Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Wśród brzóz i dębów 18:04, 20 lut 2018

Do góry
Próbowałam ale mi się nie udało wyhodować. Być może dlatego, że maiłam swoje nasiona osteospermum.
Oj te brzozy zawsze zachwycają
Ogród kwiatowy 17:16, 20 lut 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
No to u mnie ogród właśnie zaczyna przypominać park Drzewa szczególnie te wiekowe jabłonie ogromne są dają dużo cienia Brzozy się rozrosły bardzo, sosny również
Tak naprawdę to trochę słońca jest przed domem, bo za domem od sąsiada też już cieniście, bo przy płocie posadził świerki, które gigantycznie się rozrosły

No właśnie, teraz jak postawiłam na kwiaty, to nie chcę się zacieniać. Chociaż mam trochę drzew, tylko są jeszcze małe i ich nie widać. Może jak znudzą mi się kwiaty, drzewa podrosną, to w końcu będę miała tak jak Ty.
Ogród kwiatowy 16:43, 20 lut 2018

Do góry
No to u mnie ogród właśnie zaczyna przypominać park Drzewa szczególnie te wiekowe jabłonie ogromne są dają dużo cienia Brzozy się rozrosły bardzo, sosny również
Tak naprawdę to trochę słońca jest przed domem, bo za domem od sąsiada też już cieniście, bo przy płocie posadził świerki, które gigantycznie się rozrosły
Ogród z wilkiem zamkn. 13:11, 20 lut 2018

Do góry
Ewa
tył jest taki i też tu chcę pozmieniać ,żeby było spójnie
prawy bok -brzozy +limki +miszmasz
na wprost -świerki i róże
na lewo -warzywnik -przed umbry i berberysy i tawy i misz-masz

ogólnie rabaty proste
przedogródek:
pod płotem cisy -muszę przesadzić ,bo za blisko płotu są ...
kule bukszpanowe ...które chcę też dać na tym boku domu -tam trawy nie będzie ,tylko płyty zatopione w żwirku ,bykszpany i .....jakieś trawki ...
.. chciałabym jakieś ładne malutkie drzewka dla koloru
'od str ok236 zaczełam marnie planować i mi nie idzie .....

bok temu do zmian ,bo na 1metrowej rabacie zabardzo naciapciane ,tam też przebiega pies (dlatego plan bez trawnika )
strona północno-zachodnia
-przedogódek północ
-bok -zachód
ziemia -gliniasta
Kiedyś będzie tu ogród 11:15, 20 lut 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
Na odprowadzanie wody do rowu melioracyjnego to trzeba mieć pozwolenie... Na pompowanie gdziekolwiek zresztą też. Jak nam zalało domy po oberwaniu chmury to mogliśmy tylko na ogród wodę pompować, do kanalizacji nawet nie było można...
Nie mam gdzie Łucjo wody pompować, więc problem pozwoleń odpada.

MartaKozak napisał(a)
A nie masz problemu z woda w piwnicy (jezeli dom podpiwniczony)?
Marto poziom przy domu jest 2,5 wyżej niż brzegi stawu. Miałam problem z wodą w piwnicy, ale to nie związane z poziomem wód gruntowych. Mam podskórną rzeczkę pod domem.

Kasia_CS napisał(a)
...A jak była susza, to tez źle.. a i tak bywalo. Więc nie ma reguły czasem ja już mówię mamie-może brzozy wsadź, to będą żlopać wodę
No własnie Kasiu- mokro źle, sucho jeszcze gorzej.
Chociaż zwiedzając forumowe ogrody przekonałam się że pojęcie sucho ma też wiele znaczeń.
Zakręcony ogród 08:23, 20 lut 2018

Do góry
Dziewczyny wczoraj udało się zaplanować połowę tego co mam z tyłu . Wszystko pochytane, lista zakupów zrobiona Myślałam,że pójdę za ciosem i tak łatwo jak wczoraj ogarnę kolejną rabatę ale okazuje się ,że tu będzie większy problem. Ne mam żadnego pomysłu Oprócz tego ,że mają być drzewa (ambrowce lub brzozy) to pojęcia nie mam jak to zagospodarowywać. Mam tam 3 duże limki mogłabym dokupić i zrobić szerszy szpaler. I tu moja wena sie kończy

z innej perspektywy ta rabata :

Może Wy macie jakiś pomysł ?
Wśród brzóz i dębów 18:24, 19 lut 2018

Do góry
Gosiu, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Masz rację, brzozy mogą być w niewielkim ogrodzie dość uciążliwe ze względu na śmiecenie i wysuszanie gleby.
A przetaczniki to rzeczywiście bardzo wdzięczne bylinki, ze wszystkich najbardziejodmian najbardziej lubię odmianę Dwarf Blue, wszystkim polecam.
Serdecznie Cię pozdrawiam i zawsze zapraszam.

Kiedyś będzie tu ogród 17:47, 19 lut 2018

Do góry
Tutaj całe wioski w wodzie stoją, ale ten kanał swoje namieszal. Moja mama tam gdzie jest ogrodzone, czyli dom i ogród był podnoszony w calosci. Poza, gdzie reszta ziemi to juz pole i tam masakra. Gdyby nie kilkakrotne utwardzenie dojazdu do bramy i wyłożenie takimi plytami z betonu pod kola, to nie, dałoby się w ogóle dojechać na posesję.

A jak była susza, to tez źle.. a i tak bywalo. Więc nie ma reguły czasem ja już mówię mamie-może brzozy wsadź, to będą żlopać wodę
Mój pierwszy ogród - Paulina 14:39, 19 lut 2018

Do góry
Witam po dłuższej (zimowej) przerwie
Nadchodzi wiosna więc czas na dalsze prace i zmiany w moim dopiero raczkującym ogrodzie. W ubiegłym sezonie powstał trawnik i żywopłot z iglaków. Wiosna planuje dosadzić drzewa (śliwy wiśniowe nigra, brzozy), puscić jakieś bluszcze na ogrodzenie oraz obsadzić 1 rabatę na froncie domu. Niestety nie dysponuje dużą ilościa czasu więc mój ogród bedzie powstawał chyba sto lat Poza tym mam zamiar pomalować to okropne betonowe ogrodzenie i założyć bramy. A oto stan obecny naszego ogrodu.

Nowocześnie z różAnką :D 13:21, 19 lut 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
Dużo zmian planuję na wiosnę i to w jak najszybszym terminie aby maksymalnie wykorzystać początkowy zapał M
W pierwszej kolejności zrobimy skrzynie bo potem cała zdejmowana darń będzie do nich wrzucana. Chciałabym zaplanować ile gdzie będę zdejmować to jak tylko trafi się ładny tydzień to będziemy zaczynać. I ścieżkę z płyt do ogniska też już zrobimy to też kolejna darń pójdzie do skrzyń.
Potem muszę zrobić akcję z żywopłotem...jechać po brzozy i derenie. Po 15 marca przyjeżdżają zakupy(trawy, hosty, brunery, rodgersje) i wtedy ruszam z brzozową.
Muszę też zrobić przetasowania na różance, jednak żywopłocik z bukszpanu posadzę tak jak mi kiedyś Asia macadami proponowala czyli w dwóch liniach. Troszkę w innych miejscach ale jednak linie będą lepsze. Ukryją nogi róż.
I chyba to tyle na ten sezon

Ale to tylko na wiosnę przecież. A co potem?

Fajnie zaplanowane prace. Z głową.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:12, 19 lut 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
Danusia mam pytanie do Ciebie, jakimi zasadami się kierować aby uzyskać taki efekt?
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708783852/
https://pl.pinterest.com/pin/166422148714993464/
https://pl.pinterest.com/pin/166422148715009171/
https://pl.pinterest.com/pin/166422148714920516/
chodzi mi o to czy sadzimy po jednej czy grupkami rośliny? i czy poprostu od najwyższej do najniższej? jak to zrobić żeby fajnie wyszło?
mam narożnik w ogrodzie,w plecach serby, po bokach szpalery hortesji.
B-brzozy
wypisałam rośliny które tam planuję

jak to fajnie skomponować? narysowane kostki z cisa do ustalenia

To nasadzenia całkowicie nieregularne, na wyczucie. Wyższe często pojawiają się niekoniecznie na końcu. Topiary sadzisz w sposób przemyślany, a z pozostałych roślin, o ustalonej liście gatunków oraz ilości wyliczonej na daną powierzchnię, tkasz gobelin.
Bawarka 13:09, 19 lut 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja raz widziałam brzozy rosnące w szczelinach dachu na domu....prawda jest taka, że gdyby ludzie blokowisko opuścili to rośliny je zaadoptują do swojego życia, choć oczywiście potrwałoby to parę lat

Jakis czas temu, byl w tv program pt ,,Swiat bez czlowieka,, W opuszczonych miastach, naukowcy pokazywali, jak roslinnosc szybko zabiera to, co czlowiek zbudowal...Kilka lat ? Sylwus, troszke szybciej, uwierz
Bawarka 08:59, 19 lut 2018

Do góry
Ja raz widziałam brzozy rosnące w szczelinach dachu na domu....prawda jest taka, że gdyby ludzie blokowisko opuścili to rośliny je zaadoptują do swojego życia, choć oczywiście potrwałoby to parę lat
Ptasi gaj 20:01, 18 lut 2018

Do góry
Mam dużo przyciski szczególnie krzaków i sosen jeszcze w lutym może w przyszłym tygodniu jak nie będzie mrozu i śniegu. Brzozy odpuszczę dopiero w czerwcu. Mam bardzo dużo zrzutów suchych z brzozy jak siana na łące.
Nie chciało mi się nic robić dzisiaj.
Siedziałam na słońcu i podziwiam samoloty na dużych wysokościach jak zakręcoją na pierwszy krąg nad Piaseczno.
Ptactwo też dzisiaj nie próżnowalo mam kosy w kurnikach siedza i mnóstwo sikorow i sojki niezła Zabawa ta obserwacja jak latają do karmnik i dziobia słonine.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:23, 18 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie wkleiłaś prawidłowego linku, a więc odpowiedź jest niemożliwa bo nie widać zdjęcia

edytowałam post

Danuś chodzi mi o taki zakątek głównie zielony, gdzieniegdzie trochę bieli. glównie chodzi o faktury liści i zimozielone kostki z cisa i może te rododendrony.
tam będzie bardzo cieniscie bo to wschod-południe czyli wystawa praktycznie zachodnia a brzozy i ją pewnie z czasem zasłonią.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:22, 18 lut 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
Danusia mam pytanie do Ciebie, jakimi zasadami się kierować aby uzyskać taki efekt?
chodzi mi o to czy sadzimy po jednej czy grupkami rośliny? i czy poprostu od najwyższej do najniższej? jak to zrobić żeby fajnie wyszło?
B-brzozy

Nie wkleiłaś prawidłowego linku, a więc odpowiedź jest niemożliwa bo nie widać zdjęcia
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:35, 18 lut 2018

Do góry
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708783852/
https://pl.pinterest.com/pin/166422148714993464/
https://pl.pinterest.com/pin/166422148715009171/
https://pl.pinterest.com/pin/166422148714920516/
B-brzozy

Igielnik 13:02, 18 lut 2018

Do góry
No to do dzieła. Zdjęcia z soboty. Moja frontowa "rabata" do poprawy. Aktualnie ma długość około 20 m wzdłuż południowej granicy działki i ok 10 m wzdłuż zachodniej granicy.
Szerokość około 3-4 m. Rosną na niej zwykłe brzozy, wysokie na 10m oraz kolekcja świerków serbskich tzw. bożonarodzeniowych choinek. Brzeg rabaty jest obsadzony tawułą japońską. Od strony wjazdu na posesję jest szerszy fragment obsadzony bylinami (marcinki, rudbekia, floksy, kocimiętka i jakieś inne) i na środku rajska jabłoń Dolgo, muszę to miejsce zreorganizować bo wlazł tam perz i nie mogę już nad nim zapanować.
Generalnie ta strona to "patelnia", brzozy dają trochę cienia.
Za płotem jest chodnik i średnio ruchliwa droga osiedlowa.

Pod domem jest słoneczna rabata a na niej rosną:
- na kracie przy ganku mini kiwi,
- róże The Fairy, hortensje, bez czarny Black Lays, wisienka japońska, dereń jadalny
- miks bylin: kocimiętka, piwonie, liliowce, irysy syberyjskie, bodziszki, trochę cebulowych: krokusy i przebiśniegi i resztka tulipanów botanicznych.
Jej za bardzo nie chcę ruszać. Rośliny się rozrosły, jest kolorowa całe lato. Ewentualnie myślałam o poszerzeniu.

