Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 21:13, 09 paź 2014

Do góry

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 21:12, 09 paź 2014

Do góry
jesiennie
tak było na początku września

a teraz jest tak

Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 21:11, 09 paź 2014

Do góry
Niedawno posadzone jarzmianki są pełne uroku nadal.

Nawet mucha nadziwić się nie może

Powiększając muchę na tym zdjęciu przypomniał mi się film pt."Mucha" oglądałam go dawno temu z przerażeniem. Kto pamięta?

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:10, 09 paź 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Niesamowite te Twoje trawy, najpiękniejsze jesienią...ale i tak ogród, choć taki wspaniały, nie przebije Muminka...

Buziolki Aniu
Piękno ukryte w detalach ... na skraju zielonego świata 21:09, 09 paź 2014

Do góry
Pajęczyny babiego lata....chciało by się rzec chwilo trwaj i nie przestawaj. Kolory zauważalne w każdym kącie, soczysta zieleń, szelest liści, szum traw. Zwyczajna kawa w ogrodzie a dająca tyle energii i optymizmu po całym dniu.

Rododendronowy ogród II. 21:07, 09 paź 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Wróciłem się do krainy króla Midasa - jesień w Twoim ogrodzie jest niesamowita - właściwie każda pora roku jest Pozdrawiam serdecznie

Sebus Twoje słowa to komplement dla mnie --wielki. Dziękuje. Kraina Midasa coraz bliżej . Buki powinny do niedzieli się przebarwic ale klony kiepsko w tym roku się starają , chyba za mokro miały i teraz nie moga się zdecydowac. Aktualnie wyglada to tak:

Pszczelarnia 21:05, 09 paź 2014

Do góry
Czytam, że sadzenie roślin powinno polegać na tym, że jeden gatunek podkreśla kolorystycznie drugi. Tutaj zwykła jarzębina i miskanty Morninglight - mają tę samą zieleń w sobie ale mimo to podoba mi się to monotonne zestawienie. Dodam tylko, że planuję im dosdzić świecznice Brunette (już 1 rośnie koło nich, więcej w szkółce nie było). To dobry duet na wysokie towarzystwo.
Zastanawiam się co dać jako niższe piętro. Na razie są żurawki zielono-białe. Ale wydaje mi się, że jest duża dysproporcja wysokości miskantów do żurawek. Więc zastanawiam się jeszcze nad piętrem pośrednim, hortensją 'Bobo'.

To jest rabata w trakcie przeróbek/tworzenia:
Zółte turzyce muszą stąd pójść. Więcej miskantów ML, świecznic, piętra pośredniego.Zostanie też poszerzona.

Mały miejski ogród Ewy 21:04, 09 paź 2014

Do góry
Trawa posiana, pierwsze nasadzenia i przymiarki do kolejnych.

Nie spodziewałam się że to będzie takie trudne. Niby miałam mnóstwo pomysłów ale nie wiedziałam jak to zebrać w całość.

Sąsiad "ukochał" nas betonowym płotem i postanowiliśmy z nim żyć. Już na samym początku posadziłam bluszcz z nadzieją że szybko ruszy. Teraz po ponad dwóch latach już go miejscami widać, ale do zielonej ściany jeszcze daleko.
Drzewulcowo 21:02, 09 paź 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
A co to ByśkonikCórcia śliczna

Byśkonik to Myszka Miki, ale jak powstało to słowo rzecz nieodgadniona

Dzisiaj z Nastusią budowałyśmy karmnik dla ptaków; tzn. mama wbijała śrubki a Nastusia podawała gwoździe Jutro wrzucę fotkę, bo schnie po malowaniu.

I trochę jesieni wieczorową porą. Kolejny piękny, jesienny dzień...

Ogrodowe przygody 21:01, 09 paź 2014

Do góry
iwonadm napisał(a)
zamiast w rosarium wylądowałam na izbie przyjęć z dzieckiem więc z ogrodowych planów nici
na szczęście rana nie była szyta tylko ściągnięta takimi plastrami
pocieszam się trochę i oglądam zdjęcia z maja
pozdrawiam

Róże mogą poczekać, ważne, żeby malutka czuła się dobrze. Życzę jej zdrówka, a Tobie trochę spokoju, bo na pewno kosztowało Cię to sporo nerwów.
Pozdrawiam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:59, 09 paź 2014

Do góry
magdalena_grabowska napisał(a)
Witajcie,

Potrzebuje porady i inspiracji na maleńką rabatę przy wejściu do mnie na posesję.
Znajduje się ona przy wejściu do lokalu komercyjnego który wynajmujemy znajomym pod gabinet, który sie mieści na niskim parterze.

Jest to mocno zaniedbane( choć sa tam pozostałości po posadzonej przez poprzedniego wynajmującego żurawki i rojniku)

Plan taki aby to wszystko skopać, dać dobrej ziemi i coś zasadzić aby milej się zrobiło

Jest to strona południowa, więc słońce właściwie od rana, dodatkowym problem jest niskie okno gdzie na wysokości 0,5 m.

Najprościej pewnie byłoby posadzić trawę, ale ja tak pomyślałam o jakiś krzewach liściastych lub iglastych. Tylko jakbyście podpowiedzieli jakie roślinki Ew i w jakiej kombinacji

Myślałam np. O połączeniu odmian berberysów z hostami i np. Berberysami. Co o tym sądzicie?

W załączeniu zdjęcia tej szaro- burek smutnej rabaty

Z góry dziękuje za wszystkie rady i sugestie

Na tej rabacie bez systematycznego podlewania (najlepiej automatycznego) niewiele roślin ma szanse na utrzymanie się, a tym bardziej przeżycie. A już na pewno nie hosty cienio i wilgociolubne. Wszelkie iglaki będą narażone na obsikiwanie przez psy i koty, a to bardzo obniża wartość estetyczną roślin.

Berberysy atrakcyjnych kolorystycznych odmian bez systematycznego podlewania na wystawie południowej szybko stracą liście i wybarwienie. Mitem jest, że wszystkie berberysy są sucholubne.Po za tym aby trzymały elegancki pokrój i należytą formę trzeba o nie dbać - m.in. wycinać stare pędy, a to już do przyjemnych prac nie należy. Lawendę też trzeba systematycznie przycinać. Jest ryzyko, że wymarznie.

Proponuje posadzić sedum, czyli rozchodnik okazały (do wyboru różowo, bordowo, lawendowo lub biało kwitnące) w towarzystwie albo rozplenic, albo turzyc, np. brązowych wzniosłej buchanani i niskiej, zwisającej Bronze form.
To raczej dość nowoczesne nasadzenie, jednakże adekwatne na warunki tej rabaty.
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:59, 09 paź 2014

Do góry
Mariusz - dzięki za identyfikację ... przywołany do tablicy Moje oko już zarosło i nie jest puste. Założenie siatki z juty pomogło roślinom korzenić się... nawet za bardzo pomogło Pompa mi padła na amen w oczku.. trzeba było kupić nową... .. ale bez pompy robi się bajoro... za dużo mam ryb.. ale sprytne są i nie dają sie odłowić

Agniecha - są lepsze specjalistki na forum.. i maja ładniejsze byliny, bo moje to tak po macoszemu są traktowane. Ale dziś podlewałam.. cały dzień.. rachunek za wodę rośnie, ale już musiałam.. ziemia kamień, łopaty nie wbiłam, a sporo roślin po prostu zwiędło Zapowiadają pogodę.. u nas najbliższe 10 dni praktycznie bez deszczu ma być

Leon - 100 razy dziennie chodzę i mówię .. i znów pół roku syfa

Ale cieszmy się ładną pogodą.. Prawie lato Tylko wieje niemiłosiernie.

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 20:59, 09 paź 2014

Do góry
To są kwiaty pigwowca niskiego, jabłuszka są dużo mniejsze , ale pachnące.

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 20:56, 09 paź 2014

Do góry
Na setkę się spóźniłam ciut, ale kfiatucha zostawiam..jak się przynależy;(

nietypowy

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 20:55, 09 paź 2014

Do góry
Tess napisał(a)

No nie mów, że Maleństwo już tak urosło, że umie malować takie skomplikowane obrazki?
I mama (wielopalczasta, i motylki, i kwiatki, i słonko też.

Tesiu zachwycają mnie te obrazki zbieram wszystkie )
ogródek rośnie razem z maleństwem ) działkę mamy dokładnie tyle lat ile lat ma nasze dziecko córcia towarzyszy nam od początku

Czas leci nie wiem kiedy
Pszczelarnia 20:55, 09 paź 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Dalej podziwiam tego bodziszka. Kwitnie non stop:

U mnie podobnie zachowuje się Patricia, tylko różowy jest. Przy następnym widzeniu szczypnę sobie, jak nie będziesz patrzeć.
To właśnie tu 20:54, 09 paź 2014

Do góry
Steskniłam się do Twoich zdjęc. Mam pytanie . zakwitł mi w tym roku jeden badylek od Ciebie, to chyba też aster choc wygląda na margaretkę ( z kwiatów). Czy on mi się rozrośnie bo jest pojedynczy badylek a bardzo mi sie spodobał. Bokonia też pięknie kwitnie.Pozdrówka serdeczne.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:53, 09 paź 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

O ja cieeee !!!
To jest bergenia, tu na pierwszym planie, tak?
Cudna! Nie miałam pojecia ze ona tak ładnie się przebarwia jesienią - śliczny obrazek
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:53, 09 paź 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

Na dobry początek kupiłam sobie już taki cisowy stożek ( jak te trzy w tle) bardzo mi się u Ciebie spodobały

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:52, 09 paź 2014

Do góry
Kasya napisał(a)
Ale trawy... Piękne

Dziś fociłam inne.. i nie wyszły foty Trudno...
Wszystkie trawy są piękne. Nawet stipa oskubana już tak nie drażni
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies