Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Malgosik 13:45, 04 kwi 2015

MarzenaK napisał(a)

Malgosik, serdecznie dziękuję za opinię Mam słabość do krzewów, kupuję na potęgę po jednym egzemplarzu, a potem biegam i zastanawiam się gdzie to wcisnąć w moim małym ogródku. Dziękuję również za link do rabatki o podobnym kształcie. Myślę, że skorzystam z tego projektu. Nie wiem czy nie udałoby się jeszcze gdzieś wkomponować tego rosnącego już tamaryszka, jest prowadzony w formie drzewka z myślą o silnym cięciu żeby był zwarty i puszysty. Dzisiaj zrobiłam zdjęcie z drugiej strony, które lepiej oddaje kształt rabatki. Nie dodałam jeszcze, że rabata jest w słonecznej części ogrodu.

Tamaryszkowi znajdź ładne miejsce w ogrodzie, moim zdaniem na front się nie nadaje, a zwłaszcza na taką mała rabatę.
Link do rabatki to przykład, nie musisz zrobić identycznie, ale wykorzystaj kompozycję, kontrasty.
Tu na forum Milka ma tamaryszka prowadzonego w formie drzewa.
Ewa40 13:02, 06 kwi 2015

Na "cypelku" rozpoczęłam zmiany, ale tu niestety utknęłam, bo po pierwsze zabrakło mi bukszpanów, po drugie siły, a po trzecie weny... Zupełnie nie wiem czy dokupić tylko bukszpanów aby uzupełnić braki, czy coś pozmieniać.

W tej chwili za pasmem bergenii są bukszpany "złamane" kulą bukszpanową, a dalej liliowce, kosodrzewina i koniec. Na końcu za kosodrzewiną chyba posadzę bordowe żurawki.

A może przesadzić liliowce bliżej bergenii a bukszpany dociągnąć do kosodrzewiny, a może zostawić jeszcze gdzieś miejsce na żurawki?

W tej chwili jest tak:

Jak uzupełnię brakujące bukszpany, to będzie tak:

A tu pierwsza wersja która "chodzi mi po głowie":

I druga:

To oczywiście tylko próba ulepszenia obecnej wersji. Większe zmiany nastąpią jak będę wiedzieć co chcę. W tej chwili tylko kosmetyka, bo nie wiem w jakim kierunku pójść.
Gardenarium 14:15, 06 kwi 2015

Pójść w kierunku stworzenie zielonej ściany wysłaniającej te domy za płotem i płotu.
Rabata nie ma tła.

Instagram Ogrodowiska
Natemia 14:55, 06 kwi 2015

Pani Danusiu, czy znalazłaby Pani i dla mnie chwilkę, żeby zerknąć na nasz taras z poprzedniej strony? Bardzo potrzebuję podpowiedzi w jakim kierunku mam iść...
Walerianka 15:14, 06 kwi 2015

Pani Danusiu, bardzo prosze o pomoc ponieważ myslę i myslę ale nic nie wymysliłam jak zagospodarować ten kawalek ogródka. Zachodnia strona od ulicy a po lewej tuje braband, posadzone aby zasłonić taras. Wiekszą cześć dnia słońce zasłaniaja tuje.myślalam o hortensjach i trawach czy to dobry pomysł ?
Gardenarium 15:33, 06 kwi 2015

No własnie podpowiedziałam w jakim kierunku iść, zrobić żywopłot pod płotem zasłaniający domy i płot.

Instagram Ogrodowiska
Ewa40 15:39, 06 kwi 2015

Gardenarium napisał(a)
Pójść w kierunku stworzenie zielonej ściany wysłaniającej te domy za płotem i płotu.
Rabata nie ma tła.

Danusia dziękuję za cenną uwagę. Niby oczywiste, ale trudno było mi dostrzec w czym tkwi główny problem. Latem tło tworzą maliny, a obok rośnie Kalina koralowa, która jest niewielka i żadnego tła z niej nie ma...

Może mogę liczyć na jeszcze jakąś podpowiedź? Może jakieś drzewo iglaste? Wyższy żywopłot? Ale z czego?
Blisko szmaragdów mam jabłoń ozdobną, ale od malin do jabłoni tylko ta ńiewielka kalina.
Betonowy płot obsadzony jest bluszczem, ale rośnie powoli i nie bardzo chce trzymać sie płotu.
Gardenarium 15:43, 06 kwi 2015

Wysoki żywopłot będący litą ścianą na całej szerokości, którą widać z tego zdjęcia.
Jakieś pojedyncze krzaczki, których nie widać nie mają żadnego znaczenia dla tła i go nie stanowią.

Instagram Ogrodowiska
Natemia 15:45, 06 kwi 2015

Pani Danusiu, ale ten żywopłot to chyba nie na nasz taras?
Może jeszcze raz umieszczę zdjęcie

Ewa40 17:36, 06 kwi 2015

Gardenarium napisał(a)
Wysoki żywopłot będący litą ścianą na całej szerokości, którą widać z tego zdjęcia.
Jakieś pojedyncze krzaczki, których nie widać nie mają żadnego znaczenia dla tła i go nie stanowią.

Bardzo podobają mi się cisy. W szkółce w moich okolicach napewno dostępne są cisy Wojtek, bo takie ostatnio kupowałam, ale może są tez inne. Czy to dobry pomysł na żywopłot w tym miejscu?
Na zdjęciu na pomarańczowo zaznaczyłam gdzie rośnie kalina koralowa. Mogłabym przesadzić ja trochę dalej od płotu, a za nią posadzić szpalerem cisów. Rosną tam tez maliny z których cieżko byłoby mi zrezygnować. Ale mogłabym cześć wykopać.

Rozważam tez całkowitą demolkę i posadzenie na cypelku 2-3 brzóz doorenbos. Nie jestem tylko pewna czy nie jest tam za mało miejsca. Brzozy polaczylabym z trawami, wrzosami itp.