Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 10:37, 27 lis 2014

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Czego tam nie było!
Berberys,dzika róża, rajskie jabłuszka, pigwowce- Wszystko poszło do słoików na zimowe witaminki.Zalane syropem cukrowymi zapasteryzowane.
U sąsiadki leżałoby na ziemi i gniło, a u mnie - wykorzystam zimą na poprawę kondycji. Swojej i domowników.

O jejku. To są rajskie jabłuszka? A moje na drzewie co roku zostają... .

Zimowa bomba energetyczna i witaminowa.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 10:12, 27 lis 2014

Do góry
Poczyniłam wiankowania ciąg dalszy
Nie mogę kupić taśmy w kratę, najlepiej szkocką, szerokości ok 5 cm.
Jak Wam wpadnie w oko to dacie znak? Plisssss
Miłego dnia życzę

Ranczo Edy 10:09, 27 lis 2014

Do góry
Pozdrawiam liściowo

Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:53, 27 lis 2014

Do góry
A tego przystojniaka dostałm w prezencie od swoich Przyjaciół ----Dziękuję Wam bardzo , bo jest piękny
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:51, 27 lis 2014

Do góry
Wczoraj byłam w ogrodniczym i kupiłam Wnukom prezenty na Mikołajki ha ha
W cieniu - zacieniona 08:22, 27 lis 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
...miejsca na ławeczkę za mało...to najbardziej słoneczne miejsce i czasami pijemy tam kawkę...pokażę fotkę jeszcze raz...ten sam zakątek...

Kawusia we dwoje w takim miejscu
Bogusia ciasto widziałam gotowe,ale chyba z połowy składników zrobiłaś,
czy się mylę?
Miłego dnia
W Gąszczu u Tess 08:08, 27 lis 2014

Do góry
I ja gratki posyłam
W Gąszczu u Tess 08:01, 27 lis 2014

Do góry
Kochana i ode mnie z rana najserdeczniejsze gratulacje na pół tysiąca
Mirkowy ogród (początki) 07:57, 27 lis 2014

Do góry
Mirka napisał(a)
Kasiu w weekend będę robiła sadzonki z pęcherznicy żółtej i bordowej z wajgeli różowej i czerwonej oraz z tawuły Golden Princess coś ci pasuje to napisz zrobię i dla ciebie Ten krzaczek pęcherznicy żółtej ma 2 lata.Wiosną mocno przytnę dla lepszego zagęszczenia dołem.A bym zapomniała się pochwalić że ukorzeniłam 7 gałązek rozchodnika w wodzie ze ściętych jeszcze kwitnących gałązekA to moja wiosenna produkcja pęcherznicy i tawuła

dzięki, że o mnie pomyślałaś wszystkie roślinki są ładne i pasują do każdego ogrodu, więc jak można, to poproszę o sadzonki dla mnie tylko nie wiem co to jest, wytłuściłam tekst w cytacie?!
Twoje sadzoneczkiduże, zdrowe Ty moja Królowo
Moja "przyziemna" :) pasja 07:41, 27 lis 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)

Jagoda a z tymi ciskami w doniczkach to jeszcze bedziesz działać?
O....! 07:19, 27 lis 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)

A teraz na szczegóły, to jest z początku sierpnia.

Są tu pastelowe floksy, ostróżki, róże i niebieskie agapanty, a pomiędzy nimi przetaczniki i przetacznikowce, wysokie dzwonki, penstemony i szałwie, białe zawilce, nisko jakieś typowe wypełniacze pierwszego planu - może te mniejsze przywrotniki i one dadzą dwa razy do roku tę seledynową żółć, szara rogownica, kocimiętka byłaby dobra, bodziszki, ale może nie wszystko na raz. Ostrogowce mogą się spokojnie wsiać. Lawenda nie - to nie ten klimat.
Zioła - oprócz kocimiętki może oregano jako wypełniacz, bo melissa zbyt ekspansywna.
Agapantów nie posadzisz, bo nie rozrosną się tak spektakularnie - więc żeby kwitło coś w drugiej połowie lata, może pastelowe (białe i różowe) niewysokie dalie? We wszystkich angielskich ogrodach one właśnie 'robią rabaty w sierpniu, a u nas się ich unika. Albo właśnie nie jasne, tylko pomponowe bordowe? Róże można odpuścić, chociaż mają tę zaletę, że kwitną bardzo długo, więc jakaś Mary Rose albo Cottage by się zmieściły - 2, 3 sztuki.
Żeby był piękny niebieski to na wiosnę irysy syberyjskie, łubiny, potem ostróżki niebieskie i przetaczniki, a jeszcze potem wysokie szałwie - różne, także takie niebieskie jednoroczne.

