I jeszcze kilka obrazków. Okazało się, że skończyło mi się miejsce na karcie pamięci, co za dramat, jak usuwać zdjęcia, żeby zrobić kolejne...
A przecież storczyki to nie koniec tej kolekcji...
cdn.
A teraz zobaczcie jak wyglądają całe gałęzie kwiatów. Musze powiedzieć, że się po prostu popłakałam. Byłam w tym ogrodzie sama, moi znajomi poszli na zakupy a nie do ogrodu, byłam na końcu świata i płakałam z zachwytu, że mogę być w takim miejscu i widzieć tak nieprawdopodobne rośliny...
Bożenko gdybyś jeszcze potrzebowała nie ma sprawy mogę posłać,u mnie rozsiewa się po całej działce i ja to tępie,a dziś byłam na działce i tak wygląda ,zima mu nie straszna
Pomiędzy wielkimi drzewami na rabatach, tak na rabatach rosną najpiękniejsze storczyki jakie kiedykolwiek w życiu widziałam. To mieszańce, ozdobne, dosłownie każda roślina jest inna.
Poszukiwania nazwy sugerują, że to może być Dendrobium canaliculatum.
Na każdej roślinie kwiaty mają zupełnie inne zestawienie kontrastowych kolorów. Do tego płatki skręcone jak tasiemki...
Motyle to czy kwiaty?
przesadziłam graby no i (hmmm może tam po prostu odwodnienie liniowe jeszcze zrobię żeby uniknąć stania wody w tamtym miejscu) wiec dwie wersje. Bo eM chce altankę a ja nie i zaproponowałam mu zadaszenia wiato-altanki przy garażu:
więc to to brązowe to wiata ozdobno-użytkowa.
jasno niebieskie tu wyższe donice - ale nie wiem dokładnie ile by miały mieć
muszę postudiować dopiero lepiej temat donic.
W drugiej wersji donice między słupami konstrukcji wiaty
I trzeci cenny przykład storczyków wielkokwiatowych, uprawianych w zamknięciu to sabotek czyli Paphiopedilum javanicum.
Jaki sabotek jest każdy widzi, piękny duży kwiat z warżką jak dzbanek, o cudnie cieniowanych płatkach.
Kępy o wielu kwitach wyglądają po prostu bajkowo.
Ucieszyłam się widząc tablicę informacyjną... ups, alfabet łaciński, ale język i tak niezrozumiały...
cdn...