Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kolorowy ogród na piasku 20:50, 26 lis 2014

Do góry
viva napisał(a)

Agnieszko, jakie miłe są Twoje wpisy
Róże okrywowe można różnie ciąć. Ja mam je w większości między bylinami i muszę je trzymać w ryzach. Ty masz posadzone w dużych plamach i takim pozwala się rosnąć silnie. Literatura podaje, że przycina się je wtedy co trzy lata. W tym roku prawie wcale nie przycinałam Swany, bo rośnie na skarpie w dużej kępie.
Ja mam bardzo rzadko dylemat co ciąć a co nie, wyręcza mnie mróz Tylko podczas dwóch ostatnich zim pędy nie przemarzły.
I jeszcze, róże, które są sztywniejsze i rosną dość pionowo - jak fairy - nie podobają mi się jako nieprzycięte wielkoludy. Łukowato wygięte mogłabym zostawić dłuższe.

Wspomniana Swany

A to dobrze, że zapytałam, bo ja chętnie je utrzymam w ryzach również. Myślałam, że się nie tnie , bo można stracić pokrój czy ograniczyć kwitnienie.
Kolorowy ogród na piasku 20:47, 26 lis 2014

Do góry
viva napisał(a)

Dziękuję za brzozowe zakątki, oczywiscie widziałam i nawet mam swoje zdjęcia z lipca.
Jakie krzewy/drzewa rosną w tym miejscu? Bajecznie to wygląda, naprawdę.
Ogród w budowie - nieustającej 20:39, 26 lis 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Uwielbiam twoje inspirki bylinowe, a klasyk, o którym piszesz, Red Border w Hidocote, to o jaką bylinę chodzi?

Czerwona rabata w ogrodzie Hidcote Manor to jest klasyk tego rodzaju płomienistych założeń. Są tam drzewa i krzewy o bordowych liściach i kwiaty w kolorach od pomarańczu do bordo, a nawet biskupi fiolet (budleja). Na zdjęciach widać najlepiej. Ona jest symetryczna, ale niejednakowa po obu stronach. Wersja majowa poniżej: lewo i prawo.

I jeszcze raz tegoroczna w kawałku:

Kolorowy ogród na piasku 20:37, 26 lis 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Ale się cieszę, że wróciłaś i tyle zdjęć wstawiłaś! Uwielbiam!!!
Czytając znalazłam coś co mi dało do myślenia - piszesz, że róże okrywowe tniesz mocno wiosną, a ja myślałam, że okrywowych się prawie nie tnie. Podpowiesz dokłądniej jak mocno ciąć?

Agnieszko, jakie miłe są Twoje wpisy
Róże okrywowe można różnie ciąć. Ja mam je w większości między bylinami i muszę je trzymać w ryzach. Ty masz posadzone w dużych plamach i takim pozwala się rosnąć silnie. Literatura podaje, że przycina się je wtedy co trzy lata. W tym roku prawie wcale nie przycinałam Swany, bo rośnie na skarpie w dużej kępie.
Ja mam bardzo rzadko dylemat co ciąć a co nie, wyręcza mnie mróz Tylko podczas dwóch ostatnich zim pędy nie przemarzły.
I jeszcze, róże, które są sztywniejsze i rosną dość pionowo - jak fairy - nie podobają mi się jako nieprzycięte wielkoludy. Łukowato wygięte mogłabym zostawić dłuższe.

Wspomniana Swany

Kondziowy ogrod cz II 20:29, 26 lis 2014

Do góry
Słowo się rzekło, kobyłka u płotu. A może kura....?

Nie żebym namawiała od razu...

Kolorowy ogród na piasku 20:21, 26 lis 2014

Do góry
viva napisał(a)

Bogdziu, zostawiam ławeczkę abyś się zbytnio czekaniem nie zmęczyła

Vivuś dziękuje ale czy to nie znaczy że bardzo długo trzeba będzie czekac?Miejsce tak piekne że poczekam chętnie , czasem tylko Twojego pysznego serniczka bym poprosiła.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:16, 26 lis 2014

Do góry
Marzeko

Nie wiem jaki kierunek studiów ukończyłaś wzbudziłaś moją ciekawość.... ale jak jesteś projektantem krajobrazu, to nie dziwię ci się, że masz taką przestrzeń ogrodową, a ponad wszystko kochasz bluszcze, bo otaczają twój dom i masz najsłynniejszy słup na ogrodowisku

Ja uwielbiam bluszcze, ale mój ogród jest stosunkowo młody i wokół niego pola i łąki, jest jeszcze położony na południowym stoku, gdzie słońce operuje dość mocno, więc wrzosy, to rośliny, które mi rosną i tworzą piękno w ogrodzie, a o bluszczach jak na razie mogę sobie tylko pomarzyć, bo cienia i półcienia brakuje

Chyba tylko pod tą wierzbą
Kolorowy ogród na piasku 20:14, 26 lis 2014

Do góry
Viola napisał(a)

Pięknie u Ciebie przystrzyżony Ja mam trzy krzaczki, ale takie rozczochrane - średnio mi się podobają, wiosną podsadzę nimi brzozy; ale zdecydowanie ten berberys lepiej wygląda trzymany w dyscyplinie A to żółte drzewko to może wiąz? I jeszcze róże, proszę napisz jaka to odmiana - C-U-D-N-E

Violu, żółte drzewo to klon Princeton Gold, cały rok jest żółty ale najpiękniej wygląda w maju

Róża to Jasmina

-

O....! 20:10, 26 lis 2014

Do góry
marzena napisał(a)
na wiosnę mam zamiar wykonać rabatę bylinową przy murze ( muszę go zmierzyć, ale chyba ma dł 15 m) od strony południowej... w obecnej chwili rosnie tam już trochę bylin i są pnącza na murze ( bluszcz, trzmielina ( zaczęła sie nagle piąć ), wisteria, powojnik, wiciokrzew japoński)

tak wygląda ta półokrągła rabata in statu nascendi ...jest wymierzona, przekopana, reszta prac będzie na wiosnę...

Super, mam propozycję: możesz ją troszkę poszerzyć i zrobić prostokąt? O proporcje do muru chodzi.
Pytałam się bez sensu u siebie więc powtarzam - jaki styl, a przede wszystkim jaka kolorystyka Ci w duszy gra?
Jeżówka - Echinacea 20:07, 26 lis 2014

Do góry
Łatwo i szybko to się sieje tylko ta jeżówka podstawowa. Ja z mojej pojedynczej białej zebrałam nasiona i ja wysiałam bo chciałam ją szybko rozmnożyć. Z jej nasion otrzymałam siewki tej podstawowej. Te jeżówki odmianowe sa rozmnażane in vitro, dlatego są takie drogie, lub przez podział rośliny matecznej

Tą próbowałam wysiać i się nie udało

Ogród w budowie - nieustającej 20:07, 26 lis 2014

Do góry
marzena napisał(a)

właśnie mam do Ciebie pytanie, jakie byliny poleciłabyś na rabatę właśnie bylinową pod murem od strony południowej, właśnie taką sobie będę urządzać...
zbieram pomysły

Rabata od strony południowej - miód.
W jakim stylu? Ziołowo-naturalistycznym czy z różami? Jakie kolory - pastele czy ogień rozpalasz?
Ileż ja się tego naoglądałam, podaj tylko styl, a wrzucę Ci inspiracje u Ciebie, bo dzisiaj mam dzień oglądania zdjęć.

Ponieważ ostatnio miałam fazę na ogień, to klasyk gatunku musi się pojawić - Red Border w Hidocote.

Żurawka - Heuchera 20:05, 26 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No to niech Bogusia pokaże kwiaty, jeśli podobne do konwalii nieco...to tellima.

Tellima - kwiaty

...znalazłam,fotka wiosenna,listki jaśniejsze,sadzonka podzielona ...bez odrostów.
Ogród w budowie - nieustającej 19:57, 26 lis 2014

Do góry
viva napisał(a)
Gabrysiu, jaką wystawę ma Twoje miejsce na rabaty pod brzozami?
Wkleiłam kilka zdjęć u siebie z rabaty hostowej, bo u mnie brzozy są od południa i mam tam cieniolubne różności (ale nie tylko)
Ciągle się dziwię, że Twoje centranthusy stoją na baczność, moje wszystkie się kładą.
U Ciebie jakaś inna pora roku, chyba nie miałaś jeszcze żadnych mrozów

To prawda, mrozów jeszcze nie było, poza jedną nocą z -2, to było 30 października.
Moje ośmiały też leżą, ale jeszcze ciągle "wyglądają". Szkoda tylko, że nasion nie chciały wiązać.

Twoje zdjęcia widziałam i zaraz zobaczyłam te, które robiłam u Ciebie. To miejsce z hostami właśnie.
Mordor jest od południa, tzn. południe jest "z tyłu", cień zrobi duża brzoza i dereń, który tam rośnie. Też myślę o cieniolubnych różnościach. Mam całe mnóstwo siewek funkii, nadałyby się. I fiołki, i dąbrówka, i bodziszki.

Może u mnie będzie chociaż troszkę jak u Ciebie:

O....! 19:55, 26 lis 2014

Do góry
marzena napisał(a)

Pięknie się prezentuje mur porośnięty pnączami. Będę kibicować powstawaniu rabaty.
Zaciekawiło mnie iglaste drzewo rosnące w głębi przed rzędem iglaków a metasekwoją. Co to?
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 19:49, 26 lis 2014

Do góry
W wątku jeżówkowym piszesz o cieniu pod sosnami. Posadź tam może tawułki, też są piękne i lubią cień

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:48, 26 lis 2014

Do góry
I jeszcze biały akcent jeszcze nie zimowy

a gałązki w kropelkach deszczu

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:46, 26 lis 2014

Do góry
Zaczęłam o pisać o parasolkach ogrodowych, lubię je, wszystkie szczepione i płaczące formy.
Moja brzoza youngi jesiennie

Ogrodowe przygody 19:32, 26 lis 2014

Do góry
Ogrodowe przygody 19:25, 26 lis 2014

Do góry
Ogród w budowie - nieustającej 19:23, 26 lis 2014

Do góry
Niewiele.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies