronę prowadzą do wyjącia na ogród z pom. gospodarczego (gdzie trzymane są wszystkie ogrodowe sprzęty), w prawo prowadzą wzdłuż ogrodzenia na front domu.
Ogród ma ok 350 mkw

Dziękuję za wszystkie propozycje, mam też nadzieję, że Danusia zerknie fachowym okiem

Blaski i cienie nowego życia 19:49, 14 cze 2014

Do góry
alinak napisał(a)
Dzień leniuchowania wskazany ..spacerek z kawką też. rozplenica bujnie jeszcze zobaczysz ...

Chopina kupuj bo kwiaty ma obłędne

Z dnia leniuchowania niewiele wyszło, bo zostałam z domu wypchana na dodatek dwa razy zmokłam od deszczu na spacerze teraz dopiero lenistwo mnie ogarnęło i forum wciągnęło

Chopina kupię
Blaski i cienie nowego życia 19:26, 14 cze 2014

Do góry
Dzień leniuchowania wskazany ..spacerek z kawką też. rozplenica bujnie jeszcze zobaczysz ...

Chopina kupuj bo kwiaty ma obłędne

Ogród u stóp klasztoru 19:03, 14 cze 2014

Do góry
GABRIELA ---- jakoś mi sie widzi taka strzelistość wśród krągłości rozplenicy i wilczomlecza oraz hortensji

TUSIALA --- jeśli robi wrażenie to znaczy że się udało wreszcie to co poprawiałam 10 lat ..

EWKA 004---- ja tez ściskam choć ostatnio nigdzie mnie nie ma ..

ULKA ---- rozplenica jeszcze ci pokaże , remont przetrwam , choć już się mi bużka uśmiecha bo jednak wizyta na wschodzie u dziewczyn jednak dojdzie do skutku ...huuura

BOGDZIA --- czy uwierzysz że te żółte tak mi się pięknie rozmnożyły że podział był prawdziwą pestką . jeszcze nie kwitną te co kupiłam w tym roku ...jeszcze dwie inne odmiany . mam już ciarki co będzie na drugi rok.

OZZ---- dzwoń i wpadaj . siewki czekają .

porównania które tak tu lubimy żeby się motywować

Blaski i cienie nowego życia 10:42, 14 cze 2014

Do góry
Obok rozplenica w kamieniach

z lewej strony kompostownika upragnione hostowisko - teraz tylko czas potrzebny aby rośliny nabrały rozmiarów

a z prawej mój miskant gigant (myślę o otoczeniu dla niego z roślin na wilgotne stanowisko bo na dzień dzisiejszy trawa go zarasta i chyba przesadzę runiankę, bo tu w wilgoci będzia miała chyba lepiej)

Makowo na Kociewiu 23:11, 13 cze 2014

Do góry
WilczaGora napisał(a)
macham z Wilczej
pięknie sobie poczynasz a Twoja "zakupowa" rozplenica przemarzła mi w zeszłym sezonie

bo ona afrykańska jest...zbiorę nasionka i wysieję w lutym Dla Ciebie też
Makowo na Kociewiu 22:56, 13 cze 2014

Do góry
macham z Wilczej
pięknie sobie poczynasz a Twoja "zakupowa" rozplenica przemarzła mi w zeszłym sezonie
Marzenie o... 22:50, 13 cze 2014

Do góry
stipy w tym roku prawie u Wszystkich - mam i ja

ostróżki kupowane na allegro mają pączki

rozplenica jeszcze bez pędzelków

czerwone listeczki na klonie to te, które wypuścił już po majowych przymrozkach - a tak się bałam o niego

i na koniec limki gigantusy
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:02, 13 cze 2014

Do góry
Aga, czyli z przodu= od trawnika róże, za nimi trzcinnik i jeszcze od strony rzeki pas innej trawy- dobrze rozumiem?

Rozplenica dla mnie tez nie jest do zestawu z trzcinnikiem brachytricha- konkuruja o uwagę za mocno.

Jeśli jest tak piszę, to i sesleria heufleriana może być, albo zielona imperata, a nawet i czerwoną by mońżna zaryzykować
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:24, 13 cze 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Wracam do tematu nasadzeń w tym miejscu. Miałam zrobić plan całej rabaty, ale na razie jej nie ruszę, tylko ten róg z różami aż po sumaka.

Wklejam stary "plan".

Do końca tak mi nie wyszło, bo dojechałam różami do samego koniuszka i nie wiem czy dobrze zrobiłam, bo za to wyszedł mi tylko jeden rząd róż, nie układają się one w taki lej, tylko jest ich po prostu pas. Na początku dość wąski, a później za plecami jest dużo łysego.

Jak widać wykroiłam węziej, bo niepotrzebna mi taka szeroka rabata, nie dam rady tego utrzymać. Nie wiem czy tego jednak nie poprawić, bo wyszedł mi za długi ten dzióbek. Wtedy kilka pierwszych róż można by przenieść na drugi rząd, zeby jednak powstał ten lej , a nie jedna linijka. Ale to raptem dwie lub trzy róże.

Całe tyły miałam w planie wypełnić trzcinnikiem C. brachyrticha, a wzdłuż rzeki posadzić jakąś inną trawę. Co? Były różne propozycje. Żadna nie zatwierdzona. Ostatnia - sesleria jesienna, ale ta ma wg mnie za żółty odcień do róży Stadt Rom. Myślałam jeszcze nad imperatą - mam zieloną i red baron też co nieco. Mam 24 szt. obiedki, ale ta mi się wielka wydaje. Mam kilka rozplenic, ale chyba za dużo kłosów będzie jak zakwitnie rozplenica i trzcinnik. Po drugie, to miejsce będzie długo puste wiosną, bo i róże i trawy późne...
Nie wiem. Początkowo ta trawiasta strona miała byc całkiem niziutka - The Beatles, ale pomysł upadł. Mam jeszcze Carex Graya, ale ta mi już wysoka urosła - po tyłek

zagubiłam się na jakiś czas w przestrzeni.
Jestem już. Czytam, czytam i chyba musze jeszcze raz przeczytać bo wszystko mi się pomieszało.
Kwiaty z ogródka Marty :) 21:55, 12 cze 2014

Do góry
myślałam, że jakiś kocur mi łaził tak miałam z kocimiętką, której w zeszłym roku się pozbyłam, sąsiada koty wylegiwały się w niej, była brzydka i zleżała. muszę czymś obsadzić to miejsce, Podoba mi się bardzo rozplenica japońska little bunny
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 17:35, 12 cze 2014

Do góry
Dziekuję za odpowiedź Danusiu, chyba też tak zrobię, ale one juz dosyć spore są, chociaż Ty masz wyższe. Jedna z traw to miskant Kleine Silberspinne, druga to rozplenica ale nie znam nazwy.
Jeśli chodzi o bylinę to sobie przypomniałam to jest odętka, jaka nie wiem, dostałam od dziewczyny z mojej wioski, zakwitnie na biało. U mnie te trawy dobrze rosną, no i każda trawa lubi wodę. Wróciłam i walczę z ogrodem, tak wszystko porosło że ... szok. Z sekatorem się nie rozstaję.
Bodziszka zetniej z 10 cm od ziemi jak przekwitnie, uważaj tylko na młode liście i ew, kwiatostany.
Bodziszek max frei 15:18, 12 cze 2014

Do góry
Kochani może ktoś ma za dużo bodziszka max frei?

Chętnie przyjmę i wymienie na coś ode mnie np trawa carex frosted curls, carex bronze form, rozplenica hameln, karmnik ościsty,
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:42, 12 cze 2014

Do góry
To co powiesz o niej Red Haed, bo ja znam ją z opisów i mam w planach. Trzcinnik i rozplenica niedobre połączenie.
Mnie się jeszcze bergenia nasuwa ta wyższa.

Nie załamuj się. Ja myślę, jakie będzie przejście żwirowej rzeki do cypla. Ma być drastycznie czy łagodnie. Hmmm cypel z rzeki - muszą być miękkie ale widoczne trawy. Nie sztywne.
Bez linijki 12:51, 12 cze 2014

Do góry
Alu, nasz ogród jest jakby w zagłębieniu - stare koryto Warty i może to jest powód, że mamy nieco zimniej, może zastoisko mrozowe nawet. Co roku obserwuję, że wegetacja rusza średnio tydzień później niż kilkaset metrów dalej. Nie przeżył u mnie np pieris. Padła rozplenica ta normalna i little bunny. Daję ostatnią szansę rozpl. moudry. Ale hakonechloa żyje bez problemu, a niby też wrażliwa. Nie ma reguły, mam też kwaśną glebę, być może to jest też przyczyna.
Działka prawie w Borach Tucholskich 22:25, 11 cze 2014

Do góry
Asia świerk Cranstonii nie był praktycznie cięty -on tak rośnie, chyba że mowa o tym przesadzanym 4m
jezioro Stelchno około 14ha
rozplenica Red Buttons będzie zimowała w piwnicy bo podobno wymarza

czasami jednak słyszę że porobiłem straszydła , dzisiaj usłyszałem: o nawet zaczyna odbijać
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:51, 11 cze 2014

Do góry
Wracam do tematu nasadzeń w tym miejscu. Miałam zrobić plan całej rabaty, ale na razie jej nie ruszę, tylko ten róg z różami aż po sumaka.

Wklejam stary "plan".

Do końca tak mi nie wyszło, bo dojechałam różami do samego koniuszka i nie wiem czy dobrze zrobiłam, bo za to wyszedł mi tylko jeden rząd róż, nie układają się one w taki lej, tylko jest ich po prostu pas. Na początku dość wąski, a później za plecami jest dużo łysego.

Jak widać wykroiłam węziej, bo niepotrzebna mi taka szeroka rabata, nie dam rady tego utrzymać. Nie wiem czy tego jednak nie poprawić, bo wyszedł mi za długi ten dzióbek. Wtedy kilka pierwszych róż można by przenieść na drugi rząd, zeby jednak powstał ten lej , a nie jedna linijka. Ale to raptem dwie lub trzy róże.

Całe tyły miałam w planie wypełnić trzcinnikiem C. brachyrticha, a wzdłuż rzeki posadzić jakąś inną trawę. Co? Były różne propozycje. Żadna nie zatwierdzona. Ostatnia - sesleria jesienna, ale ta ma wg mnie za żółty odcień do róży Stadt Rom. Myślałam jeszcze nad imperatą - mam zieloną i red baron też co nieco. Mam 24 szt. obiedki, ale ta mi się wielka wydaje. Mam kilka rozplenic, ale chyba za dużo kłosów będzie jak zakwitnie rozplenica i trzcinnik. Po drugie, to miejsce będzie długo puste wiosną, bo i róże i trawy późne...
Nie wiem. Początkowo ta trawiasta strona miała byc całkiem niziutka - The Beatles, ale pomysł upadł. Mam jeszcze Carex Graya, ale ta mi już wysoka urosła - po tyłek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies