Dodany 18:31, 26 kwi 2015
Mar_za
Morela kwitnie przed rozwojem liśći. Mieszkam w regionie nieco cieplejszym niż Ty lecz u późnych jabłoni nie mam jeszcze kwiatów i liści. Jeśli były temperatury niższe niż 8 - 10* C /średnia dobowa/ to wzrost liści został spowolniony - kwiat powstaje niezależnie od liści, dlatego kwiaty u moreli b. często przemarzają. Ponadto rozwój mogły spowolnić zachmurzenia i opady. Skutecznie obniżają temperaturę. Bardzo podobny mają rozwój brzoskwinie. Gałązki na których pojawiły się kwiaty na pewno są żywe - pozostałe mają jeszcze ok. dwóch tygodni czasu.
Ale piękne widoki - białe kwiatuszki na tle brązowej elewacji - ślicznie Domek w oddali ładnie się prezentuje. Na forum faktycznie są ogrody, które onieśmielają i zapierają dech w piersiach. Są osoby które tworzą zgraną paczkę od lat, często się spotykają. Ja czasem też z ukrycia działam - siedzę cichutko i podczytuję
Pozdrawiam poniedziałkowo.
Mazan
Dziękuję za odpowiedź, chciałabym aby było jak piszesz, ale chyba jednak moje drzewo zamiera. Coraz bardziej brazowieje, zamiast zielenieć. To zdjecia z dzisiaj.
Jeszcze tulipanowo. Żółtawe na początku jakby stały sie bardziej białe im bliżej końca kwitnienia (pomijając tę jedną czerwona owcę co się w nich trafiła)
Dodany 17:40, 28 kwi 2015
Mar_za
Pokaż pień i wygląd kory. Ponadto przetnij chorą gałązkę i wówczas zobaczymy. Teraz nikt chyba się nie odważy podać diagnozy ze spokojnym sumieniem, zbyt mało widać.