Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka wkoło Lubczyka :)

Działka wkoło Lubczyka :)

inag 15:53, 10 maj 2015

Kaśka jest przerażona Aż zamilkła
kitek81 16:51, 10 maj 2015

inag napisał(a)

Szukam, szukam i nie mogę znaleźć Pamiętam, że znalazłam to przez przypadek na nie polskich stronach i bardzo utkwiło mi w pamięci. Na pewno, niektóre te przestrzenie były wysypane jakimiś kamyczkami tak, żeby można było wchodzić do środka i pielegnować rośliny.
Ja zrobiłabym coś takiego: (Sorry za te krzywańce - to tak na szybko)

Rośliny trzebaby było podobierać tak by były dosyć atrakcyjne cały rok.
To żółte duże pole to np kostka z trzmieliny,
mocno zielone - kostka z bukszpanu,
jasnozielone - runianka
brązowe - turzyca włosista bronco (trawy nadadzą lekkości ciężkim bryłom)
żółto- zielone pole to jakieś trawki w mocny kolorze, Hakonechloa???
Fioletowe - coś kwitnącego dla rozweselenia - lawenda? przetacznik gęsto posadzony? Szałwia omszona?
Jasne pola to kamyczki w odcieniu kostki, zeby już nie wprowadzać innego koloru
Tło bym zrobiła z czegoś typu cis, tuje cięte w kostkę zeby wszystko do siebie pasowało idealnie i dopełniało kształty "na ziemi"...

Przez cały czas miałabyś ładnie i ciekawie. A miejsca po sciętych wiosną trawach mogłabyś obsadzić dziesiątkami tulipanów, szafirków itp. zanim przekwitną zaczną wychodzić już trawki

To taka moja wizja

aż też zaczęłam szukać w necie, czegoś na ten wzór, ale sama nie wiem, jakoś nie jestem do końca przekonana do takich geometrycznych całkowicie zestawień! nawet do ema poszłam, co on na to, ale on też jest na dwa razy!
chociaż nie powiem, że jestem całkiem na nie
jakoś na jesieni też kombinowałam na tym kawałku, żeby porobić tam rośliny grupami, hosty, żurawki kulki z tui, tawuły więc w sumie coś podobnego u mnie tylko rośliny ułożone były w trójkąty
tylko nie wiem, czy takie w sumie nowoczesne zestawienie będzie pasowało do mojego dworkowego domu?!
qrcze sama nie wiem, bo z drugiej strony to coś innego, nowego i by się rzucało w oczy
szkoda, że nie masz tej inspiracji z neta, może było by łatwiej do mnie dotrzeć
kitek81 16:53, 10 maj 2015

yolka napisał(a)
Pozdrawiam, też mocujesz sie z projektami, ja utknęłam na ćwierćmetku i mam zastój

ja to opieram się głównie na pomysłach dziewczyn! aż mi głupio! ale ja to noga jestem w projektowaniu nawet jak coś tam wymyśliłam i posadziłam, to trzeba to zmienić nawet z roślinami się nie wstrzeliłam najlepiej się ich pozbyć bo nie mam dla nich nowego miejsca
inag 16:54, 10 maj 2015

Jak znajdę to podeślę ale tak jak mówiłam, znalazłam to przez przypadek i nawet nie na polskich stronach... To Wasz ogród i sami musicie się w nim czuć komfortowo..
kitek81 16:56, 10 maj 2015

ewa004 napisał(a)
I co Kasiu na to powiesz ?

pomysł super, ale nie wiem, czy do mnie pasuje?! chociaż w sumie u mnie wszystko w szeregu, prostokątach, więc może?!
a Ty jak uważasz?
chyba Iwonka robiła teraz coś podobnego ?
kitek81 16:57, 10 maj 2015

inag napisał(a)
Kaśka jest przerażona Aż zamilkła

rozpoczęłam proces myślowy
kitek81 17:00, 10 maj 2015

inag napisał(a)
Jak znajdę to podeślę ale tak jak mówiłam, znalazłam to przez przypadek i nawet nie na polskich stronach... To Wasz ogród i sami musicie się w nim czuć komfortowo..

przepraszam, że tak kręcę nosem! ale wydaje mi się, że takie formalne klimaty, to nie są moje! i boję się, że nie będzie pasować do całości, gdzie paluje raczej luz, chociaż też jakby pod linijkę i ta rabatka byłaby za mocno oderwana od wszystkiego
jak znajdziesz zdjęcie, to daj koniecznie, może jednak fota do mnie przemówi
kitek81 17:21, 10 maj 2015

Ilona, coś takiego znalazłam, o coś takiego Ci chodzi, takie zestawienia?

inag 17:36, 10 maj 2015

Mniej więcej jak to pierwsze zdjęcie właśnie. Tylko ja bym zrobiła wyższe te bryły. Takie bardziej okazałe.
inag 17:38, 10 maj 2015

kitek81 napisał(a)

przepraszam, że tak kręcę nosem! ale wydaje mi się, że takie formalne klimaty, to nie są moje! i boję się, że nie będzie pasować do całości, gdzie paluje raczej luz, chociaż też jakby pod linijkę i ta rabatka byłaby za mocno oderwana od wszystkiego
jak znajdziesz zdjęcie, to daj koniecznie, może jednak fota do mnie przemówi

masz 100% prawo żeby kręcić nosem przecież! To Ty musisz być zdecydowana bo to właśnie Ty będziesz na to patrzeć codziennie