masz rację ewfcia... miniaturowe róże oznaczają suche patyczki zimą
zależy mi na kolorach, ale nie wiem co by pasowało do białej róży i ewentualnie lawendy. może ten pomysł na żółtego liliowca nie jest zły?
MalgosikPlan był by były wokół same świerki nawet, ale wizja zacienionej działki i konieczność regularnego prowadzenia świerków sprowadziła mnie do tuj, mimo że nie wielbię ich tak bardzo jak właśnie świerków. Głos rozsądku
Hmm..napiszcie proszę które miejsca będą zacienione..chciałabym powoli planować rośliny względem ich zapotrzebowania na słońce/cień..
jeśli żywopłot sadzisz na południu działki, to przed żywopłotem będzie w większości cień
ale jak posadzisz małe rośliny, to będziesz czekać na jego pojawienie się ileś lat
nie da się tego tak opisać
żywopłot po stronie zachodniej, to słońce jest od wschodu do 13-14, potem cień a odwrotnie po stronie zachodniej działki
To rozjaśni Ci, jaki efekt chcesz osiągnąć, co chcesz mieć w tych rabatach i dlaczego
Przejrzyj też wizytówki naszych ogrodów, zapisuj zdjęcia, które Ci się podobają. Jak uzbierasz ich określoną ilość to stwierdzisz co na pewno chcesz mieć w tych rabatach i przeniesiesz te połączenia do siebie
Na to miejsce mam tysiąc pomysłów - zrób bukszpanową obwódkę, a kilka drzew utop w trawach, dokup pare brzóz i zrób wrzosowisko, posadź tam hortensje z żurawkami i przywrotnikami, zrób szpaler różaneczników - tylko powiedz mi co z tego wynika? No nic Nie mogę Ci przysłowiowo "wejść z butami" w te rabaty, bo nie wiem co lubisz, jakie rośliny Ci się podobają i ile masz czasu na ich pielęgnację Także moja rada to chłoń, zapisuj, inspiruj się, a na końcu przenieś te inspiracje do siebie
Kupiłam dziś hortensję Vanilla Fraise - zamiast dwóch małych jedną większą i teraz mam wątpliwości. Czy ona wypełni całą wolna przestrzeń za żurawkami, czy zmniejszyć nieco obwódkę? Druga o takich gabarytach niestety mi się tam nie zmieści i nie wiem co mam zrobić