Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród w cieniu brzozy 11:12, 04 lip 2016

Do góry
Mariolka, dziękuję, a u Ciebie już byłam.

Renatko, to jest szałwia Plumosa, którą muszę przesadzić za różyczkę, wysoka i słabo trzyma pion.

Ando, muszę to zaobserwować, aktualnie ma przerwę więc musimy poczekać.

Pszczelarnia napisał(a)
Agato, od 2 lat czaję się na r. Jaqueline - czy ona jest zdrowa? Jak ją możesz dokładniej opisać (chodzi o to między jakie byliny się sprawdzi kolorystycznie i pokrojowo), możesz coś podpowiedzieć?

Ewo, ona jest tak ładna, zapach rozsiewa cudny, że warto ją mieć. Ale robaczki ją również różne lubią, a po kwitnieniu trochę liści z plamkami oberwałam, wiem, że w pobliżu grasowała nornica, może posmakowała jej korzeni. Wcześnie zaczyna kwitnienie, teraz ma przerwę, tak już od dwóch tygodni. Koło niej rozsiewa mi się kozłek lekarski i ostrogowiec, w tym roku te sadzonki najbliżej słabo przezimowały. Myślę, że kwiaty białe i w kolorze czerwonego wina najbardziej do niej pasują. Plus trawy wiadomo, zawsze będą dobrym dodatkiem.

Niedaleko jest Pomponella, która własnie kwitnie razem z dzwonkiem
kremowym.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:07, 04 lip 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
i torebeczka z trawą świetna!
To metal?

tak tę piękna torebeczkę dostałam od Edytki Lindsay jak ostatnio była w odwiedzinach. tam rosła szałwia ale jak byłam w szpitalu z dziećmi to Em zasuszył mi tę szałwię
Pan Maluśkiewicz 08:54, 04 lip 2016

Do góry
Hej! Chyba najgorętszy czas już za mną. Jeśli pogoda dopisze to może coś w ogródku zrobię. Mam trochę malowania itp. Walczę ze ślimakami i muszę działa wyciągnąć na tarczniki na cisach i opuchlaki bo mi jude zżerają. Klona pewnie też. Samo dziadostwo.

Przeraża mnie, że mam taki mały kawałek i tyle robactwa jest!

Liście kalarepy jak sito! Szałwia jak sito. Brrr
Ogród z pergolą 07:09, 04 lip 2016

Do góry
moim zdaniem najładniejsza jet szałwia i to właśnie te miniaturowe odmiany - kwitnie wcześnie długo i ma bardzo intensywny kolor moim zdaniem bije lawendę na głowę ( chociaż lawendę też mam i jest ogólnie ładna)
szałwia może złapać mączniaka także ze zdrowotnością z tych trzech roślin jest najsłabiej ale i tak warto
Ogród Małej Mi - sezon 2016 00:55, 04 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Ania mam jeszcze do Ciebie pytanie bo doświadczenie masz ogromne. z 3 roślin: lawenda, kocimiętka, szałwia która najdłużej w roku cieszy oko?

Odp u Ciebie.
Ogród z pergolą 23:34, 03 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Anita błagam Cię nic mi nie mów o czasie..przy dwójce małych dzieci doba powinna trwać minimum 30h...ja i tak mam dobrze bo kładę dziewczynki o 19 to tak o 20 juz mam czas dla siebie tzn dla siebie, dla ogrodu i dla domu, o M nie wspomnę..
edit: musiałam edytować bo ja strasznie nie lubię jak ktos narzeka a wyszedł mi post jakbym miała zaraz się tępym nożem podciąć to tak nie jest ja po prostu potrzebuję opcji jak najmniej czasochłonnych

Nie mam małych dzieci, ale też czasem nie grzeszę... wiec oszczędzam go na przyjemności I wiem co znaczy dwoje małych dzieci... właśnie wnuki pojechały.. odżywam

Przy dużym ogrodzie z ekologią jestem na bakier.. a jak ekologia to głównie z braku czasu

Pytałaś o kocimiętkę, szałwie i lawendę.. a ja zapytam, wolisz buty letnie zimowe czy wiosenne??? Każda cieszy na swój sposób długo.. dlatego piszę plusy i minusy., a wybór należy do Ciebie. Domyślam się że szukasz towarzystwa dla róż.

Kocimiętka - kwitnie jako pierwsza, a pierwsze cieszy. Jest dużo odmian kocimiętek.. i jeszcze pytanie która?? Kwitnie od kwietnia.. do teraz. Potem trzeba przyciąć lub bawić się w podcinanie przekwitłych kwiatostanów (opcja bardzo czasochłonna, dlatego ja ciacham na jeża i nisko i szybko by się nie wysiewała). Odrośnie i zakwitnie jesienią, ale już słabiej.

Szałwia - najpiękniejsza miniaturowa odmiana Deep Blue (do Finki forumowej). Najpiękniejsze kwitnące rośliny to szałwie.... kwitną z różami, potem robią się brzydkie, trzeba przyciąć i jak się w porę zetnie to odrosną i zakwitną słabiej.

Lawenda - problem z zimowaniem, ale u Ciebie piasek, na suchym i przepuszczalnym lepiej zimuje. Rusza bardzo późno po zimie, zaczyna kwitnąć dopiero teraz. U mnie praktycznie dopiero po różach. Kwitnie długo, bosko pachnie, jest szlachetna.. Niektóre po przycięciu letnim kwitną ponownie.. ale ja zawsze zetnę za późno... bo albo czasu brak albo szkoda mi. By była ładna trzeba przycinać regularnie i konsekwentnie.

Nie potrafiłabym zrezygnować z żadnej z nich. Ale jakby wybór padł na jedno.. to chyba lawenda, tylko ona u mnie w glinie kiepsko zimuje. jedynie na skalniaku jest ładna..... dobrze, że nie muszę wybierać.. ale jakby co to jednak lawenda Najdłużej ładna, bo ładnie przycięte krzewinki nawet bez liści są fajne. takie jeżyki

Ogród Sylwii od początku cz.II 22:43, 03 lip 2016

Do góry
nicol21 napisał(a)
Jak rozwija się lato?

A ja mam wrażenie , że się kończy. Rośliny jakoś tak szybko rosną , za chwilę hortensje , jeżówki już , lawenda kończy, szałwia również , ta łąkowa już drugie tłoczenie ... nie nadążam
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 21:46, 03 lip 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Nie omączona bo ta w PL nie zimuje To szałwia omszona na bank Pytanie jaka odmiana ?

no widzisz, a ja myślałam że to nazwa zamienna! Dzięki za info, to chyba może być ta Deep Blue.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 21:31, 03 lip 2016

Do góry
Nie omączona bo ta w PL nie zimuje To szałwia omszona na bank Pytanie jaka odmiana ?
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 16:58, 03 lip 2016

Do góry
Szałwia omszona to zapewne Deep blue Mam ją również u siebie w ogrodzie i wypisz, wymaluj do niej podobna
Róże piękne, moje faworytki to Eden Rose i First Lady a i New Dawn również ciekawa, z tego co pamiętam później robi się jaśniejsza
Tataraki bardzo dorodne pod klonem Ja wciąż się na nie czaję
Pozdrawiam
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 16:47, 03 lip 2016

Do góry
Czy ktoś wie co to może być za szałwia? Niska, zwarta i dużo kwiatów ma? Kupiłam do rodziców dawno temu, nie mam nazwy, a super wygląda.
Ogród z pergolą 13:12, 03 lip 2016

Do góry
Mathildis napisał(a)

Hehehe tez mnie to dziś spotkało...
Pytalas u Małej Mi co wybrać kocimiętkę, szałwię czy lawendę. U mnie Kocimiętka właśnie kończy kwitnienie a szałwia i lawenda są w pełni kwitnienia. U mnie kocimiętkę ładnie powtarza, szałwia słabiej lawendę mam pierwszy rok to sie nie wypowiadam
Skup sie na likwidowaniu mrówek to one bronią mszyc przed "wrogami" a nawet mozna pokusić sieci stwierdzenie ze je hodują

hej Ania
walka z mrówkami to walka z wiatrakami...w jednym miejscu sypne to w drugim zaczynają
jaką masz szałwię?
Doświadczalnia bylinowo-różana 12:57, 03 lip 2016

Do góry
Moja ostatnia szałwia muszkatołowa, której nasionka dostałam od Gosi z Widokiem na Lanckoronę. Resztę zeżarły ślimaki

Moje małe królestwo 08:41, 03 lip 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Edenka śliczna
Przed Edenką to przekwitnięte szałwie?
Moje już obcięte

Terenia Ty się oszczędzaj, a nie zastrzyk i na nowo tyranie w ogrodzie. Nie ogród jest najważniejszy.
Trzymaj się

Tam Mirellko to szałwia trochę mi szkoda jeszcze jej ścinać,bo byykacze jeszcze z niej korzystają

Wczoraj w ogrodzie nic nie robiłam dosłownie a do warzywnika powinnam wpaść wypielić wszystko bo zarasta okropnie
Ogród z pergolą 23:43, 02 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

uwielbiam gdy po 3h wyłączam nawodnienie i za pół godziny zaczyna padać :/

Hehehe tez mnie to dziś spotkało...
Pytalas u Małej Mi co wybrać kocimiętkę, szałwię czy lawendę. U mnie Kocimiętka właśnie kończy kwitnienie a szałwia i lawenda są w pełni kwitnienia. U mnie kocimiętkę ładnie powtarza, szałwia słabiej lawendę mam pierwszy rok to sie nie wypowiadam
Skup sie na likwidowaniu mrówek to one bronią mszyc przed "wrogami" a nawet mozna pokusić sieci stwierdzenie ze je hodują
Ogród Małej Mi - sezon 2016 22:52, 02 lip 2016

Do góry
Ania mam jeszcze do Ciebie pytanie bo doświadczenie masz ogromne. z 3 roślin: lawenda, kocimiętka, szałwia która najdłużej w roku cieszy oko?
Ogród Cioci cz. 3 21:45, 02 lip 2016

Do góry
yolka napisał(a)

Sto lat u Ciebie nie byłam a tu takie pięknotki wstawiłaś. Powiedz co to jest te foletowo-niebieskie grube kłosy za lawendą. Lawenda

Jolu w oddali jest szałwia
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 21:12, 02 lip 2016

Do góry
Szałwia tegoroczna - zachwyca. I czeka na małe jeszcze różyczki(5) Baronesse.

Moja ulubiona różyczka - w tym roku na wiosne przesadzona- długo się zbierała.

Kolor bardziej intensywny, ale nie było dobrego światła.

Nowoczesny ogród z lasem.. oby się udało.. 20:28, 02 lip 2016

Do góry
Tutaj miejsce, które mam do obrobienia

A poniżej moje "projekty"

Od strony skarpy z podkładów chciałam kilka drzewek na pieńku ale po wymianie zdań doszliśmy do wniosku, że nie chcemy oddzielać tej części od wjazdu, żeby przestrzeń wydawała się większa. Czymś wyższym musi być na pewno obsadzone miejsce gdzie jest śmietnik.
Przy samych podkładach chciałabym obramowanie z jakiegoś niskiego żywopłociku albo niskie rośliny. Chciałabym też, żeby coś je stopniowo zarastało.

Rośliny, które już rosną to : karagana syberyjska, wierzby hakuro i szpaler thuj (oznaczone na szkicu)
W miejscu gdzie są kreski mamy spadek terenu wysokości ok. 30 cm. Tam jest słońce dopiero po 15tej i chciałabym tam dać np rododendrony z jakimś podsadzeniem np żurawkami. Na chwilę obecną rosną tam thuje ale pójdą pewnie w inne miejsce (miejsce gdzie koparka ma łyżkę)

Projekt "na czysto"

A tutaj wersje
1. to raczej odpada bo jednak wprowadzimy podział ale to by mi się podobało najbardziej
- obwódka z czegoś zimozielonego do formowania
- miłorząb "w skarpecie" z bukszpanu a na przemian lawenda/jakaś trawa albo szałwia
- w narożniku (chcę go w każdej wersji ) podsypany żwirkiem na planie kwadratu albo klon palmowy albo jakieś bonzai ale to drugie to dość droga opcja
- tam gdzie hakuro bylinowa

2.
tutaj znów kulki na pniu ale może zamienić je na coś niskiego?
gubię się chyba

3.
najprostsza z wersji

Gosia
Z Pszenicznej ... 20:06, 02 lip 2016

Do góry
tulucy napisał(a)
Moja szałwia leży plackiem, chciałam z niej obwódkę, ale się nie nadaje, pokłada sie faktycznie, i albo kupię na obwódkę niższą, albo będę kombinować coś innego (czyżby bukszpan )

Więc albo zmienisz gatunek szałwi albo szukasz innej opcji
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies