Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Widok z okna na piękny ogród.. 18:57, 26 sie 2012

Do góry
Zeta witamy Cię, ale zdjęcia wklejamy następująco:
albo linki albo cytujemy, żeby było wiadomo czyjego autorstwa są to zdjęcia. Te co wkleiłaś są akurat moje, skąd je wzięłaś?
Nie mozna tak po prostu "zdjęć wziąć"

Poćwicz wklejanie zdjęć przez nasz automat nie przez ImageShacka tutaj.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11-testowe-dodawanie-zdjec
Witam wszystkich forumowiczów 18:52, 26 sie 2012

Do góry
Którym nowoczesnym ogrodem się zachwyciłaś?

Witamy w Ogrodowisku
Świerk serbski - Picea omorika 18:49, 26 sie 2012

Do góry
Tutaj macie początki cięcia świerka serbskiego dużej wysokości w regularne stożki. Tuz po cięciu wyglądał trochę rzadko ale teraz zarasta.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/394-topiary

Cięcie ogranoiczające polega na wycinaniu wszystkich przewodników bocznych i skracaniu przewodnika głównego.
Świerk serbski - Picea omorika 18:46, 26 sie 2012

Do góry
Świerki serbskie cięte są bardzo ładne, gęste i równiutkie jak modelowe. Szkółkarze rzadko kiedy tną bo one wtedy wolniej przyrastają i dłużej trwa produkcja.
Świerk serbski - Picea omorika 18:44, 26 sie 2012

Do góry
Po prostu jeśli zamierzasz utrzymywać wysokość ściany zieleni na wysokości 2 metry to nie sadź świerków serbskich, ani nawet Smaragdów, bo nie da się utrzymać przez 30 lat takiej wysokości.
Ale jeszcze powiem, że tnie się nie jak osiągną 2 metry tylko cały czas po posadzeniu.

Posadź cisy kolumnowe gęsto i przycinaj od posadzenia równo w poziomie

Ja posadziłam takie gatunki, bo takie było zamierzenie właścicieli - mieć wysoki żywopłot. Nieograniczona wysokość bo obok "wiszą" okna sąsiadów.
Płożące niebieskie to jałowce "Blue Chip".

Proponuję na siłę nie kopiować tylko wymyślić kompozycję na swoje potrzeby.
Wysoka trawa to miskant Silberfeder. Ma duże kłosy
Świerk serbski - Picea omorika 13:27, 26 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Formy Nana osiągają po 30 latach 4 metry, ale są generalnie 5 razy droższe niż normalne gatunki. Np serbski kosztuje 15 zł, a serbski forma Nana - 150.

Rośliny rosną starzeją, trzeba je ciąć, odmładzać, nic nie stoi w miejscu, na to nie liczTsuga canadensis - ciąć ją. Jest śliczna.

No i to wlasnie chodzi mam swiadomosc ze rosliny rosną, trzeba bedzie je przycinać itp. Dlatego projektujac teraz moj ogrod staram sie pamietac o tym. I dlatego zastanawia mnie ponizsza kompozycja.Pomyslalam sobie ze troche sciagne i zrobie tak jak na zdjeciu: np. dwa szmaragdy, tuja nana, choinki bodajze serbskie... no i tu mnie zastanawia jedno. Rosliny kiedys mocno urosna szczegolnie szmaragdy-nadejdzie czas ciecia ich wierzchołków powiedzmy na 2m, ale obok sa przeciez choinki..wiec tne tuje a choinki beda sobie dalej rosly na giganty? Czy nie zaburzy to troche harmonii-dzikie choinki obok idealnie przycietych tui? Wiem ze choinki mozna ciac tzn czuby ale raczej widzialam cos takiego tylko przy zywoplotach z choinek. Dlatego zastanawiam sie teraz czy te choinki w tej kompozycji to dobry pomysl i czy nie lepiej poszukac np karlowatej odmiany jakiegos iglaka?
Moze Pani zdradzić co to za wysoka trawa przy tych choinkach? Jaka to odmiana ktora tak ladnie strzeliście rośnie?i czy te płożące rośliny przy tujach to jakieś wrzosy? Maja piekna barwe

Zimozielony ogród przy białym domu 12:28, 26 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

wracam ciągle to tego zdjęcia, bo poszukuję pomysłu na "drewutnię" i ta koncepcja "drewutni" a w zasadzie schowka na drewno bardzo mi się spodobała...
Kolorowe rabaty 23:58, 25 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Przepiękne kolorowe subtelne bukiety, niczym na nadbużańskiej łące... choć kwiaty nie te. Wróciłam do dzieciństwa, kiedy to zachwycałam się takimi kolorami patrząc z wysokiej skarpy nad Bugiem.

Jakoś tak mnie wzięło na sentymenty Pozdrawiam porankiem, choć to sobota przecież.

Również pozdrawiam Danusiu.
Myślę,a nawet wiem,że nasze wspomnienia nie raz zagoszczą na naszych posesjach Danusiu.
Moda modą,a przyjdzie czas na takie "dekoracje"jaki nastrój i wewnętrzna potrzeba
Masz opatrzone tyle miejsc,tyle niezwykłych roślin,terenów...Tylko ład i porządek wokół domu cię satysfakcjonuje ...

Czas nas zmienia i zmienia nasze gusta."Dziś róże jutro chabry ..."
To sobie poplotłam )))))))))
Mój mały raj na ziemi :) 21:27, 25 sie 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)
kasik
dziękuję za odwiedziny, pochwały ogrodu i uśmiechu.
Ja też szukałam inspiracji , ale w realizacjach Danusi na stronie Gardenarium (nie wiedziałam o, ale może jeszcze nie było Ogrodowiska). Więc masz szanse na najlepsze podpowiedzi obrazkowe i słowne, aby stworzyć swój ogród !
a ... masz wątek....?

Sebek
, pada u nas !
wątku nie mam, nie ma co pokazać, w tym roku zaczęliśmy budowę ... na razie jedno wielkie pobojowisko i chwaściory do kolon ;( na razie obserwuję Wasze ogrodowe metamorfozy i już się strasznie uzależniłam i pozytywnie nakręciłam
Zimozielony ogród przy białym domu 18:20, 25 sie 2012

Do góry
butterfly napisał(a)

A mnie trapi co to za śliczna trawka?

Zajebiaszczy ten murek się zapowiada !!!!!

Może to carex buchananii?
Zimozielony ogród przy białym domu 17:22, 25 sie 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Młodzież Krzysio i Paweł

]

Skoro Zdzisław zajęty machaniem do Kasiog to może młodzież będzie machać do innych dziewczyn
I czapeczek nie musisz im Danusiu w Anglii kupować Koszulek też nie muszą nosić, przecież w upał gorąco!!!!
Sebek nie czytaj

Spodenki też ciut za długie....
Zimozielony ogród przy białym domu 16:46, 25 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pięknie i expresowo.
Dziewczyny miały rację Zdzisław jest niewyjęty, jedyny w swoim rodzaju ( i ta czapeczka)

Czapeczka kupiona w Colchester - sama Anglia oryginalna, własnoręcznie kupiłam Zdzisławowi

No tak i wydało się , idol wszystkich kobiet Zdzisław ubierany jest przez samą szefową
Czapeczka od razu wydała mi się ogrodowiskowa

Nic dodać nic ująć boski jest
Świerk serbski - Picea omorika 16:24, 25 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Rośliny rosną starzeją, trzeba je ciąć, odmładzać, nic nie stoi w miejscu, na to nie licz:.

No właśnie chyba boimy się tej zmienności, chcielibyśmy założyć ogród na gotowo i taki mieć przez nastepne kilkadziesiat lat...A tu nie ma lekko...
Zimozielony ogród przy białym domu 15:23, 25 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A mnie trapi co to za śliczna trawka?

Zajebiaszczy ten murek się zapowiada !!!!!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:06, 25 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To mi się wyjątkowo podoba, bo cały ogród widać

Spotkaliśmy owczarka walijskiego, ale śmieszny

Danusiu,Twoja rabata hidcotowa i piesek to iście angielskie klimaty Ale się zgrało!
To prawda, że ładnie Ci w kolorkach, również zwróciłam na to uwagę.
Zimozielony ogród przy białym domu 14:27, 25 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jestem Wam winna relację z sadzenia pierwszego drzewa, była to śliwa wiśniowa na wysokim pniu, oczywiście Mati brał czynny udział ..i monety pod drzewo też były. Teraz nieco więcej zdjęć

Odcinanie suchego patyczka, bo potem się nie sięgnie.

Dołek

i monety

Jak na takie wysokie drzewo to miało relatywnie malutką doniczkę. A monety to po prostu na szczęście, czy inna historia się za tym kryje?
Zimozielony ogród przy białym domu 14:09, 25 sie 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Młodzież Krzysio i Paweł

]

Skoro Zdzisław zajęty machaniem do Kasiog to może młodzież będzie machać do innych dziewczyn
I czapeczek nie musisz im Danusiu w Anglii kupować Koszulek też nie muszą nosić, przecież w upał gorąco!!!!
Sebek nie czytaj

Zimozielony ogród przy białym domu 14:05, 25 sie 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Młodzież Krzysio i Paweł

]

Sebek nie czytaj

Ha, ha, ha,
Podpisuję się pod tym Madżenka obiema rencami
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:45, 25 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

]

Danusiu jak pięknie wyglądasz w zieleni!!!! Perfect!!!

Marta kolor włosów znakomity, dziewczyny: Irenka i Wieloszka miły rację
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:34, 25 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moje nowe aranżacje nieco rozmazane

Piekne mozna jedynie dodać jak zawsze u Ciebie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies