Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przycinanie - cięcie tui 12:02, 07 maj 2015

Do góry
Przycinasz na rozgałęzieniu pędów, nie będzie widać cięcia, końcówki igieł nie zbrązowieją, bo ich nie dotkniesz wcale

Radzę równać wcześniej niż po osiągnięciu docelowej wysokości. Żywopłot będzie wyglądał porządnie i estetycznie, równo przede wszystkim

Górna linia raczej do wykorzystania, dolna zbyt skróci te najwyższe, a można jeszcze wyżej ciąć niż górna linia.

Stosuję zasadę, nie obcinam do najniższej, tylko do średniej. Niskie dorosną, wysokie się skrócą a średnie pozostaną na swojej wysokości.

Ot złoty środek wynikający z myślenia a nie naśladowania ogrodników co tną na ukos, ostatnio taki sposób nawet widziałam. Zgroza. Podeschnięte końcówki i brzydko wyglądający wierzchołek.

Tuje najlepiej skracać na rozgałęzieniach pędów, wtedy nie widać że była cięta i wygląda naturalnie. Czerwona kreska oznacza miejsce cięcia.

Ogród... reni 12:00, 07 maj 2015

Do góry

Ogród... reni 11:58, 07 maj 2015

Do góry
Witam po długiej przerwie... pamiętacie mnie jeszcze?

Kilka wiosennych fotek ogrodu

Pomocy! Jak mądrze zaplanować kawałek ziemi o długości 32m? 11:57, 07 maj 2015

Do góry
Megi1 napisał(a)
Dziewczynki, a jak ożywić tą rabatkę? Dwa cyprysy szczepione na pniu dwukolorowe, chociaż na zdjęciu nie widac, bo je przycięlam (bez komentarza;-0)i niestety jalowiec zielony,płożący (wiem jakie zdanie macie na ich temat, ale póki co muszą zostać- czy nie?), miejsce od wschodu, raczej malo slońca, przy murze domu.

na drugim zdjęciu w rogu widać wiciokrzew pomarańczowy kolor kwiatów, tam gdzie piach ma byc wysypany kamyk jak będzie robiony podjazd z kostki.

Jałowiec i tak wcześniej czy później wytniesz bo bedzie brzydki. Szczerze powiem ze lepiej go wyrzucic wczesniej bo łatwiej a jak sie rozrośnie to cięzka robota i on uczula przy dotyku. Ja bym wyrzuciła i od razu zrobiła inaczej na stałe. Rady co do nasadzeń dadza Ci inni bo ja w projektowaniu nie czuje sie mocna.
Ogród niby nowoczesny ale... 11:56, 07 maj 2015

Do góry
Magda70 napisał(a)
i sliwa rozpięta zaczęła kwitnąć...

a takie były jej początki masakra hahahha...

Odjazd rozpiętka na śliwie Magda....jak graby zmężnieję też pewnie taką dostaną...seslerie masz przepiękną i jak dużo kępek
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 11:34, 07 maj 2015

Do góry
Dzis zauwazyłam rozwijające sie pąki czosnków:

Kule na platanie

i zaczyna sie rewia host

Mam nadzieje, ze uratowana jedna z kulek
"W kolorze blue" 11:26, 07 maj 2015

Do góry

Do dopracowania liście czosnków, #sklerokarteczka
"W kolorze blue" 11:23, 07 maj 2015

Do góry
Powiedziałam co zrobie temu bukszpanu jak się natychmiast nie ogarnie. W ramach pokazówki jeden dostał nakaz eksmisji Na razie, tfu, tfu, reszta się ogarnęła

Ogródek nad jeziorem 11:20, 07 maj 2015

Do góry
Trzmielinki kupione w szkółce w Kłodawie (kujawsko-pomorskie)
posadziłam je na rabacie przed tarasem po obu stronach wejścia

Ogród w Puszczykowie 11:18, 07 maj 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)
organizacja warzywnika zakończona
pozostaje mi tylko naspypac warstwę ziemi kompostowej na wierzch, wysypać korę na ścieżki i posiac nasionka

Witaj Joasiu, szukam rozwiaząnia na swój warzywnik, twój ekstra zagospodarowałaś, bardzo, bardzo mi się podoba, mozesz podzielić sie informacją, gdzie zamawiałaś skrzynki na warzywa ?
Gunnera - parzeplin 11:16, 07 maj 2015

Do góry
Poprostu uschła zaczeła wypuszczać po zimie i zaschła tu masz na foto to co mnie niepokoi że to jest odrost z tej martwej

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 11:12, 07 maj 2015

Do góry
Wczorajsza zdobycz leptospermum charmer

Mały ogród Kasi 11:04, 07 maj 2015

Do góry
no takie coś mniej więcej. Ale jeszcze będę na żywca przestawiać, jak rośliny będą

Skąpana w słońcu 11:03, 07 maj 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)
Trochę dzisiejszego dnia

Świetne są

Te jak dla mnie za mocne, już ich nie dokupię. Wolę kolor brzoskwiniowy

Wszystko cudnie kwitnie
Ja takie pełne pomarańczowe mam przypadkiem, ale muszę przyznać że spodobały mi się i planuję dokupić
Ogród Margaret-ki :) 11:01, 07 maj 2015

Do góry
Margaret_ka napisał(a)

I moja pigwa. Co roku obsypana kwiatami, ale z owocami to marnie. Ostatnimi laty miała po 2-5 owoców, które i tak marniały, więc jeszcze nawet jej nie spróbowaliśmy. Coś jej tu u nas nie pasuje. A szkoda...

U mnie to samo! w tamtym roku 1 owoc
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 10:59, 07 maj 2015

Do góry
Marta7 napisał(a)

Pięknie wszystko kwitnie.
Ale tej kaliny to Ci zazdroszczę,ciekawe czy maja ją w tej szkółce bylinowej,musze zapytac.

Czym w wersji ostatecznej obsadziłaś tę altankę?
Ogródeczek 10:54, 07 maj 2015

Do góry
bartek_luberda napisał(a)

Tu mi się podoba Ale wszędzie pięknie,że nie wspomnę o budowli .
Czy ścinasz kwiatostany tej trawce?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:54, 07 maj 2015

Do góry
Aga napisał(a)
Witam chciałabym w tym roku skonczyc wkoncu dwie rabaty ktore sa w pełnym słoncu od rana do wieczora.Na pierwszej rabacie jest brzoza papierowa ,rozplenice i tuje donica

oraz rabata druga na ktorej jest ambrowiec z trawami ,3 żółte kule i dalej powojnik

Prosilabym o jakieś porady bo juz nie mam pomysłów.

Aga - na pewno prześledź te wątki
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2740-ogolne-ogrodnicze-wskazowki-w-projektowaniu-i-realizacji-ogrodow

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3754-umiejetne-zestawianie-roslin-czyli-co-z-czym-pasuje

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5063-4-pory-roku-w-ogrodzie

I artykuły
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/69-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-3-projektowanie

To rozjaśni Ci, jaki efekt chcesz osiągnąć, co chcesz mieć w tych rabatach i dlaczego

Przejrzyj też wizytówki naszych ogrodów, zapisuj zdjęcia, które Ci się podobają. Jak uzbierasz ich określoną ilość to stwierdzisz co na pewno chcesz mieć w tych rabatach i przeniesiesz te połączenia do siebie

Na to miejsce mam tysiąc pomysłów - zrób bukszpanową obwódkę, a kilka drzew utop w trawach, dokup pare brzóz i zrób wrzosowisko, posadź tam hortensje z żurawkami i przywrotnikami, zrób szpaler różaneczników - tylko powiedz mi co z tego wynika? No nic Nie mogę Ci przysłowiowo "wejść z butami" w te rabaty, bo nie wiem co lubisz, jakie rośliny Ci się podobają i ile masz czasu na ich pielęgnację Także moja rada to chłoń, zapisuj, inspiruj się, a na końcu przenieś te inspiracje do siebie
Kosolkowa Pasja 10:53, 07 maj 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Stały bywalec Co roku łazi i nic nie przyniósł Mam nadzieję ze i w tym nie przyniesie

Taka duża i nadal wierzy, że bociany dzieci przynoszą???
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 10:50, 07 maj 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
rok tem posadzone kłacza

Kasya ja tez mam taka hostę, ale słabo przyrasta,i niestety tylko na wiosnę jest taka ślicznie biała.... dobrze że zobaczyłam ją u ciebie bo zupełnie o tej mojej zapomniałam że gdzieś jest
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies