Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:08, 12 sty 2015

Do góry
anitan napisał(a)
pozwolę się jeszcze wtrącić ze swoim
na "projekcie" tego nie widać więc opiszę
pod wejsciem linia z lawendą, pod nimi żurawki (fire chief), obok lawendy berberysy płożące aż do modrzewia.
Pod modrzewiem kontynuacja linii żurawek.
Po lewej stronie zdjęcia świerk conica, obok niego kulki bukszpanowe. Jeszcze jedna kulka kończy linię żurawek, pod modrzewiem.
Za kulką kilka kamieni znalezionych na działce.

CO O TYM SADZICIE? ma to sens?

A po co ten zygzak na linii rabaty? Musi być ładnie wycięta linia trawnika. Na rabacie oddaj też ładnie piękną linię domu. Ta forma płacząca już niepotrzebna, lepiej powtórzyć kształty stożka. Czemu służą głazy?
Połowa działki - czyli mam powoli dość 16:08, 12 sty 2015

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość 16:05, 12 sty 2015

Do góry
Jak tak szro buro to się nie chce z domu wychodzić .Chociaz przez okno się popatrzy jak zebrinusek tuli się do tujki
Rozpoznawanie odmian róż 15:53, 12 sty 2015

Do góry
Czy ktoś może rozpoznaje tę różę? Wygląda na rabatową, ale mam ją dopiero rok, więc jeszcze nie wiem, jaką wielkość osiągnie. Trochę podobna do Darling Flame, ale ma od niej większe ok. 5cm kwiaty. Nazwałam ją Proteuszem, bo jest taka zmienna, jak widać na zdjęciu. Pachnie owocowo.
Baardzo proszę o pomoc. Jest to chyba już przedostatnia nieoznaczona różyczka w moim ogrodzie (a mam ich chwaląc się 170). Była kupiona jako Gloria Dei.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:40, 12 sty 2015

Do góry
pozwolę się jeszcze wtrącić ze swoim
na "projekcie" tego nie widać więc opiszę
pod wejsciem linia z lawendą, pod nimi żurawki (fire chief), obok lawendy berberysy płożące aż do modrzewia.
Pod modrzewiem kontynuacja linii żurawek.
Po lewej stronie zdjęcia świerk conica, obok niego kulki bukszpanowe. Jeszcze jedna kulka kończy linię żurawek, pod modrzewiem.
Za kulką kilka kamieni znalezionych na działce.

CO O TYM SADZICIE? ma to sens?

real photo przed zasadzeniami. Zakończenie rabaty modrzewiem wypada porzed pierwszym oknem przy wejsćiu. Dalsza część to będzie ścieżka a na końcu domku kolejna rabata
Działka prawie w Borach Tucholskich 15:37, 12 sty 2015

Do góry
Agata i to i to jedne źródła podają Acrocona Pusch a inne na skróty tylko Pusch bo właściwie to jest mutacja Acrocony

Acrocona dużo mnie szyszeczek -przesadzana więc i to miało wpływ
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 15:16, 12 sty 2015

Do góry
Przekopiowałem

Jak wiadomo ta rabata w sierpniu przeszła demolkę, ale szałwia z przywrotnikiem nadal są w duecie, tylko inaczej ułożone

A teraz spadam na trening się sponiewierać

Działka prawie w Borach Tucholskich 15:11, 12 sty 2015

Do góry
Ania jest różnica w wytrzymałości drewnianej konstrukcji lub ceglanej a murowanych bloczków, ściana z bloczków bez dobrego zbrojonego wieńca sypie się przy mocniejszym podmuchu
wiedziałem że działka jest w pasie silnych wiatrów od jeziora dlatego w swoich ścianach szczytowych dorobiłem żelbetowe ekstra wzmocnienia,
kalenica jest prawie 10m nad poziomem ale śpię spokojnie nawet przy Feliksie

moja psotnica wiosną 2014

8.03
Nadzieja na piękny ogród 15:07, 12 sty 2015

Do góry
Mój pomysł

Za radą Danusi
Lawendowy zawrót głowy 15:03, 12 sty 2015

Do góry
Z wiosna przyszlam .....buziaczki kochani zerknelam telefonu wieczorkiem poczytam
Ewka dzieki za wizualke dzieki Tobie obgadamy ten kacik
Buxiolki
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:49, 12 sty 2015

Do góry
Mój kolejny plan na wiosnę, co myślicie?
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:38, 12 sty 2015

Do góry
beata_m napisał(a)
Witam się Aniu u Ciebie w ten zimowy (choć u mnie jakby wiosenny) poranek. Pięknie u Ciebie! Wiadomo, że podglądałam Twój ogród już wcześniej w Mai i nie raz na formum Ogród zachwyca ilością roślin. Jak Ty to robisz, że ogarniasz wszystko i nic nie sprawia wrażenia chaosu a świetnie skomponowanych rabatek. Normalnie koleżanko chyle czoła i pozdrawiam ciepło

Dziękuję, że tak odbierasz ogród... czytam Twój wpis i myślę o takim ogrodzie marzę Z bliska widać różne mankamenty.. ale... to do dopracowania na rok AD 2015

Dziś strzeliłam tylko 2 fotki... ślady po pięknej zimie W nocy z soboty na niedzielę, tak padało, że miałam wrażenie że chmura się urwała... Jakby to był opad śniegu to zaspy byłyby po pupsko..

Co się stało kwiatom ... 14:35, 12 sty 2015

Do góry
Mirella napisał(a)

Jeden krzak, była to mała sadzonka, teraz to jest potffffór ośmioletni dorasta do 3,6 m, zawsze można ograniczyć wzrost przez cięcie.

O to dobrze, że piszesz, bo byłam pewna, że masz tu 2-3 krzewy. Bardzo mi się podobają takie potwory Chcę je mieć u siebie Na wiosnę poluję na krzewy. Znalazłam też edenki czerwone i białe, ale te różowe podobają mi się najbardziej

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 14:07, 12 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jestem w szoku, ale wykład różany, spis na tacy podany
Reniu, pokaż twoją Hakuro, masz na fotkach ?

Tak wyglądała rok po posadzeniu.

a tak po cięciu wiosennym w tym roku

Niestety gdzieś mi wcięło sporo zdjęć.
Miałam takie piękne zdjęcia Nostalgii i innych róż .
Sosna - Pinus 13:21, 12 sty 2015

Do góry
Wiejski Ogród Moniki 13:07, 12 sty 2015

Do góry
Witam wszystkich w Nowym Roku
Coraz bliżej wiosna czas zacząć planować kolejne miejsca do obsadzeń oto mój nowy projekt wiosennych prac :

Głównie trawy, liliowce...
Chciała bym zasłonić to miejsce ale jednoczesnie za trawami stworzyć ścieżkę ...

relacja foto z tego jak wyszło będzie na wiosnę
W kamiennym kręgu od początku 12:44, 12 sty 2015

Do góry
Melduję że widziałam wszystko , wizytówkę też ale wątek jest ciekawszy. Robisz bardzo ładne zdjęcia.
Czytam że szykujesz się do nowych krzyżyków, czy to będzie kolejna odsłona części ogrodu?
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:34, 12 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Mi osobiście ta hortensja się nie podoba.... taka nijaka i kwiaty ma małe.
Jak chcesz czerwoną to kup sobie VANILLE FRAISE. Zobacz jakie piękne ma Ana Art. Najpierw białe a potem czerwone.
Moja Pinki to już 5 letni krzew i rośnie tak sobie... a VF rośnie szybko i w każdych warunkach przebarwia się na buraczkowy. Bo na czysty czerwony to żadna się nie przebarwia...
Od czego zależy kolor?? Nie mam pojęcia, ale chyba od długości jesieni, jak ładna i i ciepła to wybarwia się na ciemno, jak przyjdą przymrozki to nie zdąża sie przebarwić. Ale to moja teoria.
Foto nie oddaje wielkości kwiatostanu.. ale Vanilka ma ogromny.. i potem jest jeszcze ciemniejsza. Idź do wizytówki Any art... ona ma je pokazowe.
Na początku jedne i drugie są białe.. zaczynają się przebarwiać w połowie sierpnia, a kolory maja dopiero we wrześniu.

Anek, Twoje analizy i porady to mistrzostwo świata.

Możesz mieć 2 wizytówki "kolekcje" i ogród. Raz jako Anek, raz jako Mała Mi.
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:29, 12 sty 2015

Do góry
rozark napisał(a)
Mała Mi,
Zdaje się, że masz hortensję Pinki Winky. W szkółce napisali że: "duży pełny, wiechowaty kwiatostan, który na początku kwitnienia jest biały a z czasem przebarwiające się na różowo lub czerwono - od czego to zależy? Znaczy się kolor? Ja chcę mieć czerwony.

Mi osobiście ta hortensja się nie podoba.... taka nijaka i kwiaty ma małe.
Jak chcesz czerwoną to kup sobie VANILLE FRAISE. Zobacz jakie piękne ma Ana Art. Najpierw białe a potem czerwone.
Moja Pinki to już 5 letni krzew i rośnie tak sobie... a VF rośnie szybko i w każdych warunkach przebarwia się na buraczkowy. Bo na czysty czerwony to żadna się nie przebarwia...
Od czego zależy kolor?? Nie mam pojęcia, ale chyba od długości jesieni, jak ładna i i ciepła to wybarwia się na ciemno, jak przyjdą przymrozki to nie zdąża sie przebarwić. Ale to moja teoria.
Foto nie oddaje wielkości kwiatostanu.. ale Vanilka ma ogromny.. i potem jest jeszcze ciemniejsza. Idź do wizytówki Any art... ona ma je pokazowe.
Na początku jedne i drugie są białe.. zaczynają się przebarwiać w połowie sierpnia, a kolory maja dopiero we wrześniu.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:12, 12 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Znalazłam że jambosana też posadziła rozplenicę z rozchodnikiem

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3676-gdzies-wsrod-lak?page=13

Tutaj dodany jest miskant 'Zebrinus'i Astilbe

Danusiu witaj, a powiedz czy rozplenica nie zakryje rozchodnika przeciez rozplenica jest wielka trawa a rozchodnik całkiem wysoki nie jest? chyba ze tu sa rozplenice te ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies