Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Moja "przyziemna" :) pasja 17:45, 21 kwi 2014

Do góry
Ponownie dziękuję za życzenia wielkanocne! .

Niestety już prawie po Świętach, zawsze nachodzi mnie w tych ostatnich godzinach melancholia... Nie lubię tego uczucia, nie lubię powrotu do codzienności . Plus jest taki, że mam dziesiątki roślin na składzie i będę działać .

Mam też plany na kolejne prace, głównie budowę garażu, chyba podwójnego, połączonego z pomieszczeniami gospodarczymi. Teraz czeka mnie walka z urzędami, zbieranie informacji i tych wszystkich dokumentów. Projekt wstępnie znalazłam, gotowy. Takie to świąteczne owoce .
Co z tym ogródeczkiem począć 19:47, 16 kwi 2014

Do góry
Beata na szklane jajca zachorowałam w zeszłym roku jak zobaczyłam u Marzenki ,i mam

Kasiu nie fociłam magnolii ,jakoś mi z głowy wyszło a dzisiaj latałam z aparatem
Ale brązowe kwiatki jeszcze bardziej się zrobiły po dzisiejszym przymrozku
Szyby rano w aucie skrobałam

Agata to roślinka to szałwia lekarska
Skąd Ty to zdjęcie wynalazłaś ...z zeszłego roku
Przezimowała ładnie .
Lecę do Ciebie zobaczyć co tam słychać

Na tym ceglanym murze róże mają się świetnie ,mają tam prawie cały dzień słoneczko i przewiew .
Gdzieś pokazywałam jak mi w ciągu roku urosły ,jak znajdę to Ci pokażę .

Irenko projekt jest ,skonsultowany z O i zatwierdzony
Jest w nim wszystko co mi się najbardziej podoba
Jajeczka masz rację, bardzo subtelnie się prezentują .

Aniu Mała Mi ja też nie ogarniam .... bez stresu
Co z tym ogródeczkiem począć 13:18, 16 kwi 2014

Do góry
Projekt jest, będzie extra jajo delikatne i cieszy oko, teraz trendy kolorystyka
rabata po oknem - czy te rosliny do siebie pasują ? 11:05, 16 kwi 2014

Do góry
Selly napisał(a)
Po pierwsze myślę , że gatunków jest zbyt dużo....
Po drugie brakuje II piętra. Rozumiem , ....
Spróbuj narysować projekt jeszcze raz z uwzględnieniem moich uwag i porównaj , który ci się bardziej spodoba.

Masz rację, może zostawię hakone zieloną, nazywa się chyba "aura" a fukie dam tylko biało-zielone żeby rozjaśnić, wyrzucę tawułkę, na rysunku naniosłam okna tej samej wielkości ale jedno jest sporo większe - takie witrynowe, ok 70-80 cm od ziemi, ale już pod drugim mogę dać środkowe piętro, tylko na co się zdecydować, wieczorem poszukam w necie co lubi cień.
Niezbyt podobają mi się te chude, strzeliste cisy, te rozłożyste są znów za szerokie, wieczorem zrobię rysunek z czymś na pniu, tylko co lubi cień ? - ta strona jest w zasadzie pół-wsc. jest tam słońce do 10 godz.
Bardzo Wam dziękuję, ktoś musi mnie przystopować
rabata po oknem - czy te rosliny do siebie pasują ? 10:40, 16 kwi 2014

Do góry
Po pierwsze myślę , że gatunków jest zbyt dużo. Zdecyduj się na 3 lub 4 jednakowe gatunki posadzone większymi plamami. Jeśli zdecydujesz się na żółtą hakone, to już nie wprowadzaj zielonej hakone, albo jeśli niebieskie funkie, to konsekwentnie, nie wprowadzaj funkii w innym kolorze.
Po drugie brakuje II piętra. Rozumiem , że to mam być pod oknami, więc okien nie powinno zasłaniać, ale prawie wszystkie rośliny są niskie, więc aż się prosi o jakieś rośliny jako drugie piętro np trzmieliny na pniu, albo kule z cisa na pniu, albo jeszcze ze dwa takie cisy, jakie masz w obecnym projekcie.
Spróbuj narysować projekt jeszcze raz z uwzględnieniem moich uwag i porównaj , który ci się bardziej spodoba.
Po prostu ogród:) 22:04, 15 kwi 2014

