Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

martaibartek 11:58, 11 maj 2014

kris_bialystok bardzo fajnie to wygląda, tylko czy nie za ciasno posadzone?

Jak można spytać to po ile kupowałaś bukszpan.
jakubeczka 12:06, 11 maj 2014

Toszka zmotywowałaś mnie do zrobienia zdjęć. Poleciałam już po całości i zrobiłam fotki z przodu domku. Ostatnimi czasy zmodyfikowałam troszkę przód i nie wiem czy ma on ręce i nogi i pasuje do całości. Proszę spojrzyjcie świeżym umysłem bo mnie już wszystko teraz się podoba. Proszę o rady czy cos dosadzić, czy coś zmienić, coś zamienić. Dziękuję.

te bukszpany docelowo maja być formowane w kulkę. Moje pytanie, to czy z drugiej strony zrobić to samo? bo teraz został jedynie bukszpan wyższy.

Tu między furtką a bramą, nie ma koncepcji co posadzić żeby zakryć dekiel od szamba...

A to przy ogrodzeniu

A w tym kątku co? Też rh? Bo tu maja być siłowniki do bramy, nie wiem czy rh to dobry pomysł

Jestem pączątkującą ogrodniczką, ale przyznam że połknęłam bakcyla. Ogród sprawia mi wiele radości i satysfakcji. Spodziewam się jednak krytyki i jestem na nia przygotowana. Proszę o rady, uwagi i podpowiedzi

Joannar 21:31, 11 maj 2014

co myślicie o tym projekcie dla rabaty pod oknami? nie wiem czy nie przesadziłam z ilością roślin, wym to 1,5szr na 7,5 długości

[

rośliny od dołu od lewej

turzyca, funkia, trzmielina, bukszpan kula
trzmielina, berberys bordowy
berberys zielony, berberys admirał, cyprysik Lawsona Ivonne, berberys zielony, zywotnik Szmaragd
miskant chiński
Joannar 00:41, 12 maj 2014

wiolka 00:46, 12 maj 2014

Pani Danusiu jakie miskanty mi Pani poleci do tego pomysłu
te duze myslałam o morinng light tylko nie wiem co wsadzic miedzy zolte stojace berberysy-jakas stojaca trawa /mocne slonce tu jest/i mniejsze te 2 kulki na nozce to trzmieliny
kris_bialystok 09:15, 12 maj 2014

martaibartek napisał(a)
kris_bialystok bardzo fajnie to wygląda, tylko czy nie za ciasno posadzone?

Jak można spytać to po ile kupowałaś bukszpan.

za ciasno - ale to dopiero ustawione doniczki - pewnie posadzę troszkę rzadziej - chociaż nie bardzo

bukszpany myślę, że dość gęsto co 20 cm
a żurawki o około 25-30 cm
tuje pewnie tak jak stoją
hortensje co 70 cm
sporo miejsca dla Rh
serby co 1-1,2 m

ps
bukszpany tej wielkości kupiłem po 7 zł
Vega 11:19, 12 maj 2014

Nie wiem, czy iglak posadzony przy wejściu to dobry pomysł? Drugi taki sam byłby posadzony przy bramie. Będzie jeszcze koreanka posadzona przed domem i zastanawiam się, czy lepiej posadzić
3 Koreanki czy te 2 iglaki to mogłoby być coś innego?

Kurcze, fajne te projekty robicie. Przydałoby mi się coś takiego. Z jakiego programu korzystacie?
Joannar 13:15, 12 maj 2014

'garden puzzle', "testowałam" kilka i ten wydaje się najprostszy do takich projekcików.
wiolka 14:53, 12 maj 2014

co sadzicie o tej kompozycji pomozcie z ta rabata
tak jest
a tak myslałam zrobic
te kulki na nozce to trzmielina
a miskant myslałam o gracimilusie
Kamajla 15:01, 12 maj 2014

a ja się wyrwałam i mam wątek w naszych ogrodach, a tu do ogrodu daleka droga... rzucicie okiem na rabatę przed domem? może być link do wątku, czy na nowo wklejać zdjęcia?

pozdrawiam i bardzo liczę na wszelkie uwagi i porady

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3910-ogrod-a-najlepiej-piekny-ogrod-jak-sie-do-tego-zabrac?page=12