W maju kwitną tam fioletowe czosnki i wygląda to tak:

Mam nadzieję, że się przyda do przemyśleń.

W swojej wyobraźni dodałabym jeszcze byliny , których Gabrysia nie wymieniła, a na pewno pasują do naturalistycznej rabaty:
małe rdesty, agastache i odętki różowe i białe, liatry kłosowe, świecznice, sadźce, wiązówki, języczki, orliki i rutewki orlikolistne, ale niektóre z nich lubią wilgotne podłoże jak np. wiązówki, języczki, świecznice i sadźce, ale wytrzymują umiarkowaną suszę

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 07:09, 27 lis 2014

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Czego tam nie było!
Berberys,dzika róża, rajskie jabłuszka, pigwowce- Wszystko poszło do słoików na zimowe witaminki.Zalane syropem cukrowymi zapasteryzowane.
U sąsiadki leżałoby na ziemi i gniło, a u mnie - wykorzystam zimą na poprawę kondycji. Swojej i domowników.

Pięknie wyglądają i owoce i przetwory w słoiczkach i na pewno wspaniale smakują Prawdziwa jesień zamknięta w słoiczkach i jaka zdrowa.
Pozdrawiam Haniu
Moja codzienność - ogród Oli 23:30, 26 lis 2014

Do góry
2 sierpień - pojawił się żwirek, lipa dostała towarzystwo

9 sierpień - powstaje rabata przed domem a w miedzy czasie trwają prace remontowe

18 sierpień

29 sierpień

cdn
Cztery łapki - zwierzęta domowe 23:16, 26 lis 2014

Do góry
roma2 napisał(a)

Przygarnięty, bo sąsiedzi pojechali sobie... i zostawili na ulicy. Od maja u mnie je i śpi. Cholera, ostatnie dwa dni szukałam biedaka po wszystkich okolicznych chaszczach. Okazało się, że to durne babsko wróciło na chwilę i zabrało sobie kota do domu. Brrr. Odzyskałam i nakarmiłam.

To ta spryciula co to przychodzi na gwizdanie.
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 23:13, 26 lis 2014

Do góry
zabaewa napisał(a)
Jesienna nostalgia - dla duszy...

Na jesienną pogodę w sam raz ...
Kwiatowy ogródek Monteverde 23:12, 26 lis 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

Ona właściwie nie przestawała od czerwca kwitnąć ja może jeszcze jakiś inny kolor dokupię ale u mnie z miejscem krucho

Aniu czy to zdjęcie z dzisiaj? Jeżeli tak, to po różyczce nie widać, że u Ciebie były przymrozki
Kartki z końca listopada - cudne - i różyczki i hortensja...
Biosept stosuję od kilku lat na początku sezonu i spryskuję nim młode rośliny, aby lepiej i zdrowo rosły.
Pozdrawiam Aniu
Moja codzienność - ogród Oli 22:49, 26 lis 2014

Do góry
8 lipiec - warzywka ładnie rosną

16 lipiec - wyczekane hortki zaczynają pokaz

a ja pracuję nad podjazdową

Cztery łapki - zwierzęta domowe 22:47, 26 lis 2014

Do góry

Przygarnięty, bo sąsiedzi pojechali sobie... i zostawili na ulicy. Od maja u mnie je i śpi. Cholera, ostatnie dwa dni szukałam biedaka po wszystkich okolicznych chaszczach. Okazało się, że to durne babsko wróciło na chwilę i zabrało sobie kota do domu. Brrr. Odzyskałam i nakarmiłam.
Stewia 22:41, 26 lis 2014

Do góry
Roślina jednoroczna.
U mnie rośnie w donicach,w półpełnym słońcu.Trzy sadzonki w zupełności pokrywają moje potrzeby.
Nie toleruje suszy.Wystawiam donice w połowie maja i zabieram do domu w październiku.Można uprawiać w gruncie,ale wygodniejsza jest uprawa w donicach.Uszczykuję w celu rozkrzewienia.

Liście najsłodsze są rano i jesienią.Zbieram je na bieżąco i stosuję jako słodzik .
Stewia to bardzo dobre rozwiązanie dla diabetyków,słodzenie stewią obniża poziom cukru we krwi.

Wiosna kupuję sadzonki...ale w tym roku zabrałam jedną doniczkę do domu i będę próbować przechować ją do wiosny.Jest zdrowa,zielona i codziennie pozyskuję z niej listki.

Proszę podzielić się uwagami...są niezwykle cenne.
Ostatnia,dzisiejsza fotka,doniczka stoi na słonecznym parapecie.

Ogródek z futrzakami i kamieniami 22:34, 26 lis 2014

Do góry
Gdzie mi tam do waszych ogrodów , podlądam i mam zimowe wieczory w sam raz do przemyśleń
Ostatnie rózyczki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies