Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 17:29, 10 maj 2015

Do góry
Ola, jeszcze jeżówki. Najbardziej wypasione mają po 4 listki
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 17:28, 10 maj 2015

Do góry
jazzy napisał(a)
Hejka
Eh, dylematy trawnikowe Ja też walcze Aktualnie na drugie mam "grabie" U mnie wczporaj było 7 taczek kamoli. Będę zakładać trawnik stopniowo, fragmentami, bo 10 arów zrobić na raz...odechciewa się normalnie wszystkiego...
Buziak

Marta bratnia duszo
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 17:27, 10 maj 2015

Do góry
Cis z plantacji, jak na razie jedyny, który wygląda jakby nie przeżył. Obcięłam go mocno i jeszcze poobserwuję, myślicie, że jest szansa? Kiedy i jak sprawdzić, czy to już naprawdę koniec?

Jak wyjdzie cało, będzie stożkiem
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 17:23, 10 maj 2015

Do góry
Piotr_ napisał(a)
Wczorajsza zdobycz leptospermum charmer

Gdzieś takie cudo dopadł?? Piękna jest..

Edit.. doczytałam, u nas nie zimuje... wiec u mnie odpada
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 17:22, 10 maj 2015

Do góry
I z ostatniej chwili, tulipany i czochy
Przyjazny ogród 17:21, 10 maj 2015

Do góry
Mariusz napisał(a)

Jak mi takie urosną, to będę musiała pół rabaty wyciepać.. ale tym się będę martwić potem.. piwonie są posadzone docelwo.. i nie zakładam przeprowadzki, chociaż za blisko siebie są.. ale będzie bukiet z różnych. A może trafiły się takie same???

Bergenia mi strajkuje i nie chce rosnąć
Działka wkoło Lubczyka :) 17:21, 10 maj 2015

Do góry
Ilona, coś takiego znalazłam, o coś takiego Ci chodzi, takie zestawienia?

Ogródek Rumiankowej 17:17, 10 maj 2015

Do góry
Ufff. Wczoraj odwiedziliśmy targi ogrodnicze... totalne rozczarowanie. Sprzedawcy nie wiedzieli, co dokładnie sprzedają... oczywiście nie wszyscy, ale akurat to co mnie interesowało było jakoś tak po łebkach...

Wróciliśmy z sadzonką bazylii i maleńkim klonem palmowym. Pojechaliśmy na Marchołta po berberysy Orange rocket. Ogromne sadzonki, cudownie ukorzenione.

Jeszcze wieczorem równaliśmy ziemię na rabacie i dokładaliśmy folię kubełkową. Wystaje nad poziom rabaty, trzeba ją będzie jeszcze dociąć równo.

Tak to wyglądało wczoraj:

Dziś rano, mimo pogody w kratkę, deszczu, wiatru i słońca na przemian, działaliśmy. Posadziliśmy wszystkie rośliny. Rabatka jest jeszcze dość pusta. Brakuje:
- 6 szt. berberysów admiration
- wrzosów (ale zamierzam je kupić dopiero w sezonie)

i zastanawiam się, czy nie zastosować tu jeszcze po każdej stronie po 1 Azalii japońskiej np. kwitnącej na biało...

Przyjazny ogród 17:16, 10 maj 2015

Do góry
Mariusz napisał(a)
Kosaćce SDB w pełni kwitnienia.

Też sobie takie dwa iryski kupiłam.. są śliczne. A teraz walczę ze ślimakami.. nie mogę tu sypnąć granulek, bo nad oczkiem, boję się o ryby
Jak widzę Twoje to mnie w środku aż skręca Głupie ślizgacze .. konesery irysów.

Żółty z niebieskim ..dla mnie najpiękniejsze połączenie kolorystyczne Może dlatego, że niebieski bardzo lubię
Piwonie moje w pąkach, wielosił ani myśli kwitnąć..
Przyjazny ogród 17:14, 10 maj 2015

Do góry
Mariusz napisał(a)
Pierwsze kwiaty

Alez piękna,u mnie też czekałam z wielkimi emocjami na pierwsze kwitnięcie piwonii ponieważ kupiłam za bezcen ale nie wiedziałam jaki kolor,okazał się biały
A w Bolestraczycach w tamtym roku kupiłam sobie fioletową,a marzy mi się jeszcze żółta
Mam nadzieję że uraczysz nas wieeeeelką ilością zdjęć tych cudownych kwiatów
Działka prawie w Borach Tucholskich 17:08, 10 maj 2015

Do góry

Ogród w skali mikro cz.II 17:07, 10 maj 2015

Do góry
Kasya napisała
ściskam Elu
Ewa777 napisał(a)
Elu, opiekuj się teraz dziadkiem. Ogródek poczeka Przytulam Cię mocno

Kasiu , Ewciu..dziękuję... Dziadek umarł dziś rano z tej wściekłości na cały świat przekopałam pól ogródka ,żeby ńie myśleć..a kopałam tak ,jakby od tego zależały losy całego swiata...
Sąsiad mnie chyba szpetnie po cichu wyzywał , bo raczej spać mu nie dałam ..zaczęłam kopaninę o 7 rano jak tylko się dowiedziałam tej okropnej nowiny
Posadziłam dwa kulasy , ciemiernika , trawki podzieliłam , hostę przesadziłam ...pałera miałam takiego..nie wiem skąd

Bez/Lilak - Syringa 16:57, 10 maj 2015

Do góry
witam ,
czy pomożecie rozszyfrowac co to za choroba i jak ja wyleczyć?

mam 3 bzy, dwa zaczyna kwitnąc a ten jeden taki dziwnie pokręcony?

bardzo prosze o pomoc

Życie w wiejskim ogrodzie 16:56, 10 maj 2015

Do góry

Przyjazny ogród 16:53, 10 maj 2015

Do góry
Mariusz napisał(a)
Miejsce padniętego szczodrzeńca płożącego zastąpiły dąbrówki, ale ten po dwóch sezonach złapał chęć do życia, kontrast aż oczy zrywa

Irysy piękne! A kontrasty lubię niezmiernie,ożywiają i werwy dodają
Pozdrawiam serdecznie
Działka wkoło Lubczyka :) 16:51, 10 maj 2015

Do góry
inag napisał(a)

Szukam, szukam i nie mogę znaleźć Pamiętam, że znalazłam to przez przypadek na nie polskich stronach i bardzo utkwiło mi w pamięci. Na pewno, niektóre te przestrzenie były wysypane jakimiś kamyczkami tak, żeby można było wchodzić do środka i pielegnować rośliny.
Ja zrobiłabym coś takiego: (Sorry za te krzywańce - to tak na szybko)

Rośliny trzebaby było podobierać tak by były dosyć atrakcyjne cały rok.
To żółte duże pole to np kostka z trzmieliny,
mocno zielone - kostka z bukszpanu,
jasnozielone - runianka
brązowe - turzyca włosista bronco (trawy nadadzą lekkości ciężkim bryłom)
żółto- zielone pole to jakieś trawki w mocny kolorze, Hakonechloa???
Fioletowe - coś kwitnącego dla rozweselenia - lawenda? przetacznik gęsto posadzony? Szałwia omszona?
Jasne pola to kamyczki w odcieniu kostki, zeby już nie wprowadzać innego koloru
Tło bym zrobiła z czegoś typu cis, tuje cięte w kostkę zeby wszystko do siebie pasowało idealnie i dopełniało kształty "na ziemi"...

Przez cały czas miałabyś ładnie i ciekawie. A miejsca po sciętych wiosną trawach mogłabyś obsadzić dziesiątkami tulipanów, szafirków itp. zanim przekwitną zaczną wychodzić już trawki

To taka moja wizja

aż też zaczęłam szukać w necie, czegoś na ten wzór, ale sama nie wiem, jakoś nie jestem do końca przekonana do takich geometrycznych całkowicie zestawień! nawet do ema poszłam, co on na to, ale on też jest na dwa razy!
chociaż nie powiem, że jestem całkiem na nie
jakoś na jesieni też kombinowałam na tym kawałku, żeby porobić tam rośliny grupami, hosty, żurawki kulki z tui, tawuły więc w sumie coś podobnego u mnie tylko rośliny ułożone były w trójkąty
tylko nie wiem, czy takie w sumie nowoczesne zestawienie będzie pasowało do mojego dworkowego domu?!
qrcze sama nie wiem, bo z drugiej strony to coś innego, nowego i by się rzucało w oczy
szkoda, że nie masz tej inspiracji z neta, może było by łatwiej do mnie dotrzeć
Zmienić pobojowisko w ogród... 16:49, 10 maj 2015

Do góry
Ewsyg, hello

Rabata przy tarasie w większej części skończona. Wygląda tak:

Tawuły oblazły mi mszyce Opryskałam dwa razy roztworem płynu do naczyń z octem. Po ilu opryskach powinien być widoczny jakiś efekt?
Życie w wiejskim ogrodzie 16:49, 10 maj 2015

Do góry
Ogród dla moich synków 16:47, 10 maj 2015

Do góry
Marga napisał(a)
Ja to jestem udana... sadziłam dziś w skrzynkach na balkonie tulipany! Kupiłam je pod wpływem impulsu na targu kwiatowym w ostatni weekend. Myślałam, że posadzę je sobie jesienią na gotowe już rabaty, a tu Danusia mówi, że "teraz sadzić". No i posadziłam moje pierwsze w życiu tulipany.
O takie:

Zobaczymy co urośnie
Miał być najpierw plan, a potem zakupy.

Plan a potem zakupy...to się chyba nie udaje Tulipany sliczne ciekawa jestem efektu końcowego nigdy nie sadziłam o tej porze
Życie w wiejskim ogrodzie 16:45, 10 maj 2015

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies