Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bajkowy ogród Weroniki

Bajkowy ogród Weroniki

weronika77 20:02, 04 kwi 2015

Amman (Filadelfia) stolica Jordanii, białe wielkie miasto na 19 wzgórzach z Cytadelą i Muzeum Archeologicznym posiadającym m.in.ZWOJE BIBLIJNE z nad Morza Martwego sprzed 2000 lat.
Nazwa Amman od pokonanych przez biblijnego króla Dawida, Amonitów.

Nowoczesne budynki Ammanu.

Panorama Ammanu, m.in. rzymski teatr i odeon tj. starożytna filharmonia.

JERASZ- Jordania, starożytne świątynie, ulica 600 kolumn.

weronika77 20:46, 04 kwi 2015

Nocleg w Tyberiadzie (Izrael) wybudowanej przez Heroda Antypasa na cześć cesarza Tyberiusza.
Mieszkamy w hotelu żydowskim z koszernym jedzeniem, wyśmienitym. Koszerne tzn. kolacja z różnych mięs i warzyw z przeznaczonymi do niej sztućcami i zastawą stołową, i śniadanie z nabiału, ryb i warzyw z odrębną zastawą naczyń, które nawet nie mogą być myte w jednej zmywarce z naczyniami "mięsnymi". Nie łączy się jedzenia mięsnego z nabiałowym. Musi minąć jakiś czas by po nabiale jeść mięso i odwrotnie. Decyduje o tym prawo biblijne i względy zdrowotne.

Wg Ewangelii Mateusza:
"Herod bowiem kazał pochwycić Jana i związanego wrzucić do więzienia. Powodem była Herodiada, żona jego brata Filipa. Jan bowiem upominał go: „Nie wolno ci jej trzymać”. Chętnie też byłby go zgładził, bał się jednak ludu, ponieważ miano go za proroka. Otóż, kiedy obchodzono urodziny Heroda, tańczyła wobec gości córka Herodiady i spodobała się Herodowi. Zatem pod przysięgą obiecał jej dać wszystko, o cokolwiek poprosi. A ona przedtem już podmówiona przez swą matkę: „Daj mi – rzekła – tu na misie głowę Jana Chrzciciela!” Zasmucił się król. Lecz przez wzgląd na przysięgę i na współbiesiadników kazał jej dać. Posłał więc i kazał ściąć Jana w więzieniu. Przyniesiono głowę jego na misie i dano dziewczęciu, a ono zaniosło ją swojej matce".
weronika77 14:02, 05 kwi 2015

Galilea, urodzajna ziemia 218m p.p.m.

Miał być rejs po Jez. Galilejskim, niestety duża fala stwarzała niebezpieczeństwo. Jak miło ogarnąć wzrokiem miejsce po którym stąpał Jezus, nauczał i dokonywał cudów.

Z Góry 8 Błogosławieństw widać Jez. Galilejskie. Kazanie na Górze - Ewang. Mat.5.1 jako lektura świąteczna...

Ośmioboczna świątynia.

Pierwsze rozmnożenie chleba i ryb. Ewang.Łukasza 9.12
weronika77 14:12, 05 kwi 2015

Jordanit miejsce chrztu Jezusa. Ewang. Marka 1.9

Rzeka Jordan.

weronika77 14:28, 05 kwi 2015

Jerycho, 3o km od Jerozolimy. Trąby Jerychońskie, Jozue...

Dzika figa na którą wspiął się Zacheusz by zobaczyć Jezusa - Ew.Łukasza 19.1

Góra Kuszenia... Ewang. Łukasza 4.1

weronika77 13:14, 06 kwi 2015

Nazaret[/img] [/b], miejsce zamieszkania Marii i zwiastowanie o narodzeniu Jezusa.

Dzisiaj na miejscu zwiastowania Marii nowiny o narodzeniu syna bożego stoi Swiątynia Zwiastowania NMP.

W świątyni.

Najważniejsze miejsce w Nazarecie.

bartek_luberda 13:54, 06 kwi 2015

Piękne zdjęcia z wyjazdu Pozdrawiam
weronika77 14:55, 06 kwi 2015

Cezarea Nadmorska, wspaniałe niegdyś miasto wybudowane przez króla Heroda Wielkiego

W 23-26r.rezydował tu prokurator Poncjusz Piłat, którego pamiętamy, że "umył ręce" w sprawie skazania Jezusa. Widoczny na zdj. akwedukt wodny powstał dzięki staraniom Piłata o finanse z kasy Kajfasza.

Kwitnący aloes

weronika77 15:13, 06 kwi 2015

bartek_luberda napisał(a)
Piękne zdjęcia z wyjazdu Pozdrawiam

Dziękuję i pozdrawiam Cię świątecznie, dodając moje zdjęcia z najstarszego portu (4000 lat) Jaffy, dzisiaj połączonej z nowoczesnym Tel Avivem w Izraelu. Zdjęcia Jaffy znalazłam kiedyś w internecie, przepiękne z błękitno złocistym niebem, artystyczne. Moje są szarawe na tle tamtych, ale wrażenia i wspomnienia mam piękne. Dzielę się nimi z zainteresowanymi.

To zdjęcie chciała nam zrobić Malezyjka, poniżej.

Z wiszącym drzewem pomarańczy.

Romantyczne uliczki ze znakami zodiaku, Ryby.

Romantycza sceneria.
weronika77 17:13, 06 kwi 2015

Jeszcze z Jaffy (nazwa od Jafata, syna Noego)
pozdrowienia dla moich Bliskich i znajomych z życzeniami relaksu świątecznego, i przesyłam Wam dotyk Jezusa, jego miłości i spokoju z Jerozolimy, Galilei, Nazaretu i Betlejem.
Dla Irenki Miłkowej, Bogdzi z Rododdendronowego, szefowej Danusi, Dajany, Ani Mala Mi, Monteverde, Basi Kraj., Sebka i każdego zaglądającego z zainteresowaniem.

Most Życzeń przedstawiający pochód z trąbami w Jerycho, ofiarę Abrachama,, sen Jakuba...zapraszam do kliknięć w necie zainteresowanych, by nie zanudzić.

Mogłabym zamieszkać w tym domu, rozmarzyłam się.
Pilot uświadomił mnie, że właśnie 2 mce temu zmienił właściciela, sprzedany za 2 mln dolarów. Romantyczne.

Do tego port wpływało drzewo cedrowe z Libanu do budowanej przez króla Salomona, Swiątyni Jerozolimskiej. Można poczytać: 2Ks. Kronik 2.15

Napoleon Bonaparte dokonał rzezi mieszkańców Jaffy, potem otruł swoich zadżumionych żołnierzy, ale każdego osobiście pożegnał i podziękował za służbę.