Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AgataP 19:08, 08 kwi 2018

Hortki ciachnięte, molinia ciachnięta, wszystkie rabaty czekają na kancik i sypnięcie kompostem lub korą.

Rabata jesienna na razie łysa, ale jesienią zamierzam zacząć obsadzać ją cebulowymi, by jesienna była także wiosenną

Początki już są

AgataP 19:10, 08 kwi 2018

Umyłam nawet brzozy

Iryski pod domem i reszta wiosny

Gruszka_na_w... 19:18, 08 kwi 2018

AgataP napisał(a)

Niestety nie trafiłam jeszcze na dobrą odmianę rzodkiewki, jak nie sparciała, to mocno paląca...

Rzodkiewka nie lubi suchego podłoża. Musi mieć wilgotno. Najlepiej wysiewać mniejszą ilość w kilku rzutach (co 2 tygodnie), bo szybko się starzeje.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Bogdzia 21:54, 08 kwi 2018

Masz bardziej zaawansowana wiosnę niz ja, u mnie jak w Suwałkach a nawet później, ale nie narzekam bo trochę wiosny jest. Buziaki.
Nikita 07:46, 09 kwi 2018

Kawał roboty ogarnęłaś.
Wertykulacja mnie przeraża. Może jak bym miała odpowiedni sprzęt... Wertykulator masz spalinowy czy elektryczny, zastanawiam się właśnie...czy może by nie kupić??? Ale u mnie trawnik raczej nie równy....znowu sobie zryję całą murawę .... Eh, nie wiem co robić? Kupić, nie kupić - oto jest pytanie.

Agata myłaś brzozy? Naprawdę?
Makusia 08:28, 09 kwi 2018

Agatko boskie ciemierniki! Kawał roboty ogarnęłaś- szacun pełen!
AgataP 11:53, 09 kwi 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Rzodkiewka nie lubi suchego podłoża. Musi mieć wilgotno. Najlepiej wysiewać mniejszą ilość w kilku rzutach (co 2 tygodnie), bo szybko się starzeje.

Tak będę robić
Kasya 11:55, 09 kwi 2018

AgataP napisał(a)
Hortki ciachnięte, molinia ciachnięta, wszystkie rabaty czekają na kancik i sypnięcie kompostem lub korą.

Agata, a co robisz z liscmi na rabacie ? przykrywasz korą ?
AgataP 11:56, 09 kwi 2018

Nikita napisał(a)
Kawał roboty ogarnęłaś.
Wertykulacja mnie przeraża. Może jak bym miała odpowiedni sprzęt... Wertykulator masz spalinowy czy elektryczny, zastanawiam się właśnie...czy może by nie kupić??? Ale u mnie trawnik raczej nie równy....znowu sobie zryję całą murawę .... Eh, nie wiem co robić? Kupić, nie kupić - oto jest pytanie.

Agata myłaś brzozy? Naprawdę?

Magda ja mam trawnika, a w zasadzie ugoru porośniętego trawą jakieś 700-800 m więc zakupiłam sobie ustrojstwo. Ale używane, z wystawek niemieckiego sprzętu, jest elektryczny, ale wytrzymały i prosty do naprawy. To nie chińczyk, ale metalowa porządna konstrukcja. U mnie idzie jak burza.
Podoba mi się to że "czyści" trawę z pozostałości liści, patyczków czy skorupek od kasztanowców - latem możemy boso chodzić po trawie.

Brzozy - myłam ba szorowałam szczotką
AgataP 12:00, 09 kwi 2018

Kasya napisał(a)

Agata, a co robisz z liscmi na rabacie ? przykrywasz korą ?

Kasia, liście kruszę w dłoniach.
Przesypuję je potem w stronę siatki i tam sobie leżą i udają korę
Część przysypię świeżą korą ale nie koniecznie. Nie przeszkadzają mi wizualnie, a i gnijąc zasilają ziemię w składniki. Ponadto są barierą dla chwastów, zwłaszcza tych zza siatki.