Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:43, 14 maj 2011

Do góry
Kalina angielska

Lobelia

Aksamitki nie całkiem żółte

Zakupy dla BJ i Kasi do koszyczka

Kwitnące krzewy liściaste, zrzucające liście (bez zimozielonych!) 22:14, 13 maj 2011

Do góry
Joku napisał(a)
Tynko, przepiękna kalina. Niech zdrowo rośnie. Gdzie ją posadziłaś? Tam gdzie rosła katalpa?

Joku, Ty sie znasz, więc az mi sie gęba sama śmiała....dzięki....katalpa rośnie i ma się dobrze, puszcza z pnia świeże pędy a ta kalina w poblizu altany

powiem, że nie mogłam się jej oprzeć....było w planie kupienie innego, ale wzięłam to cudo ze sobą do domu....ma w przyszłości utworzyć parasol
Kwitnące krzewy liściaste, zrzucające liście (bez zimozielonych!) 22:09, 13 maj 2011

Do góry
Tynko, przepiękna kalina. Niech zdrowo rośnie. Gdzie ją posadziłaś? Tam gdzie rosła katalpa?
Kwitnące krzewy liściaste, zrzucające liście (bez zimozielonych!) 12:13, 13 maj 2011

Do góry
moja (od niedawna) kalina Viburnum plicatum "Mariesii" w formie piennej

Ogród zmyślony 12:24, 11 maj 2011

Do góry
Po długim przeglądaniu Waszych pięknych ogrodów, tudzież po przyglądaniu się ciężkim zmaganiom Forumowiczów w walce o piękny ogród, witam się i ja na forum.
Opowiem troszkę o swoim ugorze i o tym co ja z nim próbuję zrobić.
Mam dość sporą działkę, położoną na terenach łąkowych. Tu nie ma dużych drzew dających cień i stanowiących azyl dla zwierzyny i ludzi. tu jest trochę taka polska pustynia. Działka jest skąpa w glebę, za to mam wielkie bogactwo gliny w pokładzie. Ale to nic.
Długo marzyłam o ogrodzie, ale warunki są niezbyt ciekawe, więc stwierdziłam, ze nie będę się boksować i zrobię nasadzenia odpowiednie do tego, co jest się w stanie utrzymać na moim polu.
Ponoć kiedyś na mojej działce był stary sad i pole ziemniaczane-coś się jednak dało tu utrzymać. Wody gruntowe są wysoko, ale w końcu skoro śliwy i jabłonie rosły, to może drzewa i krzewy z płytszym systemem korzeniowym też dadzą radę. Muszą...
Gleba jest piaszczysto gliniasta, chętnie wyrasta tu chrzan(od nawet z piekła wylizie), szczaw(czyli chyba lekko kwaśna).Perz- wyznacznik zbitości gleby-też mam go pod dostatkiem.
Nawodnienia natenczas nie ma,działka bardzo słoneczna, a ziemia przesycha szybko, tak więc jako uzupelnienie "szkieletu"ogrodu, czyli wysokiej nasady z drzew postanowiłam zastosować rosliny, które dobrze tolerują brak wilgoci: lawenda, ostróżka, rumian, czosnek, macierzanka, szałwia, kocimiętka, irysy kłączowe. Będzie biało niebiesko, Gdzieniegdzie będą się wychylały ciemne prawie czarne wyraziste kwiaty, albo rózowe kępy ostróżki. Będzie dużo bieli i traw ozdobnych. Nadają cudownej miękkości ogrodowi. Taką przetestowaną rośliną dającą piękne efekty w drugim rzędzie jest popularna i chyba niedoceniana biała gipsówka, która od wczesnego lata tworzy chmurki kwiatów. Do tego taniocha. Będzie pachniało ziołami.
Uwielbiam jałowce kolumnowe blue arrow.Przypominają mi śródziemnomorskie cyprysiki wyrastające hen do nieba(szkoda, ze u nas nie mozna ich hodować). Lubię cisy(za mroczną głębię zieleni) i świerki serbskie(za ten błękit).

W drugiej części działki, gdzie stoi szkielet starej siedemdziesięcioletniej jabłonki będą rosły rośliny bardziej wymagające.Tam jest mniej słońca, tak więc oprócz magnolii susan rosnącej na honorowym miejscu będą zielonkawe hortensje ogrodowe, rośnie kalina, hosty, żurawki, trzmielina, mikro kulki bukszpanowe, białe zawilce zestawione z delikatną tiarellą, pojawi się kawałek cisu w ekranie, dla kontrastu z cudownie naprostowaną przez Danusię koronkową tsugą.
Oprócz tego na działce znajduje się wymuszona technicznymi rozwiązaniami skarpa, wyrastająca pokracznie tuż na wjeździe na teren. Nie lubię jej, ale znowuż trzeba ten koszmarek jakoś przekuć na atut i zagospodarować. Rosną tam bezobsługowe rośliny skalniakowe: macierzanka, floksy szydlaste, armeria, dąbrówka w dwóch odmianach, rumiany, czyściec wełnisty, skalnice i żagwin.
Teraz napiszę jeszcze o planowanej formie ogrodu. Lubię proste wyraziste, geometryczne formy i linie poprzetykane delikatnymi "meandrami" dla złagodzenia, lubię prostotę i powtarzalność elementów. Lubię kule roślinne: bukszpanowe, berberysowe..
Lubię mocne barwy zestawione z delikatną bielą. Lubię niebieski.
Kocham kontrasty form i kolorów(ale generalnie wsród bylin)
Takie są moje marzenia, a co z tego uda się uzyskać to zobaczymy.Czas pokaże. Trzeba dużo czasu, zwłaszcza, zeby stworzyć tło dla tych wszystkich roślin..kurtynę zieleni.
To tyle w kwestii objaśnień moich pragnień i chciejstw. Teraz czas się zabrać do cięzkiej pracy, bo o ogrodnictwie marne mam pojecie
Pokażę jeszcze na początek kilka zdjęć, głownie bylin, które zdają u mnie egzamin
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie
Magda
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 16:50, 06 maj 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Taka wielka kalina by mi się przydała. A potem hortensja limelight i już w ogóle byłoby świetnie
Dziękuję

Ta kalina jest ogromna! masz tyle miejsca w ogrodzie
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 15:33, 06 maj 2011

Do góry
Taka wielka kalina by mi się przydała. A potem hortensja limelight i już w ogóle byłoby świetnie
Dziękuję
Rajski ogród Ani 15:27, 06 maj 2011

Do góry
Pięknotki, kalina najbardziej mnie zachwyciła
Rajski ogród Ani 15:26, 06 maj 2011

Do góry
Dziękuję wszystkim za gratulacje, miłe słowa cieszę się ogromnie za to wyróżnienie
w podziękowaniu przesyłam Wam moje białe kwiatki ale zeszłoroczne

kalina

zawilce

Ismena

lilia

jaśmin
Zakątek Olgi 22:15, 05 maj 2011

Do góry
Czy ta kalina pachnie? To nie jest moim zdaniem sztywnolistna tylko koreańska. Ale może się mylę?
Zakątek Olgi 17:43, 05 maj 2011

Do góry
Taaak, a ja myślałam,że wypasiona, bo zakwitła ładnie w tym roku. To chyba kalina sztywnolistna (tak coś kojarzę,ale nie wiem czy nawet taka jest)kupiłam ją w Castoramie 3 lata temu. To mówicie,że bidulka??? a to się zmartwiłam
Zakątek Olgi 11:04, 05 maj 2011

Do góry
Ta kalina,,,taka delikatna...
Zakątek Olgi 09:35, 05 maj 2011

Do góry
Też tak myślę Aniu ,są zabawne

złotlin taki wesoło żółciutki

wiciokrzew

i kalina
Ogród z przeszłością 13:07, 03 maj 2011

Do góry
Kwitła kalina koreańska. Wiem, że pięknie pachnie, jednak nie udało się powąchać bo była zbyt daleko

Jeszcze taki widoczek:

Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 23:10, 02 maj 2011

Do góry
Emilianoparmezano napisał(a)
jako, że wszyscy forumowicze zdążyli już o mnie zapomnieć i mój wątek upadł na samo dno listy postanowiłem się przypomnieć ciekawe czy ktoś za mną tęsknił ?
w sumie już pod wieczór po 16 postanowiłem sobie wykonać dawny plan mojej głowy i tak sobie poczynałem w ogródeczku...
preludium

na drodze do realizacji planu stanęła kalina koralowa 'Roseum' czyli tzw. buldeneż trzeba było przesadzić

i pojechała na nowe miejsce

wyznaczyłem krawędź przyszłego "?" i odciąłem od wjazdu po lini sznurka

darń się przyda nic nie można w końcu zmarnować

i jedzie na razie na bok żeby nie przeszkadzała

a teraz jedziemy po żwirek

koło setki żwirku podwiozłem z mojej sterty, która być może pamiętacie, jakieś 50m dalej

ciepła herbatka i do domku bo sie zimno zrobiło, a że się zgrzałem to postanowiłem zadbać o wątłe w tym roku zdrowie

Emil jak ty dbasz o zdrowie ?Nie boisz się przeziębić swojej ,ich ...szlachetnych ?Tęskniłam )))
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 18:58, 02 maj 2011

Do góry
jako, że wszyscy forumowicze zdążyli już o mnie zapomnieć i mój wątek upadł na samo dno listy postanowiłem się przypomnieć ciekawe czy ktoś za mną tęsknił ?
w sumie już pod wieczór po 16 postanowiłem sobie wykonać dawny plan mojej głowy i tak sobie poczynałem w ogródeczku...
preludium

na drodze do realizacji planu stanęła kalina koralowa 'Roseum' czyli tzw. buldeneż trzeba było przesadzić

i pojechała na nowe miejsce

wyznaczyłem krawędź przyszłego "?" i odciąłem od wjazdu po lini sznurka

darń się przyda nic nie można w końcu zmarnować

i jedzie na razie na bok żeby nie przeszkadzała

a teraz jedziemy po żwirek

koło setki żwirku podwiozłem z mojej sterty, która być może pamiętacie, jakieś 50m dalej

ciepła herbatka i do domku bo sie zimno zrobiło, a że się zgrzałem to postanowiłem zadbać o wątłe w tym roku zdrowie

Świątyna dumania.... 17:08, 01 maj 2011

Do góry
Proponuję w tle przy ogrodzeniu jako tło żywopłot z cisa (ładna ciemna zieleń), można pomyśleć o brzozie - proponuję tę odmianę o śnieżnobiałej korze - Betula utilis var. jacquemontii ( http://www.cool-surf.com/gallery/v/Bernard/Wakehurst/Betula_utilis_var_jacquemontii_O_planiscapus_Nigrescens.jpg.html ) warto by oddzielić się od reszty ogrodu, jakimiś krzewami - białe kwiaty ma jaśmin i pięknie pachnie, kalina koralowa - bardzo długo utrzymują się kwiaty, i oczywiście róże i powojniki
Cały rok w ogrodzie 11:58, 29 kwi 2011

Do góry
Kalina - lada moment rozkwitnie

Skalnica

Hylomekon - mak japoński

Pierwiosnek łyszczak
Michael my Garden 21:44, 28 kwi 2011

Do góry
Dziś z Danusią spotkaliśmy się w naszej pobliskiej szkółce ogrodniczej.... którą mamy pod ręką. Celem naszego spotkania była dostawa roślin bylinowych - której w ostateczności żeśmy nie doczekali ....

Gdy przybyłem do szkółki "Panderosa wchodząc widziałem jak Danusia szaleje z aparatem, dowiedziałem się wtedy, że zbiera materiał do nowego artykułu który niebawem ukaże się na łamach ogrodowiska. Mam nadzieję, że niebawem się doczekamy

Również pochodziliśmy po szkółce pooglądaliśmy co już oferuje.... wspólnie wpadło nam w oko
Juniperus pingii Hulsdonk yellow

Rozmawialiśmy na różne tematy, min. o różanecznikach, magnoliach, berberysach....

Oglądaliśmy również już kwiaty sezonowe, pelargonie, surfinie - które lubi Danusia, do kompozycji balkonowo - tarasowych.

Przechodziliśmy również koło pięknie kwitnących hortensji

Danusia zakupiła 2sz białej... już teraz wiem dlaczego konkretnie białe

A tu jeszcze rośliny które widzieliśmy okiem aparatu....

Kwiatostan....

Kalina - pięknie pachnie

Mam nadzieję, że spotkanie było przyjemne... w tak miłym towarzystwie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:49, 28 kwi 2011

Do góry
Dziś z Danusią spotkaliśmy się w naszej pobliskiej szkółce ogrodniczej.... którą mamy pod ręką. Celem naszego spotkania była dostawa roślin bylinowych - której w ostateczności żeśmy nie doczekali ....

Gdy przybyłem do szkółki "Panderosa wchodząc widziałem jak Danusia szaleje z aparatem, dowiedziałem się wtedy, że zbiera materiał do nowego artykułu który niebawem ukaże się na łamach ogrodowiska. Mam nadzieję, że niebawem się doczekamy

Również pochodziliśmy po szkółce pooglądaliśmy co już oferuje.... wspólnie wpadło nam w oko
Juniperus pingii Hulsdonk yellow

Rozmawialiśmy na różne tematy, min. o różanecznikach, magnoliach, berberysach....

Oglądaliśmy również już kwiaty sezonowe, pelargonie, surfinie - które lubi Danusia, do kompozycji balkonowo - tarasowych.

Przechodziliśmy również koło pięknie kwitnących hortensji

Danusia zakupiła 2sz białej... już teraz wiem dlaczego konkretnie białe

A tu jeszcze rośliny które widzieliśmy okiem aparatu....

Kwiatostan....

Kalina - pięknie pachnie

Mam nadzieję, że spotkanie było przyjemne... w tak miłym towarzystwie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies