Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Iglakowa część wypoczynkowa do ogarnięcia :) 09:28, 27 kwi 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Możesz posadzić tawuły japońskie - a przed nie byliny - albo coś płożącego jak runianka.

Sebek, dzięki za odpowiedź! Podoba mi się ta tawuła, ładnie kontrastowałaby z ciemnym cisem, no i kwiaty - dodatkowy bonus. Szukam jednak czegoś zimozielonego. Idąc tym tropem znalazłam mahonię pospolitą. Ma podobne, spore kwiaty. Żółte Co o tym myślisz?
Iglakowa część wypoczynkowa do ogarnięcia :) 23:50, 26 kwi 2012

Do góry
Agacia napisał(a)

Jak widzicie rosną cisy. Myślę, że nie ma co kombinować z różnorodną rabatą.
Dosadziłabym przed cisami rząd czegoś (?) co rośnie na max metr wys. i coś (?) na parter.
Dodatkowo wsadziłabym po środku rabaty w powiedzmy metrowych odstępach trzy kule na pniu (czego - jeszcze nie wiem ). To byłoby naprzeciw tarasu, więc miło by było zawiesić na czymś oko.

Możesz posadzić tawuły japońskie - a przed nie byliny - albo coś płożącego jak runianka.
Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 20:05, 26 kwi 2012

Do góry
Witam, och jak ja lubię te wczesne tawuły, będę czekać na zdjęcie w czasie kwitnienia. Moja chyba w weekend zakwitnie, nie mogę się doczekać, Pozdrawiam
I ja potrzebuje pomocy ;) 11:19, 26 kwi 2012

Do góry
Ewo i Linko - macie racje Ale ja i tak nie umiem "odpoczywać" dla mnie odpoczynek to łopata w ręcę - odpoczywam w domu

Jednak zostanę przy pierwotnym założeniu czyli tu krzewy typu hortensje, tawuły, berberysy, itp..... łączone z trawami i bylinami.
A kiedyś.... w części od jeziora zrobie sobie taki mój wymarzony kawałek starego angielskiego ogrodu
Ogródkowe perypetie:) 15:48, 25 kwi 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
A tawuły gdzieś jako taki akcent- bliźniaki
bliźniaki tawuły, podobają mi się
Ogródkowe perypetie:) 15:44, 25 kwi 2012

Do góry
A tawuły gdzieś jako taki akcent- bliźniaki
Ogródkowe perypetie:) 15:31, 25 kwi 2012

Do góry
wracając do ogródka... została mi jeszcze wierzba hakuro, co się jej tak pozbyć nie chcę i to czym ja podsadzić? Plany były na żurawke z illexem, a może przywrotnik z żurawką, albo niskie trawy?
Z rabaty, gdzie maja być rh i serb zostaje mi 2 tawuły japońskie, niskie berberysy admiration też 2.. może je jakoś tutaj umieścić, jak myślicie?
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:23, 25 kwi 2012

Do góry
Przegalopowałam się po ogródku żeby zrobić fotki problematycznych bukszpanów...
spytałam w wątku:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1178-bukszpan-buxus-uprawa?page=14#post_4

zobaczymy Dzisiaj psikam Mospilanem te z miodówką...

Wieje strasznie, dzisiaj nic nie robię po południu chyba że przestanie.. kanciki czekają

Tawuły japońskie ładnie rosną:

Takie maleńkie cebulowe też:

Sasanki chyba mają się ok (te kupione w sobotę chyba) - pozamykały kwiatki bo wieje strasznie:

Tulipanki botaniczne pozamykane, za to te białe za nimi (na jesień wsadziłam 400 takich samych) nadgoniły i niedługo zakwitną - pewnie jakiś cieplejszy dizen wystarczy

Zielonych kilka niedługo zakwitnie - obok prawie-stożka bukszpanowego:

I z bliska:

Żonkilki (narcyze??) - tylko kilka powychodziło, nornice chyba nie zaszkodziły - obok rośnie czosnek... na jesień posadzę nowe w koszyczkach obok startują żurawki - w zimie prawie do cna wymrożone, ale łądnie odrastają

Moje spełnione marzenie Małgocha 1960 11:09, 25 kwi 2012

Do góry
Bożenko,to tawuła,właśnie z Kobrzyńca.W sobotę jadę do Szmita i chcem.in dokupić 3 tawuły w jedno miejsce przy siedzisku grilowym.Przy pergoli miałam najpierw po jednej rózy pnącej po bokach.W ubiegłym roku z jednej strony wydawało mi się,że jedna zmarzła dosadziłam następną,ale odbiła.Mimo to miała może pół metra nie więcej.W tym roku z drugiej strony wymarzła i dosadziłam nastepna.Nie mam już cierpliwości ani checi do róż,za kaprysne jak dla mnie.
Rabaty do wymiany :) 09:28, 25 kwi 2012

Do góry
A tu lista roślin które mi się podobają

iglaste

Świerk serbski
choina kanadyjska
choina kanadyjska Jedelloh
cyprysik sungold
Taxus "Elegantissima
Modrzew pendula
Sosna brepo (kulki)

Lisciaste

Platan
Magnolia Susan lub Nigra
Wiśnia Umaraculifera
Klon globusum
Klon Odessanum
Śliwa wiśniowa Pissardi
Ginko bilioba Mariken lub pendula
Dereń biały
Krzewuszka (czarne liście i variegatus)
Pęcherznica luteus
Hortensja: Annabel, Limelight, Vanillafraise
Ketmia
Różanecznik Cunningham's White
Bukszpan
Żurawka
Trawy : miskanty, rozplenice, turzyce
hosty
tawuły japońskie
berberys Green carpet
ilex golden gem

Podoba mi się pewnie jeszcze milion innych roślin ale stram się nie zachowywać jak sroczka. Wszystkiego mieć nie mogę
Zielony Punkt - ogród Finki 22:58, 24 kwi 2012

Do góry
przepraszam, że nie wpisuję nazw odmian, spróbuję się poprawić...następnym razem

Rabata różanecznikowa, następne czekają na dosadzenie

z przodu Pinus aristata Sosna oścista, z tyłu Jodła hiszpańska 'Glauca'

na olchę włazi Hortensja pnąca, a pod nią rabata funkiowa

Wiąz holenderski 'Wredei' zaraz się obudzi, po lewej Berberys thunberga 'Green Carpet' a na dole mała obwódka z Tawuły japońskiej 'Golden Carpet'

żywopłot z Choiny kanadyjskiej w punkcie sprzedaży roslin
Po prostu ogród... 11:21, 24 kwi 2012

Do góry
Kule, zegar i ciurkadełko bardzo "moje", będę zagladać częściej na pewno, bo piękny masz ogród! I te tawuły! dlaczego ja tak późno je odkrywam??
Dolina Tęczy 10:39, 24 kwi 2012

Do góry
Zapisałam sobie właśnie nazwy roślin jakie chciałabym widzieć u siebie na tych dwóch skarpowych rabatach.

Jedna jest w tzw świetlistym cieniu i na nią potrzebuję:

hortensje limelight
hortensje vanillefreise
świerki serbskie
hosty
runiankę
rozplenice japońskie
tawuły japońskie
thuje smaragd
bukszpany

Druga jest w pełnym słońcu prawie cały dzień i na nią:

świerki serbskie
thuje smaragd
miskanta wielkiego
miskanta morning light
rozplenice japońskie
berberys green carpet
lawendę

i marzy mi się jeszcze ta gaura co u Domi widziałam, ale nie wiem czy ją dostanę...
Mało mam trochę kwitnących na tej słonecznej rabacie - co tam jeszcze z bylin/krzewów możnaby dać...kwitnącego?
Chociaż...mam tam kilka lilaków i krzewuszkę i kalinę, które przesadziłam z tylnej cienistej strony tarasu - a tam puste miejsce zostało i właśnie widziałabym znowu hortensje vaniliową i limonkową i jakieś różaneczniki/azalie - może stonowałabym tam barwy, więc rh cunningham's white by tam się nadał

Na pewno będę unikać w ogrodzie czerwonego koloru, więc paleta czerwienie/żółcie/pomarańcze to nie dla mnie, choć elementy żółte czy pomarańczowe gdzieś tam się zdarzają bo w początkach ogrodu babcia uparcie mi wciskała wszystkie żółte (bo rozweselają ogród) i nie zawsze zdołałam się oprzeć
Ale czerwone to mam chyba tylko tulipany, które okazały się pomyłką koloru - kupowane jako różowe

Łamię sobie głowe nad zakończeniem tego kamiennego murka..
Ogólnie głowa mi już paruje ostatnio od tego myślenia o ogrodzie
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 15:26, 23 kwi 2012

Do góry
Ana napisał(a)
Zakwitły moje miniaturowe żonkile na rabatce za huśtawkami....W rogu jest bukietowa hortesja NN, dopiero zaczyna pączkować (dużo tam cienia), dosadzę jej drugą kolezankę NN, a żurawki i żuraweczkę przesadzę gdzie indziej - a w to miejsce wsadzę kulki z soczystozielonej tawuły (jakby nie było inspiracja od "lecącej w kulki" Ani ), żeby rozjaśnić ten zacieniony kąt - co Wy na to?

Na trawnik nie patrzcie - akurat na fotce jest dzień po wertykulacji

Ten kąt rozjaśnisz dereniem Elegantissima. Ma białe liście, albo hortensją Limelight plus miskant Variegatus.
Początki w Kruklandii 15:25, 23 kwi 2012

Do góry
Świerki były darmowe...a na cisy kasy tyle nie mam....jak świerki padną, wtedy będę myślała dalej
Tam gdzie planuję tuje słońce jest raniutko i wieczorkiem.
A tawuły w cieniu ma anna_studio i sobie chwali. (żółta odmiana).

No nie wiem...Świerków nie ruszam, ale reszta do obmyślenia
Początki w Kruklandii 15:01, 23 kwi 2012

Do góry
Potrzebuję pomocy z taką dziwną rabatką:

Połowa jest w głębokim cieniu - trawa totalnie tam padła, a druga połowa oświetlana popołudniowym słońcem...

C. zielone koła to wsadzone świerki pospl , j. zielone to planowane tuje, a żółte koła to planowane tawuły japońskie w żwirku

W cieniu myślałam o hostach, a w słońcu o liliowcach. Nie chcę niczego zimozielonego ponieważ śnieg z podjazdu zazwyczaj trafia na tę "rabatę". Ewentualnie coś na pograniczu...czyli tu gdzie czarna kreska

Jak rozmieścić rośliny ???

Czarne koło to właz do butli z gazem (pod ziemią).
Ogród na górze piasku.... 22:52, 21 kwi 2012

Do góry
Z uwagi na stan zdrowia prawie całkowite lenistwo - tylko podlałam to co posadzone w ostatnich dniach i posiałam do gruntu aksamitki i nagietki. Może za wcześnie, ale trudno. Najwyżej dosieję.
Pierwsze kwitki u mnie są

Wiciokrzew przeżył co mnie bardzo cieszy, ma dopiero dwa lata i trochę się o niego bałam.

hortensje ogrodowe zmarzły chyba całkiem. Od ziemi wypuszczają dwa małe paczki. Szkoda, miały już 6 lat i były bardzo okazałe. Kwitły słabo, bo to ogrodowe, ale wyglądały bardzo ładnie. A teraz będą takie puste miejsca. Jeszcze trochę poczekam, ale chyba trzeba będzie ściąc całkiem.
Tawuły zasze niezawodne.
Jeszcze powoli ale juz widać wiosnę.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 00:17, 21 kwi 2012

Do góry
Zakwitły moje miniaturowe żonkile na rabatce za huśtawkami....W rogu jest bukietowa hortesja NN, dopiero zaczyna pączkować (dużo tam cienia), dosadzę jej drugą kolezankę NN, a żurawki i żuraweczkę przesadzę gdzie indziej - a w to miejsce wsadzę kulki z soczystozielonej tawuły (jakby nie było inspiracja od "lecącej w kulki" Ani ), żeby rozjaśnić ten zacieniony kąt - co Wy na to?

Na trawnik nie patrzcie - akurat na fotce jest dzień po wertykulacji
Tawułka - Astilbe 22:20, 20 kwi 2012

Do góry
Puskaogrodniczka napisał(a)
Wiem, że są tawuły i tawułki- drogą dedukcji wymyśliłam, że tawułka jest mniejsza....
Mylę się? Kurcze już głupieję od tego internetu.

Chodzi mi o tę odmianę, z której da się formować kulki i nie chcę by kwitły.

Tawułki to byliny (Astilbe)

tawuły to krzewy liściaste, tym się różnią, ale wcale nie wielkością. To są inne gatunki roślin.
Tawułka - Astilbe 21:44, 20 kwi 2012

Do góry
Wiem, że są tawuły i tawułki- drogą dedukcji wymyśliłam, że tawułka jest mniejsza....
Mylę się? Kurcze już głupieję od tego internetu.

Chodzi mi o tę odmianę, z której da się formować kulki i nie chcę by kwitły.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies