Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Dla odmiany czas na zmiany... 21:59, 09 cze 2014

Do góry
klonik się rozrósł

rozplenica

gracki ruszają

i przygotowania pod nową rabatę

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:11, 09 cze 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Białe gerbery (bo to chyba one?) piękne, takie subtelne (czy to wieloletnie?). Tojeść purpurowa, rozplenica wertigo i cudowne kłosy stipy - ogród i fotki majstersztyk, ślicznie

Moja rozplenica to nie jest Vertigo, nazywa się Pennisetum glaucum 'Purple Majesty' i pokrojem przypomina kukurydzę Tylko że jest czarna.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 15:43, 09 cze 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)
Dziś mamy dzień wolny, rano burza że o 10 przy śniadaniu włączyłam światło tak jakby to kolacja późna była. A potem wyszło piękne słonko.

Teraz jest tak ciepło że tylko leniuchowanie na kanapie mi pozostaje. Ale ja tam lubię takie poniedziałki.
Trochę wcześniej przebiegłam się po działce

pomidorki prawie kwitną, jak dobrze pójdzie to w sierpniu powinniśmy żywić się tylko pomidorami, bo aż tak tyle ich mam

a te limki muszę przesadzić do cienia, znów je przypala słonce. zastanawiam się czy tam nie dać szałwii, żeby coś się działo zanim trawy się rozbująją [rozplenica]

limki to którą odmianę masz na myśli?
ja mam Lime Marmelade i też mi się przypala
szałwia będzie chyba za duża, ładnie jest z tym żółtym i na takiej obwódkowej wysokości...
może zrobić niewysoki ekranik z żółtej trzmieliny?????
taki po zakręcie
w końcu masz już strzyżone kulki, to i strzyżony żywopłocik mógłby być, a z tyłu włochate trawki masz, mogłoby być ładnie
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 15:20, 09 cze 2014

Do góry
Dziś mamy dzień wolny, rano burza że o 10 przy śniadaniu włączyłam światło tak jakby to kolacja późna była. A potem wyszło piękne słonko.

Teraz jest tak ciepło że tylko leniuchowanie na kanapie mi pozostaje. Ale ja tam lubię takie poniedziałki.
Trochę wcześniej przebiegłam się po działce

pomidorki prawie kwitną, jak dobrze pójdzie to w sierpniu powinniśmy żywić się tylko pomidorami, bo aż tak tyle ich mam

Druga horti zaczyna nieśmiało kwitnąć. Teraz żałuję że nie jest biała, ale z drugiej strony ten kolor też lubię. i wygląda na to że dam szansę mojej nigrze.

Karmnik, cudna rzecz, rozrasta się pięknie i ta soczysta zieleń. Pięknie zadarnia róg gdzie nic mi nie wyrośnie.

a te limki muszę przesadzić do cienia, znów je przypala słonce. zastanawiam się czy tam nie dać szałwii, żeby coś się działo zanim trawy się rozbująją [rozplenica]

a tutaj rubrum, posadzona jest co 2ga lawenda. wkurza mnie ten drugi rząd lawend.... ale przecież nie wyrzucę. ehhh ciężkie życie ogrodniczki!

Bez linijki 10:09, 09 cze 2014

Do góry
piątkowe nie całkiem planowane zakupy - niestety nie było więcej żurawek w tej odmianie Purple Select, 2 turzyce palmowe i rozplenica Moudry, białe futro jest stałym elementem, zawsze pod ręką
już na swoim miejscu
skończyły się niestety kamienie i muszę coś innego znaleźć w to miejsce
przy furtce ma rząd róż nn, odzyskanych od siostry, bo chciała wyrzucić, kwitną niezawodnie do przymrozków, powoli zaczynają się rozkręcać, za tydzień będzie różowy szpaler, po drugiej stronie chodnika, Schneewitchen zdążyła rozkwitnąć razem z piwonią. która już niestety kończy pokaz - w samym środku i z tyłu pierwsze pąki Ingrid Bergman, taka patriotyczna rabatka, z boku jest jeszcze Lavaglut, ale sie nie załapała na zdjęcie

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 07:02, 09 cze 2014

Do góry
stychaz napisał(a)
Madżenko pytałaś u Madzi o giełdę - trochę na razie bidnie

Lubię Twój przystrzyżony busz podziwiaćWydaje mi się, że Sebek dobrze radzi, przywrotnik w tym miejscu zaokrągliłby i rozjaśnił rabatę z tej strony.

Poczekam chwilkę bo w tym miejscu posadziłam niebieskie carexy - frosted lub amazon, kupione na giełdzie jako NN. Rośnie tam też rozplenica little bunny , ale mnie denerwuje, bo nie może wystartować....za trawami posadziłam tojeść.....
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 22:35, 08 cze 2014

Do góry
Ta rozplenica rubrum zdaje się nie zimuje u nas.
Ale jest piękna!
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:31, 08 cze 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

A tu rozplenica little biy nie rośnie t wsadziłam carex NN albo frosted albo amaozon, czas pokaże który.

Toż to idealne miejsce na przywrotnik! Do róż pasuje idealnie i taki żółtek fajnie rozjaśni to miejsce jednak co nie posadzisz i tak będzie cudnie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:33, 08 cze 2014

Do góry
Szalwia w buszu kwitnie.... oj za gesto, oj bedzie do przeróbki, oj!

Buchanani w nogach trzemiliny po cięciu odrasta... nie powinnam jej ciąć..

A tu rozplenica little biy nie rośnie t wsadziłam carex NN albo frosted albo amaozon, czas pokaże który.

I bukszpan variegata poczochrany ... żurawki posadzone w stołówce opuchlakowej na razie się trzymają
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:08, 08 cze 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Białe gerbery (bo to chyba one?) piękne, takie subtelne (czy to wieloletnie?). Tojeść purpurowa, rozplenica wertigo i cudowne kłosy stipy - ogród i fotki majstersztyk, ślicznie

Wieloletnie, podobno zimują, ale pewnie w Holandii, a u nas? zobaczymy. Widziałam wiosną ogród w Holandii z gerberami, kolorowymi, a ja zachorowałam na subtelnie białe i są
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:47, 08 cze 2014

Do góry
Boćkowe perypetie ogrodkowe 17:09, 06 cze 2014

Do góry
Bociusiu,
dzisiaj zajrzałam do szkółki w lesie.
Trawki są ale jeszcze mały wybór.
Kupiłam miskanty ML, były jeszcze miskanty Adagio i Variegata. Na Gracillimus trzeba jeszcze około tygodnia poczekać. Rozplenica tylko Vertigo. I jeszcze pampasowa. Turzyc brak.
Wszystkie trawy piękne i ceny jak dla mnie OK.
Foto ML u mnie.
pozdrawiam
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 23:17, 05 cze 2014

Do góry
Dzisiaj kupiłam:
- 2 rh Nova Zembla kwitnące już z masą pączków,
- 3 szt rozplenica Rubrum,
- 1 szt głogownik Red Robin,
- 1 szt Miskant Zebrinus,
- 1 szt Miskant Graziella,
- 8 szt Lawenda Hitcote,
- 12 szt żurawek Peach Flambe,
- 3 szt żurawki Electra,

tak je na szybko wieczorem ustawiłam, obrzeża tylko do przymiarki

czegoś mi rakuje na rabacie, jakoś tak pustawo...

rabata będzie wysypana korą

co moge dołożyć?
marzy mi się turzyca ice dance, Hakonechloa All Gold, albo turzyca kaga nishiki, nie wiem - prosze o pomoc!!!

dziś z tego przejęcia całą noc nie będę spała
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:49, 05 cze 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
A ja się różami Twoimi zachwycam
Zresztą u Ciebie zawsze jest co oglądać

Ściskam Irciu

Kasiu, fajnie, ze zaglądasz, bo ja ostanio miałam dyżury wnusiowe i nie dało się oka z nich spuścić..zwłaszcza z Damiankado tego uparciuch, musi być na jego i basta!a potem ciut zaległosci i padałam!

w końcu ta moja rozplenica vertigo ciemnieje, ale muszę hostom oberwać liście, bo mi je zrasta, a nie chcę już 3 raz przesadzać!
róża Angela i Cardinal

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 15:06, 04 cze 2014

Do góry
Margarete napisał(a)
Donice skomponowane ślicznie, ta rozplenica z donic to normalnie zimuje czy też jednorocna jest?

Umbry sliczne i bardzo pasuja do twojego domu, płotu........nie moge sie doczekac jak to przedpłocie dokonczysz robić, wyobrazam sobie jakie bedzie piekne.......no i miejsce po zawijasku też na pewno nas zauroczy.....czekamy...
Małgosiu te rozplenice nie zimują, trzeba je traktować jak jednoroczne.
Sama jestem ciekawa przedpłocie póki co pada pada i pada. Dzisiaj w desperacji kaptur na głowę założyłam, ale niedługo potem wróciłam zmoczona
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:44, 03 cze 2014

Do góry
Donice skomponowane ślicznie, ta rozplenica z donic to normalnie zimuje czy też jednorocna jest?

Umbry sliczne i bardzo pasuja do twojego domu, płotu........nie moge sie doczekac jak to przedpłocie dokonczysz robić, wyobrazam sobie jakie bedzie piekne.......no i miejsce po zawijasku też na pewno nas zauroczy.....czekamy...
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 07:56, 03 cze 2014

Do góry
Normalnie focha robię na niektórych sprzedawców na allegro! wysyłam zapytanie o coś co sprzedają, a odpowiedź którą dostaję jest jak w sklepach z mięsem w latach 70 czy 80! Można tą samą wiadomość przekazać ale w inny sposób.. No cóż, wygląda na to że u tego kogoś nie zamówię nic i już! Jego strata.

a na rośliny z alledrogo wydałam już majątek, większość pójdzie do rodziców, bo u mnie pomału nie ma miejsca... a tym co są trzeba zostawić miejsce na rozrośnięcie się

Czy w Polsce [kieleckie] rozplenica przemarza zimą? bo o stipie już wiem
Roztoczańskie klimaty 18:48, 02 cze 2014

Do góry
Zeta napisał(a)
Tutaj chciałabym wyciąć z jałowca kwadraty i pomiędzy posadzić w kwadracie jakieś inne rośliny....czyli dywan z jałowca w formie kwadratu i dywan z ??????....... W formie kwadratu ...co można wsadzić z jałowcem w szarym odcieniu....myślałam o rozplenica może ??? Jak myślicie????a w środku jałowiec strzelisty

Zetka a może dasz tawułki Arendsa kwitnące na różowo lub biało co do rozplenica po kilku latach trzeba ja odmłodzić bo środek robi się pusty ,przynajmniej tak jest u mnie
pięknie u Ciebie
Roztoczańskie klimaty 17:43, 02 cze 2014

Do góry
Zeta napisał(a)
Tutaj chciałabym wyciąć z jałowca kwadraty i pomiędzy posadzić w kwadracie jakieś inne rośliny....czyli dywan z jałowca w formie kwadratu i dywan z ??????....... W formie kwadratu ...co można wsadzić z jałowcem w szarym odcieniu....myślałam o rozplenica może ??? Jak myślicie????a w środku jałowiec strzelisty

a nie fajniej by wyglądało coś żółtego? np trzmielina mogłabyś ciąć na tę samą wysokość lub hakone takie potargane dla kontrastu? albo żurawki...
Roztoczańskie klimaty 16:17, 02 cze 2014

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies