Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Brak koncepcji 21:05, 26 sty 2018

Do góry
Proszę nie wklejać zdjęć nie swojego autorstwa. (regulamin).

Wydaje się, że ciężka sprawa, bo kilku projektantów nie poradziło w zasadzie sama wiesz co chcesz posadzić, a jak ktoś doradza, to od razu negujesz Trudna sprawa i na Ogrodowisku nic nie znalazłaś, a tyle tu pięknych ogrodów. Jesteś nastawiona na suchodrzew to sadź suchodrzew.

Brzozy nie? bo masz, ale zaproponowano ci zwykłe brzozy, piszesz że nie, purpurowe, nie.

A dla mnie to suchodrzew chcesz posadzić to niby dlaczego? To krzew, wprawdzie wysoki, ale zimą będzie kiepsko.
Cały pas tego krzewu, a nie lepiej zimozielone rośliny jako żywopłot, tło dla czegoś co będzie ślicze i niskie.

Chcesz zmarnować ogród na suchodrzew?

Małymi krokami-Ogród Wioli 20:51, 26 sty 2018

Do góry
Ja mam w zakątku leśnym brzozy. Czyli rozumiem,że ich liście też trzeba zbierać i kompostować.
Wyczytałam,że do worka z liśćmi można dać garść saletry amonowej co przyspieszy tworzenie kompostu.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:16, 26 sty 2018

Do góry
Jabłuszko objedzone wczoraj, a dzisiaj już nie było i eM nadział nowe

a pod karmnikiem naśmiecone...

brzozy purpurea będą kwitły
Ogród pod drzewami, brzozami i ozdobnymi 19:57, 26 sty 2018

Do góry
Moniak napisał(a)
Ogród pełen złudzeń jest przepiękny, zwłaszcza te duże drzewa Niesamowicie podoba mi się taki ogród, ażurowy cień brzóz jest wspaniały!
Toszko, czy będzie to dalej słoneczna wystawa mimo tego, że duże brzozy rzucają tam cień? Nie podchodzę pesymistycznie, absolutnie, tylko trochę spanikowałam Oglądając Ogród pełen złudzeń przypomniałam sobie, że mamy jeszcze perukowca!

Jest taki ogród na Ogrodowisku już Ci szukam tytułu wątku....
" Tajemniczy ogród"
Coś czuję , że to to czego szukasz , on też dopiero powstaje, ale jest właśnie taki
Ogród pod drzewami, brzozami i ozdobnymi 19:34, 26 sty 2018

Do góry
Ogród pełen złudzeń jest przepiękny, zwłaszcza te duże drzewa Niesamowicie podoba mi się taki ogród, ażurowy cień brzóz jest wspaniały!
Toszko, czy będzie to dalej słoneczna wystawa mimo tego, że duże brzozy rzucają tam cień? Nie podchodzę pesymistycznie, absolutnie, tylko trochę spanikowałam Oglądając Ogród pełen złudzeń przypomniałam sobie, że mamy jeszcze perukowca!
Zakręcony ogród 19:15, 26 sty 2018

Do góry
DorKa napisał(a)
Zachęcona dobrymi opiniami nt brzózek narysowałam pewien plan. Nie mówię,że już ostatecznie zdecydowana jestem ale próbuję . Co ostatecznie zostanie wyjdzie w praniu

I tak naprzeciwko tarasu jest drewniany podest. On został w pełni zaakceptowany i jego realizacja nastąpi na pewno w tym sezonie.
Po prawej stronie od tarasu jest szpaler aureospicaty, którą zamierzam przycinać na równy żywopłot. Pod nią Limki i hakone (Jest to południowa strona i jak Asia Makadamia słusznie stwierdziła będzie tam cień od tujek )
W rogu będzie nigra pod którą nie wiem co dać.
Dalej jest dość wąsko więc może po prostu rząd morning light obsadzony kulkami.
Dalej podest drewniany , który dookoła chce obsadzić trawkami
Dalej ewentualny zagajnik brzozowy
i na konću rosna Limki / Gracimiliusy, które tam zostawię bo im tak dobrze

Macie jakieś pomysły,żeby ten plan nabrał ogrodowiskowego stylu ?

Dorka jak w tym sezonie zrobisz to czego już jesteś pewna to i tak będzie bardzo dużo. nie stresuj się rabatą z nigrą, zobaczysz samo Ci się w głowie ułozy. ja dopiero teraz w trzecim roku mieszkania wiem czego chcę
brzozy też planuję, te odmianowe Danusia pisala ze śmiecą mnie i nie pyla chyba tak. ja pod nimi planuję taki klimat czyli hostym brunery, hakone, ice dance, kostkiz cisa. do tego będą rodki,derenie i trzcinniki. kupiłam tez rodgersję ciekawe czy wytrwa
Mirkowy ogród (początki) 15:54, 26 sty 2018

Do góry
Mirka napisał(a)
Witam wszystkich gości w Nowym 2018 r.Pozdrawiam i dziękuję że do mnie zaglądacie. Zima i do mnie dotarła.

Elu dzięki za życzenia.
____
Iwonko plany u mnie są zawsze ogrodowe i nie tylko.
______

Monia dzięki za życzenia.
_____
Halinka wszystko już zjedzone, pierniki wnuki zjadły w mig.
_______
Kasiu witaj. Jeszcze nic nie siłami, ale przegląd nasion już zrobiłam.
______
Radiu już jestem.

Brzoza i sosna to najlepsza kombinacja ogrodowa. Brzozy nazwyklejsze są najlepsze szybko rosną. Te które miałam że szkółki owszem w donicach przy latanie drogie i wyrosły, ale jeden kupowałam po 10 zł i rosna jak szalone są ładniejsze. Mam dużo samo sieje w tym roku sądzę na stałe miejsce.
______
Ogród pod drzewami, brzozami i ozdobnymi 13:22, 26 sty 2018

Do góry
Dzień dobry!
W kwietniu/maju wprowadzamy się z mężem do nowego domu, marzy nam się piękny ogród... i tu zaczynają się schody Naoglądaliśmy się tylu pięknych zdjęć ogrodów, naczytaliśmy forów i porad, że mamy w głowie absolutny chaos. Gdybyśmy chcieli zrealizować wszystkie piękne pomysły, nie starczyłoby nam działki, o funduszach nie wspomnę Proszę Was bardzo o pomoc, jakąkolwiek radę, bo nie wiemy sami co mamy robić! Do tej pory mieszkałam w bloku, o roślinach nie mam bladego pojęcia!

Chciałabym stworzyć ogród przyjazny dla ptaków, na mapce zaznaczone są zastane przez nas 10m brzozy, od zachodu jedna, w ogrodzie trzy, na jednej mamy już karmnik i budkę lęgową Bardzo podoba się nam cień rzucany przez brzozy, dlatego postanowiliśmy dokupić 6 kolejnych (jestem alergikiem, ale w okolicy jest tyle brzóz i mamy je w ogrodzie, więc kolejne mi chyba już nie zaszkodzą ). Mamy 3 magnolie (początkowo chciałam je posadzić przy tarasie, ale czytałam, że muszą być na stronie południowej). Mamy kalinę na pniu, 3 róże, hortensję (w zasadzie są 2 ale jedna już chyba umarła), 3 sosny (1,20m), 2 świerki kłujące (45cm wysokości, niestety dziś przeczytałam, że ich nie polecacie i trochę się zmartwiłam...), jodłę koreańską, 2 migdałki trójklapowe na pniu, ozdobną jabłonkę, azalię, śliwę wiśniową, 2 forsycje, 2 budleje Dawida, 2 borówki amerykańskie, 4 tamaryszki w postaci długiej witki i wierzbę mandżurską (2m).
Glebę mamy gliniastą niestety, nawieziemy warstwę innej ziemi, z pola teścia. W tym wszystkim mąż upiera się na oczko wodne, ja chcę mieć dużo drzew, od północy mamy spore okno od łazienki i pokoiku, dlatego zależałoby nam na jakimś ładnym widoku... Jak widzicie mamy jeden wielki misz-masz i zerowe pojęcie, jak to wszystko usadzić... A, przy tarasowym słupie będzie wisteria, tyle wiemy na pewno. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i błagam o pomoc, bo zgłupiałam!
Nowocześnie z różAnką :D 08:15, 26 sty 2018

Do góry
anna_t napisał(a)

cześć Dorka
dokładnie tak jak piszesz trzeba skutecznie rozczastkować wydaki przed M
ja jeszcze brzozy i derenie kupię i z tych grubszych zakupów to chyba tyle

Dobra , przekonałaś mnie Zaczynam I etap
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:50, 25 sty 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Wendy w lutym tniesz brzozy?

Załapię się jeszcze w styczniu
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:35, 25 sty 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Swoją Youngii cięłam już teraz. Kiedyś popłakał mi się klon. Wystraszyłam się. A cięłam go w lutym.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:19, 25 sty 2018

Do góry
Wendy79 napisał(a)
U siebie oznak "nowego" życia nie widzę jeszcze, ale jak dłużej potrwają temperatury, jak dzisiaj, to faktycznie różnie może być. W najbliższych planach w dniach wolnych, o ile dopisze wtedy pogoda, przycinanie krzewów owocowych, brzóz i zastanawiam się nad winoroślą. Teoretycznie powinna być cięta w lutym, ale zima jaka jest, każdy widzi.

Nowocześnie z różAnką :D 19:40, 25 sty 2018

Do góry
DorKa napisał(a)

Zamawiacie już ? Ja się ciągle waham... Choć to dobry pomysł ,żeby trochę rozłożyć zakupy w czasie nie trzeba będzie jednorazowo wydawać kasy.

cześć Dorka
dokładnie tak jak piszesz trzeba skutecznie rozczastkować wydaki przed M
ja jeszcze brzozy i derenie kupię i z tych grubszych zakupów to chyba tyle
Brak koncepcji 11:57, 25 sty 2018

Do góry
Brzozy purpurowe już mam, ale byłyby za wysokie bo linki nad siatką elektryczne wiszą, i musiałabym posadzić je gęściej niż suchodrzew bo raczej są smukłe niż szersze, obawiam się o owoce suchodrzewa bo nie są jadalne a dzieci z orlika mogłyby się częstować((ciężka sprawa((
Brak koncepcji 10:57, 25 sty 2018

Do góry
A moze brzozy purpurowe? A dlaczego musialabys ciac brzozy? Myslalam o nie cietych. Suchodrzew tez ladny.
Brak koncepcji 10:40, 25 sty 2018

Do góry
Dziękuję za propozycję jednak brzozy mam już na posesji i nie chciałabym ich ciąć bo cięte nie będą pasowały do mojego leśnego założenia, trzmielina jak dla mnie za bardzo czerwona wolę spokojniejsze kolory, myślałam o suchodrzewie macca ponieważ ma łukowato wygięte gałęzie i dorasta do 4 metrów, przebarwia się na spokojniejszy- żółty kolor i rośnie szybko.

Podcięłabym mu najniższe gałęzie do metra i widoczne byłyby moje kamienie a on wyglądałby naturalnie i wysokość docelowa też dobra. Pod nim posadziłabym jakiś bluszczyk. Myślałam o nasadzeniu co jakieś 2,5 metra, co Wy na to? Wcześniej zastanawiałam się nad lilakami ale jestem dość czuła na ich intensywne zapachy
Ogród w remoncie 19:49, 24 sty 2018

Do góry
Nic na siłę, masz co robić
To jeszcze tylko zarzucę jeden pomysł co by Cię podręczyć A może wsadzić w miejsce tujek jakieś kolumnowe drzewa 3, tak by się mijały patrząc z każdej strony a 4 np. odsunięte troszkę w stronę świerków z tyłu. No i odpowiednio odsunięte od bonsai. Może jakieś graby na niskiej nóżce. Do tego poduchy i trawy i będzie dobrze moim zdaniem. Przysłoniłyby górę, a jednocześnie stanowiłyby taką oś tej rabaty. Może brzozy jakieś odmianowe nawet, nieduże.
No ciężka ona jest bo widoczna z wielu stron, ale dasz radę
Zakręcony ogród 12:07, 24 sty 2018

Do góry
daszum napisał(a)
Dorka, na tym planie nie widzę ambrowców kolumnowych. Nie wiem czy z nich zrezygnowałaś, czy też mają iść w inne miejsce.
Patrząc na moje ambrowce stwierdzam, że trzeba będzie trochę poczekać, żeby one były widoczne i dekoracyjne. U mnie to teraz wysokie wąskie patyki i nawet z liści też nie będą to giganty. Ja specjalnie szukałam czegoś wąskiego, bo mam tam mało miejsca, a chciałam żeby coś rosło na tle sosny sąsiada.

W planowaniu nie pomogę. U mnie planowanie sprowadzało się do wiecznego przesadzania roślin. Żeby coś wsadzić trzeba było coś wykopać i tak w kółko.

to tak jak ja. Przekopuje, przesadzam aż mi się spodoba Tylko drzewa przesadzać parę razy w sezonie to chyba nie za bardzo dobry pomysł
Z ambrowca nie zrezygnowałam, ,w żadnym wypadku Ta wersja zakłada kolumnowego po lewej stronie od tarasu. W tej wersji Brzozy są zamiast gumbali , które też mi się nardzo podobają Właśnie wyceniam u innego szkółkarza to wszystko. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Może dostępność i cena będzie miała wpływ na ostateczną decyzję.
Zakręcony ogród 07:55, 24 sty 2018

Do góry
daszum napisał(a)
Również jestem fanką brzóz w ogrodzie. Mam dwie pospolite posadzone na końcu w 2 rogach działki i 3 doorenbosy posadzone wiosną ubiegłego roku w taki trójkącik. Cieszą mnie jedne i drugie. Jeszcze nie śmiecą bo są młode, a nawet jak będą śmiecić to im to wybaczę, bo brzozy w moim ogrodzie po prostu musiały być i już.

W tajemnicy Wam powiem, że ta jedna zwykła brzoza jest wykopana z pola. Kiedyś moja mama zwiedzała mój ogród (gdzie w każdym rogu sąsiad albo i kilku) i głośno komentowała, że ta kradziona brzoza najładniej rośnie

Tak więc popieram wybór brzóz do Twojego zakątka. Wrzosów nie mam i na razie nie planuję.

Kolejna na tak, dzięki
Co do polnej brzozy to jest tak jak z kundelkiem, nie wiesz co z niego wyrośnie ale będzie najukochańszy i najbardziej oddany
Ja mam za płotem od frontu takie brzózki samosiejki. Rosną na wale i od maleńkich obserwuję co z nich wyrośnie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:01, 23 sty 2018

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Te niskie to choiny kanadyjskie? Szukam dla nich miejsca. Są piękne.

Tak, to choiny. Najlepiej znaleźć im jakieś półcieniste/cieniste stanowisko. Tworzą fajne poduchy i co najważniejsze nie chorują, nie przemarzają, nie trzeba ich ciąć, nie kapryszą. Ideał.

Posadziłam je w towarzystwie irysów syberyjskich i hortensji - robiłam tę rabatę wczesną wiosną. Pasują do nich niskie trawy, szafirki, przebiśniegi, białe narcyzy, pierwiosnki.
maj

sierpień

Średniego i najniższego piętra w miarę szybko można się dorobić. To kwestia 4-5 lat.
Najtrudniej doczekać się drzew. Szkoda, że nie wszystkie przyrastają w takim tempie jak brzozy.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies