Kasia Niuńka tak robi tylko na widok swojego ukochanego pana
ta magnolia zawsze ma dużo ale ten rok wyjątkowo obsypana
Mirella jeszcze Susan do kompletu , piąta rozwinie się jutro (jeden pąk ) a szósta żółta dopiero za rok
widoczek od furtki - tuż przed burzą
pierwszy drapak to świerk wężowy Cranstonii, drugi drapak to podcięta ostro jodła kalfornijska i niepodcinany cyprysik nutkajski Jubilee
Przed chwilą wyszłam na dwór pochować moje do0niczkowe zasiewy, bo może padać. zobaczyłam jak błyska się na Ciechocinkiem, może już u was pada? podleje twoje nowe nasadzenia, oby, prawda? tak długo czekamy na ten deszczyk...
A gra kolorów w pełni, codziennie kwitnie coś nowego
Tutaj jest murek, więc sam w sobie "robi" organiczenie rabaty, w trawniku więc nie powinno nic być, a w żadnym wypadku chaotycznie porozrzucane drzewa, w dodatku "taaakieee" drzewa, czyli świerk kłujący m.in. - to wielkie drzewo, kiedyś zabije tuje i wszystko to, co rośnie koło niego.
Szkoda brzozy i buka, zabierz je stamtąd a świerka przesadź a najlepiej oddaj komuś. Nie warto go sadzić.
Tutaj w miejsce świerka można zrobić rabatę, pasuje mi geometryczna bo kąt jest prosty w rogu działki. Rabata także okolona murkiem, może być nieco niższy albo równy. Kształt rabaty zależy od całego ogrodu jaki jest, ale to robota na dłuższe zastanowienie nie na chop siup
Planowanie nasadzeń to nie przypadkowe rozmieszczenie równie przpadkowych roślin - to przemyślane działanie mające na celu osiągnięcie konkretnego efektu i celu (tutaj zasłonięcie domu który bije po oczach i stworzenie pięknej rabaty.
Mazan
Dziękuję za odpowiedź, chciałabym aby było jak piszesz, ale chyba jednak moje drzewo zamiera. Coraz bardziej brazowieje, zamiast zielenieć. To zdjecia z dzisiaj.
Obiela ma pączki, ale kwitnienie będzie miała słabe, bo jej poprzycinałam gałązki
złotokap od Antre coraz większy
Galaxy
pączek drzewiastej piwonii, której koty nie uszkodziły
Te pofalowane tulipanki wyglądają tak. Śliczne są tylko płatki tak im się właśnie przewracają.
Magnolia zaczyna przekwitać, za to zaczyna kwitnąć to drzewko. Wstyd się przyznać, bo mam je od lat, ale nie bardzo wiem co to takiego. Na tym zdjęciu sprzed kilku lat lepiej go widać. Pomożecie zidentyfikować?
A u mnie dziś rozkwitły pierwsze tulipany
Alinko, w tle kula z bukszpanu od Ciebie
Muszę koniecznie poprawić jakość ziemi na tej rabacie. Mam sporo kompostu, pytanie czy rozłożyć warstwę ściółkujacą z kompostu, czy przekopać z tą gliną?
jutro odbieram od Ewy choiny kanadyjskie, muszę dokupić 4-5 cisów (szkoda, że nie ma już tycha za 5 zł) i chociaż jedna strona przyszłego żywopłotu gotowa
\