Tu widać dalszy ciąg rabaty z brzozami (do poprawy). Huśtawka będzie zmieniona na coś a'la pergola. Dzieci urosły, drewno zgniło, a solidny fundament w ziemi został - wiec dorobię pergolę. Zamówiłam już na nią róże pnące Lykefund.

Rabata na środku trzyma się nieźle. Są na niej brzozy 3 pożyteczne, trawy (trzcinniki i molinie), rudbekia, jeżówka, liliowce, piwonie i derenie o żółtych liściach podsadzone bergenią (to północny cypel) oraz tulipany. Polecam trzcinniki są super. Już w maju są zielone i ładne.

Myślałam o dodaniu świerków serbskich, żeby powstała taka mniej regularna ściana.
Cała rabata pod brzozami i świerkami jest obsadzona barwinkiem, który jest niestety dzikim gąszczem poprzerastanym chwastami.

Wzdłuż całego ogrodzenia, przy płocie posadziłam mieszany żywopłot nieformowany z krzewów liściastych. Są tam lilaki różne kolory, jaśminowce, kaliny, tawuła von Houtte'a. Niestety krzewy bardzo wolno tam przyrastają. Sadziłam półmetrowe patyki, a teraz krzaki maja maks 1,2 m. Myślałam o dosadzeniu tawuły bo rośnie najlepiej. Pozostałych krzewów nie mam gdzie przesadzić a wyrzucić szkoda.
Madżenie ogrodnika sezon 2017 12:15, 18 lut 2018

Do góry
marekm napisał(a)
to już można zaczynać cięcie drzew (graby,buki, brzozy)?
podobno już krzewy kwitnące latem tez?

Sąsiedzie możesz już
Madżenie ogrodnika sezon 2017 12:11, 18 lut 2018

Do góry
W moich warunkach klimatycznych już można ciąć graby. Absolutnie o tej porze szcze nie plączą, przecież nie ruszyła jeszcze wegetacja. Ale ja nie tnę bo nie mam na razie czasu, pewnie dopiero na początku marca to zrobię. U mnie nie zapowiadają mocnych mrozów, (max -8) więc cięcie żadnym roślinom nie zaszkodzi. Ale jeśli ktoś mieszka w rejonach gdzie zapowiadają jeszcze po -18 w nocy to radzę powtrzymać zapędy w cięciu

Krokusy u mnie tez śpią, aby cokolwiek zakwitło, musiałoby być kilka ciepłych słonecznych dni, z temperaturami ok 10 stopni. Na razie takich temperatur nie ma , wiec chyba będzie wreszcie regularna powolna wiosna. Nie lubię bowiem anomalii, ze w lutym jest już wiosna na całego, a potem w kwietniu wracają silne mrozy. Niech natura powoli budzi się do życia, mi to nie przeszkadza. A dzięki temu , ze u mnie jest łagodna zima, to sobie powolutku przygotowuję ogród do wiosny.

Wczoraj ścięłam resztę selerii i miskanty Adagio, Carexy Golden Bowles, Przyciełam wymarznięte końcówki carexom Kioto. Za ciecie tych wezmę się dopiero, gdy nie będzie już groźby silnych mrozów. Tak samo zostawiam sobie na deser rozplenice, które mi wydarzały po wczesnym wycinaniu, zwłaszcza little bunny. Stipy również czekają na lepsze warunki. Jeśli pogoda pozwoli to za dwa tygodnie pozbędę się miskantów.
Brzóz Long Trunk w tym roku zimą ni tnę, niech się rozrastają korony i osłaniają mnie przed widokiem przechodniów . Poza tym zaobserwowałam, ze cięte gałęzie zamierają, wiec potwierdza to tylko regule, ze brzozy ciecia nie lubią..... A poza tym nieumiejętne cięcie bardzo psuje ich pokrój i wygląd.

Za tydzień prac ogrodowych nie planuję albowiem wybieram się na Gardenie do Poznania. Zatem prace ogrodowe rusza pełna para w marcu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies