Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W cieniu - zacieniona 13:57, 25 lis 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
dzisiaj ponuro...

Ponuro ale taki widoczek to cudeńko...
Cały twój ogród jest cudny podziwiam
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 13:53, 25 lis 2014

Do góry
Nuda w domu aż się nic nie che
Coś muszę ruszyć z projektem dla takiej jednej os. ale nie mogę się zabrać...

Ogrodowy spektakl trwa ... 13:51, 25 lis 2014

Do góry
a teraz żałośnie, coś mi zżera żaleźniaka

koszmar, sama wysiałam dmucham i chycham dopiero co cieszyłam się piękną kupą liści i czekam na kolejny sezon na efekty a tu masz brrrr

10 listopada zauważyłam ale wydawało mi się to niegroźne

po czymś takim się mi nie chce

czy ktoś wie czy jeszcze coś się robi?

W cieniu - zacieniona 13:49, 25 lis 2014

Do góry
...po wizycie u Basi i Bogusi skusiłam się na piernikowanie...
Skrętnik - rozmnażanie skrętnika 13:49, 25 lis 2014

Do góry
Przeczytałam dziś jeszcze raz cały wątek. Doczytałam się, że jak rozmnażacie to wstawiacie doniczki w zacienione miejsce. Czy to prawda? Ja swoje trzymałam blisko okna, ale na doniczkę nie padało światło bezpośrednie, tylko przez firankę. Teraz zrobiłam nowe "wylęgarki", słońca teraz mało, więc postawiłam tak samo, za firanką. Czy tak może być, czy raczej powinny mieć ciemniej.
Z mojego inkubatora wyrosły takie sadzonki. Niestety nie znam ich nazwy, bo to prezent od znajomych. Nawet nie wiem jak kwitną.

A tu roślinki od Grażynki. Wielkie dzięki

W cieniu - zacieniona 13:47, 25 lis 2014

Do góry
dzisiaj ponuro...
Ogrodowy spektakl trwa ... 13:45, 25 lis 2014

Do góry
a trawy pasują baaardzo

chciałam zrobić fotkę do 4 pór roku - zamysł fajny ale wiele nie mam choć coś zbierm

wejście do ogrodu robiłam często może skleję

ten rozchodnik pięknie sie trzyma a biały fatalnie

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:42, 25 lis 2014

Do góry
bdan napisał(a)
Irenko piękne zdjęcia.

Niespożyta energia u Ciebie do prac ogrodowych.

Danusiu, mam mało czasu na ogród, właściwie raz w tygodniu, zatem muszę działać na maksa, latem lepiej, bo dzień długi i codziennie coś się skubnędzięki
U ciebie na temat lilii i traw, więc namawiam cię na połączenie traw i lilii, tu mam same cudne orientalne, piękne i intensywnie pachnące, uwielbiam je
sezon zaczyna się na tej rabacie krokusami, narcyzami, tulipanami, potem orliki i ostróżki, potem hosty, potem jeżówki, lilie i trawy
a jeszcze wysiały się tam naparstnice, wiosna zakwitną

i muszę rozszyfrować tę różową hortensję, nie wiem czy da się ja rozmnożyć z patyka
Ogrodowy spektakl trwa ... 13:41, 25 lis 2014

Do góry
przy okazji spojrzałam na ogród który wygląda różnie czasem żałośnie a czaseśmiesznie no jedno jest pewne zawsze mozna by coś robić - jak to jest że nigdy końca nie ma

maliny posadzone wiosną co nie kwitły wlaśnie się zadomowiły

stale gdzieś się pojawiają róże takie bidulki

eksperymentalna kapusta tylko się wybarwiła ale nie rośnie

ta żurawka z daleka świeci seledynem i jakby nie pasuje do klimatu w tej chwili
Ogród Iglaczka i jej kotów. 13:39, 25 lis 2014

Do góry
Też lubię takie igiełki, a kociambry masz superaśne, to piękna fotka
Ogrodowy spektakl trwa ... 13:36, 25 lis 2014

Do góry
Walka o brzozę miała miejce w sobotę

tak jak radził Mazan i Gabrysia zrobione
najpierw piling

i maseczka

efekt wiosną
Ogrodowy spektakl trwa ... 13:33, 25 lis 2014

Do góry
Dzidka napisał(a)

Ja z reguły nie zdążam z pracami i może dlatego róże, które wymagają okrycia, obsypuję po spadku temperatury do minus 5 stopni.
A gdzie są astry o których pisałaś, że mi zadedykujesz?

o widzisz jest jakaś dusza co ma jeszcze nie zrobione zadania - ja też ale widzę że ma być +8 w grudniu i czekam w styczniu zima będzie

a teraz o astrach pozwalam sobie zacytować to co napisałaś bo bardzo mi się spodobało

" kwiaty niezwykłe w Anglii uważane za symbol elegancji i delikatności, przed wiekami polecały je ... czarownice, znachorki i wróżki jako talizman miłości.
Nie od parady są przecież /jak wszystkie stokrotkowate/ podopiecznymi planety Wenus.

Po łacinie aster znaczy gwiazda. Jedna z legend dotyczących powstania tych wyjątkowych kwiatów mówi o tym jak zodiakalna Panna spojrzała kiedyś w dół na Ziemię i nie zobaczywszy żadnych gwiazd, wybuchła rzewnym płaczem. To właśnie z jej łez, które przebyły długą drogę z nieba i spadły na łąkę, wyrosły pierwsze astry.
Tak pięknie napisała o nich Weronika Kowalkowska."

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:29, 25 lis 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
Irenko, wszystkie zwierzenia ogrodowe poczytałam,
ale mnie zaszokowała ta mała rabatka z bluszczem
tam masz wszystko upchane jesteś niemożliwa
ciekawa jestem jaka jest docelowa wizja tego miejsca,
a przy okazji uczę się że na początku trzeba upychać co się da a potem rozsadzać

Ha, ha...dobre z tymi zwierzeniami
Zaczęłam upychanie, jak trafiłam na forum, skracanie trawnika, a powiększanie rabat; ta rabata jest spora, około 20 m kwadratowych i zapomniałam, że rośnie tam jeszcze magnolia parasolowatamało tu mam pracy
upychaj, rozmnażaj, przesadzisz i masz

dumam gdzie jeszcze upchnąć futro niedźwiedzie, tu rośnie od 99 roku i ma się dobrzejest materiał na rozmnażanie

a tu rabata jakby w całości, ta co ma około 20 m, nie mierzyłam, tak na oko

tu zaczęłam zmiany, efekt w nowym sezonie, czy się to sprawdzi, wyleciały żurawki, doszły trawy i lawendy i rozchodniki

tu też zmiany, doszły te żurawki, co wcześniej wywalałam, wrzośce i hortki Vanilki, a górą w donicach trawy, liczę że ładnie się rozrosną w sezonie

i tu zmiany, doszły perovskia- niska, berberys Admiration, rozchodniki i trawy Red Baron, i rozplenica Fire Works
Ogrodowy spektakl trwa ... 13:27, 25 lis 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A mnie do marzeń tak daleko. Ciągle jeszcze prace ogrodowe i konkretne rozpiski. Ale od Mikołaja zacznę marzyć ... . Bo to Twoja tradycja pisania listów ogrodowych do Mikołaja?
Czas pisać list do św. Mikołaja a potem do Gwiazdora, gdyby się okazało, że to nie ta sama postać. W zapasie są jeszcze "Aniołki".

No wiem,wiem że stale działasz czego zazdroszczę bo tylko pracą wlaśnie teraz można sporo zdziałać - w sezonie albo leje,wieje,komary upał - teraz jest ok choć już dziś strasznie zimno

pamiętasz Mikołaja , tak już czas pisać listy

Mikołaj już wyrusza ....

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:16, 25 lis 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Irenko, już na fb podziwialam na Twój piękny ogród. Co fotka, to zachwyt większy, szczególnie dla traw.

A bukszpanów szkoda. Czy przyczyną chorób nie jest zbyt mokre podłoże?
Na suchym lepiej rosną.

Na FB wrzucam, bo przyjaciele z innych krajów patrzą, a jak w gości do nas wpadają, to nie ma kiedy fot oglądać, a do tego stale jakoś jesienią są, to nie znają letnich, ładniejszych wersji ogrodu
Traw sporo, dalej nie policzyłam na sztuki na razie ogarniam gatunki
Gdyby nie forum, to tylko chyba jedna moja trawka byłaby
Basiu, to coś było z deszczem, bo skoro 3 prawie lata nic nie było, a nagle za jedną noc kaput, to daje do myślenia..
ta rozplenica Black we wrześniu jest najpiękniejszawymaga dużo miejsca, siewki ulokowały się w różnych miejscach, niech rosną, a potem pójda w miejsca docelowe

Ogrodowy spektakl trwa ... 13:16, 25 lis 2014

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Zgadzam się z Kasią. Co nowa inspiracja to nowe planowanie W sumie ta zima jakoś musi minąć

Minie i to biegusiem, najgorszy będzie luty

a teraz skupiamy się na wszelkiego rodzaju błyskotkach i kulkach czerwonych

to trzeba jakoś powsadzać

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 13:16, 25 lis 2014

Do góry
Storczyk mi się złamał
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:11, 25 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Żurawki mają cudny czerwony kolor.

One tak się w słońcu mienią lubię je, mam nadzieję, ze wiosną odżyją, w sezonie są świetneponoć, co 3 lata wymagają odmłodzenia, chyba coś w tym jest

chciałam skrócić pęcherznice, ale jak sobie przypomniałam, jak kwitnie, zostawiłampo przekwitnięciu popracuję na formą
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 12:54, 25 lis 2014

Do góry
Ja też imieninowe buziaki zostawiam , wszystkiego najlepszego, szczególnie zdrówka .
Ogród z łezką II 12:50, 25 lis 2014

Do góry
Kasiu wszystkiego najlepszego w Dniu Imienin, spełnienia wszystkich marzeń i zdrówka.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies