Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Botaniczny w Łodzi 11:56, 05 sty 2015

Do góry

Ogród Botaniczny w Łodzi 11:53, 05 sty 2015

Do góry
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:51, 05 sty 2015

Do góry
Październik

Miałem pierwszych gości w swoim ogrodzie. Odwiedzili mnie Gosia z Krzysiem i wybraliśmy się do Bylinowego Raju na ostatnie jesienne zakupy, Zdjęc niestety brak.

Obsadziłem w połowie rabate... co z tego wyjdzie nie wiem, ale myśle, że to co wymyśliłem chyba będzie ładnie wyglądać i przy okazji pasować do reszty ogrodowego mixu

Buksikowa nadal ładnie się prezentowała.

Pierwsza jesień w ogrodzie, która mi się podobała

W tym miesiącu posadziłem sporo traw i jak tak na szybko policzyłem to w całym ogrodzie przybyło w jeden sezon prawie 80 traw i turzyc... na tym liczenie nasadzeń skończyłem, reszty nie chce wiedzieć

Tego frgmentu nie miałem pokazywać... zostało obsadzone, ale nie jestem do tego przekonany i wiosną będą zmiany, 'z lewej na prawą flanke'

Reszta prac już w większości porządkowych nie została udokumentowana.
Rok mogę zaliczyć do bardzo udanych i mam nadzieję, że posadzone rośliny w 2014 roku dadzą efekt w obecny roku.

Wieczorkiem opisze plany na ten sezon, a troszkę się ich nazbierało.
Dziękuje za uwagę
Ogród Botaniczny w Łodzi 11:48, 05 sty 2015

Do góry

Ogród Botaniczny w Łodzi 11:41, 05 sty 2015

Do góry

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:40, 05 sty 2015

Do góry
Po południu wybraliśmy się na zwiedzanie ogrodów Kapiasa, koniecznie muszę się tam wybrać w czerwcu

Skończyłem też połączenie dwóch rabat w jeden ciąg.
Świadomy jestem, że na tej długiej rabacie jest jeden wielki mix roślinny, ale żeby to zmienić musiałbym się pozbyć większości tych roślin, a tego nie zrobi bo po prostu mi ich szkoda, sporo roślin i tak wylądowało u sąsiadki.

Pod koniec miesiąca dzięki Gosi i Krzyśkowi miałem okazje wybrać się do Wojsławic na festiwal traw i poznać kolejnych ogrodowiczan Jednak to spotkanie było o wieeeeeele za krótkie.

Pod konie miesiąca przeniosłem też topiary z tuj na oczyszczoną wcześniej rabatę z oczywiście zmienioną linią rabaty... jestem niewolnikiem kostki
Nadzieja na piękny ogród 11:39, 05 sty 2015

Do góry
Danusiu czy taka linia rabaty jest ok.
Ogród Botaniczny w Łodzi 11:36, 05 sty 2015

Do góry
Jako mieszkanka Łodzi chcę Was zachęcić do jego zaglądania. Jest co oglądać.
Wstawiam zdjęcia z 2013 r. z końca lipca jak kwitły. liliowce. Nie sa to wszystkie odmiany - tylko te które szczególnie mnie urzekły.

Ogród w świecie idealnym 11:31, 05 sty 2015

Do góry
Pokażę, ale nie nazywajmy tego ogrodem Dlatego właśnie tutaj jestem, bo mam kompletną pustkę w głowie i chaos nieprawdopodobny. To co zrobiliśmy w zeszłym roku latem, to tak naprawdę przygotowanie terenu do działania. Od września zbieram kasę, więc wiosną ruszam
Teraz przeciwległy bok zaraz po postawieniu ogrodzenia:

A tak wyglądał w zeszłym roku po naszym sprzątaniu:

jesienią jeszcze dosiewałam trawę i zlikwidowałam tę wystającą część (mam w tej chwili równy 3-metrowy pas wzdłuż całego ogrodzenia). Tuje rosną po stronie sąsiadów
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:30, 05 sty 2015

Do góry
Pomyślałem jak już kopać to z rozmachem, a na tą rabat.... tego nie można było nazwać nawet rabatą nie mogłem patrzeć. Idąc za ciosem łopata poszła w ruch

Po drodze ciąg dalszy z kostką i pozbywania się okropnej lini rabaty.

Przyjechał też materiał na żywopłot grabowy, pamiętam tą podróż samochodem w lesie

20 września odwiedziłem Gosie i Krzyśka Ciociogrodzie oraz Łukasza z pobliskiej miejscowości

Wilcza Góra 11:23, 05 sty 2015

Do góry
WilczaGora napisał(a)

dziękuję za pochwały

wstawię dziś trochę fotek, bo już swoje wiankowanie zakańczam powoli...
miałam nic nie robić, ale brakowało mi ozdób w kolorach, w których mam swoje ulubione, domowe zakątki ... i w ten oto sposób Wilczek rękawki zakasał i np taki sobie stroik "marokański" zrobił:

Fantastyczny! Kolorystycznie mnie powalił.
Wilcza Góra 11:23, 05 sty 2015

Do góry
...tyle miało być wolnego ...a wszystko poleciało ...
cieszę się, że choć trochę się filmowo podciągnęłam...
stare tematy, ale czasu było ciągle brak...
to się udało w weekend
lekkie i ciekawe - każdy inny - żadne wielce ambitne kino, ale właśnie tego mi było trzeba ... relaksu

buziaki z Wilczej ślę
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:22, 05 sty 2015

Do góry
Wrzesień

Oj to był pracowity miesiąc. Rozpoczęta w sierpniu kolejna rewolucja miała swój ciąg dalszy i jak zwykle poszła dalej niż planowałem

Nieźle się naszarpałem z różanecznikami i azaliami, ale do dzisiaj nie wiem jakim cudem zmieściło się siedem 4 letnich krzewów na rabacie o wymiarze 2,5x1,3m No i ta nieszczęsna kostka, która nigdy nie miała być zmieniana... taaaaa

Po zmianach okazało się, że całość obrzeża wygląda jeszcze gorzej niż wcześniej bo nie pasuje do siebie i czas na kolejne zmiany.

Zrobiłem też moje ulubione zdjęcie 2014 roku i nim mogę podpisać cały sezon

Wilcza Góra 11:16, 05 sty 2015

Do góry
anka_ napisał(a)
Ewo wspaniali goście i cudowne zdjęcia. U mnie niestety od miesiąca nie widać bażantów.
czyżby lisy grasowały ?
Nadzieja na piękny ogród 11:11, 05 sty 2015

Do góry
Danusiu to moje wypociny
Wiem bardzo mały ten plan ale zarys rabat widać.

W Gąszczu u Tess 11:03, 05 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
.

To moje ulubione zdjęcie. Wspaniałe!
Ogród w świecie idealnym 10:52, 05 sty 2015

Do góry
Żeby trochę rozjaśnić sytuację, poniżej plan działki. Podobno dający pole do popisu, ale przysporzył mi mnóstwa rozterek

Ponieważ ogrodzenia nadal nie było, a sąsiedzi obok już mieszkali wymyśliliśmy, że wzdłuż tego zagiętego boku posadzimy ligustrowy żywopłot. Dwa dni i ta dam! zrobione!(bardzo wczesna wiosna 2013)

w 2014 roku wyglądał już tak ( i wreszcie ogrodzenie stanęło!):

Ogród w świecie idealnym 10:34, 05 sty 2015

Do góry
c.d
Oczywiście nasza ziemia okazała się być ziemią z wykopu... Odkryliśmy to po wezwaniu pana z koparką. Nie uwierzylibyście jaką ilość kamieni, cegły i złomu w niej znaleźliśmy Z powodu braku kasy na prawdziwą ogrodową ziemię zapadła decyzja: siejemy facelię i czekamy z ogrodem kolejny rok. Niestety nie mam zdjęcia mojego kwitnącego pola, ale uwierzcie - to nie były piękne łany kwitnących roślin. Coś rosło, coś kwitło, na naszym betonowym tarasie od strony południowej z powodu słońca nie dało się siedzieć... to nie było fajne lato, a "ogród" w ogóle mnie nie cieszył.
w kolejnym roku zaoraliśmy pole razem z facelią, a mój mąż ambitnie wziął się za rozprowadzanie nawodnienia, bo jak oboje uznaliśmy trawa jest dla nas najważniejsza. Układanie nawodnienia trwało ze dwa tygodnie, przekleństwom nie było końca, zmęczenie nas zabijało, ale ufff! udało się!

W kolejnym roku prawie wszystkie zraszacze zmieniły swoje miejsca (wraz z ewolucją moich planów na linie rabat), ale zdaje się że teraz wszystkie osiągnęły swoje miejsca docelowe i tam już pozostaną.

I tak sobie mieszkaliśmy bez ogrodzenia z dwóch stron (byliśmy w trakcie negocjacji z sąsiadami), a trawa sobie rosła....
Mały ogródek Eli 10:29, 05 sty 2015

Do góry
szablon jak ładnie uporzadkować drzewko:
bleebla napisał(a)
Mała Eleczka 10:28, 05 sty 2015

Do góry
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku

Działo sie u Ciebie w ciagu roku
Zazdroszcze wyjazdu, ja jeszcze rok musze posiedziec na miejscu i bede mogla ruszyc w swiat

Ladnie przyciełaś drzewko (czy to sliwowisnia?), zainspiruję sie na wiosne, moje sa takie poczochrane
bleebla napisał(a)

Mozesz napisac co to za trawka?
bleebla napisał(a)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies