Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kwiatowy ogródek Monteverde 10:22, 11 lut 2015

Do góry
Agnieszko, Reniu Queenkę tylko kopczykuję na zimę i nic więcej daje sobie radę w warmińskim
Kosolkowa Pasja 10:20, 11 lut 2015

Do góry
Podstawka

Centrum Ogrodnicze "Rolnik"
Adres: Jesionowa 2, 86-100 Świecie
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 10:11, 11 lut 2015

Do góry
Zgadzam się z tym, że zbyt poplątany, dlatego tu jestem Jak go rozplątać?
Gdybym zakole w tej rabacie zmniejszyła a rabatę zakończyła nie po kole ale wyciągnęła ją do ścieżki tak jak jest z drugiej strony? Byłaby łagodniejsza i bardziej regularna.

Tę drugą zwęziłabym i nadała kształt elipsy z wyciągniętymi końcówkami do ścieżki?

Natomiast tę ostatnią uspokoiłabym zmianą nasadzeń. Teraz rosną tam róże, piwonie, w tym jedna drzewkowata, iglak ogromny, hortensja ogrodowa i kilka kul bukszpanowych, trochę bylin, jak przywrotnik, szałwia, smagliczka, zawciąg, czyli mydło i powidło.

Co o tym sądzisz Danusiu, lub ktokolwiek mający wyczucie?
Ogrodowe przygody 10:09, 11 lut 2015

Do góry
jeśli chodzi o białą to polecam Schneenewitchen to terminatorka u kazdego pięknie i kwitnie CAŁY CZAS nic jej nie zniszczy

z polecanych na forum to Chopin, ale on nie kwitnie non stop
z troszkę niższych to Aspirine Rose
biała ale różowieje na jesień

lub Bonica tej nie mam ale wiem że jest polecana
Okrywowe też nie są takie niskie
Makowo na Kociewiu 10:01, 11 lut 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
Oj, mnie ten kosmos też bardzo kusi, ale on chyba w słońcu rośnie prawda? Na tulipki też czekam, posadziłam bordo i białe w zeszłym roku. Część już widać.

U mnie rósł na patelni i pod brzozą gdzie część dnia był w cieniu (podlewany i zasilany) radził sobie wszędzie dobrze tylko w cieniu nie był taki zwarty i bardziej sie pokładał

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:53, 11 lut 2015

Do góry
Aniu, ode mnie życzenia wiesz "jakie" z całego serca trzymam kciuki

Trawnik pod huśtawką 09:38, 11 lut 2015

Do góry
Zrób łagodne zaniżenie żeby dało się kosić, dzieci wyrosną z huśtawki i wtedy dosiejesz brakujący poziom.

Ale byś się zdziwiła jakie są teraz sztuczne trawniki Zdjęcie to ja mam na każdą okazję

Szmaragdowy Zakątek 09:37, 11 lut 2015

Do góry
odcinek 7 – pt „grunt to frunt, czyli malutka rabatka przy wejściu”, która przez dłuższy czas straszyła wchodzących gości… teraz stała się żółtą rabatką (prawdę mówiąc nadal mi coś nie trybi… na wiosnę mus wprowadzić kolejne zmiany)

fotka przed

i po

odcinek 8„kolejne kółko w szmaragdowym”. Rabatka była jakaś taka nijaka… brakowało „piętra” i koloru. Rozplenica od Caroli i 3 żurawki załatwiły sprawę

przez jakiś czas było tak…

a teraz jest tak…

Edit: link do poprzednich metamorfoz „szmaragdowego”…czyli fundamentalnej reorganizacji zsynchronizowanej z radykalnym przeprojektowaniem prowadzących do drastycznej poprawy wizerunku, które to były wprost proporcjonalne do sił witalnych, wydajności szpadla oraz zasobności portfela:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4041-szmaragdowy-zakatek?page=146#post_4
Szmaragdowy Zakątek 09:35, 11 lut 2015

Do góry
A teraz troszkę wspomnień....
W czerwcu „wyświetlany” był w moim wątku miniserial ogródkowy, czyli metamorfoza „szmaragdowego” (dla przypomnienia str.146, jak nie zapomnę to na dole wkleję link). Potem była wakacyjna przerwa techniczno-regeneracyjna, a od września… miało nastąpić wznowienie emisji. Jednak ciągle byłam w rozjazdach… najpierw u Małej_Mi, potem w Kutnie na Święcie Róży i w Skierniewicach na Święcie Kwiatów, aż w końcu spotkanie ogrodowiskowe w Wojsławicach okazały się ważniejsze i jakoś tak zeszło. W następnych miesiącach pochłonęły mnie zupełnie nieogrodowiskowe sprawy i całkiem zapomniałam o moich ogrodowych metamorfozach. Teraz w oczekiwaniu na wiosnę mam chwilkę wolną…czas więc na nowe odcinki…

odcinek 6 – nakręcony jeszcze w czerwcu i nie co poprawiony we wrześniu pt. „mała rzecz… a cieszy”.

mało reprezentacyjna ściana garażu

wystarczył jeden krzaczek Goi, drewniana kratka szybciutko machnięta impregnatem, nikomu niepotrzebna ławeczka, malutka biała różyczka (prezent od Margarete) i dokupiona całkiem nie dawno róża Artemis….
Jak róże nie co podrosną i zaczną kwitnąć powinno być fajnie

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 09:23, 11 lut 2015

Do góry
Na podwórku jest odremontowana obora z cegły i kamienia. Po wielu dniach spędzonych na długim i dogłębnym podziwianiu ogrodu Jasi-Poziomki pomyślałam, że może by się trochę zainspirować i na te kamienne ściany puścić jakieś pnącze...
Najbardziej chciałabym różę, ale nie wiem czy jakakolwiek miałaby tam szansę przetrwać...
Muszę spróbować. Jak nie to może hortensja pnąca?
Albo jedno i drugie

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:19, 11 lut 2015

Do góry
aaaa to dziś wodniczku

W ten piękny dzień / piękny bo jaz takiego nie będzie !/ moc serdeczności, zdrowia, zdrowia i kasy bo czas na ogród i O to Ty już czas znajdziesz

pozdrawiam

Makowo na Kociewiu 09:07, 11 lut 2015

Do góry
makkasia napisał(a)

Już jest OK zamiast ogarniania zabrałam sie za sianie i posiałam stipę, tojeść i kosmos czekoladowy (chcę zobaczyć czy wzejdą z nasion zebranych latem) i jeszcze tą trawkę zapomniałam jak się nazywa

Kasiulka, a do czego wysiewałaś nasionka? Tzn czy do zwykłych doniczek, czy do jakichś specjalnych pojemników na siewki?. Też chcę się zabrać za wysiewanie. Mam m.in własne nasiona łubinu zebrane latem i orlików. Tez jestem ciekawa czy wzejdą . Pozdrawiam .
Przerabianie ogródka pod swój gust 09:07, 11 lut 2015

Do góry
Agnieszka- teraz kompostowniki czesciowo inne (tamte sie polamaly, mialy juz 12 lat)plus dodalam trzeci, na gotowy juz kompost, bo nie mialam gdzie tego skladowac a kompost dosyc szybko sie w nich robi. Dzisiejsze zdjecie, obecnie - 3. Pelny jest ten srodkowy. Chcialabym wlasnie w nim zimowac dzdzownice, bo jest czesciowo osloniety. Mysle, by od znajomego dac jesienia obornika na spod by dogrzewal od spodu.

Ogrodnik Mimo Woli cd 08:58, 11 lut 2015

Do góry
Aniu, wszystkiego najlepszego na następne półwiecze
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:52, 11 lut 2015

Do góry
Aniu Ultra kochana, ciągle zabiegana,
życzę spokojnosci, i wiele radości,
zdrowia, szczęścia i słodyczy na następne 50-siąt
Makówka życzy

ściskam mocno !!!

Przerabianie ogródka pod swój gust 08:46, 11 lut 2015

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
I nastepne,widok na kompostownik Porownujac trawnik po przeprowadze i teraz,to jak niebo i ziemia.Wczesniej to byla koniczyna i mlecz.

Witaj Kasiu widzę twoje kompostowniki są ładne ,niemasz czego się obawiać wrzucaj dżownice do środka nic im nie będzie widziśz u mnie jest pryzma i cały czas odkryta czasem leży śnieg albo lód.A jeżeli masz obawy że zmarznie to otul go białą lub czarną agrowłukniną (widziałam tak u kogoś)
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:42, 11 lut 2015

Do góry
Wszystkiego co najlepsze dla Ciebie !

Przyjazny ogród 08:41, 11 lut 2015

Do góry
Piotrek witaj, widzę że zajęty jesteś, bo nigdzie się nie pojawiasz, od kilku dni myślę nad jukami, mam trzy odmiany i nie mam pojęcia z czym je połączyć, czy one dobrze rosną w donicach?
Agania, a u nas dzisiaj już na plusie. Trawnik snuje się wzdłuż rabat, takie wyjście zapoczątkowała środkowa z piwoniami drzewiastymi z lat 90. Powiększyłem ją o kilkanaście metrów, otoczyłem wąskim pasem trawy, a po zewnętrznych bokach aż po granice działki zrobiłem nowe bylinowe rabaty, obecnie są w trakcie obsadzania. Ogród nie jest duży, ale wąskie, trawiaste alejki, gdzieś tam kończące się na wylotach, optycznie go wydłużają. Tak, to moja młodsza córka .
Ewo, staram się, zanim nowe nasadzenia jeszcze młode, to kanciki nadają nieco estetyki .
Dziękuję Bogdziu , wiem że jesteś bardzo obowiązkowa, od Ciebie wystarczy buźka z oczkiem i radość przychodzi, szanuj oczy.
Paniprzyrodo, zdecydowałem się na rozsadzanie liliowców, może nie wszystkie naraz , a sukcesywnie. Irysy również będę łączył z innymi roślinami, ale poza niskimi.

Bażant podchodzi pod same oko, a nocuje w tujach, mam też zimujące sowy uszate.

Ogrodnik Mimo Woli cd 08:40, 11 lut 2015

Do góry
Aniulka, wszystkiego ogrodowego i nie tylko! Przede wszystkim duuużo zdrówka -dla wnusia, dla ogrodu, niech Ci życie niesie dużo radości!
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:37, 11 lut 2015

Do góry
Zdrówka , miłości i marzeń spełnienia,
Muminek niech troski w uśmiechy zamienia.
Niech życie wśród kwiatów szczęśliwie Ci płynie
w dostatniej i pięknej rzeszowskiej krainie.
I choc urodziłas sie w zimowy czas
my kochamy Ciebie a Ty kochaj nas.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies