Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Mój kawałek raju 19:52, 23 lis 2011

Do góry
Krzewy kwitnące na biało: magnolia (IV), pieris kwiecisty (IV,V), laurowiśnia wschodnia (V), żylistek(V-VI), głóg (V-VI), bez czarny (VI), kalina koralowa (V-VI), jaśminowiec(V-VI), hortensja bukietowa(VIII-IX), tawuła wczesna (IV-V), tawuła van Houtte'a (V),irga lilak (bez), itea V-VI.
Pnącza kwitnące na biało:
Hortensja pnąca, rdest Auberta.

A potem rozkwitają białe róże, łubiny, lwie paszcze, naparstnice, gipsówka, goździki. Zapomniałam o białych piwoniach V-VI
Mój kawałek raju 11:27, 23 lis 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Dziewczyny dziękuję. Jaśminowiec jest, dereń elegancki jest, bez jest, tawuła jest ale nie ma tam kaliny! A wytrzyma w odwodnieniu czasowym z powodu brzozy i 100-letniego świerka? Tam jest sucho i ja ciągle leję wodę. To ciągle to jest 1 raz w tygodniu zapuszczam szlaufa ogrodowego. Elu, kalina da radę. Bardzoby mi pasowała do tej kompozycji - w moim stylu zupełnie. I tam jest lekkie słońce (przynajmniej to!). Kalina ..... .

Ja mam kalinę koralową, jest ładna podczas kwitnienia, ale lubią ją mszyce i jeśli nie masz czasu na jakiś oprysk, to szpetnie wygląda zjedzona.
Mój kawałek raju 11:05, 23 lis 2011

Do góry
Dziewczyny dziękuję. Jaśminowiec jest, dereń elegancki jest, bez jest, tawuła jest ale nie ma tam kaliny! A wytrzyma w odwodnieniu czasowym z powodu brzozy i 100-letniego świerka? Tam jest sucho i ja ciągle leję wodę. To ciągle to jest 1 raz w tygodniu zapuszczam szlaufa ogrodowego. Elu, kalina da radę. Bardzoby mi pasowała do tej kompozycji - w moim stylu zupełnie. I tam jest lekkie słońce (przynajmniej to!). Kalina ..... .
Mój kawałek raju 10:57, 23 lis 2011

Do góry
Jaśminowiec, kalina
To właśnie tu 22:27, 22 lis 2011

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Kalina robi wrażenie. Nie masz problemu z mszycami. Ja też mam taką jak ty kalinę, ale jest tak, że jednego roku mszyce ją prawie ogołocą, a następnego jakoś jest ich dużo mniej. Mam jeszcze kalinę angielską, ale kupiłam ją w tym roku i jest malutka. Piękne przebarwiły jej się liście na jesień. Oby mszyce jej tak bardzo nie kochały.

Mszyce atakują jej najmłodsze przyrosty. I wtedy koniecznie trzeba się ich pozbyć.

Jesteś wielką szczęściarą skoro masz kalinę angielską. Nie wiem gdzie ją posadziłaś, ale kiedy będzie kwitła, to na pewno będziesz zachodziła do tego zakątka.
Kwitnie bardzo wczesną wiosna i cudownie pachnie.

To właśnie tu 23:08, 20 lis 2011

Do góry
Kalina przepiekna chyba Roseum tak jak moja tylko ja swoja podcinam , bo nie mam dla niej za dużo miejsca, ale chyba znalazłam Twoją NN, Rhododendron obtusum 'Schneewittchen' - Azalia japońska
, a tu masz do azalii i rh stronkę http://plantsgallery.blogspot.com/2011/03/rhododendron-obtusum-schneewittchen.html
To właśnie tu 11:42, 20 lis 2011

Do góry
Kalina robi wrażenie. Nie masz problemu z mszycami. Ja też mam taką jak ty kalinę, ale jest tak, że jednego roku mszyce ją prawie ogołocą, a następnego jakoś jest ich dużo mniej. Mam jeszcze kalinę angielską, ale kupiłam ją w tym roku i jest malutka. Piękne przebarwiły jej się liście na jesień. Oby mszyce jej tak bardzo nie kochały.
Mój kawałek raju 20:56, 19 lis 2011

Do góry
Jolu nic już nie mam na tarasie oprócz jednego powojnika, ale jest zabezpieczony, oczywiście agapanty, datury, oleandry, laur i pozostałe stoją na sali(wiesz której), a reszta jest wsadzona w O., i mam problem w poniedziałek chce wracać, poosłaniałam róże , rh i inne świeżo posadzone kopczykami z ziemi i kory, a co z kapturami, tutaj ciepło róże mi kwitną , kalina, dopiero przekwita eukomis, aja nie wiem , jak przyjdą mrozy czy będę mogła przyjechać, może te osłony z włókniny nie zaszkodzą jak je teraz pozakładam, co Wy na to? obecnie pada lekka mżawka, mrozu nie widać i nie czuć
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 17:30, 13 lis 2011

Do góry
czyli mój modrzew szczepiony powinnam okryć ? pierwsza jego zima u mnie....
bo śliwa szczepiona świetnie sobie poradziła

a kalina szczepiona, no ta jest w lekkim przeciągu..... szkoda by mi jej było..... stoi na narożniku garażu , więc ją będzie owiewało - też pierwsza zima....
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:21, 11 lis 2011

Do góry
Zawijasek bukszpanowy skończony. Wysypałam korą tę nową rabatę, mam nadzieje wszystkie żurawki przezimują bez szwanku Kalina wsadzona. M posadził leszczynę, którą okazyjnie kupiłam - na rogu działki którą może dokupimy na razie więc u sąsiada, za płotem - na nieużytku

Podlałam też wszystkie niedawno posadzone rośliny, łącznie z żywopłotem bukszpanowym, wiśniami, hortensjami, rabatkami żurawkowymi. Plus wszystkie miejsca w których sadziłam cebule.
Jutro pograbię jeszcze ostatnie liście i będziemy gotowi do zimy
Mój kawałek raju 11:57, 11 lis 2011

Do góry
Badaro nie wiem jaka to kalina , przypuszczam ,że pospolita wsadzałam ją jakieś 5 lat temu i nie zapisałam
Przemek to dechy sąsiada, moja jest stara siatka, Sebek tam posadziłam powojnik i świdośliwa rośnie, a po lewej stronie od sąsiada innego w siatkę wrósł winobluszcz trójklapowy chyba?
Mój kawałek raju 09:53, 11 lis 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
Ech i przyjechałam na Żuławy a tu znowu huk pracy w ogrodzie , mróz pościnał dalie, dzisiaj trochę wykopaliśmy ale dużo pracy zostało na sobotę, trawnik do skoszenia i inne prace porządkowe, jak grabienie liści spod orzechów włoskich

W starym ogrodzie kwitnie kalina

Teraz kwitnie ??? jaka to kalina ?bardzo ładny kwiat.
Mój kawałek raju 23:46, 10 lis 2011

Do góry
Ech i przyjechałam na Żuławy a tu znowu huk pracy w ogrodzie , mróz pościnał dalie, dzisiaj trochę wykopaliśmy ale dużo pracy zostało na sobotę, trawnik do skoszenia i inne prace porządkowe, jak grabienie liści spod orzechów włoskich

W starym ogrodzie kwitnie kalina
Pinky Whinky
Grandiflora
Róża okrywowa
Mój ogród 22:25, 10 lis 2011

Do góry
Wszyscy pokazują jesień w ogrodach to ja też:

oszroniona kalina

oszroniony jałowiec

i rudbekia
Koszt założenia 300 m2 ogrodu 22:19, 10 lis 2011

Do góry
projektu nie mam z tej listy o której mowa wybrałam takie;
pigwowiec japoński
kalina burkwooda
sosna górska "ophir"
cis pospolity " fastigiata robusta"
hortensja drzewiasta "annabelle"
dereń biały " variegata"
klon palmowy " atropurpureum"
dereń biały "elegantisimma"
pęcherznica kalinolistna " diabolo"
świerk serbski
jodła szlachetna "glauca"
berberys thunberga
klon palmowy " tsuma gaki"
klon palmowy " ornatum"
różanecznik gęsty
jałowiec pośredni "gold coast"
bukszpan wieczniezielony "blauer heinz"
cyprysik lawsona "columnaris"
berberys thunberga " bagatelle"
sosna zwyczajna "watereii"
różanecznik "torero"
klon palmowy "aureum"
jałowiec pospolity "suscica"
sosna wejmutka " radiata"
sosna drobnokwiatowa " blue giant"
tamaryszek drobnokwiatowy
żywotnik zachodni "smaragd"
jałowiec pośredni " blue and gold"
różanecznik " album novum"
klon palmowy " orange dream"
świerk serbski " aureum"
cyprysik lawsona "alumi"
jałowiec sabiński " arcadia"
cis pośredni " hicksii"
żywotnik olbrzymi "can-can"
jaśminowiec wonny
świerk pospolity " nidiformis"
jałowiec pospolity " depressa aurea"
tawuła japońska " crispa"
trzmielina fortune'a "coloratus
było 103 ale wybrałam te najbardziej przez mnie lubiane dobre wybory?
Ogród zapachów u Jasi 20:50, 10 lis 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
Jasiu czy ta kalina to Watanabe?

Nie Aniu ,to kalina japońska St.Keverne.
Mały eden Ewy 16:27, 09 lis 2011

Do góry
Jesienne liście
Forsycja

Kalina

Krzewuszka

Tawuła
Dwa światy 21:25, 03 lis 2011

Do góry
u mnie w starym ogrodzie zakwitła kalina, jutro zrobię zdjęcie, bo już było za ciemno
Mój mały raj na ziemi :) 20:27, 29 paź 2011

Do góry
Ozdoba jesienna

Liście Viburnum lantana 'Aureovariegata' ( Kalina hordowina )

Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 21:43, 27 paź 2011

Do góry
Jejku, jaki maraton i Sebcio wkleił, dziękuję najmocniej jak umiem

Ale na Facebooku Ogrodowisko - jest jeszcze jedna poetka- Kazimiera, która wszystkie komentarze pisze wierszem

Kazimiera Woźniak ;

Któż tak wymalował kto
dzikie wino,
czyżby pani jesień jest
tą dziewczyną...

Ech kalina jak dziewczyna
tak piękna że śmieje mina...

Drzewa wapnem pobielone
krzewy słomą otulone,
okryć wrażliwe na mróz
kwiaty cebulowe już...

Takiej naleweczki też bym się napiła,
a potem bym pewnie kolorowo śniła,
choć przyznam że jeszcze jej nie kosztowałam
ten zapach i ten smak ech, poczuć bym chciała.

Ostatnie kwitnienie tej jesieni już
i pora do spania gdyż zima tuż tuż...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies