Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 19:02, 13 kwi 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
Ula - dzięki. Przeczytałam że ML ma ok 150-179 - tutaj go widać - link bylejaki pierwszy z rzędu...
http://sprzedazroslin.pl/Miskant%20morning%20light%20Miskantus

Nie chcę mieć potem gigantów na tej rabacie Dzięki jeszcze pomyślę

Rozchodnik słonce i raczej sucho - dobrze by tam miał...

A jeszcze wpadł mi do głowy taki pomysł żeby 3 śliwy wiśniowe nigra szczepione ponad ogrodzeniem i w nogach ich rozchodniki
oj, już uciekam bo Ci wymyślam, ale ja tak już mam, 1000 pomysłów na minutę, coś się z tego urodzi
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 15:31, 13 kwi 2014

Do góry
Ula - dzięki. Przeczytałam że ML ma ok 150-179 - tutaj go widać - link bylejaki pierwszy z rzędu...
http://sprzedazroslin.pl/Miskant%20morning%20light%20Miskantus

Nie chcę mieć potem gigantów na tej rabacie Dzięki jeszcze pomyślę

Rozchodnik słonce i raczej sucho - dobrze by tam miał...
Pomóżcie zrobić z tego chaosu coś sensownego. 18:24, 12 kwi 2014

Do góry
Oh Danusiu dziękuję za zainteresowanie. Jałowce to są tam aż 3 5 tawuł,3 w kupie obok siebie i 2 blizniaczki :/ 3 berberysy i 1 kosodrzewina nawet.Ooo miskant też tam jest,ale nie wiem czy nie padł,bo coś zieleni nie widać.

Wymiary to 7 na 3 metry.

Nic nie mam do posadzenia,nie kupuję nic pod wpływem chwili,bo-zdjęcia wyżej Chcę zrobić zakupy z głową.

Marzy mi się świerk rydal,maigold,białobokpush.Coś na pniu,trzmielina albo wierzba hakuro,jodła aurea,no i najbardziej tu pasujące piwonie

Mam jeszcze takie foto
Pomóżcie zrobić z tego chaosu coś sensownego. 18:12, 12 kwi 2014

Do góry
A...machnęłam na ślepo, bez wymiarów

1. 3 pienne cyprysiki o kolorze żółtym lub trzemiliny na pniu (lepsze cypryski) bo wyższe i bardziej masywne
2. Hedera na ścianę, żeby złagodzić ten płot
3.Berberys 'Coronita" cięty w kulkę (albo inny dowolny z nowych niskich odmian - 3 szt
4. Thuja 'Danica' 1 szt
5.żółte kulki czyli mogą być tawuły japońskie "Golden Princesse' cięte na jeża wiosną - 3 szt
6.Żurawka 'Caramel' czy 'Marmelade' - 9 szt
7.Żurawka Plum Pudding - 7 szt
8.Istniejąca kostrzewa sina

Między 5 a 4 mozna dorzucić miskant Morning Light. nr 9 - 3 szt

Moja bajka 08:06, 12 kwi 2014

Do góry
Miskant zaczyna się pokazywać. W zeszłym toku miał trzy źdźbła na krzyż, a teraz chyba zaszaleje chłopina Mam nadzieję, że za bardzo się nie rozbryka, bo ta rabata nie jest aż taka duża.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 20:30, 11 kwi 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Czy jest jakaś trawka, ktorej Bociek nie ma?

Marzenko, caaaaaale mnostwo Wiele przetestowalam i juz nie mam, jak np. wydmuchrzyce piaskowa (lazeguje), miskant cukrowy (lazeguje), miskant olbrzymi (wymarzl), smialek (nie lubie) i jeszcze pare Ale trawek sa setki
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 10:48, 10 kwi 2014

Do góry
Rabata przed domem po malutku powstaje:

stan na dzisiaj:

ale zupełnie nie pasuja mi tu te białe kółka,
cóż z tym począć - 2 dni temu zrobiłam a teraz mnie denerwują. zapytacie to po co robiłaś? na białych kółkach rosna szafirki i konwalniki, których na brazowej korze nie byłoby widać; a może zdejme kółka i na korze dosadzę pomiedzy konwalnikami jakieś zielone trawki, np turzyce ice dane lub inne kalieś nie za duże, aby było widać czarne konwalniki???
a szafirki pozostaną jedynie na korze?

a może wyspać kółka dekoracyjnym pomarańczowym mulczem???

masakra - zupełnie nie wiem co począć!

