Sierpień 2014 w ogrodzie leśnym Coton Manor
Przejście z ogrodu formalnego zaakcentowane jest różą (wcześniej nie zwróciłam na nią uwagi):
W dalszym ciągu biało lub niebiesko w cieniu:
A to świetna żółta kompozycja, do jaśniejszego cienia:
25 listopada ostatnie koszenie trawnika.
Dziś wyszłam, śnieg stopniał, a trawa nadaje się do koszenia ponownie.
Zadołowałam róże w donicach nie posadzone.
W następnym tygodniu mam gałęziami świerku okrywać co jeszcze nie okryte.
Przepraszam to maleństwa iglaków zadołowane.
Tu róże.
Ciekawe czy arcydzięgiel przetrwa zimę bez okrycia to bylina.
Oj biedactwo ty moje nie przejmuj się drzewko sobie poradzi zrób parę oddechów i czekaj z nami do wiosny już niedługo słońce wyjdzie i lepiej nam wszystkim się zrobi
Kochana życzę Ci szczęścia pomyślności i humoru oraz by w ogrodzie tylko same dobre chwile cieszyły i roślinki zdrowe były w 2015 rok zrobiliśmy krok
Buziaki Lucynka zostawiam
Dziękuję za życzenia i dla Ciebie niech Rok 2015 będzie radosny!
Magdalenko, ta wisteria jest prowadzona na nożce by stworzyła parasol w przyszłości. Musi jeszcze podrosnąć.
Nie mam co pokazać, nawet śniegu brakuje, chyba że pokażę jak przymroziło moje trawy, za którymi widać dodatkowe urozmaicenie, drogę nam poprawili.
W maju kupiłam zawilce japońskie - piękne miały białe brzegi bardzo sie rozrosły i liczę na nie w tym roku - sporo mam ich już w ogrodzie jednak nie wszystkie posadzone dobrze - będzie zmiana
w tym miejscu widziałam dziś kreta buuu a tak mi się te zawilce podobały
Wszystkiego dobrego Ogrodowiczankom i Ogrodowiczanom życzę.
Wrzuciłam zdjęcia ogrodu leśnego w coton-manor-garden-anglia.
Znam bowiem kilka ogrodów na Ogrodowisku, które mają taki potencjał miejsca (cień i półcień, i świetlisty cień oraz dostateczna wilgotność) do tworzenia zakątków leśnych pod bukami, grabami, brzozami, świdośliwami, dereniami, etc.
*** Aniu,dziękuję za wyróżnienie. Dla Ciebie, wspaniałego 2015 roku!
Łóżko mnie trzymało w tym roku długo, ale na święta się pozbierałam, i coś tam przygotować musiałam. W teraźniejszych świętach widzę coraz mniej świąt, ale coś tam dla siebie wynajduję tematycznie związanego z Narodzinami i Posłannictwem Chrystusa...by sens miał ten czas świąteczny.
Kartek gifowych system już nie przyjmuje, ale raz mi się udało, i kartka Bożonarodzeniowa jest wcześniej a życzenia aktualne.
Pogoda szara, więc i widzenie świata podobne, powiem krótko, nic mi się nie chce i nic mnie nie cieszy. Sniegu, słoneczka i błękitnego nieba mi się zachciało, a potem szybko wiosennych roślinek.
Wstawię chociaż różyczki, które mi chorowanie umilały, a pod nimi worek leków.
Dereń kanadyjski (lubi wilgotne próchniczne podłoże liściste):
I ponownie zaskakujący element: puste donice, nieobsadzone dobrze wyglądają, jeśli są to wielkie donice i umiejscowione "jakoś":
Zmykam i zostawiam wszystkim zaglądającym trochę maja.
Teraz pogodowo dziwny czas zabawa w ciepło zimno nie lubię takich wariacji, ciesze się tylko że dziś padał deszcz.
7 maja było już cudnie
to nie była udana kompozycja, jedynie werbena się spisała dobrze i werben u mnie nie zabraknie w tym roku - a może by tak z nasion je wyprodukować ? tanio i dużo hmm to co lubię
a tu nowość irys amerykański - fajny bo niski ciekawa jestem jak teraz będzie bo się ładnie rozrosła kępka
jak to zrobić żeby mieć więcej dzikich kwiatków, łąkowych - trudne