Do góry
A jutro wstawie nowy "projekt w ołówku" ha, ha, ha. Pozdrawiam
Ogród minimalistyczny 20:04, 15 kwi 2014

Do góry

Generalnie cały projekt jest wyjątkowy i nietuzinkowy

Natomiast wyjątkowo zainteresował mnie żywopłot, nawet można powiedzieć zainspirował do stworzenia takiego cisowego zielonego, gęstego muru u mnie wzdłuż drogi dojazdowej (70 mb na 1,5 m)

Jak gęsto powinny być sadzone cisy by taki waśnie efekt szczelnego muru uzyskać? Patrząc na zdjęcie odległości są naprawdę niewielkie.
Czy jeden rząd wystarczy? A może lepiej sadzić w trójkąt?
Mój skrawek zieleni 19:20, 15 kwi 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)

ale projekt to masz cudny
Jak będziesz potrzebować rąk do przeprowadzki lub szorowania okien to daj znać ja chętna i robotna jestem
pomocą służę

Ewa do przeprowadzki i szorowania to chyba ja się nadam, mam trochę bliżej i robotna też jestem
Mój skrawek zieleni 17:14, 15 kwi 2014

Do góry
rere79 napisał(a)
Ewuś, bardzo bym chciała już, ale nie ma co pokazywać. Na razie jest budowa i czekam aż do dachu będzie zrobione, to ziemi nawieziemy. Może koło zimy założę wątek w projektowym, bo mam trochę pytań

ale projekt to masz cudny
Jak będziesz potrzebować rąk do przeprowadzki lub szorowania okien to daj znać ja chętna i robotna jestem
pomocą służę
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:30, 15 kwi 2014

Do góry
Kris, przeszukaj forum i w części "ogrody" znajdź tematy założone przez Gardenarium z zakładania ogrodów. Tam znajdziesz wszystko - od planu, poprzez zakładanie trawnika, nawadnianie, planowanie nasadzeń na rabatach, o cięciu świerków (buków też), o odstępach nasadzania i o sprawdzonych roślinach...Bezinteresowne kompedium wiedzy... trzeba tylko ciut wysiłku, ciut czasu, a dostaniesz wszystko jak na talerzu. Są jeszcze wątki forumowiczów - np. ogród Domi (mieszane nasadzenia - a jak choćby prześledzisz po piśmie obrazkowym to i plan nasadzeń znajdziesz)... Ogrodów jest mnóstwo. Pomysłów, realizacji i rad jeszcze więcej. Wymiana doświadczeń i mnóóóóóstwo życzliwości
Zacznij od ramy ogrodu - żywopłotu (a jednocześnie ściany dającej zacisze, osłaniającej ogród od wiatrów, w przyszłości tworzącej mikroklimat dla roślin i całego ogrodu) - to podstawa.
Poznaj skąd wieją wiatry, gdzie masz zastoiny zimna, jak i jak długo pada słońce. A dopiero potem planuj nasadzenia rabat.
Jest jeszcze jedna możliwość - zamów projekt ogrodu u Danusi tak jak np. zrobiła to Tosia.

Przejrzyj jeszcze stare wątki z "projektowania ogrodów" tam też znajdziesz masę Danusinych propozycji, rad i szkiców.
Nie wpadaj w panikę Ogrodnictwo uczy cierpliwości
Moje zmagania ogrodowe 21:54, 14 kwi 2014

Do góry
Welka napisał(a)

a ja z teściem tworzę ogrodzenie (jeszcze świderki trzeba dospawać, pomalować i można wieszać)

Pozdrawiam
to mi się baaardzo podoba, projekt oczywiście twój?
System automatycznego nawadniania 16:15, 14 kwi 2014

Do góry
Dzięki Sławek za pomoc, masz u mnie skrzynkę piwa bądź innego trunku
Po świętach zajmę się instalowaniem pompy i dam znać jak wyszło.
Straty w instalacji nawadniającej mogą być niestety spore na najbardziej odleglym narożniku ogrodu, dlatego tak bardzo zależy mi na wykorzystaniu całego potencjału mojej studni i pompy.
Wczoraj udalo mi się wymierzyć ogród i zrobić projekt (na razie jeszcze bez zraszaczy).

Od piwnicy do miejsca, gdzie planuję zrobić zawory jest ok 10m.
Linie sekcyjne planuję zrobić z fi 32 (wyczytałem, że im szersza tym mniejsze straty) i odgałęzienia do zraszaczy na fi 25 albo fi 20. Zraszacze Rain Bird albo Toro (wybiorę dopiero po zrobieniu projektu ze zraszaczami dla obu firm).
Wyliczyłem, że linia do zraszacza, ktory jest najbardziej oddalony od zaworu będzie musiała mieć ok 50 m. Teren jest płaski (może minimalny spadek). Najciekawsze na pewno będą roboty ziemne... jezeli nie znajdę nigdzie małej koparki łańcuchowej do kopania rowków to moją łopatę (a zarazem i mnie) czeka nie lada wyzwanie

Pozdrawiam
System automatycznego nawadniania 15:27, 14 kwi 2014

Do góry
Z tych dwóch modeli to raczej 4S10, przy wydajności ok 60 l/min podnosi do ok. 50m minus 7 na podniesienie minus 3 na straty czyli na wejściu w instalacje naw masz ok 4 atm minus straty w instalacji naw, zraszacze będą pracowały na ok 3-3,5 atm w zależności od średnicy i długości rur.
Oczywiście wszystkie podane wartości nie są wyrocznią ale z własnego doświadczenia sądzę, że może to właśnie tak wyglądać. Ktoś może się nie zgadzać z tym i być może również będzie miał połowiczną rację, dlatego odpowiedni projekt systemu jest niezmiernie ważny.
Pozdrawiam
Moja "przyziemna" :) pasja 10:11, 14 kwi 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Kurcze dobrze że i ja nie przegapiłam ( a niewiele brakowało) ża tu taki piękny ogród się tworzy.

masz jakiś projekt czy sama działasz?

podziwiam pracę
A ta donica mega wielka to wylane z betonu? jak będzie wykończone?
cudna jest!
warzywnik z bliska gdzies był?
luknęłabym z chęcią

Gosia, jak już pisałam, na razie nic nie straciłaś . Musiałam zrobić kupę wstępnych prac. Z łopatą jestem bardzo zaprzyjaźniona, Ty dobrze wiesz, jak to jest.

Projektu nie mam żadnego, dlatego często mam dylematy, co do ostatecznych decyzji. Wszystko wymyślam sama, nawet nie mam czasu ani cierpliwości spędzać dużo czasu na poszukiwaniu inspiracji (to duży błąd z mojej strony). Staram się działać już teraz bardziej kompleksowo, skupiać się na mniejszych odcinkach, a nie zaczynać wszystkiego na raz. Już teraz widzę, że się to sprawdza, również z ekonomicznego punktu widzenia .

Donica wybudowana jest z bloczków betonowych, będzie miała po wybudowaniu garażu i zburzeniu gospodarczej chatki, swoją kontynuację jeszcze za tujami, wzdłuż tego muru w granicy. Murek będzie malowany, coś z gamy od zgaszonej bieli do szarości - jeszcze nie mam konkretnej decyzji. Poza tym, w tej chwili nie ma sensu malować, za dużo kurzu i jeszcze obsadzanie przede mną.

Warzywnik mam malutki. Dwie skrzynie i skarpa do obsadzenia ogórkami i cukinią, kilka nasion dyni też przewiduję, bo zupa i marynowana dynia jest pyszna. I pomidory w donicach. Ola już podała link, ale powtórzę https://www.ogrodowisko.pl/watek/4085-moja-przyziemna-pasja?page=49. Nie wiem jeszcze jak zamaskuję ten płot, nie miała czasu myśleć. Muszę zamówić ekobordy i żwir.

edit: pod donicą będzie pasek żwiru, żeby trawa mi nie rosła pod nią w zęby do wycinania ręcznie. Może w tym żwirze coś punktowo wsadzę, ale jak już, to taki mini akcent.

Moja "przyziemna" :) pasja 19:17, 13 kwi 2014

Do góry
Kurcze dobrze że i ja nie przegapiłam ( a niewiele brakowało) ża tu taki piękny ogród się tworzy.

masz jakiś projekt czy sama działasz?

podziwiam pracę
A ta donica mega wielka to wylane z betonu? jak będzie wykończone?
cudna jest!
warzywnik z bliska gdzies był?
luknęłabym z chęcią
Wybieg mój ogrodowy:) 20:24, 12 kwi 2014

Do góry
Witaj,

Musisz poczytać trochę ( najlepiej Ogrodowisko ) Zdobyć wiedzę na temat stylów ogrodowych i ustalić ulubione rośliny. Nikt tego za Ciebie nie zrobi. Bez tego nie stworzysz ogrodu . Mi zajęło 2 lata ustalenie co i jak chcę mieć w ogrodzie, ale już czuję, że jestem już na dobrej drodze. Długo to trwało. Szybciej byłoby zamówić gotowy projekt, ale na to niestety nie było mnie stać. Na szczęście jest Ogrodowisko.
Pooglądaj inspiracje, poczytaj artykuły Danusi , a my będziemy ci kibicować i podpowiadać.

zatem do dzieła
pozdrawiam gorąco
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 23:01, 11 kwi 2014

Do góry
kasiek napisał(a)

I po co Ci projekt? Umiesz komponować to Cię bawi, sprawia przyjemność - po co iść na łatwiznę? Ccesz mieć ogród pokazowy czy dla siebie? Poszukuj ideału tworząc - i dobrze bawiąc się przy tym - na tym polega pasja.

Bardzo trafnie,bardzo
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 22:35, 11 kwi 2014

Do góry
elzbieta_g napisał(a)

wydaje mi się , że.....o to chodzi by mieć satysfakcje z tego co się robi

I teraz gadasz do rzeczy A gotowy projekt takiej satysfakcji Ci nie da, to tak jakby ktoś Ci zaprojektował idealne macierzyństwo - dopóki sama go nie poznasz i nie złamiesz na nim zębów - nigdy nie poczujesz ile jest warte!
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 22:31, 11 kwi 2014

Do góry
elzbieta_g napisał(a)

i o to chodzi by każdy ogród był inny,niepowtarzalny Ty taki stworzyłaś i bardzo mi się podobamój może byłby inny jakby było mnie stać na projekt,ale lubię to co mam choć czasem dopada mnie deprecha, że daleko do ideału , ale co tam...życie jest zbyt krótkie by przejmować się takimi rzeczami

I po co Ci projekt? Umiesz komponować to Cię bawi, sprawia przyjemność - po co iść na łatwiznę? Ccesz mieć ogród pokazowy czy dla siebie? Poszukuj ideału tworząc - i dobrze bawiąc się przy tym - na tym polega pasja.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 21:47, 11 kwi 2014

Do góry
kasiek napisał(a)

Łukasz - dla Ciebie te same słowa co dla Eli, bardzo sie cieszę że macie odwagę bronic własnego stylu.
Tak jak ja swojego

i o to chodzi by każdy ogród był inny,niepowtarzalny Ty taki stworzyłaś i bardzo mi się podobamój może byłby inny jakby było mnie stać na projekt,ale lubię to co mam choć czasem dopada mnie deprecha, że daleko do ideału , ale co tam...życie jest zbyt krótkie by przejmować się takimi rzeczami
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies