Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:18, 27 kwi 2015

Do góry
Witam mam problem z stworzeniem rabaty na której znajduje sie mały jeszcze ambrowiec i powojnik (fiolet)jak wypełnic tą rabatę aby stanowiła całość.Narazie sa tam żółte iglaki ale to posadzone tymczasowo.Myślałam może zeby iglaki żółte posadzić z przodu a za nimi trawy ML ale juz asama nie wiem.
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 09:14, 27 kwi 2015

Do góry
Oj tam, na trawniku takie słoneczka przecież cudne są - a położyć się na kocyku na takiej łączce... Bajka

Na razie tylko gęsiówka u mnie kwitnie:

Wilcza Góra 09:11, 27 kwi 2015

Do góry
WilczaGora napisał(a)

Niesamowite zdjęcie Obżartuch, zasnął ? odpoczywa ??
Ogród na Batuty 09:11, 27 kwi 2015

Do góry
W niedzielę poprawiałam sobie humor
Ogród Małej Mi - sezon 2015 09:06, 27 kwi 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Aniu, co to jest to rozłożyste bordowe?
Kwiatowy ogródek Monteverde 09:04, 27 kwi 2015

Do góry
Wszystkiego naj naj
Początek tworzenia swojego miejsca na ziemi tj. ogrodu ;) 09:02, 27 kwi 2015

Do góry

Tawuła japońska "Golmund" posadzona, 30 szt starczyło mi na połowe obwodu skarpy te dwa rządki powyżej Tawuła to lawenda, jej zakupiłam dośc sporo więc mi starczy na całą długość tej strony skarpy, powyzej bedą róże The Fairy (wczoraj zakupione więc jeszcze czekają na posadzenie po drugiej stronie jest "niewidoczna róża Alba Meidiland

Ogród Małej Mi - sezon 2015 08:41, 27 kwi 2015

Do góry
Z samego rana poszłam kopać do ogrodu ....zlikwidowałam legowisko psa na rabacie.. posadziłam hostę niebieską i hosty Anne. Dokupię cisy.. miejsce musi sie zmienic bo co przechodzę to tak w dołku ściska..
Psy szczekaja karawana jedzie dalej.... dziękuję za miłe wpisy.
Psi ząb kwitnie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:38, 27 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
"Skucha wiosny", niekonsekwentne narcyzy a miały być białe pełne No i jak tu wierzyć producentom?

I tak cudne
Ogródek Iwony 08:33, 27 kwi 2015

Do góry
Znalazłam zdjęcia z zeszłego roku, kiedy dąb miał już liście:
Ogród na górce w zakolu wiślanym 08:31, 27 kwi 2015

Do góry
A u mnie taki widok za oknem.

Rozmnażam santolinę , widać też ostróżki i pysznogłówki na parapecie .

A tutaj moja serduszka , pierwszy rok, a jaka okazała .

Buk purpurea pendula puszcza pąki, liście? To dopiero pierwsza jego wiosna u mnie.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:23, 27 kwi 2015

Do góry
"Skucha wiosny", niekonsekwentne narcyzy a miały być białe pełne No i jak tu wierzyć producentom?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:22, 27 kwi 2015

Do góry
Wczorajsze fotki z Hidcotowej.

Mały ogród pod Białymstokiem 08:21, 27 kwi 2015

Do góry
tyle roboty, ze aż brakuje czasu i sił coś napisać

ale mała aktualizacja musi być!

pamiętacie kółko pod basen?

teraz to wygląda trochę inaczej basenu jeszcze nie będzie bo dzieci za małe - więc postanowiłem zostawić im te miejsce na piaskownice, domek i cokolwiek zechcą - znikneły też kamienie i falka z tej rabaty

poza tym kilka mniej znaczących nasadzeń - no i zaczynamy przywracać trawnik do porządku

Ogródek Iwony 08:20, 27 kwi 2015

Do góry
Od strony tarasu wygląda tak:

Z tego, co proponujecie przyjęłam kilka opcji po wycięciu jałowca płożacego (oczywiście wymienić będzie trzeba wyjałowioną ziemię):
1. Na rogu i dalej posadzić jednolicie tuje szmaragd po całości (będzie trzeba poczekać, aż podrosną)

2. Szmaragdy posadzić tylko z boku, a na rogu drzewo. Jakie?
buk (chyba będzie wąski)
magnolia (będzie wiosną zachwycać kwiatami, potem zielona)
wiśnia (powtórzenie), wtedy może za dębem też posadzić wzdłuż po całości 3 wiśnie, a przy tarasie wymienić wtedy wiśnię na inne drzewo?
3. Myślałam o ambrowcu szczepionym, w szkółce nie ma żadnego
4. Grujecznik (nie wiem, czy wszystkie są takie same)
5. Klon Gumbala - są w szkółce, pani proponowała
6. Brzozy - odpadają, u mnie za sucho, zabiorą całą wodę roślinkom

W donicy jest lawenda i róża Graham Thomas

Więcej pomysłów nie mam.

Początek tworzenia swojego miejsca na ziemi tj. ogrodu ;) 08:19, 27 kwi 2015

Do góry
taki ciut niekształtny ale na dobrej dordze do kulki narazie samotnie ale może jakiś bluszcz dodam kulki przed domem po wizycie u fryzjera

Ogródek Iwony 08:09, 27 kwi 2015

Do góry
Taki widok jest od strony wejścia do domu:

Z lewej strony widać fragment jodły koreańskiej. Potem jest jabłoń rajska, trochę ją przycięliśmy wczesną wiosną. Na rogu widać chyba jałowiec (ten wysoki).

Potem jest kamienna donica (kiedyś było to oczko wodne), potem wysoka tuja i dąb. W plecach tuje, które nie rosną na wysokość, tzn. rosną, ale słabo.
Jałowiec płożący będzie wycięty w przyszły weekend. Migdałek zostaje.

Wczoraj wieczorem wysłałam zapytanie o szmaragdy. Mam szansę na takie 1,20 m.
Będzie trzeba poczekać aż podrosną.
Przed tujami są posadzone hortensje limlight.

Wilcza Góra 07:59, 27 kwi 2015

Do góry
Kuklik napisał(a)

Boski futrzak
gdyby czasu bylo więcej...i futrzaków miałabym więcej...a tak...jest, jak się trafi
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 07:55, 27 kwi 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Stipa się klimatyzuje i pomidory

Swojski zakątek Lusi 07:29, 27 kwi 2015

Do góry
EwaG napisał(a)
Sylwio,

luźna propozycja, bo oczywiście za mało wiem o Twoich upodobaniach i ograniczeniach wynikających z kształtu działki (np. co to za drzwi widzoczne na zdjęciach i czy musi być do nich dojście czyli znak zapytania na zdjęciu).
Po pierwsze proponowalabym abyś połaczyła rabaty i dodała roślin (niskich bylin, mogą to być hosty przy rózanecznikach). Co to za żwir, którym zostały wysypane rabaty; różaneczniki lubią kwaśną glebę. Taki podział rabatą oddzieli nieco miejsce "biesiadne" od "wypoczynkowego". Może uda się też dodac jakieś wąskie drzewo (wiśnia 'Amanogawa', jarzębina 'Fastigiata').

Po drugie: rabata wzdłuż wjazdu do garażu. Proponowałabym, żeby posadzić na niej nieco wyższe krzewy, byliny i niższy pierwszy plan. Jak będziecie siedzieć w tym fragamencie to lepiej patrzeć na kwitnące rośliny niż na betonowy płot. Dobrze gdyby to były rośliny o chłodnych barwach (niebieski, biały). Wtedy odnosi się wrażenie, że rosną dalej. Może hortensje ogrodowe, lub piłkowane (np. Intermedia')jeżeli jest dosttecznie wilgotno. Lub dereń o białobrzeżonych liściach, niezbyt duży np. dereń biały IVORY HALO, pas bylin wyższych (odętka wirginijska, dzwonek brzoskwiniolistny, biała liatria kłosowa) a w pierwszym pasku powojnik bylinowy (te powojniki długo kwitną i sa warte popularyzacji).

3. Więcej powojników lub innych pnączy na płoty.

A tak można zmodernizować linię przy wejściu (bordowe kwadraty oznaczają kamienie zagłębione w tłuczniu; czerwona linia - koniecznie trzeba jakoś wydzielić te rośliny z podjazdu).

Co myślisz o propozycjach?
Acha, wierzbę trzeba radykalnie przyciąć.

witam
bardzo dziękuję za propozycję podoba mi się pomysł z rabatką lecz obawiam się jak ona będzie wyglądałą zimą nie ma nic zimozielonego ? może trzmielina na pniu?
zaszła chyba jakaś pomyłka odnośnie wejścia do domu bo znajduje się ono właśnie przy tej rabatce więc chciałabym żeby zimą też zdobiła chodź przyznam że uwielbiam hortensje zimą takie zasuszone i przyprószone śniegiem.
Jeżeli chodzi o drzwi widoczne na zdjęciu to nie musi być do nić dostępu to takie dodatkowe wejscie do garażu śmiało możemy zrobic tam rabatkę.
odętka wirginijska, dzwonek brzoskwiniolistny, biała liatria kłosowa piękne są wow - jak dla mnie to nowość w ogródeczku.
Reszta propozycji bardzo mi się podoba może własnie jakieś trawki dołożyć? jak proponuje Katkak.
Przepraszam że tak dlugo się nie odzywałam ale pojechałam na maly wypoczynek żeby nabrać sił na wyczyny w ogrodzie.
pozdr

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies