Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:29, 01 cze 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

tu linkowałam ...."..."

Anuś jak dzwoniłaś byłam "uziemina" ... konretnie białe misie mnie uziemiały ... ... za to tło dla ławeczki z misiów już jest ... ice dance przeszła (bynajmniej nie sama na stronę cienia ... dostała za się zurawkę coś jak bordo a nad tym Phantom sobie króluje ... boczkiem boczkiem dwa miskanty i jedna hosta co chyba wyleci ) ...

przed jezówki wsadzone zgodnie z wiadomą inspirancją wcisneła się rozplenica !!! )))) no musiałam )))

Z pinta oglądałam ale nieuważnie

A twego posta po prostu przegapiłam.. pisałyśmy równocześnie.. potem doszły pomiędzy inne wpisy i nie cofnęłam już stronki.. sorki
Ice Dance w cieniu będzie ładniejsza.. a lawenda w słoneczku będzie cudna.. w końcu lawenda to Twój znak "firmowy" z cegła i różą.. i to Twój motyw przewodni..... konsekwencja musi być.. od lenijki

Patrzę na moja różankę i... coś mi nie gra... wiem, że pójdzie wiosną do demolki... tylko co zrobić z różami???? Bo pomysły mam różne.. kwadratowe i podłużne.. tylko zawsze kwestia co zrobić z tym co nie pasi... Tu ma być uporządkowany chaos.. a jest tylko chaos...
Prezentacja w różnych odsłonach... i kilka pomysłów mam. tylko co M na to.... fajna rabata bo można chodzić wokół niej.... Bonice jeszcze nie zaczęły.. jednak one są dużo późniejsze..

Wnioski z okrążania rabaty:
-za gęsto, bo pomiędzy różami brak miejsca na byliny.. brakuje mi tu wypełniaczy, rabata za cieżka będzie od róż..
-wyższy rząd za bonicami za bardzo różnorodny, Comte sie pokłada, a Queen stoi sztywna jak pal Azji... albo jedno albo drugie..
- niski rząd powinien być z samych Bonic, a u mnie jak zwykle pomieszane.. i pastella tu kompletnie nie pasuje...
- de Resht... miałam być z róży zadowolona a nie jestem.. pasuje ją samotnie gdzieś.... i obsadzić bylinami. trochę sie może widok poprawi....

I teraz było wielkie UFFFF bo co i gdzie???? Najchętniej rabatę bym zrobiła w L...... ale chłop mnie chyba z rodziny wypisze..
Ogrodnik Mimo Woli cd 00:07, 01 cze 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

[b]Konstancja
- gdzie ten rozmaryn??? bo nie mogę znaleźć.. i przyznam sie , że nie wiem jak wygląda rozmaryn.. za to wiem jak wygląda kocimiętka.. miałam swoja ciąć...

tu linkowałam https://www.ogrodowisko.pl/watek/2438-ogrodnik-mimo-woli-cd?page=2511

a znalazłam to jeszcze raz

http://www.pinterest.com/pin/303711568592929397/

http://www.pinterest.com/pin/303711568592929384/

Anuś jak dzwoniłaś byłam "uziemina" ... konretnie białe misie mnie uziemiały ... ... za to tło dla ławeczki z misiów już jest ... ice dance przeszła (bynajmniej nie sama na stronę cienia ... dostała za się zurawkę coś jak bordo a nad tym Phantom sobie króluje ... boczkiem boczkiem dwa miskanty i jedna hosta co chyba wyleci ) ...

przed jezówki wsadzone zgodnie z wiadomą inspirancją wcisneła się rozplenica !!! )))) no musiałam )))
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 17:58, 31 maj 2014

Do góry
Tylko u mnie jest rozplenica niska na dolnej rabacie, potem na górnej jest hochla zielona i jeżówki... a normalna rozplenica jest na lewej rabacie... ale jak się patry z tarasu to widać i jeżówki i rozplenicę..
Znalazłam jeszcze takie..

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 20:36, 30 maj 2014

Do góry
Magda_ napisał(a)
Ewelinko faktycznie masz sporo rożnych trawek czy możesz rozszyfrować ich nazwy

I dla mnie to się przyda Trawy u mnie
stipa
carex evergold
carex variegata
carex prairie fire
carex comans bronco
carex pendula
carex brunea jenneke
Turzyca elata Aurea
Carex morrowii 'Ice Dance
rozplenica japońska hameln
morning light
zebrinus
miskant chinski gracillimus
buchananii
kostrzewa golden taupee
hakone
frosted curls

o żesz orzeszek.... ale tych traw wyszło! nawet nie sądziłam że aż tyle ich mam! a i tak pewnie o czymś zapomniałam
Roztoczańskie klimaty 14:54, 30 maj 2014

Do góry
Zeta napisał(a)

Niop jeszcze mnie czeka żywopłock z cisa ale to już na jesień i rozplenica wokół kulek cisowych hahah

No itd bo nie sądzę aby to był koniec...ta choroba nigdy się nie kończy.
Roztoczańskie klimaty 14:27, 30 maj 2014

Do góry
akanta napisał(a)
Zetko gratuluję ! Piekny synuś i wszystko dookoła.Raj na ziemi...Tylko powzdychać.I ostatnie zakupy doskonałe.

Niop jeszcze mnie czeka żywopłock z cisa ale to już na jesień i rozplenica wokół kulek cisowych hahah
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:27, 30 maj 2014

Do góry
Aga napisał(a)
CZy rozplenica japonska pasuje do brzozy papierowej ?

pasuje!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:29, 29 maj 2014

Do góry
CZy rozplenica japonska pasuje do brzozy papierowej ?
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 21:52, 27 maj 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Hm dumam... Lawenda czy rozplenica little bunny ? U mnie wybrałam little bunny .... twoja lawenda viva ma szansę być piekna nawet zima.... Pomyśl jednak o trawce, nie musi być ice dance...
Pieknie i stylowo juz jest.
Moja pluskiwca niby rośnie pod brzozą ale lepetyna ma w pełnym słońcu, noegi jednak w całkowitym cieniu. Dla koloru ozdobnych liści warto ją sadzić.

Madżenko na rabacie jest 5 rozplenic i one zostaną ... ta rabata mocno trawiasta ma być z założenia ...
aktualny pas ice dance zastąpi viva ... zimozielona ona prawie przecież ... a ja muszę z okna kuchennego w lawande siem gapić ...
dziś w sklepie na o widziałam cudną turzycę ... nawet myslałam, ze sztuczna ... była bezimienna ... musze wrócić i może dowiem się co to za jedna z czytnika ... po kilku godzinach jej wizualizowania wiem, ze musze po nią wrócić

świecznica musi być ... zakochałam się na zabój ... a jak zobaczyłam foto z jakrawozieloną hakone pod nią to mnie oslepiło ... hakone jakoś nie lubię (nie mam logicznego wyjaśnienia ... i nie sądzę by to było na stałe ... świecznica mi się bardzo nie podobała ) ... ale paprocie mają taki sam odcień ...

http://www.pinterest.com/pin/463659724106387717/

jednak waham się nad takim połączeniem bo paprocie są zbyt wysokie ... a ja pazerna na liście świecznicy ... no nie fiem ...

co do pięknie i stylowo ... kofana jesteś ale wiele się we mnie krystalizuje dopiero ... coś tam zaczynam czuć ... i gdzieś tam sobie idę ... mam nadzieję dojść do swojego pięknego ogrodu ... choć ciut tak pięknego jak Twój ... bez cukru ... serio pieron jest fliczny )))))
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:35, 27 maj 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Aniu masz na myśli miskanty? Zebrinusy, grosse fontaine, silberfeder, morning ligt oraz gracillimus oraz rozplenica saint paul(?)
Średnie to u mnie tylko rozplenica medium oraz buchanani. Reszta to małe trawy
tak miskanty bo chcę posadzić jakieś przy pergoli by zasłonić matę
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 19:24, 27 maj 2014

Do góry
Hm dumam... Lawenda czy rozplenica little bunny ? U mnie wybrałam little bunny .... twoja lawenda viva ma szansę być piekna nawet zima.... Pomyśl jednak o trawce, nie musi być ice dance...
Pieknie i stylowo juz jest.
Moja pluskiwca niby rośnie pod brzozą ale lepetyna ma w pełnym słońcu, noegi jednak w całkowitym cieniu. Dla koloru ozdobnych liści warto ją sadzić.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:54, 27 maj 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
Marzenko jakie masz odmiany z wysokich traw?

Aniu masz na myśli miskanty? Zebrinusy, grosse fontaine, silberfeder, morning ligt oraz gracillimus oraz rozplenica saint paul(?)
Średnie to u mnie tylko rozplenica medium oraz buchanani. Reszta to małe trawy
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 21:32, 26 maj 2014

Do góry
z głębokiego poczucia obowiązku chyba powinnam zaktualizować stan ugoru ..., który zdradza skłonności do stania się ogrodem ... choć przed nami droga jeszcze długa ... niniejszym początek jest

zacznę od przedogródka ... frontem zwanego ...
trawnik rozwija się w dobrym kierunku ... to zacnie z jego strony bo to coś na czym rośnie do ziemi ma daleko ... o sprzyjających warunkach też trudno mówić ... sypanie zeolitem w przyszłym roku pewne ...

z obu stron trawniczka wyłaniają się rabaty ...
"brzozowa" wciąż z brakami ... za to to co jest postanowiło rosnąć ... (naparstnica z doniczki szczęśliwie wsadzona ... gdybałam pół dnia ... na ogrodniczkowaniu też bym nie zbiła fortuny ) ...

patrząc od płotu: miskant Malapantus czy melepantus jakoś tak ... jeżówki od lenijki ... róże okrywowe the fairy ... dalej w rzędzie plecy z tujki (cięta będzie) pod hosta Irenki, która u mnie postanowiła być lilipucią odmianą swej gigantycznej rodzicielki za to tyż jest piękna ... i hortensja Polar Bear ... neuron od tygodnia zastanawia się czy drugą dosadzić czy zostać przy jednej ... i wciąż nie wiem ... pod nieopodal przysiadła rozplenica ... w okolicy brzozy samotnie sobie tkwi firletka biała ... czeka na buksikowe kulkowisko mające w domniemaniu rosypać się subtelnie na całej rabacie ...

nie śmiem neurona przeciążać drugą wątpliwością ... mianowicie powstała myśl by pas ice dance zastąpić pasem lawendy ... pomieszkując bowiem w czasie weekendów w rezydencji odkryłam, ze dom na "brzozową" nie rzuca cienia ... jest słoneczna !!! ... prawda jak uprzejmie ...
byłoby tak: lawenda, róża okrywowa w różu, jezówka, miskant i moc trawek pomiędzy z jakimś zbłąkanym kulistym buksikiem ...

???
Rabata pod ścianą...od nowa 11:01, 26 maj 2014

Do góry
Ewalm dzięki...właśnie tak myślę czy nie iść w te róże..rozplenica i lawenda jak najbardziej
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:37, 24 maj 2014

Do góry
I posadzona rozplenica 'Vertigo'.
'Moudry' też się pozbierała po wiosennych przymrozkach. Dzisiaj dokupiam 'Red Baron' ale boję się sadzić w takie upały
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:19, 21 maj 2014

Do góry
bociek napisał(a)
Asiu, zanudzam Cie, ale ja w ogole nie kojarze szkolki w N. Mozesz mi napisac na pw, w ktorym to jest miejscu, jadac od ronda przy McDonaldzie?

Z gory dziekuje

Bociuś, to jest Stanisławów Pierwszy, przy rondzie jak na Legionowo i Marki.
Teraz tam większość jednorocznych ale od czerwca zacznie się sezon traw. Jeśli chodzi o wybór to chyba facet ma wszystkie miskanty, w biegłym roku miał też rozplenice i turzycę Ice Dance. Pytałam o Red Barona i mówił że będzie. Codziennie tamtędy przejeżdżam to zerkam, narazie żadnych traw. Będę Cię na bieżąco informowała jak coś wstawi, narazie kiepsko, tylko trzcinnik i rozplenica Vertigo.
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:38, 20 maj 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Iza wypadałoby pokazać ogród w rozkwicie

ja mam ogród z innej strefy kwitnienia ... aktualnie nie kwitnie nic poza dogorywającymi aniołkami w rozszalałych na dobre niezapominajkach ...

a i stokrotki jeszcze są uprzejme z mniejszym lub większym fochem ... ale są ...

rabata pod tarasem czeka na poukładanie ... a ja czekam aż na niej to a.... zakwitnie na malinowy ciemny ... ja to znam jako tawułkę andersa ... cudem jakimś są one w towarzystwie host ... orlika ... bodziszka ... wyczytałam u Ciebie, ze to dobrze ... a no i pod grabami ... jak to uporządkuję i zakwitnie coś oczywiście pokażę ...

pas wzdłuż domu czeka na trawę ... Adamo zaś z upodobaniem strych ociepla ... nie wiem ile małżeństw pas trawy wykończył ale jak on z tego strychu mi jutro nie zlezie to będziemy pierwsi ... ...

graby mają pasożyta ... źre je coś ... nie za wcześnie na szpeciele ... muszę coś kupić na gadzinę ... listki mają rdzawe obrzeża a są i takie, na których stołówka była ...

na frontowej jeżówka śpi ... malepantus idzie w górę ... rozplenica i miskant z białym paskiem letarg ... róże the fairy zupełnie bez zacięcia do pąków ... lawenda ma pąki ale ją wczoraj tam wsadziłam z innego miejsca więc zobaczymy czy jej to nie zdenerwowało ...

ice dance co druga się zagęszcza ...

hortensje nie wsadzone ... bo jak wspomniałam żon z pasją na strychu wełną się bawi

stipy nigdzie nie ma ... to za wcześnie na nią ??? ...

nawet nie mam serca tej nicości fotografować ...

obfocę jak ogarnę
Lecę w kulki... 23:13, 19 maj 2014

Do góry
anna_studio napisał(a)

Aguś...stęskniłam się za Tobą i Twoim poczuciem humoru....:

Ja nie mam stałego źródła zakupów tych surfinii...kupuję gdzie trafię i wykupuję całą dostępną ilość.
Raz to jest targowisko,raz giełda, raz pobliski market.
Potrzebuję tych sadzonek sporo i rzadko mam je w sezonie z jednego miejsca...
Kupuję zawsze dość wcześnie...dlatego nie mam...jak to ładnie nazwałaś... 'glizdoogonów''
Pierwsze kupiłam 26 kwietnia...
Jak one są już zbyt wyrośnięte trzeba przyciąć...i trochę poczekać, ale wolę ciachnąć niż mieć je takie długie od początku.
Jeśli zakątek z leżakami Twój ulubiony....to for you...
Plaża...Sezon 3 Foty robione dla Ciebie...

Na razie tu pusto...jak na plaży o tej porze roku...
Rozplenica jeszcze malutka...

ale za to widać inne...

Wszystko przycięte...maleńkie

Perukowca też nie widać....bo...bo....
ja nie bojam się mocnego cięcia....
ale tym razem chyba przesadziłam....

hi hi Faktycznie Aniu, omsknęły Ci się nożyce przy perukowcu... Ale pewnie dzięki temu znowu będzie taki piękny jak w ubiegłym roku. Ja mojego nadal zaklinam, choć przesadziłam go w bardziej słoneczne miejsce
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:08, 18 maj 2014

Do góry
BusyBee napisał(a)
Ja tu czekam na foty a Ty już wrzuciłaś! super roślinki! A jakie ML piękne!
Co to jest na pierwszym zdjęciu?

O! i nowa seria zdjęć. Bardzo profesjonalna hodowla Zdolniacha!

to na piewszym zdjęciu to właśnie rozplenica vertigo, będzie bardzo ciemna.
Ogród do kwadratu 18:26, 16 maj 2014

Do góry
Kasiu - moje mają już dwa sezony za sobą... i to rabata przy południowej ścianie domu. Skoro posadziłaś niedawno to trzeba poczekać... na pewno ruszy. Ja trawy nawożę tylko raz w roku - wiosną nawozem azofoskopodobnym i w czasie upałów podlewam zwykłą wodą (bez nawozów), bo rozplenica nie lubi zbytniej suszy... Wtedy szybciej jesienią zasychają... takie poczyniłam obserwacje w ub. sezonie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies