Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Lawendowy zawrót głowy

Lawendowy zawrót głowy

wojtas2101 13:29, 01 lut 2015

lojalna_ napisał(a)
Martwi mnie moj klon kora mu zeszła...

Może był za późno cięty i gałązki nie do końca zdrowia i zmarzła, tak jak piszę Mała Mi możesz potraktować go czymś grzybobójczym.
lojalna_ 13:38, 01 lut 2015

Madzenka napisał(a)

To spróbuj kupić taka jak moja wyprowadzoną już na drzewko Susan lub Betty (kwitną tak jak Nigra później, bardzo obficie). To inwestycja ok 200-300 zł. wiosną zwykle jest w Obi ale też we wszystkich centrach ogrodniczych duży wybór magnoli. Sprawdzają głównie z Holandi naprawdę ładnie podhodowane drzewka, często już o ciekawym kształcie. Dla mojej Betty/Susan (której nie planowałam) przesadziłam magnolię yellow ribver w inne miejsce, bo YR kwitnie wcześnie i jest bardzo wrażliwa na mrozy.
Piękny kształ wielopniowych drzewek mają magnolie soulangina (są chyba najpowszechniejsze w polskich ogrodach) ale uprzedzam w moim poprzednim ogrodzie przy szeregówce (60m2) w ciągu 5 lat urosła mi z małego drzewka do wielkiego potwora o wysokości ok 5-6 m... Gdy przejeżdżam obo mojego starego domu zawsze ją widze z ulicy
Ale pamietam jak ryczałam jak bóbr, gdy w maju wyjeżdżałam na 1 dzień i zostawiłam ją w świeżym rozwicie i po jednej mroźnej nocy po powrocie wszystkie kwiaty były brązowe.. Jedyny ratunek w takiej sytuacji to albo okrycie (ale jak okryć spore drzewo) albo zrobić mgłe wodną wieczorem... Czy masz na to czas? Ja dlatego mam 4 magnolie, gdy któraś zmarźnie inne w różnym czasie kwitnące cieszą oczy

Tu masz wątek nt magnoli
https://www.ogrodowisko.pl/watek/195-magnolie-rozne-gatunki-i-odmiany

Czytasz w moich myslach ......olbrzyma nie moge w moim mini sadzic a nawet nie chce wole mniejsze okazy no i proporcjonalne do zagrody mej

Z tym wymarzaniem wazna informacja w zasadzie na kazdym rodzaju który sie wystuka sa te informacje ale jeszcze trzeba znac te odmiany ....mało info w necie zwłaszcza dla takich swiezaków jak ja.........

Zrobiłas za mnie cała robote ....bez zadawania pytan odpowiedziałas ....na wszystkie nurtujace mnie problemy

Marzenka buzuiol wielki dla Ciebie ♥♥♥♡♥♥♥♥♥♥
♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
lojalna_ 13:47, 01 lut 2015

wojtas2101 napisał(a)

Może był za późno cięty i gałązki nie do końca zdrowia i zmarzła, tak jak piszę Mała Mi możesz potraktować go czymś grzybobójczym.

Dziekuje Wojtas za wskazówki

Mlodzitkie drzewko było by mi szkoda .... Ale diagnoza optymistyczna
eda 14:10, 01 lut 2015

Oj biedny klonik na pewno da się cos zrobić i będzie oki z wiosną da czadu i będzie widać gdzie go zaatakowało może tawilgoć go załatwiła Ja swojego okryłam i ciekawa jestem czy żyje zobaczę dopiero na wiosnę nie ruszam go Mój jest mały ...
buziaki Jolcia
lojalna_ 15:34, 01 lut 2015

Moja hortensja ogrodowa nie chce spac w garazu przyszla na prysznic do gospodarczego
Madzenka 15:41, 01 lut 2015

Polecam się na przyszłość
Magnolia to moje drugie drzewko, pierwszy był migdałek więc mogę mowić o ok 10-12 letnim doświadczeniu
Karol99 15:48, 01 lut 2015

Madzenka napisał(a)
Magnolia to moje drugie drzewko, pierwszy był migdałek więc mogę mowić o ok 10-12 letnim doświadczeniu

Madżenko, a migdałek łapie u Ciebie grzyba na wiosne?
lojalna_ 16:16, 01 lut 2015

eda napisał(a)
Oj biedny klonik na pewno da się cos zrobić i będzie oki z wiosną da czadu i będzie widać gdzie go zaatakowało może tawilgoć go załatwiła Ja swojego okryłam i ciekawa jestem czy żyje zobaczę dopiero na wiosnę nie ruszam go Mój jest mały ...
buziaki Jolcia

Edka czekam juz jak wszystko zacznie kwitnac oj dzis tak pieknie słoneczko jeszcze swieci cudny dzien
lojalna_ 16:19, 01 lut 2015

Madzenka napisał(a)

Doswiadczenie spore ....a efekty Twojego ogrodu przemawiaja dodatkowo za umietnosciami

Jeszcze Cie wykorzystam nie raz :

Jak sie wreszcie zdecyduje która ....przylece Ci powiedziec
jazzy 19:36, 01 lut 2015

Ale się zasiedzialam na tej pysznej kawie u Ciebie
A ile się dowiedziałam! o magnolii na przykład
Cmokam