Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród kwiatowy 11:31, 30 cze 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Wiola wprost nie do uwierzenia że można mieć tak pięknie kwitnący ogród.
Narzekałaś wiosna, że ci nie rośnie, że zimno a tu taki wybuch kwiecia.
Róże w tym roku wyjątkowo kwitną. Takie byle jakie były po zimie i długo stały w miejscu, a tu masz tak się odwdzięczają.

Te petunie białe sama bym też tak chciała, ale raz wysialam i mi 2 szt wzeszły więc już nie ryzykuje.
Przepięknie

Dzięki Ela. Róż mam dużo i nawet jak nie wszystkie zakwitną na 100%, to zawsze jest coś do pokazania. Na pogodę narzekałam wiosną, bo masę nowych roślin potraciłam bezpowrotnie. Padły mi begonie i koleusy, a tak się dobrze zapowiadały. Petunie wysiewam, bo to najłatwiejsze kwiaty do wysiewu i kwintą całe lato.
Ptasi gaj 09:42, 30 cze 2021

Do góry
Aniu to skrzypek już się zaaklimatyzował. W takim razie nie ma rady randap bez ... Po 3 dniach już klapniętym.
Jutro jadę i poprawkę zrobię o ile deszcz nie będzie padał.

Ogród kwiatowy 08:00, 30 cze 2021

Do góry
violaskom napisał(a)

Wiola a co to za roślina niebieska na ostatniej focie powyżej liliowców.
Dlaczego u mnie liliowce nie za bardzo kwitną. Co im dajesz że u ciebie tak pięknie Stelle kwitną.
Ogród kwiatowy 07:51, 30 cze 2021

Do góry
Wiola wprost nie do uwierzenia że można mieć tak pięknie kwitnący ogród.
Narzekałaś wiosna, że ci nie rośnie, że zimno a tu taki wybuch kwiecia.
Róże w tym roku wyjątkowo kwitną. Takie byle jakie były po zimie i długo stały w miejscu, a tu masz tak się odwdzięczają.

Te petunie białe sama bym też tak chciała, ale raz wysialam i mi 2 szt wzeszły więc już nie ryzykuje.
Przepięknie
Ptasi gaj 22:30, 29 cze 2021

Do góry

U mnie jest problem siania z łąki obok i brzozy też nasiona rozsiewają.
Ale ja tam się nie przejmuje idę raz w tygodniu wyrywam
Później pryskam lub szczotka posmaruje randapem bez glifosatu on jest ekologiczny i na jakiś czas mam spokój. Na skrzyp jest idealny.

Aniu wapnuj glebę gdzie możesz. Ja skalniak każdego roku jesienią wapnem sypie i jest go mniej sporadycznie się zdarza.

U mnie powoju specjalnie nie ma ale wyka to jest też cholerny chwast.

Kochana problem w tym, że ja mam glebę zasadową. Mocno zasadowa bo odczyn w ciemny niebieski wpada. Mierzona w różnych miejscach. I skrzypowi to wcale nie przeszkadza.
Ptasi gaj 16:54, 29 cze 2021

Do góry
Fotki robione o zmierzchu. Trawnik po koszeniu i po nawożeniem.

Pięknie prezentuje się ogród o zmierzchu. Trawnik, jak dywan, super.
Pięknie Ci wszystko kwitnie, róże cudne. Nawet floks już kwitnie, moje nawet jeszcze o tym nie myślą.
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:27, 29 cze 2021

Do góry
Milka napisał(a)
ta ma kolor wina, a na foto nie widać

ta krwista

powojnik potwór, nie wiem jak to ogarnąć

Nie ogarniaj jest piękny. Też mam takiego potwora podtyksmngo s on taki ciężki co chwilę tyczki przewraca i znowu tyczkami podtykam. Wiosna gonprzessdze w inne miejsce aby mieć lepszy dostęp do niego.

Róż masz chyba więcej niż kwasolubow. Pięknie tajemniczo i to mi się podoba.
Ta tajemnica ogrodu nigdy się nie kończy. Cudowne anabelki. W tym roku jedna anabelke kupiłam, ale widzę że w donicach można też sądzić.
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:11, 29 cze 2021

Do góry
Milka napisał(a)
miłego dnia bez zawirowań pogodowych

Witam przepiękny widok aż się chce chodzić, oglądać, podziwiać i wąchać każdy kwiat. Stipy piękne. Prawie wszystkie rośliny masz w półcieniu (może to złudzenie) i dlatego tak wszystko pięknie rośnie.
Fantastyczne zdjęcia.
U mnie binici też mają mnóstwo kwiecia. Zamówiłam nizsze kocimiętki w Albamarze.
Ptasi gaj 00:27, 29 cze 2021

Do góry
Wczoraj zrobione

Dalie już zaczynają kwitnąć obok mój ambrowiec

Knautia bardzo ją lubią trzmiele

Róża Parole, bardzo duży kwiat zawsze kwitł jeden kwiat następny rozkwitał po okwitnieciu pierwszego. Tym razem kwitną wszystkie naraz widok nie samoloty kwiaty jak talerze

Nie za bardzo mi się podobała ta róża a ona w tym roku taki ładny krzaczek uwila i pięknie kwitnie

Ptasi gaj 00:07, 29 cze 2021

Do góry
daszum napisał(a)
U mnie trawy są większe.

Ela, jak rośnie bambus? Moje bambusy podlałam kilka razy i strasznie wysokie kępy porosły. Mają 1,2 m i wszystko mi zasłaniają.

Po burzy musiałam ściąć kocimiętkę, bo mi się całkiem położyła.

Róże śliczne i umiesz je pokazać

Bambus rośnie w donicy. Troche ociągał się z wzrostem, ale ostatnie deszcze widocznie bardzo mu sie spodobały i zaczął rosnąć. Zrobię fotkę to pokaże. Dostałam w zeszłym roku też bambusa, ale liście ma biało zielone i też w donicy posądzony. Rosną razem w jednym miejscu.
Na razie w donicy bo muszę zobaczyć na co je stać.

Dostałam w zeszłym roku odetka taki sobie krzak..posadziłam a on w tym roku powiększył kilka razy swój obszar a siega mi do ramion. Zagłusza inne rośliny a tak mi się podoba.
U mnie kocimiętka też się rozłożyła. Ale trudno tyle bzykow tam lata nie wytnę. Najpierw wytnę w jednym miejscu a później w następnym co druga.

Jednak tak jak mówiła Mają w ogrodzie, że w połowie maja trzeba ją o połowę ściąć i wtedy tak nie wyrasta.

Zsmowilam kocimiętka dwa rodzaje z tych niższych. Jedna widziałam u Danusi. Ma ok 35 cm wzrostu i jest gęsta w kwiecie.

Róże bardzo ładnie kwitną jestem odstukac z pierwszego kwitnienia zadowolona a takie miernoty wiosna były.

Danusiu to perspektywa i wyglądają małe. Mam trawy bardzo wysokie. Weź na poprawkę, jaknubwas były po 9,5 metra to u mnie ledwo z kępy wychodziły.
Mam niskie tylko te cinprzesadzakam bo długo stały pokrojone w donicach czekały na posadzenie.

Ptasi gaj 22:18, 28 cze 2021

Do góry
Róże w deszczowej aurze

Przepiękne ujęcia . Róże to prawdziwe królowe ogrodu.
Ptasi gaj 21:21, 28 cze 2021

Do góry
Fotki robione o zmierzchu. Trawnik po koszeniu i po nawożeniem.

Ogród z zegarem 21:16, 28 cze 2021

Do góry
Lubię bardzo malwy, ale żeby nie mszyce i choroby grzybowe. Nie mogę patrzec jak chorują tyle ich już miałam ani pryskac bo pszczoły i inne bsyki non stop je obskakują i jak tu pryskać.

U mnie lilie nie za bardzo z jednej kępy 2 szt przyrostów kwiatowych i to już któryś rok z kolei chyba je wywalę lub przesadzę w inne miejsce mają słońce i inne dobre pożywienie w glebie i guzik.
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 21:09, 28 cze 2021

Do góry
Góry stołowe piękne są okolice tęż. Byłam bardzo dawno temu, podparłam górę patyczkiem znak ze tutaj się wraca jeszcze nie wróciłam. Po schodach pewnie bym zadyszki dostała aby dotrzeć do mojego patyczka.

Awatarek pewnie z jakiegoś uzdrowiska bo widzę fontanny w tle.
Piękne nabytki. Kupuję teraz niską kocimiętkę i ciemierniki już w sprzedaży.
Mówią, że białe najładniejsze.

Piękne róże masz w tym roku bardzo ładnie kwietną oprócz pnących
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 20:59, 28 cze 2021

Do góry
Judith napisał(a)
Milunia, czy wiesz może czy Orange rocket, który zzieleniał w cieniu wróci do pomarańczowego koloru po przesadzeniu w słońce? Przesadziłam swojego, ale widzę, ze tylko nowe przyrosty są - póki co - pomarańczowe...

Berberysy sadzi się w półcieniu lub pełnym słońcu (większe nasłonecznienie wtedy pomarańcza wyrazista). Czupryny po przycięciu zawsze są pomarańczowe (młode odrosty) reszta krzaka jest ciemniejsza.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:43, 28 cze 2021

Do góry

Poseł ha ha nsiwna jesteś. Oni nic nie mogą potrzebni tylko do przyciskania guzikow.
Pomysłów uratowania mnóstwo tylko trzeba chcieć i miec środki. To wszystko zależy od ludzi którzy tam mieszkają i zarządzają gmina. Skoro wójt jest w niemocy to nic nie będzie, trzeba czekać na cud. Ot takie polskie piekiełko.

Obawiam się Elu, że masz rację....
Ptasi gaj 14:32, 28 cze 2021

Do góry
Floksy w tym roku sadzonka mała pięknie rosną

Odetka wysoka ok 1 metra zaczyna kwitnąć. Dostałam od Hani Anabell kępkę teraz ma ok 1 M2 tak się rozrosła ,,- rozowa

Twoje floksy szybciukie.Już kwitną. Moje jeszcze się ociągają.
Róże masz piękne, zdrowe.
I proszę nawet dalie też masz juz kwitnące. Moje jeszcze jakieś małe.
I nie wszystkie mi w tym roku wyszły z ziemi
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:03, 28 cze 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Sylwia! Powtórzę się, ale sami nie macie szans nic z tym zrobić. Może zainteresować tą sprawą kogoś, jakiegoś posła, czy coś, żeby to ruszyło. tu musi być dobrze przemyślana inwestycja. Przecież coś można wymyślić i jakoś zaradzić.

Poseł ha ha nsiwna jesteś. Oni nic nie mogą potrzebni tylko do przyciskania guzikow.
Pomysłów uratowania mnóstwo tylko trzeba chcieć i miec środki. To wszystko zależy od ludzi którzy tam mieszkają i zarządzają gmina. Skoro wójt jest w niemocy to nic nie będzie, trzeba czekać na cud. Ot takie polskie piekiełko.
Bylinowa łąka 23:29, 27 cze 2021

Do góry
Mirka napisał(a)
Gosia mam jeszcze jednego bodziszka do rozpoznanie zajrzysz do mnie? Dzięki

Byłam.
Magleska napisał(a)
Gosiu

przepraszam ,nie pożegnałam się z Wami ....wybacz mój nietakt .....

fajnie było się spotkać ,pomimo,że czasu na rozmowy zbytnio nie było

ps. piękne piwonie

Madziu mam nadzieję, że się uda spotkać i na pogaduchy. Widziałam relację ze spotkania u ciebie. Więcej takich spotkań nam trzeba.

Piszesz u Mirki o werbenie maluchach? To nie prawda maluchy szybko rosną to zależy w jakiej ziemi są. Robiłam w zeszłym roku eksperyment posadziłam w donicy i przechowywałam owinięte donice jedna w domu i te samosiejki szybciej wyrosły niż przezimowane.
Więc Gosiu podlewaj daj trochę nawozu i będzie rosło.
Ja samosiejki przesadziłam bo miałam zatrzęsienie e żwirze już tam nie posadzę i rosną dobrze po pokiwaniu.

U mnie te samosiejki jakoś późno wychodzą. I nie ma ich tak dużo. Myślałam, żeby w gruncie taką roślinę przykryć np plastikową butlą bez dna, tak żeby powietrze dochodziło, a jednocześnie nie było czuć mroźnych podmuchów i nadmiaru wilgoci. Ale zobaczę czy w ogóle z tych planów coś wypali.

danuta_szwajcer napisał(a)
Ale masz pięknie, tak naturalnie i tyle kwiecia, a ta piwonia z tymi margaretkami super fotka. Widać, że kochasz te kwiatki a one Ciebie) Piękne miejce stworzyłaś Pozdrawiam

Danusiu miło mi, że tak odbierasz moją łąkę. Zaszczepiłaś mnie Angelą.

ElaS napisał(a)

Co za widok. Zachwyt po prostu
Próbując się wyciszyć zamykam oczy i wyobrażam sobie łąkę z kwieciem, po której biegam boso

Elu to porównanie jak z powieści. Ja nie umiem oddać na zdjęciach uroku tej okolicy.

Alija napisał(a)

Gosiu! Gaurę sadziłam u siebie w różnych miejscach, w cieniu i na słońcu, w miejscach bardziej i mniej wilgotnych. Sama już nie wiem. Muszę jeszcze spróbować przy różach, bo tam mam podwyższoną rabatę, żeby nie było mokro.

Ja już w tym roku gaury nie będę miała. Może w przyszłym spróbuję. Ciekawe czy nasiona można kupić. Ja miałam ją dwa razy i za każdym razem po zimie nic. Myślę że u mnie problemem jest zbyt ciężka, mokra i zimna gleba.

zawitka napisał(a)
Rumianki --jaka wielka karpa .Piękne .

Halinko to są margerytki, ale takie dzikie. Trochę się pokładają i sieją na potęgę. Lubię jak kwitną w takiej masie.
Odcienie zieleni 2 21:28, 27 cze 2021

Do góry
Ewa ja to tylko wieczorami na forum jestem. W ciągu dnia to w doskoku.

Wiesz jestem jakaś przygnębiona tym co się dzieje w kraju i z covidem.
Pogoda nie taka wszystko razem przygnębia.

Jadę w czwartek na działkę może coś przez kilka dni zrobię. Ty masz ogród na stałe zrobiony więc tylko porządki masz na głowie. U mnie dużo przycinania, grabienia, oprysk świerków od ochojnika. Wertykulacja trawnika. Gdzie nie spojrzeć tam czeka coś do zrobienia.
Aby tylko słonko zaświeciło.

Na Śląsku tez wysokie zachorowania jak w Warszawie.

Pozdrawiam Ewa i zdrowia życzę

Cześć Elusia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies