Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 22:55, 19 lis 2014

Do góry
jak można wykorzystać rozplenicę

a to mój buczynowy wianek

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:51, 19 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W tym roku poszłam w byliny, proste linie i nowoczesność

Będziemy zima oglądać, zdjęcia jak zawsze piękne
Moja bajka 22:39, 19 lis 2014

Do góry
Kiedyś będzie tu ogród 22:35, 19 lis 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Wywołałam lawinę i pomoc i dużo zamieszania....

Trzymaj się, temat boski...nie będziesz sama

Agatko i bardzo ci dziękuję za pomoc, wywołanie zamieszania i wsparcie.

Agatko ja też mam takie typowe oczko przy domu. W tym roku, mądrzejsi o trzy lata doświadczenia, postanowiliśmy je powiększyć i zrobić kaskadę. Dół wykopany, ładny, z półeczkami. Ale stwierdziłam, że uszczelnianie musi poczekać do wiosny, bo teraz No.1. jest ogrodzenie- chociaż od strony drogi.

Przyznam szczerze, że tak naprawdę teraz dopiero widzę jak bardzo różnią się oba moje wodne przedsięwzięcia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:30, 19 lis 2014

Do góry
W tym roku poszłam w byliny, proste linie i nowoczesność

Kiedyś będzie tu ogród 22:29, 19 lis 2014

Do góry
Mariusz napisał(a)
Jeśli woda nadmiernie oscyluje, to zastanów się nad EPDM

Dokładnie, poza tym nie polecam aby wysypywać żwiru bezpośrednio. Musi być coś co będzie izolować żwir od kontaktu z podłożem. Będzie czyściej i łatwiej wszystko zachować w dobrym stanie. Półki są zbyt małe, brak miejsca na rośliny i będzie tendencja do zapadania się brzegów w głębsze obszary i będzie bezpieczniejsze, w przypadku wylądowania w stawie da się z niego wyjść. Też warto wziąć taką ewentualność pod uwagę.
Kiedyś będzie tu ogród 22:25, 19 lis 2014

Do góry
Mariusz napisał(a)
Sprawdź staw pod względem oscylacji wody.

Mariuszu jaki jest tak naprawdę poziom wody i jej wahania pokaże następny rok. Staw jest w takim miejscu, gdzie czasami całym rokiem stało 30cm wody. Miałam kilkudziesięcio arowe rozlewisko.

Co do robienia faszyny to oczywiście oglądałam instrukcję u Marleny. Bardzo dobra, dziękuję. Fajnie, że mogę użyć pali akacjowych i dębowych- trochę mam, zwłaszcza tych pierwszych.
Wymiary stawiku to ok 8x12m.

Mariusz napisał(a)
Pomyśl tez o EPDM

Ze względu na rolę jaką ma pełnić wszelkie sztuczne uszczelnienia odpadają.
Membraną będzie wyłożone typowe oczko wodne blisko domu.

I podoba mi się twoja zmora.

Jak można to mam jeszcze trzy pytania.
Co to za roślinka zaznaczona krzyżykiem.

Czy do umacniania można używać pali sosnowych?
Czy lilie mają na tyle silny system korzeniowy, że są w stanie zabezpieczyć półkę. Ewentualnie jakie rośliny (nie ekspansywne) można użyć do umacniania półki- chodzi mi głównie o tę na głębokości 120-150cm.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:17, 19 lis 2014

Do góry
Bardzo dziękuję za porady. Popkarol,myślę, że posadzę coś liściastego właśnie, zastanawiam się nad wiśnią ubraculifera. Danusiu, sugerowałaś trzy drzewka o kulistej koronie. Wiśnie umbry mnie kuszą, gdyż są ładne i sę ich nie przycina, ale tutaj chyba wejdą tylko dwie, gdyż szerokość klombu to 6 metrów. Przy dwóch z kolei efekt jest już zupełnie inny. A może można je gęściej posadzić? Jeśli chodzi o nasadzenia pod drzewkami, dosadzenie berberysów i trzmielin zakłada pozbysie się tego co tam aktyalnie rośnie? (lawendy, azalii, jałowców i astra)?
Ogród ogrodniczki 22:10, 19 lis 2014

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Jeszcze coś wymyśliłam!
I co wy na to?

Ja się na różach nie znam Pszczółka poleca Artemis, piękna, zdrowa, długo kwitnąca. Ale ostróżki w ten sposób nie sadź na pewno - musi być z czymś co ją przesłoni. Liście są baaardzo bujne, zanim zakwitnie, a potem bardzo brzydko zasychają, w tym miejscu będą zbyt wyeksponowane.
Wersja z kulkami, trawkami i czosnkami - dla mnie najlepsza, ale ja jestem skrzywiona
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 22:07, 19 lis 2014

Do góry
To coś na dobranoc i spadam na dziś to tyle

i jeszcze znalazłem w archiwum foto z 2011 jak oczko budowałem i powstawał ogród i jaki młody ogród jest na nich he he i 1 zima ogrodowa
Kompozycje na stoły, dekoracja kościołów, i inne okolicznościowe.... 21:48, 19 lis 2014

Do góry
Coś może na Boże Narodzenie

Ranczo Edy 21:42, 19 lis 2014

Do góry
eda napisał(a)
Zachwycamy się pyrowską a ja mam coś fajnego kupiłam w tym roku i najpierw jest zielone a na jesień się przebarwia na żółto

ilex

Ilex to ostrokrzewten zapewne ostrokrzew lśniący przebarwia się jesienia na żółto ale liście opadają później pozdrówka
W cieniu - zacieniona 21:41, 19 lis 2014

Do góry
EPODLAS napisał(a)
To ci zrobił Ville de Lyon niespodziankę. Jak nie będzie mrozów to może do Gwiazdki będzie kwitł. Nie wiedziałam że on taki żywotny. Mam w ogrodzie miejsce na jednego jeszcze powojnika. Już wiem jaki będzie
Pączków ma jeszcze sporo...ale czy zdążą?
"Baśniowy" Ogród 21:39, 19 lis 2014

Do góry
Kilka fotek...

Kwiatowy ogródek Monteverde 21:38, 19 lis 2014

Do góry
eda napisał(a)
odpozdrawiam Aniu

Działka prawie w Borach Tucholskich 21:35, 19 lis 2014

Do góry
coś bardzo aktualnego tyle że nie z mojego ogródka - prosto z Afryki Południowej

Kiedyś będzie tu ogród 21:31, 19 lis 2014

Do góry
anka_ napisał(a)
Rysować myszką to ja nie bardzo umiem, a skaner odmówił mi posłuszeństwa, ale może coś tam widać.

Pierwsza półka (1,5m) miałaby ok 80cm w najszerszym miejscu.
Druga (0,5m ) o szerokości ok 40cm w najwęższym miejscu. Ta wysypana byłaby kamieniami.

A możesz podać przybliżone wymiary, powierzchnię stawiku? Inna alternatywa
Jak nie użyjesz foli to brzegi musisz dobrze umocnić, kamień dobre rozwiązanie, faszyna nie jest trwała, musi wytrzymać do trzech lat, aż rośliny gęsto porosną półki i zwiążą korzeniami, kłączami grunt. Nie jest też estetyczna, ale do naturalistycznych założeń pasuje. Można też użyć pali dębowych, akacjowych (robinia akacjowa) układa się poziomo, albo wbija pionowo, wierzbowe i olchowe są mało trwałe, ponadto wierzba lubi wypuszczać. Tak się robi faszynę https://www.ogrodowisko.pl/watek/2541-krowy-staw-i-my?page=28#post_1
Wszystkie półki muszą być umocnione i te głębsze i te płytsze, bo posypie się wszystko (zobacz na zdjęciu, to miejsce też miało piękne półki, teraz jest moją zmorą, wszystko do przeróbki).

Poszukam zdjęć z umocnień brzegów na naturalnych stawach, może coś znajdę jak nie wyrzuciłem.

Pomyśl tez o EPDM
Pozdrawiam

Połowa działki - czyli mam powoli dość 21:20, 19 lis 2014

Do góry
zawitka napisał(a)

Nie wiedziałam ze ta szałwia taka wytrzymała jeszcze stoi

Zawitko, ta szałwia jest chyba zimozielona, tzn. Przetrwa zimę i wiosną znowu będzie piękna - widziałam u mojej sąsiadki
Wiejski ogródeczek po mojemu :) 21:17, 19 lis 2014

Do góry
Ogrodeczek napisał(a)

Bardzo piękny uśmiech ale poproszę o szerszy
dla Ciebie na miły, pogodny i radosny dzień..

Uśmiecham się szeroko a tu nie ma nikogo mam nadzieje że wszystko gra tylko czasu brak macham łapką serdecznie i buziole zostawiam

Widoczki śliczne i foty extra
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:17, 19 lis 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Zielona - Wieloszka to pedantka pierwszej wody...... Wszytko musi być na Tip top..... szałwia jest zjawiskowa jak kwitnie, a potem straszy. Drugie kwitnienie jest już kiepskie i bylina wygląda już też nie tak okazale.

Ostrogowiec - Wieloszka.. dla Ciebie odpada. Będziesz na nią mieć nerwa jak stąd do Pekinu. Fajny w taką mieszaną rabatę angielską, ale nie do uporządkowanej rabaty. Nawet mnie on wnerwił i go wykopałam i miałam wyciepać.. Potem sie zlitowałam i upchnęłam na rabacie ... ale los jest chyba przesądzony.
Pod koniec maja chyba wygląda najlepiej, potem cały czas kwitnie, ale jest taka miotła rozłazi sie na boki, że wszytko wkoło wygłuszy. I rozsiewa się jak prawdziwy chwast. Bo w Anglii jest to chwast. Pokrój i rozsiewanie się spowoduje, że dostaniesz nerwa na niego. Wystarczy Ci rozsiewająca sie werbena. Werbenę można przyciąć i nie będzie sie tak siała, a ostrogowiec kwitnie nieregularnie i nawet nie ma jak to przyciąć..
Jedyne foto..bo potem to fot nawet nie robię, bo jest brzydkie i rozlazłe.
Na fotce Zielonej wygląda pięknie, ale to sztucznie tworzone rabaty do pokazówki i na jeden moment... z Twoim areałem musisz mieć coś łatwego w obsłudze. Jak ciąć to na raz, a nie bawić sie w uszczykiwanie by to miało jakiś pokrój....

Znalazłąm taką kamasję, ciemną.. fajna, ale piszą, że niska Są dwie kamasje, Leichtina i Kusika.... i jedna i druga jest wysoka. Może pomyłka w opisie. http://sklep.cebulekwiatowe.pl/product-pol-1422-Kamasja-Camassia-Quamash-Blue-Melody-5-szt-.html

Proszę mnie od pedantek nie wyzywać Charakteru zmienić nie umiem i tyle
Aniu, jak dobrze, że czuwasz i na wszyyystkich bylinach się znasz! Ile uniknęłam nieudanych prób dzięki temu - nie zliczę, musiałabym dużo stronek w tej dyskusji cofać Nerw jak stąd do Pekinu spodobał mi się najbardziej - skąd mnie tak dobrze znasz?
Już wczoraj znalazłam tą mocniej niebieską kamasję, ale jest niska właśnie. Będzie zwykła.
Czy 1zł za sztukę, to podejrzanie niska cena? W beneksie jest po 2zł w promocji.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies