Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 20:50, 09 paź 2014

Dalej podziwiam tego bodziszka. Kwitnie non stop:

A tak krety potrafią załatwić nową część trawika:

A hosty 'Patriot' jeszcze nie czują jesieni. Rosną pod świerkami i tym bardziej je podziwiam.

Dla odmiany coś innego:

Trudno uwierzyć, że to jest jedna sadzonka rdestu, wciąż nieustannie kwitnie:
Konstancja30 20:54, 09 paź 2014

Ewunia pięknie ... tak skromnie się wypowiem o obrazkach ... bo wpadłam w przerażenie ... jeżeli tak wygląda jedna !!! sadzonka rdestu to w przyszłym roku rdest przejmuje u mnie teren ... bo mam cztery a areał jakby w wersji mini ...
agniecha973 20:55, 09 paź 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Dalej podziwiam tego bodziszka. Kwitnie non stop:

U mnie podobnie zachowuje się Patricia, tylko różowy jest. Przy następnym widzeniu szczypnę sobie, jak nie będziesz patrzeć.
Pszczelarnia 21:05, 09 paź 2014

Czytam, że sadzenie roślin powinno polegać na tym, że jeden gatunek podkreśla kolorystycznie drugi. Tutaj zwykła jarzębina i miskanty Morninglight - mają tę samą zieleń w sobie ale mimo to podoba mi się to monotonne zestawienie. Dodam tylko, że planuję im dosdzić świecznice Brunette (już 1 rośnie koło nich, więcej w szkółce nie było). To dobry duet na wysokie towarzystwo.
Zastanawiam się co dać jako niższe piętro. Na razie są żurawki zielono-białe. Ale wydaje mi się, że jest duża dysproporcja wysokości miskantów do żurawek. Więc zastanawiam się jeszcze nad piętrem pośrednim, hortensją 'Bobo'.

To jest rabata w trakcie przeróbek/tworzenia:
Zółte turzyce muszą stąd pójść. Więcej miskantów ML, świecznic, piętra pośredniego.Zostanie też poszerzona.

Pszczelarnia 21:07, 09 paź 2014

agniecha973 napisał(a)

U mnie podobnie zachowuje się Patricia, tylko różowy jest. Przy następnym widzeniu szczypnę sobie, jak nie będziesz patrzeć.

Bo ta Patricia to też dobra odmiana. Szczypnę Ci chętnie - powiedz, kiedy to się robi? Mogę nawet ukopać, tylko czy to nie jest tak jak z rdestem, że najpierw jest jedna kępa?
agniecha973 21:10, 09 paź 2014

Ewa, spokojnie. Niech się rozrasta. To do zapamiętania na kiedyś tam, jak będzie okazja.
Joku 21:30, 09 paź 2014

Pszczelarnia napisał(a)
To pokażę miskanta 'Cabaret', chyba podobny do odmiany 'Variegatus':

Bardzo podoba mi się ta kompozycja. Stonowana kolorystycznie, ale ciekawa przez różne kształty, odcienie liści.
Pszczelarnia 21:52, 09 paź 2014

Idealny ogród użytkowy. Zapraszam tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5048-warzywnik-w-houghton-hall-norfolk-anglia
Madzenka 22:15, 09 paź 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Czytam, że sadzenie roślin powinno polegać na tym, że jeden gatunek podkreśla kolorystycznie drugi. Tutaj zwykła jarzębina i miskanty Morninglight - mają tę samą zieleń w sobie ale mimo to podoba mi się to monotonne zestawienie. Dodam tylko, że planuję im dosdzić świecznice Brunette (już 1 rośnie koło nich, więcej w szkółce nie było). To dobry duet na wysokie towarzystwo.
Zastanawiam się co dać jako niższe piętro. Na razie są żurawki zielono-białe. Ale wydaje mi się, że jest duża dysproporcja wysokości miskantów do żurawek. Więc zastanawiam się jeszcze nad piętrem pośrednim, hortensją 'Bobo'.

To jest rabata w trakcie przeróbek/tworzenia:
Zółte turzyce muszą stąd pójść. Więcej miskantów ML, świecznic, piętra pośredniego.Zostanie też poszerzona.

Miskanty i jarzębina podkreślaja swa urode, dzieki zupełnie innej fakturze liści.
U Ciebie też jeszcze nie widać jesieni?
Pszczelarnia 22:24, 09 paź 2014

Nie widać.