Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Ewa 07:30, 22 sie 2012

Kasiu piękne cisy tylko......80
KasiaWB 10:06, 22 sie 2012

Urszulla napisał(a)
Pochwalam hurtowe zakupy, ale takie to rewelacja! Pozdrawiam

już raczej nie kupuję pojedynczych roślin, no chyba że ma to być soliter np. jedna śliwa wiśniowa, reszta już tylko hurtowo
KasiaWB 10:07, 22 sie 2012

Marzena2007 napisał(a)

Kryniu, dzięki bardzo za okazanie walki ze skrzypem! starane już mam, stoi na szafce, ładnie wygląda, ale nie miałam jeszcze czasu użyć, może jutro napewno opryskam, tam gdzie mogę, bliżej roślin tylko pędzelkowanie - czasochłonna sprawa, ale warto

Co do cisów - myślisz, że lepiej gdziekolwiek posadzić niż dołować w doniczkach? w doniczkach byłoby szybciej i wygodniej przy późniejszym wykopywaniu, ale boję się, że korzenie przerosną i będzie tragedia. Szukam dla nich miejsca, chyba pójdą pod mur )

U mnie starane też czeka na zmiłowanie
jak długo te cisy mają czekac? Jeśli pół roku to w donicy, jeśli conajmniej jeden sezon dałabym je jednak do gruntu.
Doczytalam są jeszcze male, okazyjne, gratulację za cenę Posadizłabym je do gruntu niech się krzewią i rosną.

Witaj Marzenko, dzięki za sugestię - pójdą zatem do gruntu, bo posiedzą jeszcze trochę w ziemi
KasiaWB 10:12, 22 sie 2012

asc napisał(a)
Kasiu...zakupy hurtowe..... ale w końcu jak sie che zroibć żywopłocik czy ekranik...to co to jest 80 sadzonek Cis jest fajny i bardzo mi się podoba....tylko tak wolno rośnie...... a ekran chce się mieć od razu wysoki do nieba ....
Pędzelkowanie nie jest straszne , bo wystarczy tylko kapnać na zielsko....

Właśnie Aniu, co to jest 80 sadzonek ) w sumie mam już 140, a jeszcze trochę zostało w poczekalni wolno rośnie to fakt, chociaż sadzonki kupione w ubiegłym roku podwoiły swoją wysokość i objętość również, mam nadzieję, że jak przyjdzie czas na sadzenie na miejsce docelowe będą już o wiele większe narazie to przechowalnia. Jedna duża sadzonka sporo kosztuje, wieć będę się podpierać tymi mniejszymi. Kiedyś w końcu urosną do nieba )

To jak mówisz z tym pędzelkowaniem? wystarczy kapnąć na roślinę? w jednym miejscu i już? czy trzeba mniejwięcej całość namaścić?
KasiaWB 10:14, 22 sie 2012

Ewa napisał(a)
Kasiu piękne cisy tylko......80

Cześć Ewa dziękuję no właśnie tylko, bo docelowo to mało, chociaż mam już łącznie 140 ) to jest tak, jak pisze Ania, jak ma być ekran czy żywopłot to sporo tego wchodzi i znika niewiadomo gdzie )
agata_chrosc... 10:15, 22 sie 2012

A moje doświadczenie Kasiu jest takie, że rośliny źle znoszą doniczki, jeśli to trwa dłużej niż pół roku. Po prostu rosną cały czas i te doniczki stają się za małe. I wtedy roślina zaczyna usychać. Tak mi się zrobiło z kosodrzewiną - jak przesadziłam do większej doniczki to się poprawiła. A kalina watanabe prawie mi uschła - właśnie ją wsadziłam tymczasowo do gruntu i się modlę, żeby jednak jej to pomogło. To tak na wszelki wypadek piszę, żebyś miała lepsze rozeznanie A sadzonki piękne
KasiaWB 10:23, 22 sie 2012

Dzięki Agatko, potwierdziłaś, więc postanowione - do ziemi z nimi, bo za pół roku napewno jeszcze sadzić na docelowe miejsce nie będę
KasiaWB 13:36, 22 sie 2012

kto wie ile kosztują małe choiny kanadyjskie? ok, już wiem )
zbigniew_gazda 14:49, 22 sie 2012

Kasiu ale okazja - i dobrze zrobiłaś. A te bukszpany to bierz bo się ktoś rozmyśli .
Milka 14:55, 22 sie 2012

cisy bardzo łądne, ale włączę się w dyskusję, też bym zadołowałą w ziemię, lepiej przeżyją i będa dorodniejsze

ja też sie zabawiam pędzelkiem w pobliżu innych roślin, ale koncentrat działa szybko i nie trzena zbyt często powtarzać
a ze 140 to już mega ekran powstanie