Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 09:17, 17 mar 2015

Wiesz, bo myślałam też nad czymś mniej szałowym, typu pas trzcinników i w to na przykład werbena czy coś w ten deseń.
magnolia 09:23, 17 mar 2015

a wielki tam jest obszar, tzn głeboki? Bo może róże i jałowce niskie- np Tamariscifolia? Zeby juz tam nie kosić, i żeby one trochę 'uspokoiły' kompozycję.Można dać szpaler róż, albo ze 2-3 gromadki
Myślisz że trzcinnik z werbeną będzie mniej szałowy?- na sporym obszarze bedzie szałowy.
agniecha973 09:34, 17 mar 2015

Marta, tam zostaje trawnik, bo tam jest dodatkowe miejsce parkingowe, czasem tylko się przydaje, ale jednak. Moje nasadzenia mają być tylko wzdłuż płotu - dwa dość duże przęsła, długi szpaler.

Trzcinnik mniej szałowy, bo bardziej naturalny.
dorotka_z 19:46, 17 mar 2015

Agnieszko, zaglądam często, pisze rzadko, ale też się obecnie zastanawiam jak ogarnąć przedpłocie. Mieszkam przy głównej ulicy we wsi. Sąsiedzi przed swoimi płotami mają trawniki lub koszone chwastowiska a czasem wyrandapowaną ziemię po prostu. Ja chciałam niewielki pasek trawy lub zwiru (do parkowania) i właśnie róże, tylko myślałam o rugosach, żeby nie było zbyt pretensjonalnie, choć okrywowe również chodzą mi po głowie. Ciekawa jestem co wymyślisz, może zmałpuję .
agniecha973 21:15, 17 mar 2015

Dorotko, małpuj do woli. Ja korzystam, więc i innym nie żałuję Sama się jeszcze mocno waham co i czy w ogóle.
Pozdrawiam
agniecha973 21:35, 17 mar 2015

U mnie dziś w krokusach chyba cały ul siedział. Niesamowite wrażenie - pszczoły i trzmiele tarzające się w pyłku. Trzmiele trochę ciężkie do tych kwiatków, zabawnie się kiwają. Nie mogłam się napatrzeć. Jestem zachwycona przyrodą!

Pokażę kilka zdjęć. Nie ma u mnie jakichś wyszukanych rabatek, trawnik taki swojski, bez czesania, bukszpanowe wachlarze się regenerują trzeci sezon. No sami wiecie. Chcę tylko pokazać skalę tej krokusowej wstęgi - w prawie każdym kwiatku jedna pszczółka lub trzmiel. Naprawdę robi wrażenie. Musicie uwierzyć.

butterfly 21:40, 17 mar 2015

Aga, robi wrażenie to ta twoja rabata !
Swietnie to wygląda - naprawdę

A te wszystkie koła półkola musza pieknie wyglądac w góry, z wysokiej góry
Ma ktoś drona?
agniecha973 21:42, 17 mar 2015

Krokusy w innym miejscu. Tu są botaniczne, ale tylko tu dopiero kwitną, bo to od północnej strony domu, więc mało słońca mają.

Lawenda w dwóch odmianach. Wyraźnie widać te suchoty, które są mniejsze, ale ładnie kwitną. Są tu też 4 krzaki jakiegoś mieszańca, który nawet teraz wygląda popisowo, aż żal będzie ścinać.

Chwila słabości w Aldiku

Ciemierniki jeszcze chwilę i będą szałowe, masa kwiatów pęcznieje. Tez mają dużo cienia, więc trochę im schodzi.

Ranniki z aukcji reklamowanej przez Karolinę

agniecha973 21:44, 17 mar 2015

butterfly napisał(a)
Aga, robi wrażenie to ta twoja rabata !
Swietnie to wygląda - naprawdę

A te wszystkie koła półkola musza pieknie wyglądac w góry, z wysokiej góry
Ma ktoś drona?

Beata, jeszcze kilka lat. Bukszpany się zagęszczą, graby będą miały chmurki. Wtedy to dopiero będzie ! Na razie skromnie, widać przecież. Ale krokusów od ub. roku sporo przybyło.
Juzia 21:58, 17 mar 2015

Jednak krokusy to jest to!
Wszystko jeszcze szare i bure... a one dają tyle koloru i radości!