Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Zielony Punkt - ogród Finki 09:20, 09 lut 2012

Do góry
no to może jakaś mała zagadka ??? żeby się rozruszać, bo coś zimno....
Takie cudo miałam w ogrodzie 2 lata temu. Motyla-ćmę tego "maleństwa" też widziałam. Ile jeszcze tajemnic i niespodzianek przed nami mają nasze ogrody...
Ja wiem co to jest a Wy?

Zielony tuptuś

Jak zielona wiewiórka trzymająca w łapkach orzeszka...(no takie skojarzenie miałam)

Zielony tramwaj...

Urzekające są te jego wzorki i takie równiutkie. I jaki kolec ma na końcu ! Ale nie dajcie się zwieść, jest wielki a jego ćma jeszcze większa (rozpietość skrzydeł dochodzi do 10-12 cm) !!!! Rośliny żywicielskie to ligustr, lilak, tawuły, buddleje....ale ponoć jest pod ochroną.

a to ćma (imago)

Przedogródek Agniechy973 11:06, 07 lut 2012

Do góry
A za tą śnieguliczkę to Magnolio Ci dziękuję. Bardzo pasuje do tawuły. Niesamowicie miododajna roślina.
Roślinna oslona przy tarasie 19:48, 06 lut 2012

Do góry
Witam na Ogrodowisku.
Robinie zdecydowanie odradzam, już dawno się do nich zraziłam, a polecam jak najbardziej wiśnie Umbraculifera po obu stronach schodów.

Oprócz traw (koniecznie co najmniej po kilkanaście jednego rodzaju) możesz posadzić trzmieliny kolorowe zimozielone i dla koloru berberysy cięte w kule oraz tawuły japońskie też cięte.

Popatrz w ogród Richiego https://www.ogrodowisko.pl/watek/1391-wizytowka-ogrod-w-tarnowie

Wklejaj zdjęcia prościej po prawej jest napis "wgraj zdjęcie" przez nasz automat.
Ogród z przeszłością 18:41, 05 lut 2012

Do góry
Wiem co ma się znaleźć w ogrodzie: placyk gospodarczy z kompostownikiem i inspektem, podniesiona grządka na truskawki, miejsce do siedzenia, albo i dwa (oprócz tarasu), domek ogrodnika, trawnik, stawek (nie jestem do końca przekonana, mąż chce). No i oczywiście rabaty. Myślę tym razem o liniach prostych, ale zobaczę w terenie jak to będzie wyglądać. Może wrócę do łuków, zawijasów. Zależy mi na uzyskaniu zacisznego, osłoniętego miejsca. Czyli pod płotem po obu stronach krzewy, małe drzewka, jakieś pergole z różami i powojnikami. Planuję posadzić tuje szmaragdy, żółtą tuję Rheingold (obydwie odmiany sprawdziły się w obecnym ogrodzie), cisy (marzy mi się żywopłot z cisa - ach, to Ogrodowisko). Polubiłam śliwę wiśniową, oczywiście musi być jakaś hortensja - tyle się o nich tutaj naczytałam. Moja ostatnia miłość to kaliny, mam już upatrzone dwie kandydatki. Z mniejszych kosodrzewiny, tawuły japońskie, bukszpany. No i oczywiście byliny i róże + największe skarby z obecnego ogrodu. Oj, ale się rozpisałam...
Ogrodnik mimo woli 12:49, 02 lut 2012

Do góry
A te radzą sobie dużo lepiej, zwłaszcza dwa pierwsze, bo osłoniete zimą przez rozrośnięte tawuły:

Ten też tylko kwitnie tam gdzie był śnieg... część przesadziłam latem w inne miejsce, by zimą je zasypywało i osłaniało...

I to tyle....ale kolekcja się powiększy, byle do maja
teraz tylko takie minimum od minus 30.
Ogród Marty 21:52, 01 lut 2012

Do góry
Missm26 napisał(a)
Dziękuję Martuś za odpowiedź W tym roku moje tawułki też będą takie olśniewające. Mi również nie zależy na kwiatach, nie są specjalnie efektowne. Twoje kuleczki są idealne, jak spod igły

Dzięki Jak nie zależy Ci na kwiatach to możesz ciąć do woli wyrastające poza zarys kulki pędy Te tawuły są najładniejsze wiosną, niestety późnym latem i jesienią nie są już takie ładne
Ogród Marty 21:45, 01 lut 2012

Do góry
Tawuły japońskie tniemy na wiosnę ( kwitną w lecie), a tawuły kwitnące wiosną ( te, które kwitną na biało- tawuła wczesna) tniemy po przekwitnięciu.
Ogród Marty 21:11, 01 lut 2012

Do góry
Witam i dziękuję za odwiedzinki Tawuły tnie się na wiosnę, bo kwitną na pędach tegorocznych. Ja przycinam parę razy w roku, bo nie zależy mi na kwiatach, tylko na kształcie kulki-( takie moje skrzywienie ) nie kwitną wtedy tak obficie. Pierwszy raz tnę na wiosnę po wypuszczeniu listków. Pozdrawiam
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:17, 31 sty 2012

Do góry
Syla włąśnie miałam Cię pytać gdzie można zdobyć taką ładowarkę, która tak ładuje baterie jak Twoje Szalejesz w kilku wątkach na raz Podziwiam! Ja nawet po mocnej kawie nie mam takiego powera

Aurea nana zostaje, ale jest jej trochę więcej, niż na Twojej wizualizacji (12 sztuk) - na zdjęciu widać.

Danicę bym stamtąd zabrała, nie rosną tam dobrze, a rosną tam jeszcze tawuły "goldmound", cięte w kulkę, o ładniejszym odcieniu niż Danici i bezproblemowe. Na zdjęciu są słabo widoczne - tuż po posadzeniu (małe) i zaczęły się przebarwiać jesiennie (takie małe czerwonawe).

Zmieści się tam wszystko, a nawet więcej Rabata ma 4,7m szerokości.
Przedogródek Agniechy973 11:27, 31 sty 2012

Do góry
Nie znam osobiście tej odmiany, ale tawuły są super, bezproblemowe, więc myślę że nie będzie z nią problemów
Co do obliczeń- mi wyszło mniej niektórych gatunków.
Berberys, tawuła- co 70 cm, ok
Cis- co ok. 80 cm, ok
Pachysandra- wystarczy co 35 cm- 250 szt. ( a jak poczekasz na efekt, to i co 40 cm- 188 szt)
Bluszcz- wystarczy co 60 cm - 60 szt ( minus kilka sztuk , a zamian hosta- no 8 szt). Nie kupuj bluszcza, na pewno ktoś Ci podaruje sadzonki ( nawet ja)
kostrzewa owcza- co 35cm, wtedy ładnie widać jej pokrój okrągły- 100 szt
Przedogródek Agniechy973 11:10, 31 sty 2012

Do góry
Wczoraj rysowałam, obliczałam (wyszło dużo mniej powierzchni i roślin na podjeździe) i przeszukiwałam internet w poszukiwaniu tej "mojej" tawuły.

Najbardziej przypadła mi do gustu Darts Red. Liście ma ciemnozielone, ale młode przyrosty czerwone. Kwitnie na ciemno różowo, ale przy zielonych liściach. Kwitnie od czerwca do sierpnia i ma duże kwiatostany. Także zmienia się w sezonie. Nie wiem czy przebarwia się na jesień, ale to już by było chyba za dużo wymagań.

Brałam pod uwagę jeszcze odmiany Albiflora (ma białe kwiaty, ale piszą, że jak pada to robią się żółte i trzeba wycinać, bo szpecą), Crispa (tu atutem są piłkowane liście), Little Princess, Goldmound i Goldflame.

Czy Darts Red to dobry wybór?

Proszę znawców o skorygowanie wyliczonych przeze mnie ilości roślin. Tawułę i berberys ograniczyłam do 2 roślin na metr kwadratowy, wcześniej liczyłam 3 rośliny.

Tak jak już wcześniej pisałam pachysandrę i kostrzewę kupiłabym tylko w połowie.

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:56, 31 sty 2012

Do góry
Syla dzięęęęęęęęęki!!!! Wczoraj do 1 w nocy rysowałam to samo w gardenpuzzlach, tylko bez zdjęcia, na jakimś zwykłym tle. Wyszło to bardzo nijako (z runianką, która była moją faworytką), więc w końcu zrezygnowałam i zdołowana poszłam spać A tu proszę!!!!! Taka niespodzianka

Już widzę, że thuje Danica to na 100% trzeba stamtąd zabrać, piąta katalpa musi być!
Thuje Aurea nana muszą zostać gdzie są - było tyle zachodu z ich przesadzeniem w to miejsce, że M. i brat zabiliby mnie, gdybym zarządziła ponowną ich przeprowadzkę
To co jest na rysunku małą jasnozieloną kulką (bez podpisu) to chyba tawuły? Tak jak radziła Magnolia porozrzucałabym je nieregularnie w czymś zadarniającym.
Zgadzam się z Tobą, że tym czymś zadarniającym nie może być runianka, bo jest tak nijako. Cała Twoja koncepcja jest super - według mnie najważniejszym elementem jest teraz dobór tego czegoś zadarniającego, co będzie tłem dla wszystkich tych wyraźnych form (aurea nana, tawuł, traw).

Napiszę moje typy rośliny wypełniającej rabatę, a WSZYSTKICH bardzo proszę o ocenę tych pomysłów i pomoc w wyborze:
1. żurawki czerwono- lub bordowolistne
2. trzmielina emerald'n gold,/blondy( bezproblemowa, ale czy nie będzie za dużo już odcieni żółtego?)
3. trzmielina emerald gaiety (ta z kolei jest w chłodniejszych odcieniach - czy zgra się z aurea nana i tawułami?)
4. carex ever gold/ carex ice dance (bardzo mi się podobają, ale problem z odcieniami jak przy trzmielinach)

Aha, i jeszcze sposób rozmieszczenia tawuł - ja nie umiem nieregularnie... No proszę, pomóóóóżcie
Mój przyszły ogród 17:51, 30 sty 2012

Do góry
hmmm a wydawało mi się że różaneczniki będą wyjściem optymalnym. (Jak do tej pory to mi się wszystko tyko wydaje ). Nie widziałam tej tawuły nigdzie na żywo. Musze poszukać. Wiesz, mam dość szerokie okapy dachu, które sprawiają, że śnieg ląduje w odległości ok 1,5- 2 metry od granicy. To też nieco komplikuje sprawę no i słońca tam jest tak sobie... Teraz jeszcze jako tako ale jak tuje za płotem dorosną to będzie go jeszcze mniej.
Nic z tą podmurówką nie zrobię bo:
1. płot postawił sąsiad, nie ja
2. od drugiej płyty teren sąsiada idzie wyżej niż mój i płyta sztukowana jest od spodu brązową folią, której jest z każdą płytą coraz więcej aż do poziomu dwóch betonów. Dalej, niestety, nie jest lepiej, bo jedna płyta do lasa, druga do sasa. Malowanie nic nie da.Uwierz, że gdy to zobaczyłam to myślałam, że padnę trupem. Początkowo myślałam o podwyższonej rabacie ale to jeszcze bardziej zwiększy koszty więc tak kombinuję jak koń pod górę. Na tej stronie mam okno kuchenne takie większe i fajnie byłoby patrzeć przez nie na coś zielonego a nie mur - stąd pomysł tych drzew w szpalerze.
Takie poprowadzenie tej rabaty też fajne, ale tamto wydaje mi się takie bardziej klimatyczne. Danusia pisała w wątku o pergoli o takim połączeniu: bluszcz róża i powojnik muszę odszukać takie foto.
Przedogródek Agniechy973 12:38, 30 sty 2012

Do góry
No to jest 2:0
To skoro tak dobrze poszło, to proszę o wybranie tawuły, która będzie najlepsza do tego zestawu.
Przedogródek Agniechy973 11:25, 30 sty 2012

Do góry
Ja brzozolistną też lubię bardzo Ewo.
Agniecha- nie załapałam że planujesz berberys Atropurpurea nana- to juz będą kulki, wię odpuszcam z tymi tawułami. Choc mogą być dla mnie i tawuły i berberys Atrop Nana.
Co do reszty.
Ze sniegiem jest kłopot nie tylko przy zimozielonych, bo on lodowacieje często i łamie pędy. Więc i na cisy, berberysy i tawuły bym się bała odgarniać śnieg. Irga jest bardziej elastyczna, choina Jedeloch- nie wiem, nie pamiętam, ale raczej nie będzie jej o służyć. Najlepiej by przetrwały byliny- może w takim razie pas bylin od drogi?
Zamiast się wyjaśniać, znów się komplikuje.
Przedogródek Agniechy973 11:13, 30 sty 2012

Do góry
Magnolio właśnie chciałam napisać, że s powodzeniem mogą być zielone tawuły dodałabym jeszcze do wykazu t. japońską 'Froebelli' (ta ma kształt okrągłych poduch, kwiecie różowe). A ja popieram najbardziej tawułę brzozolistną. Ma ładny zielony kolor, poza tym rozrasta się przez odrosty ( dobra do zadarniania).
I choina raczej w ostateczności, jak dla mnie zbyt skupiona w sobie.
Przedogródek Agniechy973 10:48, 30 sty 2012

Do góry
Magnolio, ale celem zwężenia jest ograniczenie ilości roślin, żeby było taniej rozumiem. Ok. Na szambie zostawiamy tą samą szerokość, żeby zasłonić, a prawą stronę zwężamy.
Mi też szkoda tawuł. Nie mogę się zdecydować na te rośliny. Z jednej strony rozsądek mówi, żeby było coś zimozielonego, ale to jest trochę nudny element, bo cały rok taki sam. Tawuły są śliczne - kolorowe i kuliste, do tego kwiatki (chociaż róż z żółtym trochę razi, ale tawuły tak mają). Nie wiem Magnolio na co się zdecydować.
Miało być inaczej 00:55, 30 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ładnie skomponowane orliki na tle tawuły.

Dziękuję
Miało być inaczej 00:43, 30 sty 2012

Do góry
Ładnie skomponowane orliki na tle tawuły.
Przedogródek Agniechy973 19:16, 29 sty 2012

Do góry
Przerysowałam projekt Magnolii na kartkę w kratkę i obliczyłam mniej więcej ile roślin potrzebuję. Liczby oczywiście wyszły szalone
Nie będę na razie przepisywać - są dość widoczne pod rysunkiem.

Bluszcz spróbuję wyhodować sama.

Pachysandra podobno b. dobrze się rozrasta (Syla pisała, że po 1 sezonie ma drugie tyle), więc kupię może połowę tej ilości?

Kostrzewa owcza - jak pachysandra.

Zostaje zakup irgi, berberysu (nie mogę się zdecydować, który) i cisa. Choć przyznam, że przyszła mi myśl, żeby cis zastąpić choiną Jedelloh.

Trochę mi szkoda, że nie będzie żółtej tawuły - ładnie by się to komponowało.

Przebiegłam się na dwór, bo męczyło mnie to szambo i na ile się dało pomierzyłam. Wychodzi na to, że ta rzeka sucha jednak prawie je zakryje. Myślę, że jeśli ten rożek się odsłoni, to po prostu trochę przesunę ten pas. Nie trzeba będzie robić następnego.

Co myślicie?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies