Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Wieloszka"

Kiedyś będzie tu pięknie ... 09:15, 18 kwi 2012

Do góry
Domi napisał(a)

biel i szary- jest nas więcej.
Najbardziej lubię jak wpadają ludzie i chwalą nasz kominek-' fajny, taki prosty macie, a jaki będzie kolor?' Nie wierzą że ten szary, betonowy to efekt docelowy.

Faktycznie jest nas sporo Odwiedził nas kiedyś znajomy, pooglądał szarą elewację i mówi " Eeee, was to nie okradną, bo dom z daleka wygląda na nieotynkowany, jakby tu dalej była budowa".

Domi, a ja zawsze, ilekroć widać na zdjęciach choć skrawek Twojej elewacji, podziwiam piękny klinkier
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 07:49, 18 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Aniu, jest dokładnie tak jak mówisz - faceci lubią w ogrodzie prace, które dają spektakularny efekt - posadzenie dużych drzew, założenie dużej rabaty, skoszenie trawnika w pasy... Nie dla nich wyrywanie chwastów, czy przycinanie bylin .

Agnieszko, trafność tego spostrzeżenia jest niesamowita!

Pooglądałam zmiany w ogrodzie i muszę przynać, że świetnie to wszystko Wam wyszło. Wizualne i emocjonalne odcięcie się od części ogrodu na pewno ułatwi Wam życie. A z czasem, jak już sobie wyprowadzisz "na swoje" tę część działki okalającą bezpośrednio dom, to zajmiesz się resztą. Ładny trawnik w oddali sam w sobie jest ozdobą i stanowi fajne tło dla roślin posadzonych bliżej domu.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:06, 17 kwi 2012

Do góry
Aniu, rozumiem Twoją złość, ale mnie te cisy podobają się bardzo - wysyłaj szybko
Ogród Sylwii od początku :) 22:03, 17 kwi 2012

Do góry
GRATULACJE!!!!!!!!!!! Niech się spełnią wszystkie Twoje plany, sił i niesłabnącego zapału we wprowadzaniu tych wszystkich zmian, które zaplanowałaś, bo pomysły masz fantastyczne!!!
Duże buziole !!!
Ogród z perspektywą na przyszłość 16:42, 17 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Moniko, nie bój się platana - wprawdzie rośnie duży, ale nieformowany. Bardzo dobrze reaguje na cięcie, możesz go trzymać w ryzach - jeśli chodzi o koronę . Nie wiem natomiast nic o jego korzeniach - może rzeczywiście tuż przy kostce to nie jest dobry pomysł, ale to dotyczy wszystkich większych drzew. Obserwuję platany posadzone ok.6 lat temu wzdłuż pl.Grunwaldzkiego we Wrocku - szybko przyrastają i rzeczywiście robią się ogromniaste - ale nie są w ogóle przycinane. Ich korzenie jak do tej pory nie wyrządziły żadnych szkód w nawierzchni, a rosną bezpośrednio w kostce - mają tylko taki mały kwadracik ziemi.

Platan jest ogromny, ale piękny. Kusi mnie też. Muszę rozeznać się co do tych korzeni. Wielkie dzięki za zainteresowanie i pomoc.
Ogród Ewy :) 16:13, 17 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Już trochę się zazieleniło

Trochę się zazieleniło??? Zdjęcie jak z jakiejś realizacji Danusi - bukszpany i idealny trawniczek

Witaj Agnieszko Dzięki za miłe słowa Rozkopanych masakrycznie fragmentów ogrodu przecież wam pokazywać nie będę
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 15:51, 17 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Irenko, tak naprawdę to nie rozróżniam śliwy wiśniowej Pissardi od Nigry... Może masz tę drugą...
Czy Pissardi, czy Nigra - Twoja ma dużo bardziej rozwinięte listki i kwiatów więcej - na pewno u Ciebie zaciszniej, cieplej niż na moim wygwizdowie. Myślę, że u Ciebie trzmielinki na pniu lepiej sobie poradzą z zimą .

To postanowione, sadzę
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:33, 17 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Irenko, tak naprawdę to nie rozróżniam śliwy wiśniowej Pissardi od Nigry... Może masz tę drugą...
Czy Pissardi, czy Nigra - Twoja ma dużo bardziej rozwinięte listki i kwiatów więcej - na pewno u Ciebie zaciszniej, cieplej niż na moim wygwizdowie. Myślę, że u Ciebie trzmielinki na pniu lepiej sobie poradzą z zimą .

Moja też jest starsza już się zaaklimatyzowała, bo tam gdzie rośnie ma kiepski grunt, jakoś sobie poradziła

anabel, widać ruszyła

nowe listki
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:51, 17 kwi 2012

Do góry
Karolinko, dzięki za odwiedziny - jeśli ja pędzę, to nie wiem co powiedzieć o Ani(asc), Marzence, Danusi czy Irence z Miłkowa . Jeden dzień nieobecności u nich i już wielostronicowe zaległości
Ogród Ewy :) 13:43, 17 kwi 2012

Do góry
Eve napisał(a)

Już trochę się zazieleniło

Trochę się zazieleniło??? Zdjęcie jak z jakiejś realizacji Danusi - bukszpany i idealny trawniczek
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:40, 17 kwi 2012

Do góry
Irenko, ze względu na żółto zielony kolor one się pięknie komponują z zielonym, spokojnym tłem. Moje lepiej wyglądały na tle żywopłotu z thui, ale padły...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 13:38, 17 kwi 2012

Do góry
Ogród w Alei Lipowej... 13:35, 17 kwi 2012

Do góry
justi napisał(a)

Będę wertykulować pierwszy raz stąd te moje obawy, żeby od razu sprzętu nie zepsuć, jak będzie za twardo. Leje teraz mocno, więc będzie rozmiękczone.

Najpierw ustaw płycej, potem pogłębiaj i zobaczysz kontrolnie.
Masz druciki na wałku czy noże?

Wertykulator zamówiony, może dziś dopiero dojdzie. Wałek wertykulujący (podane w opisie) ma mieć 14 noży wertykulujących, a napowietrzajacy spręzynki stalowe.
A teraz po deszczu lepiej odczekać aż wyschnie czy można po mokrym i miekim podłozu wertykulować? a może to bez znaczenia?

Justi, ja tez miałam takie wątpliwości przed ubiegłą sobotą i wszyscy doradzili, żeby nie wertykulować na mokrym, bo nie dość, że dużo ciężej idzie, to nie usuwa dokładnie filcu. To tak, jakbys próbowała grabić mokry trawnik... Więc mój trawnik też czeka na odpowiednią pogodę .
Ogród z perspektywą na przyszłość 13:30, 17 kwi 2012

Do góry
Moniko, nie bój się platana - wprawdzie rośnie duży, ale nieformowany. Bardzo dobrze reaguje na cięcie, możesz go trzymać w ryzach - jeśli chodzi o koronę . Nie wiem natomiast nic o jego korzeniach - może rzeczywiście tuż przy kostce to nie jest dobry pomysł, ale to dotyczy wszystkich większych drzew. Obserwuję platany posadzone ok.6 lat temu wzdłuż pl.Grunwaldzkiego we Wrocku - szybko przyrastają i rzeczywiście robią się ogromniaste - ale nie są w ogóle przycinane. Ich korzenie jak do tej pory nie wyrządziły żadnych szkód w nawierzchni, a rosną bezpośrednio w kostce - mają tylko taki mały kwadracik ziemi.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:23, 17 kwi 2012

Do góry
No raczej tak - jak wynika z mojego "doświadczenia" Chyba, że chcesz mieć ozdobę sezonową
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:16, 17 kwi 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
tak właśnie myślę, gdzie by ja posadzić?

No chyba nie narzekasz na brak miejsca ?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:17, 17 kwi 2012

Do góry
Irenko, to może moje Pissardi słabiej kwitną, bo je przycięłam w marcu, a nie po kwitnieniu?
Jeśli skusi Cię trzmielinka na pniu, to posadź w osłoniętym i słonecznym miejscu
Rododendronowy ogród. 12:09, 17 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Haniu, ależ masz wspaniały plan dnia!!!! Zazdraszczam
A u nas taaaakie słońce od rana, że aż żal w pracy siedzieć...

Agnieszko miłego nudzenia sie w pracy. Pewnie że lepiej by było byc w ogrodzie lub w gościach u kogoś z Ogrodowiska ale to u Ciebie maja byc goscie. Tez fajnie .Pozdrawiam.
O....! 10:28, 17 kwi 2012

Do góry
marzena napisał(a)

trzcinnik

Przespacerowałam się razem z Tobą Wszystko zachwycające, ale najbardziej mnie ten trzcinnik zachwycił - bo już taki duży!!! Mariusz trzcinniki zachwala i to jest dowód na to, że warte są zachwalania. Miskanty śpią jeszcze, a tu proszę - taka trawka!!! No i tym sposobem zaś musze planować, gdzie by tu trzcinniki posadzić
A masz Marzenko jego zdjęcie w "dorosłości" ? Jaka to w ogóle odmiana? Zastanawiam się czy i jak kwitnie? Bo szczerze mówiąc nie lubię kwitnących traw, ale dla tego pana się poświęcę
Przerabianie ogródka pod swój gust 10:19, 17 kwi 2012

Do góry
Witaj Kasiu! Wydaje mi się, że to nie są thuje, tylko cyprysiki Lawsona. Niestety nie znam się na chorobach, ale możesz wstawić ich zdjęcia do wątku poniżej, może inni doradzą:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1364-chore-cyprysiki-lawsona
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies