Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 08:36, 12 cze 2014

Czy to już jest czas na kwiatostany molinii???
Pszczelarnia 13:42, 12 cze 2014

To co powiesz o niej Red Haed, bo ja znam ją z opisów i mam w planach. Trzcinnik i rozplenica niedobre połączenie.
Mnie się jeszcze bergenia nasuwa ta wyższa.

Nie załamuj się. Ja myślę, jakie będzie przejście żwirowej rzeki do cypla. Ma być drastycznie czy łagodnie. Hmmm cypel z rzeki - muszą być miękkie ale widoczne trawy. Nie sztywne.
agniecha973 19:58, 12 cze 2014

Ewa, Red H. mam od wiosny, wiec jeszcze nic nie wiem o niej.
Nie załamuję się, absolutnie nie. Myślę, rozważam... Czekam na jakieś inne propozycje, może...
Ewa, co nazywasz cyplem? Ja muszę jeszcze raz wkleić rysunek. Poszukam w archiwum.
Olasta 22:09, 12 cze 2014

agniecha973 napisał(a)

Jeśli mają być oddzielnie rosnącymi brzozami, to raczej za gęsto. Zależy o jaki efekt chodziło. Może ktoś jeszcze wyrazi opinię. Nie przejmuj się "zaśmiecaniem", po to są wątki, żeby je zaśmiecać

Dzięki za pomoc, chciałam osiągnąć taki mini zagajnik brzozowy. To co myślisz, rozsadzić, na 3 m?
Ja dopiero z ogrodu wróciłam, a ciągle ani za mną ani przede mną
agniecha973 22:31, 12 cze 2014

Ja też dopiero weszłam. I trochę za mną się przejaśniło, trochę przede mną
Ola, ja się boję doradzać w takich poważnych sprawach jak sadzenie drzew, ale na zagajnik wg mnie za wąsko. Choćiaż jeszcze z 1 m rozsuń. Popatrz w plenerze na drzewa i zobacz jak by wyglądały, gdyby rosły co 2 m.
Olasta 22:45, 12 cze 2014

agniecha973 napisał(a)
Ja też dopiero weszłam. I trochę za mną się przejaśniło, trochę przede mną
Ola, ja się boję doradzać w takich poważnych sprawach jak sadzenie drzew, ale na zagajnik wg mnie za wąsko. Choćiaż jeszcze z 1 m rozsuń. Popatrz w plenerze na drzewa i zobacz jak by wyglądały, gdyby rosły co 2 m.

Dobry pomysł, ide jutro na spacer
Gabriela 22:48, 12 cze 2014

A tutaj projektowanie non stop. Podglądam sobie i korzystam.
magnolia 10:24, 13 cze 2014

agniecha973 napisał(a)
Wracam do tematu nasadzeń w tym miejscu. Miałam zrobić plan całej rabaty, ale na razie jej nie ruszę, tylko ten róg z różami aż po sumaka.

Wklejam stary "plan".

Do końca tak mi nie wyszło, bo dojechałam różami do samego koniuszka i nie wiem czy dobrze zrobiłam, bo za to wyszedł mi tylko jeden rząd róż, nie układają się one w taki lej, tylko jest ich po prostu pas. Na początku dość wąski, a później za plecami jest dużo łysego.

Jak widać wykroiłam węziej, bo niepotrzebna mi taka szeroka rabata, nie dam rady tego utrzymać. Nie wiem czy tego jednak nie poprawić, bo wyszedł mi za długi ten dzióbek. Wtedy kilka pierwszych róż można by przenieść na drugi rząd, zeby jednak powstał ten lej , a nie jedna linijka. Ale to raptem dwie lub trzy róże.

Całe tyły miałam w planie wypełnić trzcinnikiem C. brachyrticha, a wzdłuż rzeki posadzić jakąś inną trawę. Co? Były różne propozycje. Żadna nie zatwierdzona. Ostatnia - sesleria jesienna, ale ta ma wg mnie za żółty odcień do róży Stadt Rom. Myślałam jeszcze nad imperatą - mam zieloną i red baron też co nieco. Mam 24 szt. obiedki, ale ta mi się wielka wydaje. Mam kilka rozplenic, ale chyba za dużo kłosów będzie jak zakwitnie rozplenica i trzcinnik. Po drugie, to miejsce będzie długo puste wiosną, bo i róże i trawy późne...
Nie wiem. Początkowo ta trawiasta strona miała byc całkiem niziutka - The Beatles, ale pomysł upadł. Mam jeszcze Carex Graya, ale ta mi już wysoka urosła - po tyłek

zagubiłam się na jakiś czas w przestrzeni.
Jestem już. Czytam, czytam i chyba musze jeszcze raz przeczytać bo wszystko mi się pomieszało.
magnolia 13:02, 13 cze 2014

Aga, czyli z przodu= od trawnika róże, za nimi trzcinnik i jeszcze od strony rzeki pas innej trawy- dobrze rozumiem?

Rozplenica dla mnie tez nie jest do zestawu z trzcinnikiem brachytricha- konkuruja o uwagę za mocno.

Jeśli jest tak piszę, to i sesleria heufleriana może być, albo zielona imperata, a nawet i czerwoną by mońżna zaryzykować
agniecha973 00:20, 14 cze 2014

Dziewczynki, wpadam, zaglądam, przeczytam, ale na pisanie to już nie mam czasu. Dużo pilnych obowiązków - koniec roku szkolnego w pracy, truskawki przerabiamy, plewię, pomidory wiążę i obłamuję co zbędne. Niekończąca się historia Dzięki, że wpadacie i zaglądacie. Zawsze miło zobaczyć jakiś wpis u siebie.
Marta nam się odnalazła Dobrze, że jej nikt nie porwał.

Marta, dobrze rozumiesz. Cieszę się, że popierasz moją teorię o konflikcie stipy b. (co za nazwa! ale już umiem na pamięć) z rozplenicami. Uff. Myślałam, że to jakaś moja fanaberia. Od strony rzeki jakaś skromna, ale wcześnie startująca ttrawka, czyli akceptujemy seslerię h. A na tyły stipa b. tam w tło pod sumaka. Przejdzie? Za jakiś czas postaram się pobazgrolić jak to ułożyć, ale nie obiecuję, że to będzie szybko.