a jeszcze pomiędzy dwoma różanecznikami w części środkowej marzy mi sie jakać wieksza trawa? mkoże miskant variegatus?

to dobiero sa pytania

pozdrawiam słonecznie

Żywopłot na wąski pasek terenu 20:39, 09 kwi 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Witaj Ika
Pnącza na pewno nie dadzą intymności na działce, więc wedłum mnie odpadają.
Najwęższy żywopłot stworzysz z Cisa, ale tu trzeba niestety wspomnieć o bardzo wysokim koszcie nawet przy krzewach 80-100cm. Aby był gęsty i szczelny trzeba co najmniej 3 krzewów na metr (zależy to też od odmiany) a nie zawszze to wystarczy.

Żywopłot liściasty nie będzie szczelny cały rok. Grab częściowo pozostawia liście na zime, ale potrzebuje cięcia z dwóch stron, przy siatce nie będzie to może duży problem, ale przynajmniej te 50cm miejsca potrzebuje.

Nie wiem dokłądnie ile miejsca może zająć choina kanadyjska, ale też przynajmniej 60cm.
Świerki serbskie odpadają bo potrzebują dużo miejsca.

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest jak pisałaś tuja Smaragd posadzona co 50cm szybko utworzy gęstą zieloną ściane przez cały rok, można ją ciąć i trzymać w ryzach i trzymać głębokość żywopłotu na poziomie 50cm.
No jeszcze jest jedno rozwiązanie najbardziej wąskie szczelny drewniany płot (o betonowym nawet nie myśl mam u siebie i to wielka udręka patrzeć na takie okropieństwo) ale domyślam się, że to nie wchodzi w grę.

Ja zrobiłbym tak. Poszerzył rabate o 50cm i posadził tuje Smaragd. Będzie metrowej głębokości rabata plus 50cm na żywopłot. Zostnie 4 metry trawnika.
Decyzja już należy do Ciebie.
Na rabacie możesz posadzić tawuły dla kontrastu, czerwone berberysy, mniejsze hortensje bukietowe Little Lime lub Bobo, jakieś trawy np Miskant Morning Light. Możesz posadzić żurawki i niższe trawki, sezonowo dosadzać begonie. Na 19 metrach spokojnie kilka kolorowych plam uda się stworzyć. Rośliny będą ładnie wyglądać posadzone w grupach po kilka sztuk.
Na koniec dodam, że specjalistą nie jestem
Pozdrawiam

Witaj Luki!
Dzięki za tak szybką odpowiedź.
Betonowe płoty nie podobają mi się. Chyba zostanie żywopłot ze szmaragdów.
Myślisz, że trzeba sadzić co 50 cm? A nie co 60?
Dziękuję także za rady dotyczące rabaty.
Pozdrawiam serdecznie
Żywopłot na wąski pasek terenu 17:50, 09 kwi 2014

Do góry
Witaj Ika
Pnącza na pewno nie dadzą intymności na działce, więc wedłum mnie odpadają.
Najwęższy żywopłot stworzysz z Cisa, ale tu trzeba niestety wspomnieć o bardzo wysokim koszcie nawet przy krzewach 80-100cm. Aby był gęsty i szczelny trzeba co najmniej 3 krzewów na metr (zależy to też od odmiany) a nie zawszze to wystarczy.

Żywopłot liściasty nie będzie szczelny cały rok. Grab częściowo pozostawia liście na zime, ale potrzebuje cięcia z dwóch stron, przy siatce nie będzie to może duży problem, ale przynajmniej te 50cm miejsca potrzebuje.

Nie wiem dokłądnie ile miejsca może zająć choina kanadyjska, ale też przynajmniej 60cm.
Świerki serbskie odpadają bo potrzebują dużo miejsca.

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest jak pisałaś tuja Smaragd posadzona co 50cm szybko utworzy gęstą zieloną ściane przez cały rok, można ją ciąć i trzymać w ryzach i trzymać głębokość żywopłotu na poziomie 50cm.
No jeszcze jest jedno rozwiązanie najbardziej wąskie szczelny drewniany płot (o betonowym nawet nie myśl mam u siebie i to wielka udręka patrzeć na takie okropieństwo) ale domyślam się, że to nie wchodzi w grę.

Ja zrobiłbym tak. Poszerzył rabate o 50cm i posadził tuje Smaragd. Będzie metrowej głębokości rabata plus 50cm na żywopłot. Zostnie 4 metry trawnika.
Decyzja już należy do Ciebie.
Na rabacie możesz posadzić tawuły dla kontrastu, czerwone berberysy, mniejsze hortensje bukietowe Little Lime lub Bobo, jakieś trawy np Miskant Morning Light. Możesz posadzić żurawki i niższe trawki, sezonowo dosadzać begonie. Na 19 metrach spokojnie kilka kolorowych plam uda się stworzyć. Rośliny będą ładnie wyglądać posadzone w grupach po kilka sztuk.
Na koniec dodam, że specjalistą nie jestem
Pozdrawiam
Żurawki na żurawki lub trawy :) 17:19, 09 kwi 2014

Do góry
Witam, mam 3-4 całkiem spore sadzonki "Red Flash" na wymianę.
W ubiegłym roku kupiłam ogromne rośliny, rozsadziłam i pięknie się przyjęły
Zdjęcie zeszłorocznych:

wymienię na jaśniejsze żurawki lub trawy: Miskant Morning Light, Carex 'Silver Sceptre', Carex testacea, Carex Evergold lub czarny Ophipogon
Na Łowieckiej 08:59, 08 kwi 2014

Do góry
inag napisał(a)
I są:

Mam jeszcze po jednej takiej mniejszej donicy i jednej całkiem malutkiej. Planuję w nich posadzić dwie trawy miskant morningligtht i dwie hortensje... Mam nadzieję, że razem to będzie wyglądało ładnie i elegancko...
Zaraz przystępuję do dalszych zmian;-D

wspaniale! trochę egzotyczne, niesztampowe

piekne bukszpany. Gdzie kupowałaś? Jak bedziesz zimować?
Szmaragdowy Zakątek 22:54, 07 kwi 2014

Do góry
Nikita napisał(a)

Aniu sorry, że takie byle jakie, ale tak na szybko zrobiłam.
Myślałam o czymś takim (rabatka 1) czerwone żurawki obok niska trawka, a z tyłu jakiś miskant

rabatka 2 - przed bukszpanami czerwone berberysy a z tyłu jakaś nie wysoka trawka

piękny plan
na pierwszej rabacie miskan morning liht
to te

a na dole np tatarak

lub
variegatus

tutaj taki rozrośnięty pierwszy od hortek

a w nogi np żóła turzyca tutaj na dole w rogu zdjęcia

lub hakone

a na drugiej rabacie dałabym frosted curls, ta jasna pierwsza z lewej albo stipę, to ta gdzie są bukszpany + hakone+ ta wyższa trawa
Szmaragdowy Zakątek 22:04, 07 kwi 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
a w którym miejscu zapodaj jakąś fotkę, bo z wyższych w paski to Variegatus, Cabaret tez fliczny, a niższe to też zależy jak niskie

Aniu sorry, że takie byle jakie, ale tak na szybko zrobiłam.
Myślałam o czymś takim (rabatka 1) czerwone żurawki obok niska trawka, a z tyłu jakiś miskant

rabatka 2 - przed bukszpanami czerwone berberysy a z tyłu jakaś nie wysoka trawka

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:56, 07 kwi 2014

Do góry
emila napisał(a)
Aniu czy mogłabyś mi napisać jakie trawy masz tutaj posadzone zaczynając od prawej.
I co ile centymetrów je sadziłaś.

no i jeszcze jaką szerokość ma twoja rabata tak około licząc od tuji lub jak ci wygodniej podać.

A może wiesz co ile cm sadzić tuje szmaragd aby w przyszłości tworzyły fajny żywopłot.

jako że ostatnio mierzyłam dla kogoś to powiem Ci , że w miejscu gdzie są limki szerokość rabaty to 1,5m, w kierunku traw rozszerza się,sadzone dość gęsto (jak wszystko u mnie) nie potrafię dokładnie powiedzieć co ile
trawy od prawej
miskant gracillimus
turzyca bronzita (tak mi się wydaje)
frosted curls
Moje thuje były sadzone chyba co 60cm
Na Łowieckiej 21:09, 06 kwi 2014

Do góry
Właśnie byłam znów
Ja też szukam inspiracji (głównie na Ogrodowisku). Spodobało mi się ich zestawienie z trawami z Ogrodu przy białym domu... Choć tam jest pewnie inny gatunek hortensji.
Te donice są stalowe. Potraktowałam je jak osłonki. Do środka wstawiłam właściwą donicę mocno ocieploną styropianem. Mają wysokość 91 cm. Mam jeszcze do kompletu dwie mniejsze i dwie całkiem malutkie.. Wsadzę do nich białą hortensję bukietową i po dwie trawki miskant morninglight. Symetrycznie po obu stronach schodów.
Szukałam takich od dawna w internecie ale cena za taką wielkośc mnie przerażała... W końcu znalazłam czego szukałam i to dosłownie za grosze... Nadal mają duży wybór i to chyba nawet te "moje" też są w ofercie jeszcze
Mój ogród w cieniu drzew 09:38, 05 kwi 2014

Do góry
Netka napisał(a)
Sylwia baaaardzo Ci dziękuję za pomoc Mimo pięknego projektu , brzozy sobie odpuszczę, bo już mam dość u siebie drzew liściastych wszędzie Czyli jednak hortensje z trawami plus żurawki proponujesz ... Myślę, czy jednak Morning Light nie byłby lepszy, bo niższy. Wogóle mam obawy, czy miskant tam wejdzie na wysokość Gałęzie sosen jednak wchodzą nad tą rabatę, a nie wiem, czy chcę bardziej im gałęzie podcinać ... Tam jest ok. 80 - 90 cm na wysokość do tych gałęzi. Stąd był pomysł z hortensją Bobo, bo niska. Może jest jakaś trawa tak do ok. 80 cm wysoka ? Muszę to jeszcze przemyśleć ... , ja z tych ciężkich w decyzjach niestety

Dominika dzięki za odwiedzinki, podpowiedzi i linka Muszę Cię odwiedzić też

Aneta dzięki za odwiedzinki

Nie ma sprawy .... tak myślałam , że wzgardzisz brzozami
Z tymi trawami to zależy jak je ulokujesz .... Gracillimus będzie wyższy i można je posadzić na plecach hortensji a Morningi są z tych średnich i nie bardzo wiem jak się będą zachowywać z hortensjami o podobnym wzroście .... czy będą widoczne - tak sobie gdybam

Można przy obrzeżach pokombinować z trawkami z tych niskich i żurawką ...
Również borykam się z podejmowaniem decyzji nie jest łatwo
pozdrówka
Mój ogród w cieniu drzew 22:36, 04 kwi 2014

Do góry
Sylwia baaaardzo Ci dziękuję za pomoc Mimo pięknego projektu , brzozy sobie odpuszczę, bo już mam dość u siebie drzew liściastych wszędzie Czyli jednak hortensje z trawami plus żurawki proponujesz ... Myślę, czy jednak Morning Light nie byłby lepszy, bo niższy. Wogóle mam obawy, czy miskant tam wejdzie na wysokość Gałęzie sosen jednak wchodzą nad tą rabatę, a nie wiem, czy chcę bardziej im gałęzie podcinać ... Tam jest ok. 80 - 90 cm na wysokość do tych gałęzi. Stąd był pomysł z hortensją Bobo, bo niska. Może jest jakaś trawa tak do ok. 80 cm wysoka ? Muszę to jeszcze przemyśleć ... , ja z tych ciężkich w decyzjach niestety

Dominika dzięki za odwiedzinki, podpowiedzi i linka Muszę Cię odwiedzić też

Aneta dzięki za odwiedzinki
Pomysł na ogród 19:36, 04 kwi 2014

Do góry
jest imperata Red Baron - tutaj już posadzony :

hakonechloa zielona, stipa tenussima Pony tail
rozplenica Hammel, zwyczajna rozplenica, miskant Rotsilber, miskant Apache

chyba nie poknociłem za bardzo ?
Miskant - Miscanthus 22:54, 03 kwi 2014

Do góry
Moj Miskant po zimie
Chyba przegapiłam porę cięcia :/

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:31, 03 kwi 2014

Do góry
beata_kulesza napisał(a)
hejka, zwracam się z prośbą o pomoc mam murki przy tarasie z łupka szarogłazowego,na dole został wąski pasek do obsadzenia nie jest on szeroki ok.30-35 cm. Myślałam posadzić tam lawendę i coś jeszcze tylko co nic wysokiego doradźcie mi co by pasowało i dawało fajny kontrast. Wszystkie wskazówki pomocne

Trawy: miskant chiński gracilimus plus zawilce japonskie Honoribe Jobert lub inne z tej grupy wysokie ok 90 cm różowe , lub perovska z różami rózowymi parkowymi, do tego przdałoby się coś w dodatku zimozielonego? tuja aurea nana? przyjać tę samą zasadę powtarzalności,Widzisz coś takiego?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies