Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 14:23, 23 sie 2021

Rojodziejowa napisał(a)
Jaki on jest u Ciebie wysoki? I jak szybko startuje?

Sięga mi tak maksymalnie do kolana chyba? Tworzy ładną, gesta kępę.
Jeśli chodzi o start to nie zalicza sie wg mnie ani do błyskawic ani do śpiochów.
Wiolka5_7 15:27, 23 sie 2021

Dzisiaj u mnie podlewa ostatnie tetrisy też będę miała rdesty Golden Arrow,to już kolejne do kolekcji ostatnio bardzo mi się spodobały
ElzbietaFranka 20:06, 24 sie 2021

mrokasia napisał(a)
Kasia, Gosia, kurde no
Myślicie, że da się go uratować??? Czy szkoda zachodu bo walka trudna a efekt bardzo niepewny??? Podlałam go na razie porządnie topsinem.

Przeczytaj linka tam się dowiesz co powinnas zrobić. Bo można jeszcze drzewko uratować. Nie wiadomo czy topsin na tego grzyba podziała. Jeżeli to jest ta chorobą to ona jest wgłębna zainfekowana jest gleba. W tym linku pisza, że można ściągnąć ok 20 cm gleby i dodać nowej. Nawozic potasem i innymi mikroelementami tylko nie azotem.

Zresztą przeczytaj jak chcesz drzewko uratować.
Chętnie przeczytałam i się dużo dowiedziałam mam sporo klonów więc jest dobrze wiedzieć na przyszłość.
malgol 15:02, 25 sie 2021

mrokasia napisał(a)
Wstawiam dla Malgol fotkę rdesta Golden Arrow.

Dzięki Kasia Sorry ,ze tak wpadam tylko w interesach,ale ostatnio życie pozaogrodowe mnie przytłoczyło. jak mam chwile wytchnienia to koszę trawnik i ...tyle. na forum czasu nie starcza choć czasem zerkam,żeby zupelnie nie byc w tyle.
Ten rdest mi sie podoba i za Twoja radą posadzę go pod sosną zamiast hortki Mam nadzieję,że on jakichś strasznych ilości wody nie potrzebuje? Bo z tego powodu rezygnuje z tej miejscówki dla hortensji. jednak wody miałaby za mało
Agatorek 21:01, 25 sie 2021

mrokasia napisał(a)
Wstawiam dla Malgol fotkę rdesta Golden Arrow.

Robisz świetne kompozycje
Brzozowadzie... 13:48, 26 sie 2021

Kasiu, zastanawiałam się, co zacytować, bo mi mowę odebrało. Tak Ci wspaniale bujnął ten ogród w tym sezonie. I tyyyle ciężkiej pracy widać!
Te widoczki z altaną cudowne. Nowa rabata, na której robiłaś roszady wspaniała. Ten zakątek z limkami i trzcinnikami (?) bajkowy. nabrałaś wiatru w żagle, Kobieto. Tak Ci to teraz wspaniale i lekko wychodzi. I z klasą!
Współczuję kłopotów z ginnalem, ale mam podobnie z jednym klonem bezodmianowym na brzozowej z ciurkadełkiem. Po powrocie z urlopu połowa była zupełnie uschnięta, wycięliśmy tę część, ale chyba nie będę ryzykować i usunę całość, żeby mi się kolejne klony nie infekowały, a mam ich sporo.
Ściskam!!!
mrokasia 14:41, 26 sie 2021

Roocika napisał(a)
Kasia, biorę ampułkę z solą i dodaję 2-5 kropli wody utlenionej i wlewam sobie do nosa (ilość kropli wody utlenionej tolerowana indywidulanie- mój syn wytrzymuje 2 kropelki do ampułki soli i 3-4 krople takiego roztworu do nosa max 3 razy dziennie, a ja trochę więcej ).

Ciekawe. A jakie są efekty?
mrokasia 14:53, 26 sie 2021

Wiolka5_7 napisał(a)
Dzisiaj u mnie podlewa ostatnie tetrisy też będę miała rdesty Golden Arrow,to już kolejne do kolekcji ostatnio bardzo mi się spodobały

Fajne są te Golden Arrow, tylko na słońcu je przypala.

ElzbietaFranka napisał(a)

Przeczytaj linka tam się dowiesz co powinnas zrobić. Bo można jeszcze drzewko uratować. Nie wiadomo czy topsin na tego grzyba podziała. Jeżeli to jest ta chorobą to ona jest wgłębna zainfekowana jest gleba. W tym linku pisza, że można ściągnąć ok 20 cm gleby i dodać nowej. Nawozic potasem i innymi mikroelementami tylko nie azotem.

Zresztą przeczytaj jak chcesz drzewko uratować.
Chętnie przeczytałam i się dużo dowiedziałam mam sporo klonów więc jest dobrze wiedzieć na przyszłość.

Czytałam zalinkowany artykuł. rozważam wybranie ziemi ale nie za bardzo wyobrażam sobie jak to zrobić spomiędzy korzeni???

malgol napisał(a)

Dzięki Kasia Sorry ,ze tak wpadam tylko w interesach,ale ostatnio życie pozaogrodowe mnie przytłoczyło. jak mam chwile wytchnienia to koszę trawnik i ...tyle. na forum czasu nie starcza choć czasem zerkam,żeby zupelnie nie byc w tyle.
Ten rdest mi sie podoba i za Twoja radą posadzę go pod sosną zamiast hortki Mam nadzieję,że on jakichś strasznych ilości wody nie potrzebuje? Bo z tego powodu rezygnuje z tej miejscówki dla hortensji. jednak wody miałaby za mało

No problem kochana .
Posadzenie tego rdesta zamiast horki to nie mój pomysł . Ale warto spróbować. On u mnie rośnie na starej części, w słabej ziemi i nigdy nie widziałam by podsychał czy wiądł z braku wody. Jedynie go przypalało w bardzo gorące i słoneczne dni.

Agatorek napisał(a)

Robisz świetne kompozycje

Dzięki .

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Kasiu, zastanawiałam się, co zacytować, bo mi mowę odebrało. Tak Ci wspaniale bujnął ten ogród w tym sezonie. I tyyyle ciężkiej pracy widać!
Te widoczki z altaną cudowne. Nowa rabata, na której robiłaś roszady wspaniała. Ten zakątek z limkami i trzcinnikami (?) bajkowy. nabrałaś wiatru w żagle, Kobieto. Tak Ci to teraz wspaniale i lekko wychodzi. I z klasą!
Współczuję kłopotów z ginnalem, ale mam podobnie z jednym klonem bezodmianowym na brzozowej z ciurkadełkiem. Po powrocie z urlopu połowa była zupełnie uschnięta, wycięliśmy tę część, ale chyba nie będę ryzykować i usunę całość, żeby mi się kolejne klony nie infekowały, a mam ich sporo.
Ściskam!!!

Agata, tyle pochwał, dziękuję!!!
Nie wiem co będzie z tym Ginnalkiem, próbuję go uratować ale jak czytam o tej chorobie i walce z nią to słabo to widzę. No chyba, że to nie W. tylko co innego...
Trzymam kciuki za Twoje klony. One tak bardzo pasują do Twojego ogrodu, byłoby ich ogromnie szkoda.
TAR 14:59, 26 sie 2021

mrokasia napisał(a)

Fajne są te Golden Arrow, tylko na słońcu je przypala.

Czytałam zalinkowany artykuł. rozważam wybranie ziemi ale nie za bardzo wyobrażam sobie jak to zrobić spomiędzy korzeni???

paluszkami kochana, ja mam takie pazurki, wyskrobywalam i wyciagam, nie musisz wszystkiego. a tych grzybkow od Jolanki probowalas? na pewno nie zaszkodza.

u mnie rdesty nie chca rosnac. probowalam przez 3 sezony, ledwo dychaja.
Judith 15:01, 26 sie 2021

TAR napisał(a)

paluszkami kochana, ja mam takie pazurki, wyskrobywalam i wyciagam, nie musisz wszystkiego. a tych grzybkow od Jolanki probowalas? na pewno nie zaszkodza.

u mnie rdesty nie chca rosnac. probowalam przez 3 sezony, ledwo dychaja.

Ale w sensie, ze po grzybkach lepiej robota idzie?