Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Małymi krokami-Ogród Wioli 07:30, 15 lut 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

W styczniu przyznam się wam, że podzieliłam 2 kępy seslerii jesiennej
No i pięknie rosną ,mówiłam to trawy terminatorki
To na nową rabatę

Ooo to ja też może swoje podzielę. Mam kilka starszych kęp a faktycznie bardzo trwałe rośliny z nich. Żadna susza im nie straszna.
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 07:25, 15 lut 2023

Do góry
Anda napisał(a)
A to zimozielone siane w zeszłym roku Seseli gummiferum, które w tym roku powinno zakwitnąć. Ciekawa go jestem.

Nie raz jednego sezonu coś posieję a na drugi jak wyjdzie to wyrwę bo zapomnę że siałam. Jak ty to zapamiętujesz. A do tego pamiętasz gdzie. Szok.
Faktycznie wiosna już u Ciebie ruszyła.
U mnie w grudniu miałam kły wszystkich czosnków więc pewnie wciąż tam są.
W grudniu było tak ciepło że pąki na drzewach się pojawiły i patrzyłam że też nadal są wiec można powiedzieć że wiosnę miałam już w grudniu
Teraz wszystko szybciej się obudzi bo odwilż mam od tygodnia.
W kamiennym kręgu od początku 23:08, 14 lut 2023

Do góry
GorAna napisał(a)
Dzisiaj po południu, wyszło nieśmiało słonko i zaraz zrobiło się przyjemnie
Nawet owady zaczęły swoje loty.
Na żółtej pojawiły się pierwsze kwiatki.

Z wielkim uszanowaniem dla ofiarodawczyni Hani

Ojej też mam od Hanusi
piękną masz pogodę u mnie szare zdjęcia czekam na twoje słoneczko Aniu
podziwiam dalej ale się dziejeeee macham
Ranczo Edy 23:01, 14 lut 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
O! Znowu zmiana, teraz rozumiem lepiej powiedzenie - kobieta zmienną jest, Kwiatku
Ciemierniki obłędne, szczególnie ten ciemny fiolet

Hej Bożenko tak mamy taki przywilej hiii
piękny jest gdy już jest w sporrym otwarciu to robi się jaśniejszy , przesadziłam trochę kolorów żeby nie były za blisko siebie miałam wrażenie że się mieszają zobaczymy teraz co będzie

Anna i Ogród 2 22:59, 14 lut 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Zapomniałam wspomnieć że po 16 latach mieszkania tu doczekałam się drogi
Byłam w Urzędzie Miasta by prosić o zgodę na zagospodarowanie pasów zieleni przy ogrodzeniu ale niestety biegną tu prawie wszystkie linie i wodne i energetyczne i kanalizacja itp. i nie ma szans na zgodę. Jedyne co mogę posadzić to cebulowe lub sobie posiać byliny a i tak w razie jakiś napraw to przeorają wszystko

Może posadzić jakieś szybko przyrastające rośliny, np. seslerie jesienne i szałwię. Nawet jak za kilka lat to rozkopią to z niewielkiej liczby ocalonych sadzonek można to szybko odnowić.
Ranczo Edy 22:55, 14 lut 2023

Do góry
spokojnej nocy...

Ranczo Edy 22:51, 14 lut 2023

Do góry
Ranniki to słoneczka choć w takim i aż wydaniu to skarb

pigwowiec w pąkach ,przebiśniegi i pąki jasnego róż ciemiernika

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 22:50, 14 lut 2023

Do góry
Przyszła moja kolekcja nasion do warzywnika zamówiłam też nasiona ostrogowca.

I mam pytanie, czy miałby ktoś nasiona lub siewki białych jeżówek? Chętnie bym przyjęła
Ranczo Edy 22:29, 14 lut 2023

Do góry
pierwszy ma dużo ujęć nie mogłam się zdecydować na fotkę 6 to ten sam

te 2 fotki to drugi sezon i nie spodziewałam się tak szybko kwiatów
3 cia fotka to biały i przy sasankach w trawie bronze zaraz koło niego jest mieszany róż z białym też ma pąki ale fotki nie zrobiłam muszę liście trochę usunąć jeszcze zimno i nie mam pałera ...

Ranczo Edy 22:17, 14 lut 2023

Do góry
ciemiernikowy szał już prawie się zaczął

Ranczo Edy 22:12, 14 lut 2023

Do góry
Mam dla was serce nie tylko dziś ...

W ogródku Martki 21:49, 14 lut 2023

Do góry
Haniu, ławeczka nie spodziewała się nowych funkcjonalności na razie jest praktyczną półką
Skrzynie - natknęłam się w ostatnich dniach na taki obraz malowanego na antracyt drewna i ... gotowość do przemalowania stopniała ze śniegiem ...

A dach sąsiada... gdyby jeszcze zechciał do tego dachu dopasować kolor elewacji... ta czerwień mocno mnie drażni

Śniedki tak bardzo mnie ucieszyły! Miłe sercu są takie miejsca w ogrodzie

W ogródku Martki 21:30, 14 lut 2023

Do góry
Jolu, wiemy obie, czyja to sprawka, te misy u mnie Twoja jest tak przepięknie wkomponowana w otoczenie, że będę wzdychać i szukać rozwiązań własnych, ale zapewne mocno i ścisle inspirując się Twoim ogrodem. Na razie zostawię je razem, mam też chęć dać drugą misę z tyłu przy oranżerii, nie mogę się zdecydować.
Widzisz, ogrodowo (zaznaczam) wciąż jeszcze dziewiczo napalona jestem pewnie z czasem przejdzie, jak w życiu. Błogi spokój będę ceniła nad wyraz

Dario, podałam na priv. Dziękuję za kibicowanie, perspektywa nowego otwarcia w ogrodzie jest bardzo ekscytująca.

Judith, o tak, w głosie liter także wiele można wysłuchać. Gdyby forum miało opcję wiadomości głosowych jak w telefonie (osobiście często korzystam z bliskimi), to dopiero byłby szał Dziękuję za pochwały Korzystaj z pobytu w ciepłej strefie i ze stad krokusów. Wrócisz i u Ciebie będzie za moment to samo

Alicjo, dziękuję Poza sezonem jestem rzadko na forum, bardziej jako zaglądająca, ale też chwalę sobie bardzo taki odpoczynek. Wracam pełna energii. W ogrodzie można było trochę zrobić, bo zima z wyjątkami była naprawdę łagodna. Zasiewy dały mi dużo radości. Na koniec sezonu pytałaś mnie, jak chcę uzyskać kokon. Szklarnia jest jednym z elementów, rabata przy tarasie kolejnym Plus dosadzenie kilku drzew na osiach okna sąsiadów-moje. Posadziłam na tej zasadzie także trzy jarząby przed ogrodzeniem.

Wiolu, misy są namiastką tego, co będzie u Ciebie a będzie się działo, piękne drzewka do Ciebie zawitały

Asiu, dziękuję, ja zapisałam się do fanklubu mis u April. I tak to poszło.

Haniu, dziękuję za pochwały. W ogrodzie ubywa trawnika i wciąż jeszcze jest wiele do obsadzenia, do kokonu daleko, ale oplecenie domu roślinami to był strzał w 10tkę. Brakuje widoku drzew, a one rosną w swoim tempie. Liczę na sikorki także w tym sezonie. Wschody są eksperymentem, nie wiem, czy wysiewy wprost do gruntu w połowie lutego są sensowne, ale w opakowaniu jest zawsze tyle nasionek, że można spróbować.
Ach, popatrz, co jeszcze znalazłam dziś na rabacie!

Maglesko, dziękuję, sen zimowy to oczywiście przenośnia, bo oczywiście druga połowa listopada, grudzień i styczeń to był niezwykle intensywny czas, wiele pięknych rzeczy się wydarzyło i udało. Mimo ogrodowego świra wciąż mam chęć nie przegapiać spotkań, podróży i ciekawych miejsc Ogarnęłaś wysiewy na piątkę, trzymam kciuki za kolejny obfity sezon!

Zuzo, „nowa” rabata przy tarasie będzie wreszcie miała miejsce dla epimedium. Jest zabawna, bo w cześci półcienisto-cienista, a w jednym rogu mocno nasłoneczniona, tam posadziłam różę pnącą Hella. W księżycowe wieczory jej biel będzie ładnie świeciła, gdy popatrzę na nią z oranżerii.
Na zachodzie jest cieplej, ale faktycznie w moim ogrodzie zaczęły dziać się dziwne rzeczy. Być może to za sprawą rozluźnionej gleby z materią organiczną jest cieplej? Może nasadzenia tworzą już mikroklimat na rabatach? Zaskakujące jest w tym roku tempo rozwoju cebulowych, krokusy widziałam już w grudniu, irysy mają dobre 5 cm, na wielu rabatach widzę też kły tulipanów.

Baśku, no co Ty, zaległości są wtedy, gdy czas na działania dawno minął, w lutym trudno je mieć  Budkę dla ptaków mam zamocowaną na takim marketowym paliku z casto, ok. 2 m nad ziemią. Też nie mam odpowiednich drzew i to rozwiązanie okazało się bezpieczne, kot ani kuna nie mają szans. Jutro zrobię zdjęcie sposobu mocowania, jest na metalowej kotwie, polecam

Haniu, te krokusy rosną blisko domu w zacisznym miejscu, może to jest powodem? Na innych rabatach nie są tak zaawansowane.

Lidko, w listopadzie już nie miałam czasu ani sił pisać o tym, co dzieje się w ogrodzie, a rabatę zrobiłam rzutem na taśmę przed nadejściem niskich temperatur. Otulony dom to konieczność Dziękuję, że zawsze zaglądasz i z wzajemnością mocno kibicuję i podziwiam tempo działań!

Danusiu, szklarnia warzywna stanęła dwa tygodnie temu jeszcze nie mam chodniczka przez środek, ale rabaty tak.
Zaklepałam miejsce i czekam na Twoje warsztaty warzywne

Aga, dziękuję! Misami zachwycę się w pełni, gdy obrosną je trawy i byliny. Będzie się działo… Ze względu na pozostałe elementy architektury chciałam misy czarne, ale kosztują znacznie więcej. Korten pasuje do wszystkiego.
Zacisze Alicji 21:13, 14 lut 2023

Do góry
Alija napisał(a)
Mój tato uciął kilka gałązek forsycji i już kwitną, a hiacyncik dla zapachu

Az mi zapachnialo Piekny wiosenny bukiet
Anna i Ogród 2 21:12, 14 lut 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Zapomniałam wspomnieć że po 16 latach mieszkania tu doczekałam się drogi
Byłam w Urzędzie Miasta by prosić o zgodę na zagospodarowanie pasów zieleni przy ogrodzeniu ale niestety biegną tu prawie wszystkie linie i wodne i energetyczne i kanalizacja itp. i nie ma szans na zgodę. Jedyne co mogę posadzić to cebulowe lub sobie posiać byliny a i tak w razie jakiś napraw to przeorają wszystko

Witam Aniu

Musiałam sprawdzić czy to ty od fontanny.
Ale masz teraz ładna aleje. Zasiej łąkę kwietna i będzie ładnie.

To nie ma znaczenia że trawa posiej mączki,smagliczka pomorska na ten trawnik. Posadz rozplenice,werbena patagonska przy chodniku do domu.

Pozdrawiam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:12, 14 lut 2023

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witek robi podpory, obeliski i rzeźby, będą od 18 marca wystawione na sprzedaż

Podpory i inne dekoracje, cudowne Szukam takich do moich piwonii.
Bawarka 21:11, 14 lut 2023

Do góry
Kasiek napisał(a)
Wiosennie

Kasiu, jaki miły widoczek, aż się ciepło na sercu robi.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 21:10, 14 lut 2023

Do góry
Dziękuję nie wstawiło mi zdjęcia
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 21:08, 14 lut 2023

Do góry
Zacisze Alicji 21:05, 14 lut 2023

Do góry
Mój tato uciął kilka gałązek forsycji i już kwitną, a hiacyncik dla zapachu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies