Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Agatorek 21:53, 25 sie 2021

Właśnie zobaczyłam u Hani Gruszki zdjęcie hortensji na pniu, wyglądającej jak drzewko. I przypomniało mi się, że ostatnio robiłam zdjęcia hortensji w ogrodzie mojej mamy.
Hortensja gatunkowo bliżej nie określona, leciutko różowieje. Wysoka na ponad 2 metry, szerokość pewnie koło 3 m.
Na wszystkich zdjęciach jest JEDNA (i ta sama) hortensja.
Ma pewnie około 20 lat .
Nigdy wcześniej tak nie kwitła, ale podpowiedziałam mamie, żeby na wiosnę ją przycięła. Wcześniej miała dużo mniej mniejszych kwiatów.

Roocika 10:15, 26 sie 2021

Piękna hortka
Wiaan 10:28, 26 sie 2021

Ten rok zdecydowanie należy do hortensji
inka74 10:36, 26 sie 2021

Niezły potwór z tej hortensji ja coraz mniej lubię moje hortensje pełne a coraz bardziej przekonyję się do takich o bardziej ażurowych kwiatach. Właśnie spadł u mnie deszcz. Wszystkie pełne dosłownie leżą. Same się już nie podniosą. Trzeba będzie robić podwiązanie. A wszystkie ażurowe stoją na baczność. Zero z nimi roboty
sylwia_slomc... 12:14, 26 sie 2021

Ten sezon dobry dla tulipanów i hortensji
ElzbietaFranka 12:15, 26 sie 2021

Agatorek napisał(a)
Właśnie zobaczyłam u Hani Gruszki zdjęcie hortensji na pniu, wyglądającej jak drzewko. I przypomniało mi się, że ostatnio robiłam zdjęcia hortensji w ogrodzie mojej mamy.
Hortensja gatunkowo bliżej nie określona, leciutko różowieje. Wysoka na ponad 2 metry, szerokość pewnie koło 3 m.
Na wszystkich zdjęciach jest JEDNA (i ta sama) hortensja.
Ma pewnie około 20 lat .
Nigdy wcześniej tak nie kwitła, ale podpowiedziałam mamie, żeby na wiosnę ją przycięła. Wcześniej miała dużo mniej mniejszych kwiatów.

Też myślałam nad takim doświadczeniem aby przynajmniej jedna z moich hortensji nie przycinać aby zobaczyć jak będzie rosła.

No nie wiem czy bym posłuchała i ja przycięłam sporo. Ona nabrała takiego kształtu, że będzie tak pięknie rosła. Jakieś tam kosmetyczne cięcie to tak.
To chyba limelinght
antracyt 12:27, 26 sie 2021

inka74 napisał(a)
Niezły potwór z tej hortensji ja coraz mniej lubię moje hortensje pełne a coraz bardziej przekonyję się do takich o bardziej ażurowych kwiatach. Właśnie spadł u mnie deszcz. Wszystkie pełne dosłownie leżą. Same się już nie podniosą. Trzeba będzie robić podwiązanie. A wszystkie ażurowe stoją na baczność. Zero z nimi roboty

Też coraz bardziej przekierowuję miłość na ażurowe hortensje.

Asiu hortensja mamy rzeczywiście dorodna Zaczęłam jedną u mnie kształtować właśnie w górę, ogałacając dół, zobaczymy co ostatecznie z tego wyjdzie.
inka74 12:56, 26 sie 2021

Wrzuciłam u siebie porównanie moich hortensji, kilkuletnich potworów teraz po deszczu... Lime i Phantom normalnie wyglądają jak UFO lub płaszczki ))

Nowe hortki, ostatnio kupione, są już z tych delikatniejszych. A jak mają pełne kwiaty to te są mniejsze
April 13:18, 26 sie 2021

Hortensja u twojej mamy to po prostu WOW. Wspaniała. Nigdy takiego okazu nie widziałam.
I bardzo zazdroszczę, że udało ci się znaleźć czas na pielenie. Aż strach pomyśleć jakie chwasty mi się teraz dodatkowo wysiewają na rabatach. Od wiosny nie pieliłam.
Joann 14:24, 26 sie 2021

Dobrze wiedzieć, że to kwiaty na lata Pięknie się prezentuje po tylu latach!